Antradienis, 13 gegužės, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kokie valgiai puošia Europiečių šventinį stalą?

www.alkas.lt
2022-12-31 18:25:13
0
Naujieji metai | pixabay.com, Larisa-K nuotr.

Naujieji metai | pixabay.com, Larisa-K nuotr.

Gruodžio šventinį maratoną jau tuoj užbaigsime Naujųjų metų pasitikimu. Tiek Lietuvoje, tiek kitose Europos šalyse valgiai, patiekiami jų išvakarėse, dažnai yra senas tradicijas menantys bei tam tikrą ritualinę reikšmę turintys patiekalai.

Pasak Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ atstovės, šventiniai Europos tautų valgiai dažnai turi nemažai panašumų. Pavyzdžiui, žuvies patiekalai ir jūros gėrybės – būdingi daugeliui šalių. Visgi, esti ir įdomių, prieš šimtmečius sukurtų patiekalų receptų, kurie būdingi tik konkrečioms kultūroms.

5 Europos tautų virtuvių patiekalai, be kurių neįsivaisduojamas naujametinis stalas

Vokietija. Rauginti kopūstai Naujųjų metų išvakarėse yra senus laikus menanti vokiečių tradicija, išlaikyta ir puoselėjama iki šių dienų. Manoma, kad šią dieną valgomi rauginti kopūstai ateinančiais metais atneš materialinę gerovę ir laimę. Su šiuo maisto produktu siejamas ir ritualas, kai visi šeimos nariai, artimieji ar draugai, sėdintys prie naujametinio stalo, linki vieni kitiems tiek gėrio ir pinigų, kiek puode yra kopūsto gabalėlių.

Jūros gėrybės ir žuvies patiekalai Vokietijoje yra maisto produktai, kurių netraukti į vakaro meniu būtų tolygu ilgamečių tradicijų laužymui. Ypač populiarus pasirinkimas yra naujametinis karpis – keptas keptuvėje, ant grotelių ar rūkytas. Per Naujuosius ant vokiečių stalų taip pat dažnai garuoja lęšių, žirnių, pupelių arba morkų sriubos. Tikima, kad konkrečiai šios sriubos atneš sėkmę, o, pavyzdžiui, suvalgytas lęšių sriubos dubenėlis dar ir pastorins piniginę.

Italija. Italijoje Naujųjų metų pasitikimas taip pat neįsvaizduojamas be lęšių. Dar senovės Romos laikais ši ankštinė kultūra dėl į monetas panašios formos buvo laikoma klestėjimo ir sėkmės simboliu, tad nieko keisto, kad vienu ar kitu pavidalu lęšiai įtraukiami ir į šių dienų italų patiekalus. Dažniausias jų paruošimo būdas yra troškinimas. Italai mėgsta lęšius kepti su troškintais svogūnais, salierais, morkomis ir trupučiu pomidorų padažo ar pastos. Ne ką rečiau jie valgomi kaip garnyras prie kotekino (kiaulienos dešros). Italų Naujųjų metų stalas sunkiai įsivaizduojamas ir be klasikinių sūrių, sūdytos mėsos, alyvuogių bei brusketų rinkinio. Desertų klausimu italai taip pat ištikimi tradicijoms – dažniausiai jie renkasi kalėdinius pyragus panettone ir pandoro, taip pat saldžius džiūvėsėlius cantucci.

Prancūzija. Esate jūros gėrybių gerbėjas? Tuomet Naujųjų metų sutikimas Prancūzijoje pateisintų net aukščiausius lūkesčius. Ypač, jei mėgstate austres, kurių, skaičiuojama, kad šventiniu laikotarpiu Prancūzijoje yra suvalgoma apie 80 tūkst. tonų. Remiantis prancūzų tradicijomis, tinkamas Naujųjų metų išvakarių maistas atneš į namus gerovę, todėl šiai dienai ruošiamasi itin preciziškai. Pagrindinis patiekalas ant prancūzų stalų – jautiena, elniena, veršiena arba antiena, gardinamas bent dviem daržovių garnyrais ir salotomis. Naujametinis prancūzų stalas be sūrio taip pat sunkiai įsivaizduojamas. Šioje šalyje jis laikomas desertu arba jo alternatyva, niekuo nenusileidžianti saldėsiams.

Ispanija. Juodieji žirneliai, kumpis, chorizo dešra ir lęšiai – šie produktai yra neatsiejama Naujųjų metų Ispanijoje klasika. Ypatingą, netgi ritualinę reikšmę turi lęšiai, todėl Naujųjų metų stalas neapsieina be šio ingredientų patiekaluose – ar tai būtų lęšių sriuba, ar lęšių troškinys. Tiesa, valgoma ne bet kaip, o gardinant vytina chorizo dešra. Po vakarienės, prieš pat vidurnaktį, vietiniai tradiciškai lepinasi ir ispaniškomis spurgomis churros su šokoladu. Galiausiai, metų pasitikimas Ispanijoje neįsivaizduojamas be garsiųjų 12 „laimingų“ vynuogių. Tikima, kad 12 suvalgytų vynuogių, laikrodžiui artėjant prie vidurnakčio, atneš sėkmę ateinančius 12 mėnesių.

Danija. Po Kalėdų, kurių metu danai nevengia kaloringesnio maisto, naujametiniam valgiui šios šalies gyventojai įprastai renkasi žuvį. Tačiau ne bet kokią, o virtą menkę su naminiu garstyčių padažu, virtomis bulvėmis ir kopūstais. Kitas paprastas, bet mėgstamas šventinio stalo atributas – daniški sumuštiniai, gaminami iš ruginės duonos, ant kurios dedami įvairūs pagardai, pavyzdžiui, jautienos kepsnys, marinuota silkė ar kiaušiniai su majonezu ir krevetėmis. Nei viena šventė, o ypač Naujieji metai, Danijoje neapsieina be ypatingo nacionalinio deserto – marcipaninio pyrago Kransekage. Siekiant jį dar labiau pagardinti, neretai ant jo viršaus zigzagais užtepamas šokoladinis glajus.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Naminė šaltiena papuoš šventinį stalą
  2. VMVT: šventinį stalą ruoškime saugiai
  3. Kaip švenčių stalui išsirinkti saugius ir kokybiškus maisto gaminius
  4. Ispanijoje pristatyti lietuviški patiekalai
  5. Trys lietuviški patiekalai, kuriais verta vaišinti draugus iš užsienio
  6. Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę
  7. Prieš šventes – netikėti bandymai virtuvėje
  8. Bananų duona – šventėms ir ne tik
  9. Įprastai silkei – netikėtas skonis
  10. Apsinuodijimas maistu. Kaip sau padėti?
  11. Prie šventinio stalo svarbus saikas
  12. Svečius nustebinkite užkandžių lenta
  13. Kalėdas gyventojai švęs šeimos rate
  14. Pagardai – šventiniam stalui ir dovanai
  15. Sutrikęs virškinimas – dažnas švenčių palydovas

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pasirinkite kategoriją

    Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

    Naujienos

    G. Skamaročius. Kaip Deivės Mildos ir meilės vardas atlaikė nutautinimus kaimyninėse šalyse
    Baltų žemėse

    G. Skamaročius. Kaip Deivės Mildos ir meilės vardas atlaikė nutautinimus kaimyninėse šalyse

    2025 05 13
    Susitikimas Prezidentūroje
    Lietuvoje

    Prezidentas su verslo bendruomene aptarė ekonomikos skatinimo galimybes

    2025 05 13
    „Sodra“
    Lietuvoje

    Atėjo metas mokėti įmokas „Sodrai“

    2025 05 13
    vrk.lt nuotr.
    Lietuvoje

    Patvirtinta naujos sudėties Vyriausioji rinkimų komisija

    2025 05 13
    Unsplash.com, D. Fonteino nuotr.
    Užsienyje

    Ar derybas Stambule pasiūlęs Putinas pats žengs į derybų aikštelę?

    2025 05 13
    Tiltas
    Lietuvoje

    Neries krantus Vilniuje sujungs naujas pėsčiųjų tiltas

    2025 05 13
    KTU studentai galės studijuoti Floridoje
    Lietuvoje

    Aukštosios mokyklos neužtikrina studentų asmens duomenų saugumo

    2025 05 13
    Liberalai
    Lietuvoje

    Liberalai prieštarauja pensijų kaupimo sistemos ardymui

    2025 05 13

    SKAITYTOJŲ PASTABOS

    • Saugokimės apie Kaip atpažinti virškinimo infekciją, o ne kaltinti vakarienę?
    • Jonas apie R. Jankūnas. Valstybės vadovas su KGB šešėliu?
    • Rimgaudas apie J. Vaiškūnas. Ar Lietuva kartoja tarpukario klaidas? Seime tyliai stumiami pavojingi įstatymai
    • Rimvydas apie V. Valiušaitis. Lenkams – didvyris, lietuviams – grobikas: 90 metų po J. Pilsudskio mirties

    NAUJAUSI STRAIPSNIAI

    • G. Skamaročius. Kaip Deivės Mildos ir meilės vardas atlaikė nutautinimus kaimyninėse šalyse
    • Prezidentas su verslo bendruomene aptarė ekonomikos skatinimo galimybes
    • Atėjo metas mokėti įmokas „Sodrai“
    • Patvirtinta naujos sudėties Vyriausioji rinkimų komisija
    Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

    Kiti Straipsniai

    Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

    Nepasiturintiems paaukota 324 tūkstančiai vienetų maisto

    2025 05 12
    Pilvo skausmas | pixabay.com, Derneuemann nuotr.

    Kaip atpažinti virškinimo infekciją, o ne kaltinti vakarienę?

    2025 05 11
    Maistas, maisto ruošimas

    Atvėsusią savaitę sušildys nebrangus ir skanus kiaulienos troškinys

    2025 05 10
    JEF viršūnių susitikimas

    Prezidentas: Ukrainos likimas – visos Europos saugumo likimas

    2025 05 09
    Lentelės atidengimo iškilmės

    Europos dieną atidengta Šumano deklaracijos 75-mečiui skirta lentelė

    2025 05 09
    „Maisto bankas“

    Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ akcija

    2025 05 09
    Mėsa, kiaulienos kepsnys

    Gabalėlis kumpio – pusryčiams, pietums ir vakarienei

    2025 05 03
    Bananai | pixabay.com nuotr.

    Skanu, pigu ir sveika – šokoladiniai bananų batonėliai

    2025 05 01
    Plastikinės pakuotės | am.lrv.lt nuotr.

    Įsigalioja draudimas neatlygintinai dalyti vienkartinius plastikinius indus

    2025 04 30
    Šašlykai

    Kad šašlykai būtų sultingi, minkšti ir viliotų kvapu

    2025 04 27

    Skaitytojų nuomonės:

    • Saugokimės apie Kaip atpažinti virškinimo infekciją, o ne kaltinti vakarienę?
    • Jonas apie R. Jankūnas. Valstybės vadovas su KGB šešėliu?
    • Rimgaudas apie J. Vaiškūnas. Ar Lietuva kartoja tarpukario klaidas? Seime tyliai stumiami pavojingi įstatymai
    • Rimvydas apie V. Valiušaitis. Lenkams – didvyris, lietuviams – grobikas: 90 metų po J. Pilsudskio mirties
    • Naivus klausimas apie V. Valiušaitis. Lenkams – didvyris, lietuviams – grobikas: 90 metų po J. Pilsudskio mirties
     
     
     
     
     
    Kitas straipsnis
    Prezidento ir pirmosios ponios sveikinimas Naujųjų metų proga | lrp.lt nuotr.

    Prezidento ir pirmosios ponios sveikinimas Lietuvos žmonėms Naujųjų metų proga

    Sekite mus Feisbuke

    Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
    Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
    Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
     Pradžia

    Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

    Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

     fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

     

    © 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

    • Saulės arkliukai
    • Renginiai
    • Reklama
    • Turinys
    • Apie Alkas.lt
    • Paremkite Alką
    No Result
    View All Result
    • Naujienos
      • Lietuvoje
      • Baltų žemėse
      • Užsienyje
    • Nuomonių ratas
      • Lietuvos kelias
      • Lietuvos kūrėjai
      • Sekmadienio sakmė
      • Akiračiai
      • Lietuvos repolonizacijai – ne!
      • Moksleivių mintys
    • Kultūra
      • Etninė kultūra
      • Mes baltai
      • Kalba
      • Religija
      • Istorija
      • Kultūros paveldas
      • Menas
      • Architektūra
      • Literatūra
      • Kultūros politika
      • Šventės
    • Visuomenė
      • Pilietinė visuomenė
      • Politika ir ekonomika
      • Švietimas
      • Žmonės
      • Užsienio lietuviai
      • Ukrainos balsas
      • Žiniasklaida
      • Laiškai Alkui
      • Pareiškimai
    • Gamta ir žmogus
      • Gamta ir ekologija
      • Šventvietės
      • Energetika
      • Sveikata
      • Psichologija
      • Kelionės
      • Kylam
      • Įvairenybės
    • Mokslas
      • Mokslo naujienos
      • Technika ir technologijos
      • Astronomija ir kosmonautika
      • Mokslo darbai
    • Skaitiniai
      • Žinyčia
      • Lituanistikos klasika
      • Prieškario skaitiniai
      • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
      • Grožinė kūryba
    • Visi rašiniai