Pirmadienis, 24 lapkričio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Svogūnai: nuo aitrių iki saldžių

www.alkas.lt
2022-03-13 16:54:03
0
Svogūnai |

Svogūnai | pexels.com nuotr.

       

Nors atrodo, kad visi svogūnai vienodi, jų yra pačių įvairiausių rūšių: vienos jų – pasižymi aitrumu, kitos – saldumu. Todėl skirtingos rūšies svogūnai tinka skirtingiems patiekalams gaminti ir renkantis šią daržovę dėmesį atkreipti reikėtų į tai, ką žadate gaminti.

Daugybė rūšių, besiskiriančių dydžiu, spalva ir skoniu

„Iki“ vaisių ir daržovių skyriuje dirbanti Jolanta Sabaitienė sako, kad svogūnai, kaip ir česnakai bei porai, priklauso amarilinių šeimai. Šios šeimos daržoves sieja aitrumas, tačiau labai skirtingo intensyvumo ir poskonių, todėl verta susipažinti ne tik su naudingosiomis svogūnų savybėmis, bet ir jų rūšimis, skoniais bei gaminimo būdais.

„Dažniausiai kiekvienų namų virtuvėje pasitaiko geltonieji svogūnai, puikiai tinkantys keptiems ar troškintiems patiekalams, tačiau pasaulyje yra daugybė svogūnų rūšių, besiskiriančių tiek dydžiais, tiek spalva, tiek skoniu.

Pavyzdžiui, raudonieji svogūnai yra švelnesnio skonio, paprastai naudojami žali, daugiausia salotose, baltieji puikiai tinka įvairiems padažams, saldieji – idealūs svogūnų sriubai. Dar esama perlinių svogūnų, tačiau šviežių įsigyti sunkiau, dažniausiai parduotuvėje juos randame marinuotus ir naudojame salotoms ar picoms“, – teigia J. Sabaitienė ir dalijasi dar keliais faktais apie skirtingas svogūnų rūšis.

Įdomūs faktai

Baltieji svogūnai. Jų skonis švelnus, todėl puikiai tinka salotose, sumuštiniuose, picoje. Itin dera su salsos, gvakamolės padažais, kukurūzų traškučiais, buritais ir kitokiu meksikietišku maistu. Šiuos svogūnus galima naudoti vietoj geltonųjų.

Valgomieji svogūnėliai „šalotai“. Naudokite juos salotoms bei salotų padažams. Supjausčius juos galima greitai užmarinuoti – tokie puikiai tiks mėsainiams ir sumuštiniams.

Geltonieji svogūnai. Tinkami visur ir visiems gaminimo būdams, ypač – karamelizavimui. Naudokite svogūnų pyragams ar prancūziškai svogūnų sriubai. Jei valgysite su sumuštiniais, prieš tai 10 minučių pakepkite svieste.

Saldieji svogūnai. Dėl didelio gliukozės kiekio šie svogūnai nepamainomi gaminant karamelizuotus svogūnus. Iš jų galite pasigaminti svogūnų džemą, itin gardų su skrudinta mėsa ir grilyje kepta žuvimi. Jie labai tinkami pomidorų salotoms bei aliejuje keptiems svogūnų žiedams.

Raudonieji svogūnai. Šiuos galite naudoti žalius įvairiose salotose ir padažuose. Jei skonis per aitrus, prieš vartodami pamirkykite šaltame vandenyje. Rinkitės raudonuosius svogūnus sumuštiniams ar mėsainiams. Pakepinti orkaitėje su balzamiko padažu jie taps idealiu garnyru. Taip pat jie tinka marinavimui.

Laiškiniai svogūnai. Tai pagrindinis ingredientas Azijos šalių virtuvėje. Baltoji dalis paprastai naudojama kepimui (kepant sumažėja baltosios dalies aštrumas), o žalioji – pagardinimui. Nepjaustytus laiškinius svogūnus skaniai iškepsite grilyje. Taip pat gardinkite jais sriubas – tai suteiks patiekalui delikataus poskonio.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Skoniu gali stebinti ir svogūnai
  2. Svogūnų sodinukai jau gali papuošti palangę
  3. Kokios rūšies ryžius rinktis?
  4. Rugpjūtis – aviečių ir gervuogių metas
  5. Arbūzai: kuo geltonieji skiriasi nuo raudonųjų?
  6. Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?
  7. Ar žinojote: avokadas dera ir su šokoladu
  8. Keletas gudrybių gaminant cepelinus
  9. Riešutai: skirtingos rūšys, skirtingi skoniai
  10. Mėgstamiausia lietuvių – daržo karalienė bulvė
  11. Druska: kokia ji gali būti ir kuo ją pakeisti?
  12. Vengti maisto švaistymo padeda ir technologijos
  13. Pabodo iš mėsos? Rinkitės žuvį
  14. Žiedinis kopūstas – norintiems maitintis sveikiau
  15. Ridikėliai: nauda kūnui ir… įdomi istorija

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Volodymyras Zelenskis
Lietuvoje

G. Nausėda su Ukrainos Prezidentu aptarė karo sprendimo paieškas

2025 11 24
Vandens telkinys
Lietuvoje

Klaipėda stiprina medžių apsaugą nuo bebrų daromos žalos

2025 11 24
Pašto ženklai Šv. Kalėdos ir Naujieji metai
Kultūra

Lietuvos paštas pristato karpinių meno įkvėptus šventinius ženklus

2025 11 24
Nemune vykdytų darbų žala aplinkai – milijoninė
Gamta ir ekologija

Nemune vykdytų darbų žala aplinkai – milijoninė

2025 11 24
Originalusis 1918 metų Tilžės aktas: istorinės svarbos lobis, pasiekiamas tik Karo muziejuje | Vytauto Didžiojo karo muziejaus nuotr.
Istorija

Tuskulėnuose – iškilmingas Didžiojo prūsų sukilimo ir Tilžės Akto minėjimas

2025 11 23
Rustemas Umerovas
Ukrainos balsas

Ukraina spaudžiama dėl JAV taikos plano: Kijevas, Europa ir Vašingtonas ieško sprendimų

2025 11 22
Antanas Terleckas | lrv.lt nuotr.
Kultūra

Seimas spręs dėl 2028-ųjų proginių metų paskelbimo

2025 11 22
K. Donelaičio medalis su dėžute
Kultūra

Kviečiama teikti nusipelniusius kūrėjus apdovanojimams K. Donelaičio medaliu

2025 11 22

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Antanas apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
  • Ruslanas Bortnikas (Politeka) apie R. Armaitis. Po šito taikos plano – mes, Latvija ir Estija busime sekantys meniu punktai!
  • skt. apie Nemune vykdytų darbų žala aplinkai – milijoninė
  • +++ apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • G. Nausėda su Ukrainos Prezidentu aptarė karo sprendimo paieškas
  • Klaipėda stiprina medžių apsaugą nuo bebrų daromos žalos
  • Restauruotos vertybės papildys Valdovų rūmų muziejaus parodą
  • Lietuvos paštas pristato karpinių meno įkvėptus šventinius ženklus

Kiti Straipsniai

Persimonai, vaisiai | pixabay.com, PagArt nuotr.

Persimonai – rudens karaliai lėkštėje

2025 11 23
Daržovės

Vaisiai ir daržovės šaltuoju metu: kad šviežumas džiugintų ilgiau

2025 11 22
Kviečia biologinės įvairovės būklės Lietuvoje pristatymo renginys

Kviečia biologinės įvairovės būklės Lietuvoje pristatymo renginys

2025 11 20
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Kodėl kokosų aliejus turėtų atsirasi kiekvienuose namuose?

2025 11 16
Pistacijos, riešutai

Su pistacijomis – ne tik Dubajaus šokoladas: tiks ir su lašiša

2025 11 16
Bulvių plokštainis

Sotūs ir taupūs bulvių apkepo receptai, kurie pavyks kiekvienam

2025 11 15
Kepsniai, šnicelis

Skaniai ir taupiai: kiaulienos mentės troškinys su kopūstais ir šnicelis

2025 11 15
Mėsa, maistas

Žemės ūkio ir maisto politika pripažinta strategiškai svarbia nacionaliniam saugumui

2025 11 13
Daržovės, bulvės

Bulvės – ne tik cepelinams

2025 11 09
Kava, cukrus, pienas,

Kodėl gerosios žarnyno bakterijos rinktųsi puodelį espreso?

2025 11 09

Skaitytojų nuomonės:

  • Antanas apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
  • Ruslanas Bortnikas (Politeka) apie R. Armaitis. Po šito taikos plano – mes, Latvija ir Estija busime sekantys meniu punktai!
  • skt. apie Nemune vykdytų darbų žala aplinkai – milijoninė
  • +++ apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
  • +++ apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Vilniaus universitetas

VU kviečia į virtualią studijų mugę

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai