Kai šventė veja šventę, dažnai nesinori net galvoti apie riebius ir saldžius kepinius. Tačiau desertai gali būti lengvesni ir greitai paruošiami – juk visiems norisi laiką skirti artimiesiems ir seniai nematytiems draugams, o ne ilgam budėjimui prie orkaitės. Be to, sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, jog įprastai Naujų metų vakarienė valgoma jau vėlyvu metu, tad vaišių stalui geriau būtų rinktis lengvesnius, virškinimo sistemos neapsunkinančius patiekalus.
Greitai paruošiami ir žaibiškai dingstantys nuo stalo
Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria sudėtingesnius receptus išbandyti turint daugiau laiko, o per šventes artimuosius ir draugus pradžiuginti lengvai paruošiamais bei visada komplimentų sulaukiančiais desertais: „Užsukusią draugę galima greitai pavaišinti šokoladiniais putėsiais: prireiks poros kiaušinių, keturių šaukštų kakavos, tiek pat klevų sirupo ar medaus ir dviejų šaukštų kokosų aliejaus. Viską supilkite į kokteilinę ir plakite iki vientisos masės, o paskui indeliuose pusvalandį palaikykite šaldytuve. Kalbantis ir gurkšnojant kavą bus vienas malonumas tokį desertą skanauti mažyčiu šaukšteliu.“
Daug kas mėgstame keptus obuolius, bet orkaitėje jie kepa ilgokai, tad kulinarė siūlo supaprastintą variantą: supjaustykite keletą obuolių dailiomis skiltelėmis ir apie 20 minučių ant vidutinės kaitros pakepinkite juos keptuvėje su sviestu, apibarstę ruduoju cukrumi ir cinamonu. Tokius obuolius labai skanu valgyti su vaniliniais ledais.
Jei šaldiklyje turite šaldytos tešlos, šaldytuve – bananų, o spintelėje – plytelę šokolado, nesunkiai paruošite puikų desertą. „Tereikia keptuvėje ant sviesto apskrudinti išilgai perpjautus ir ruduoju cukrumi apibarstytus bananus, atitirpintos tešlos lakštus padalinti į kvadratus ir ant kiekvieno jų uždėti perpus perpjautą keptą bananą. Tada sujungti priešingų pusių tešlos kampus, kad išeitų savotiški „laiveliai“ ir sudėkite juos kepti iki 180 C įkaitintą orkaitę. Po 20-25 minučių iškepusius aplaistykite tirpintu šokoladu – bus ypač gardu su ledais“, – pataria L. Barčaitė.
Po švenčių ne vieną ima kankinti kaltės jausmas. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė siūlo ne drausti sau ragauti kurių nors patiekalų, bet į lėkštę maisto dėtis mažais kiekiais.
„Šventinis stalas visuomet yra gausesnis, tačiau toje gausybėje patiekalų nevertėtų užmiršti saiko ir sveikatai palankios mitybos principų. Šventės tuo ir ypatingos, kad jų metu sau leidžiame paragauti daugiau ir įvairesnių patiekalų, tačiau svarbu ne tik prisikimšti pilvus. Maistas turi sukelti malonius pojūčius pradedant rega ar uosle ir baigiant skonio receptorių pamaloninimu. Svarbu, kad po to nejaustume kaltės jausmo, nusivylimo savimi ir nepasitenkinimo, jei to saiko išlaikyti nepavyko. Tokiu atveju šventės nebetenka prasmės ir žmogus jaučiasi prastai“, – įsitikinusi E. Gavelienė.
Be to, pasak gydytojos, visada sveikintina, kai kurį nors ingredientą pakeičiame sveikatai palankesniu variantu, o torto pagrindą gaminame ne iš kvietinių, bet iš grikių miltų, kurie yra kas vertingesni. „Grikiuose gausu žmogaus organizmui reikalingų mineralinių medžiagų: geležies, magnio, fosforo bei kalio, o taip pat – B grupės vitaminų ir vitamino E. Šios kruopos – puikus augalinės kilmės baltymų šaltinis, praturtintas žmogaus organizmui nepakeičiama aminorūgštimi – lizinu. Be to, grikių kruopos puikiai tinka glitimo netoleruojantiems asmenims, todėl pagal savo maistingumą grikiai gali būti priskiriami „super maistui“, – primena sveikatai palankios mitybos konsultantė.