Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ir vėl ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Jos viena nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, yra pigios, o patinka net vaikams. Jų universalumą atranda vis daugiau žmonių – šiemet jų paklausa labai ryškiai išaugo, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
„Dėl savo universalumo ir geros kainos vištiena yra viena mėgstamiausių mėsų pasaulyje, jos vartojimas kasmet auga. Tokias pat tendencijas matome ir Lietuvoje – šiemet jos parduota daugiau, mėsos skyriuje daugiau parduodama tik kiaulienos. Pavyzdžiui, vien blauzdelių paklausa šiemet šoktelėjo daugiau nei ketvirtadaliu, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai. Jos lietuvių ypač mėgstamos, ir ši vištienos dalis pagal populiarumą nusileidžia tik filė“, – sako G. Kitovė.
Į ką kreipia žvilgsnį pirkėjai, kai dedasi vištieną į savo kasdienių pirkinių krepšelį? Pasak prekybos tinklo atstovės, pasirinkimą lemia keli veiksniai – visų pirma, palanki kaina, dažnai skelbiamos įvairios akcijos.
„Be to, vištiena yra dažnas sveikos gyvensenos šalininkų pasirinkimas, ji reguliarus ingredientas ir vaikų racione, todėl pirkėjams labai svarbi jos kokybė. Matome, kad jie aiškų prioritetą teikia lietuviškai, be antibiotikų užaugintai šviežiai vištienai. Būtent tokia yra visa vištiena „Iki“ sveriamos mėsos skyriuje, taip pat ir „Iki“ ženklu pažymėta sufasuota vištiena. Ji pas pirkėjus patenka tiesiai iš Lietuvos ūkių, todėl mėsa pasižymi maksimaliu šviežumu“, – sako G. Kitovė.
3 svarbiausi dalykai
Prieš šaunant blauzdeles į orkaitę ar dedant į puodą, verta žinoti keletą vištienos ruošimo taisyklių. Pasak „Iki“ mėsos technologo Gintaro Bačkovo, jos palengvins gyvenimą ir gali apsaugoti nuo klaidų, kurios gali pridaryti nemalonumų sveikatai.
Vištienos neplaukite. „Nors nuo vaikystės dažnas buvo mokytas vištieną prieš ruošimą nuplauti, tačiau tyrimai parodę, kad to daryti nederėtų. Plaunant tikimasi atsikratyti priemaišų ir bakterijų, tačiau nutinka priešingai – besitaškantis vanduo potencialias bakterijas nuo vištienos paskleidžia žymiai plačiau“, – paaiškina G. Bačkovas.
Tačiau rankas – net kelis kartus. Rankų švara – prioritetas dirbant su žalia vištiena. Mėsos technologas atkreipia dėmesį, kad rankas gerai nusiplauti reikia tiek prieš pradedant dirbti su mėsa, tiek po to. Būtinai naudokite muilą ir rankas po šiltu vandeniu plaukite bent 20 sekundžių.
Pasirūpinkite, kad nebūtų kryžminės taršos. „Idealiu atveju ir turėtumėte atskirą peilį žaliai vištienai, tačiau jeigu jų daug namuose nėra – tuomet pasirūpinkite, kad po kontakto su mėsa peilis būtų gerai nuplautas karštame vandenyje su plovikliu. Taip pat, neleiskite, kad žalios vištienos sultys patektų į valgymui paruoštus maisto produktus, pvz., vaisius ir daržoves. Be to, žaliai ir jau paruoštai vištienai naudokite atskiras lėkštes ir įrankius, kad žalios mėsos bakterijos neužkrėstų termiškai apdoroto gaminio“, – pasakoja G. Bačkovas.
Taip pat svarbu turėti atskirą pjaustymo lentą žaliai vištienai. Pageidautina – stiklinę, nes ją užtikrintai nuplauti yra lengviausia. Medinės ir plastikinės medžiagos yra lengviau pažeidžiamos, jose gali lengviau kauptis nešvarumai ir bakterijos.
Įkvėpimas iš skirtingų pasaulio kampelių – išbandykite naujų blauzdelių receptų
Viščiukų blauzdelės patogios ir tuo, kad jų nereikės nei pjaustyti, nei skirti daug laiko ruošai. Paprasčiausia ir visai šeimai patinkanti vakarienė yra orkaitėje keptos su mėgstamais prieskoniais ir šiek tiek aliejaus pamarinuotos blauzdelės. Labai populiaru ruošti marinatą su medumi, tuomet vištiena įgauna maloniai saldų skonį ir pasidengia spindinčia glazūra. Vasarą dažnuose namuose jos pakvimpa su barbekiu padažu.
Vis giliau žengiant į rudenį, blauzdelės vis dažniau pakvips namuose – ir „Iki“ kulinarai siūlo 3 pasaulio virtuvių įkvėptus receptus, kad ištrūktumėte ir rutinos.
Vokietija: viščiukų blauzdelės, keptos su raugintais kopūstais
Skanus, pigus ir labai lengvai paruošiamas patiekalas – puiki idėja šeimos vakarienei. Vištienos blauzdelės, keptos raugintuose kopūstuose, įgauna nepakartojamą skonį ir aromatą.
Reikės: 1 kg šviežių viščiukų broilerių blauzdelių (užauginta be antibiotikų), 3 šaukštelių maltos paprikos, 2 šaukštelių maltų čili pipirų, vištienos prieskonių, ½ puodelio aliejaus, 600 g raugintų kopūstų.
Gaminame:
- Vištienos blauzdeles nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Sumaišykite vištienos ir kitus prieskonius su aliejumi ir ištrinkite vištieną. Dėkite į šaldytuvą dviem valandoms marinuotis.
- Nuo raugintų kopūstų nuspauskite skystį ir, jei reikia, pasmulkinkite. Orkaitės indą patepkite aliejumi, išdėliokite kopūstus ir ant viršaus sudėkite blauzdeles. Viską apšlakstykite aliejumi.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir kepkite 30-40 minučių. Kartkartėmis pamaišykite raugintus kopūstus. Į kepimo pabaigą įjunkite grilio funkciją ir kepkite, kol vištiena gražiai apskrus.
Čilė: rudeniškas viščiukų blauzdelių troškinys
„Cazuela“ – čilietiška klasika, puikiai tinkanti, kai norisi jaukaus ir skanaus maisto be didelio išlaidų ir pastangų. Šviežios rudeniško derliaus daržovės ir sodrus vištienos skonis tiesiog apgaubs šiluma.
Reikės: 6 šviežių viščiukų broilerių blauzdelių (užauginta be antibiotikų), 6 bulvių, 3 morkų, 450 g sviestinio moliūgo, 1-2 kukurūzų burbuolių, 1 svogūno, 2-3 skiltelių česnako, 1-1,2 litro vištienos sultinio, druskos, šviežiai maltų pipirų, šviežių petražolių, virtų ryžių.
Gaminame:
- Puode, kuriame virsite troškinį, su šlakeliu aliejaus pakepkite smulkintus svogūną ir česnaką. Daržoves nulupkite ir supjaustykite gana stambiais gabalėliais.
- Į puodą sudėkite vištieną, moliūgą, bulves, kukurūzų burbuoles, morkas ir supilkite vištienos sultinį, pagardinkite druska ir pipirais. Užvirinkite ant didelės ugnies. Užvirus troškiniui, sumažinkite ugnį iki silpnos ir puodą uždenkite. Tegul troškinys verda apie 25 minutes arba kol daržovės suminkštės, o vištiena išvirs ir lengvai atsiplėš nuo kaulo.
- Patiekite „cazuela“ su karštais virtais ryžiais negiliuose sriubos dubenėliuose. Kad būtų dar aromatingiau ir gaiviau, pagardinkite aštriu padažu ir pabarstykite šviežių petražolių.
Vengrija: sodrus viščiukų blauzdelių troškinys su paprikomis
Nuostabiai aromatingas patiekalas pradžiugins įvairius pojūčius: akis trauks ryški spalva, ragauti kvies kvapas, o skonis bus itin išraiškingas. O geriausia, reikės visai nedaug pastangų ir išlaidų.
Reikės: lietuviškų 8 šviežių viščiukų broilerių blauzdelių (užauginta be antibiotikų), 2 raudonųjų paprikų, 4-5 prinokusių pomidorų, 2 svogūnų, 3 skiltelių česnako, 2 šaukštų pomidorų pastos, 1 šaukštelio maltos paprikos, 1 šaukštelio čili pipirų, druskos, pipirų, šviežių petražolių.
Gaminame:
- Vištienos gabalėlius įtrinkite druska, pipirais ir saldžiosios paprikos milteliais. Palaukite bent valandą, kad skoniai įsigertų, ir tuomet puode su apkepkite mėsą iš visų pusių. Tame pačiame puode apkepkite svogūną ir česnaką.
- Sudėkite pomidorus (supjaustytus ir be odelės), juostelėmis supjaustytas paprikas ir čili. Įpilkite stiklinę vandens ir 2 šaukštus pomidorų pastos (arba daugiau, pagal poreikį). Virkite ant silpnos ugnies apie 40 minučių. Patiekite apibarstę petražolėmis.