Pirmadienis, 23 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Prie šventinio stalo svarbus saikas

www.alkas.lt
2022-12-31 11:09:42
0
Šventėms ruoškimės atsakingai

pixabay,org nuotr.

Kai šventė veja šventę, dažnai nesinori net galvoti apie riebius ir saldžius kepinius. Tačiau desertai gali būti lengvesni ir greitai paruošiami – juk visiems norisi laiką skirti artimiesiems ir seniai nematytiems draugams, o ne ilgam budėjimui prie orkaitės. Be to, sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, jog įprastai Naujų metų vakarienė valgoma jau vėlyvu metu, tad vaišių stalui geriau būtų rinktis lengvesnius, virškinimo sistemos neapsunkinančius patiekalus.

Greitai paruošiami ir žaibiškai dingstantys nuo stalo

Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria sudėtingesnius receptus išbandyti turint daugiau laiko, o per šventes artimuosius ir draugus pradžiuginti lengvai paruošiamais bei visada komplimentų sulaukiančiais desertais: „Užsukusią draugę galima greitai pavaišinti šokoladiniais putėsiais: prireiks poros kiaušinių, keturių šaukštų kakavos, tiek pat klevų sirupo ar medaus ir dviejų šaukštų kokosų aliejaus. Viską supilkite į kokteilinę ir plakite iki vientisos masės, o paskui indeliuose pusvalandį palaikykite šaldytuve. Kalbantis ir gurkšnojant kavą bus vienas malonumas tokį desertą skanauti mažyčiu šaukšteliu.“

Daug kas mėgstame keptus obuolius, bet orkaitėje jie kepa ilgokai, tad kulinarė siūlo supaprastintą variantą: supjaustykite keletą obuolių dailiomis skiltelėmis ir apie 20 minučių ant vidutinės kaitros pakepinkite juos keptuvėje su sviestu, apibarstę ruduoju cukrumi ir cinamonu. Tokius obuolius labai skanu valgyti su vaniliniais ledais.

Jei šaldiklyje turite šaldytos tešlos, šaldytuve – bananų, o spintelėje – plytelę šokolado, nesunkiai paruošite puikų desertą. „Tereikia keptuvėje ant sviesto apskrudinti išilgai perpjautus ir ruduoju cukrumi apibarstytus bananus, atitirpintos tešlos lakštus padalinti į kvadratus ir ant kiekvieno jų uždėti perpus perpjautą keptą bananą. Tada sujungti priešingų pusių tešlos kampus, kad išeitų savotiški „laiveliai“ ir sudėkite juos kepti iki 180 C įkaitintą orkaitę. Po 20-25 minučių iškepusius aplaistykite tirpintu šokoladu – bus ypač gardu su ledais“, – pataria L. Barčaitė.

Po švenčių ne vieną ima kankinti kaltės jausmas. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė siūlo ne drausti sau ragauti kurių nors patiekalų, bet į lėkštę maisto dėtis mažais kiekiais.

„Šventinis stalas visuomet yra gausesnis, tačiau toje gausybėje patiekalų nevertėtų užmiršti saiko ir sveikatai palankios mitybos principų. Šventės tuo ir ypatingos, kad jų metu sau leidžiame paragauti daugiau ir įvairesnių patiekalų, tačiau svarbu ne tik prisikimšti pilvus. Maistas turi sukelti malonius pojūčius pradedant rega ar uosle ir baigiant skonio receptorių pamaloninimu. Svarbu, kad po to nejaustume kaltės jausmo, nusivylimo savimi ir nepasitenkinimo, jei to saiko išlaikyti nepavyko. Tokiu atveju šventės nebetenka prasmės ir žmogus jaučiasi prastai“, – įsitikinusi E. Gavelienė.

Be to, pasak gydytojos, visada sveikintina, kai kurį nors ingredientą pakeičiame sveikatai palankesniu variantu, o torto pagrindą gaminame ne iš kvietinių, bet iš grikių miltų, kurie yra kas vertingesni. „Grikiuose gausu žmogaus organizmui reikalingų mineralinių medžiagų: geležies, magnio, fosforo bei kalio, o taip pat – B grupės vitaminų ir vitamino E. Šios kruopos – puikus augalinės kilmės baltymų šaltinis, praturtintas žmogaus organizmui nepakeičiama aminorūgštimi – lizinu. Be to, grikių kruopos puikiai tinka glitimo netoleruojantiems asmenims, todėl pagal savo maistingumą grikiai gali būti priskiriami „super maistui“, – primena sveikatai palankios mitybos konsultantė.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Prie šventinio stalo svarbu nepamesti saiko
  2. Kad didžiosios metų šventės nevirstų tik valgymu ir gėrimu prie stalo
  3. Lęšiai – prie įvairių patiekalų
  4. Prisirpusios kriaušės – į desertus ir į salotas
  5. Imbiero kvapas kuria šventinią nuotaiką
  6. Bananų duona – šventėms ir ne tik
  7. Naminė šaltiena papuoš šventinį stalą
  8. Svečius nustebinkite užkandžių lenta
  9. Didžiąsias žiemos šventes lietuviai ruošiasi sutikti šalies kurortuose ir pramogauti gamtoje
  10. Razinos – sveikatai palankesnis desertas
  11. Pajūris ir rūkyta žuvis neatsiejami. Tačiau…
  12. Rauginti galima ne tik daržoves
  13. Viso grūdo miltai – ir sveika, ir sotu
  14. Pagardai – šventiniam stalui ir dovanai
  15. Apsinuodijimas maistu. Kaip sau padėti?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Šuo, labradoras
Lietuvoje

Į pagalbą žmonėms su negalia – šunys pagalbininkai

2025 06 23
Pėsčiųjų takas
Lietuvoje

Neringoje atnaujintas pėsčiųjų takas link pajūrio

2025 06 23
Funkcionalizmas grįžta ten, kur gimė: buvusiame Panevėžio cukraus gamykloje atidaroma architekto A. Funko paroda | panevezysnow.lt nuotr.
Architektūra

Funkcionalizmas grįžta ten, kur gimė: buvusiame Panevėžio cukraus gamykloje atidaroma architekto A. Funko paroda

2025 06 23
Elektromobilis
Gamta ir žmogus

Kokį elektromobilį pasirinkti – naudotą ar naują?

2025 06 23
Kelio darbai | sumin.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Anykščių keliams ir gatvėms – beveik 2,5 mln. eurų

2025 06 23
NKSC specialistai
Lietuvoje

NKSC: kaip apsaugoti save ir savo paskyras

2025 06 23
Brastos tiltas | kaunas.lt vizualizacija
Lietuvoje

Kaune pradedamos dar vieno tilto statybos

2025 06 23
Dr. Gintaras Šapoka. „Tėvynėje liko širdis“: knyga skirta publicistui, rezistentui Stasiui Žakevičiui-Žymantui | lzs.lt nuotr.
Kultūra

Dr. Gintaras Šapoka. „Tėvynėje liko širdis“: knyga skirta publicistui, rezistentui Stasiui Žakevičiui-Žymantui

2025 06 23

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kažin apie JAV smūgiai Iranui: trys galimi Teherano atsako scenarijai
  • Kažin apie JAV smūgiai Iranui: trys galimi Teherano atsako scenarijai
  • Kažinui apie JAV smūgiai Iranui: trys galimi Teherano atsako scenarijai
  • >Kažin apie JAV smūgiai Iranui: trys galimi Teherano atsako scenarijai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Į pagalbą žmonėms su negalia – šunys pagalbininkai
  • Neringoje atnaujintas pėsčiųjų takas link pajūrio
  • Funkcionalizmas grįžta ten, kur gimė: buvusiame Panevėžio cukraus gamykloje atidaroma architekto A. Funko paroda
  • Kokį elektromobilį pasirinkti – naudotą ar naują?

Kiti Straipsniai

Mėsa

Jautiena gali tapti vienu didžiausių kepsnių mėgėjų atradimų

2025 06 22
Šašlykai

Artėjant Joninėms – nauji sprandinės paruošimo būdai

2025 06 21
Kepsninė

Nė dienos be salotų – nepamirškite jų ir prie kepsnių

2025 06 21
Ledai

Ką apie asmenybę pasakoja ledų pasirinkimas?

2025 06 15
Kava

Kokie lietuvių kavos vartojimo įpročiai?

2025 06 15
Nektarinai

Nektarinai – desertams ir pikantiškiems patiekalams

2025 06 14
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašišos kepsniai – vos per kelias minutes

2025 06 14
Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus | vmvt.lrv.lt nuotr.

Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus

2025 06 14
Specialistai įvardijo, kas svarbiausia norint mėgautis tikrai aukštos kokybės sultimis

Naminį padažą makaronams pakeis slaptas priedas

2025 06 08
Kepsninė

Vasaros pietums – suktinukai su traškiomis daržovėmis

2025 06 07

Skaitytojų nuomonės:

  • Kažin apie JAV smūgiai Iranui: trys galimi Teherano atsako scenarijai
  • Kažin apie JAV smūgiai Iranui: trys galimi Teherano atsako scenarijai
  • Kažinui apie JAV smūgiai Iranui: trys galimi Teherano atsako scenarijai
  • >Kažin apie JAV smūgiai Iranui: trys galimi Teherano atsako scenarijai
  • Kažin apie JAV smūgiai Iranui: trys galimi Teherano atsako scenarijai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Saulius Vadišis | Alkas.lt ekrano nuotr.

Kernavės Rasos šventės ištakos (IV)

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai