Antradienis, 18 lapkričio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Naujam bulvių derliui – nauji skoniai

www.alkas.lt
2024-06-16 15:20:00
0
Bulvės | pixabay.com nuotr.

Bulvės | pixabay.com nuotr.

       

Tikra vasara prasideda tada, kai pasirodo pirmosios šviežio derliaus lietuviškos bulvės. Pirmosios parduotuves pasiekė dar prieš gerą savaitę, ir pirkėjų elgesys rodo, kad lietuviai jų išsiilgę – jos bemat gulė į pirkinių krepšelius, sako Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė. Tikriausiai kiekvienas jas pirmiausiai patieks prie pagrindinės šio metų laiko sriubos – šaltibarščių. O tuomet verta pasinaudoti naujomis idėjomis nebrangiems, greitiems ir labai skaniems receptams.

„Bulvės jau daug metų yra pati populiariausia daržovė, pagal pardavimus lenkianti kitas šviežias gėrybes – pomidorus, agurkus, kopūstus. Nors jau kurį laiką prekiaujame šiltesniuose kraštuose užaugintomis šviežiomis naujo derliaus bulvėmis, lietuviškosios yra ypač pirkėjų mėgstamos, mat į parduotuves iš Lietuvos ūkių pristatomos vos per vieną dieną. Matome, kad pirkėjams šviežumas labai svarbu – ne mažiau nei gera jų kaina“, – sako G. Kitovė.

Būdas, kaip net ir kelis kilogramus šviežių bulvių nuvalyti visai greitai

Bulvės yra tiesiog įsišaknijusios į lietuvių mitybą, dažnuose namuose jos verdamos bent kelis kartus per savaitę. Tai toks kasdienis veiksmas, kad padaryti klaidų labai sunku. Tačiau „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė dalijasi keliais patarimais, kad procesas būtų dar paprastesnis.

„Renkantis bulves parduotuvėje, pirmiausia ieškokite jų panašaus dydžio. Tai palengvins gamybą – jos visos tuomet tolygiai išvirs ar iškeps. Taip pat nepamirškite apsipirkdami atkreipti dėmesį į bulvių kokybę. Rinkitės tas, kurios atrodo sveikiausios, venkite tokių, kurios yra minkštos arba turi žalius gumbus. Dėl to verčiau apsipirkinėti patikimose parduotuvėse, kur daržovių kokybę prižiūri ir darbuotojai“, – pataria J. Sabaitienė.

Naujo derliaus bulvių privalumas yra ne tik saldesnis skonis, malonesnė tekstūra, bet ir tai, kad jų skusti nebūtina. Pakaks tik gerai nušveisti – pavyzdžiui, švaria kempine ar šepetėliu. Tačiau yra ir paprastesnis būdas, kuris ypač pasitarnaus, kai reikia nuplauti didelį kiekį šių daržovių.

„Reikės tik stiklinės rupios druskos ir vandens. Sudėkite bulves į didelį dubenį ir gausiai pabarstykite druska. Kelias minutes jas sausas maišykite bulves rankomis – stambi druska veiks kaip šveitiklis ir pašalins visus nešvarumus. Tada bulves tiesiog kruopščiai nuplaukite, ir jos bus paruoštos“, – rekomenduoja J. Sabaitienė.

Šviežutėlės lietuviškos bulvės tiks ir blynams, jei juos ruošite taip

„Receptai su šviežiomis lietuviškomis bulvėmis patrauklūs tuo, kad geriausiam jų skoniui atskleisti reikia visai nedaug. Net ir paprasčiausiai išvirtos ir apibarstytos šviežiais krapais jos jau bus puikus priedas prie grilio patiekalų ar kiaušinienės. Ne vienas patvirtins, kad bulvės, sviestas ir kefyras yra paprastas, bet toli gražu ne prastas derinys. Lygiai kaip ir jos, patiektos su silke, šaukštu grietinės ir žalumynais. Labai skanu šviežio derliaus bulves ir apkepti su šparaginėmis pupelėmis bei pagardinti šiek tiek šoninės“, – pasakoja „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.

Ji taip pat atkreipia dėmesį – mitas, kad šviežio derliaus bulvės netinka blynams. Jie taip pat pavyks maloniai traškūs, tik juos mainant dėmesį sutelkti reikia į vieną svarbiausią darbą. Receptas niekuo nesiskiria nuo įprastų, tačiau svarbu atsiminti du dalykus.

„Visų pirma, šviežių bulvių lupti ar skusti netgi nebūtina, pakaks jas kruopščiai nušveisti. O pagrindinė taisyklė – sutarkuotas bulves reikia labai gerai nusausinti. Skysčio perteklių galima pašalinti spaudžiant masę medvilniniame skudurėlyje arba tą paprasčiausiai padaryti rankomis, imant bulves mažesnėmis porcijomis. Taip pat galite į tarkius įdėti daugiau miltų“, – pataria maisto gamybos žinovė.

Visgi, ji pataria šviežio derliaus bulves išnaudoti tiems receptams, kuriose bus galima pasimėgauti jų purumu, tarkuoti nereikės. Vos su keliais priedais jos gali tapti pačiu skaniausiu garnyru prie vasariškų patiekalų ant grilio ar tiesiog pagrindiniu patiekalu, patiektu su šviežiomis daržovių salotomis.

Kepsninėje keptos šviežios bulvės su smidrais ir varške

Reikės: 800 g šviežių bulvių, ryšulėlio smidrų, 1/2 citrinos, 30 g lazdyno riešutų, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų, 300 g varškės, 2 šaukštų grietinės, šviežių krapų, svogūnų laiškų, 4 ridikėlių.

Gaminame:

  1. Varškę sumaišykite su grietine, smulkintais krapais, svogūnų laiškais ir smulkiai pjaustytais ridikėliais. Pagardinkite druska, išmaišykite ir atidėkite į šalį.

  2. Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C temperatūros. Lazdyno riešutus pabarstykite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite apie 6 minutes, kol riešutų odelės sutrūkinės. Karštus riešutus atsargiai supilkite į medvilninį audinį ir trinkite tarp rankų, kol odelės atsilups. Susmulkinkite riešutus.

  3. Bulves išvirkite al dente pasūdytame verdančiame vandenyje, nusausinkite. Dėkite ant įkaitintos kepsninės grotelių ir kepkite, kol odelė šiek tiek paruduos ir taps traški (bulves taip pat galite prieš tai suvynioti į aliuminio foliją su trupučiu sviesto arba alyvuogių aliejaus).

  4. Kai bulvės kepa, smidrus nuplaukite, nusausinkite, nupjaukite sumedėjusius galus, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska. Kepkite ant labai įkaitusio grilio po 2-3 minutes iš kiekvienos pusės. Iškepusius šparagus pabarstykite ½ citrinos žievele, apšlakstykite citrinos sultimis ir alyvuogių aliejumi.

  5. Karštas bulves perpjaukite per pusę, į vidų įdėkite varškės mišinio ir apibarstykite smulkintais riešutais. Ant viršaus arba šalia dėkite smidrus. Viską pagardinkite šviežiai maltais pipirais.

Bulvių salotos su ridikėliais, agurkais ir išraiškingu padažu

Reikės: 800 g šviežių bulvių, ryšulėlio ridikėlių, 6 trumpavaisių agurkų, ryšulėlio šviežių krapų, 1 raudonojo svogūno, 4 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 šaukšto garstyčių, ½ šaukštelio medaus, 1 šaukštelio obuolių acto, 1-2 česnako skiltelių, druskos, pipirų.

Gaminame:

  1. Nušveiskite bulves, bet jų lupti ar skusti nebūtina. Supjaustykite gabalėliais ir išvirkite. Nusausinkite ir palikite atvėsti.

  2. Ridikėlius, agurkus, svogūną supjaustykite griežinėliais. Jeigu reikia, bulves taip pat pasmulkinkite, bet palikite stambesnes nei, pavyzdžiui, ruoštumėte baltajai mišrainei.

  3. Visas daržoves dėkite į dubenį, gausiai paskaninkite smulkintais krapais ir išmaišykite.

  4. Paruoškite padažą: dubenėlyje gerai sumaišykite alyvuogių aliejų, actą, medų, garstyčias ir išspaustą česnaką. Supilkite į daržoves, pagardinkite druska, pipirais ir išmaišykite.

Keptuvėje keptos bulvytės su špinatais

Reikės: 500 g šviežių bulvių, 100 g špinatų, 30 g kaparėlių, 3 šaukštų sviesto, 1 šaukšto aliejaus, ½ citrinos, druskos, pipirų.

Gaminame:

  1. Bulves nušveiskite, supjaustykite ketvirčiais ir išvirkite. Joss turi būti minkštos, bet vis dar išlaikyti formą, nebyrėti.

  2. Didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų su 1 šaukštu sviesto. Kai sviestas pradės tirpti, sudėkite bulves ir kepkite 5 minutes, kol taps auksinės spalvos.

  3. Iš citrinos išspauskite sultis ir nutarkuokite žievelę. Į keptuvę sudėkite likusį sviestą, špinatus, kaparėlius, citrinos žievelę ir sultis. Kelias minutes viską pamaišykite, kad špinatų lapai sumažintų savo tūrį, tada viską pagardinkite druska bei pipirais. Valgykite vienas arba patiekite kaip garnyrą.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kisielius: tradiciniai ir nauji skoniai
  2. Į bulvių košę tiks ir obuoliai, ir moliūgai
  3. Spalio derliui – 5 netikėti patiekalai
  4. Nustebinti gali ir bulvių košė
  5. Pomidorų derliui – daug panaudojimo galimybių
  6. Naminiai traškučiai – ne tik iš bulvių
  7. Šventiniam stalui – bulvių košė kitaip
  8. Daržovių augintojai randa naujų būdų derliui gausinti (video)
  9. Šviežios gėrybės, kuriomis verta mėgautis balandį
  10. Išbandykite latvių pasididžiavimą – sklandrausį
  11. Kokių gėrybių nepamiršti sausį?
  12. Šviežios bulvės jau keičia pernykštes
  13. Kodėl negalima išmesti ridikėlių lapų?
  14. Kuo praturtinti kūną kovo mėnesį?
  15. Pomidorai – salotoms ir kepsninėms

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Simonas Kairys
Lietuvoje

Seimas pritarė paveldo reformai

2025 11 18
Kibernetinis saugumas | lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Steigiami 44 saugumo operacijų centrai

2025 11 18
Kad nepasikartotų Medininkų tragedija
Lietuvoje

Laisvės premija skirta Medininkų žudynes išgyvenusiam T. Šernui

2025 11 18
A. Rusteika. Balionų isterija – priedanga politinei aferai
Lietuvoje

VGT – siūlymai dėl oro erdvės gynybos

2025 11 18
Kelio darbai
Lietuvoje

Pradedamas tvarkyti tiltas per Šyšą Šilutėje

2025 11 18
Antanas Nedzinskas
Lietuvoje

Generalinė prokurorė kreipėsi į Seimą dėl A. Nedzinsko neliečiamybės

2025 11 18
Lietuvoje

Atnaujinti traukinių tvarkaraščiai

2025 11 18
Lotomatai
Gamta ir žmogus

Naujovė Baltijos šalyse – lotomatai

2025 11 18

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kęstutis K.Urba apie P. Toinbi. Prarasta socialdemokratijos kibirkštis: kai Trečias kelias niekur neveda
  • Kęstutis K.Urba apie J. Vaiškūnas. Dainių tauta prisikelia dainuodama
  • Betgi apie P. Toinbi. Prarasta socialdemokratijos kibirkštis: kai Trečias kelias niekur neveda
  • +++ apie P. Toinbi. Prarasta socialdemokratijos kibirkštis: kai Trečias kelias niekur neveda

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Seimas pritarė paveldo reformai
  • Bėgimo takeliai: ką verta rinktis 2026 m.?
  • Steigiami 44 saugumo operacijų centrai
  • Laisvės premija skirta Medininkų žudynes išgyvenusiam T. Šernui

Kiti Straipsniai

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Kodėl kokosų aliejus turėtų atsirasi kiekvienuose namuose?

2025 11 16
Pistacijos, riešutai

Su pistacijomis – ne tik Dubajaus šokoladas: tiks ir su lašiša

2025 11 16
Augalai

Kaip sugalvojami augalų veislių pavadinimai?

2025 11 16
Bulvių plokštainis

Sotūs ir taupūs bulvių apkepo receptai, kurie pavyks kiekvienam

2025 11 15
Kepsniai, šnicelis

Skaniai ir taupiai: kiaulienos mentės troškinys su kopūstais ir šnicelis

2025 11 15
Mėsa, maistas

Žemės ūkio ir maisto politika pripažinta strategiškai svarbia nacionaliniam saugumui

2025 11 13
Katės maistas

Visa tiesa apie skanėstus: kaip neperšerti kačių?

2025 11 09
Daržovės, bulvės

Bulvės – ne tik cepelinams

2025 11 09
Kava, cukrus, pienas,

Kodėl gerosios žarnyno bakterijos rinktųsi puodelį espreso?

2025 11 09
Maistas, mėsa

Kiaulienos patiekalai – be didelių išlaidų

2025 11 08

Skaitytojų nuomonės:

  • Kęstutis K.Urba apie P. Toinbi. Prarasta socialdemokratijos kibirkštis: kai Trečias kelias niekur neveda
  • Kęstutis K.Urba apie J. Vaiškūnas. Dainių tauta prisikelia dainuodama
  • Betgi apie P. Toinbi. Prarasta socialdemokratijos kibirkštis: kai Trečias kelias niekur neveda
  • +++ apie P. Toinbi. Prarasta socialdemokratijos kibirkštis: kai Trečias kelias niekur neveda
  • Michailas Velleris apie R. Žemaitaitis. Baudžiauninko mentalitetas užsienio politikoje
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Būstas

M. Arlauskas: paskolos sutartis – neiškalta akmenyje

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai