Trečiadienis, 19 lapkričio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kaip tinkamai vištieną laikyti namuose?

www.alkas.lt
2024-09-08 16:47:00
0
Vištiena | pexels nuotr.

Vištiena | pexels nuotr.

       

Daugiau nei 11 tūkst. tonų – būtent tokį kiekį vištienos, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenimis, kasmet suvalgo pirkėjai. Praėję 2023 metai buvo rekordiniai ir pasiekė neregėtas aukštumas – iš viso pernai šios paukštienos pirkėjai įsigijo apie 12,5 tūkst. tonų.

Pirkėjų itin pamėgtos vištienos pardavimams nuolat augant, prekybos tinklo atstovai pasidalijo patarimais, padėsiančiais tinkamai pasirūpinti šviežios paukštienos kokybe už parduotuvės ribų bei paaiškino, kodėl verta rinktis ją užaugintą be antibiotikų.

„Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorės Indrės Trakimaitės-Šeškuvienės teigimu, vištiena sudaro 40 proc. visų šviežios mėsos pardavimų prekybos tinklo parduotuvėse, o po rekordinių 2023 m., augimas stebimas ir šiemet.

„Pirmąjį šių metų pusmetį pardavėme 6 proc. daugiau vištienos nei tokiu pačiu periodu pernai. Stebėdami vis augančią paklausą, nuolat stengiamės garantuoti pirkėjams aukščiausią kokybę ir galimybę kiekvieną savaitę ja pasirūpinti pigiau. Kassavaitiniame leidinyje pirkėjai visada ras ypač mažos kainos ar kitų specialių pasiūlymų vištienai bei jos gaminiams“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Kuo ypatinga užauginta be antibiotikų vištiena?

„Maximos“ atstovės teigimu, pirkėjai vis labiau pamėgsta ir prekybos tinklo privataus prekės ženklo „Well Done“ lietuvišką vištieną, kurios asortimentą papildė naujiena – be antibiotikų užaugintų vištų gaminiai: viščiukų broilerių vidinė filė, šlaunelių mėsa, blauzdelės bei kiti gaminiai.

„Ant pakuotės esantis žymėjimas „užauginta be antibiotikų“ pirkėjui nurodo, kad augant broileriams jiems buvo suteiktos geros sąlygos, lesinti kokybišku, subalansuotu lesalu ir viso auginimo metu nesirgo. Be to, šie „Well Done“ vištienos gaminiai yra papildomai ištirti nepriklausomoje akredituotoje tarptautinėje laboratorijoje „J. S. Hamilton“.

Papildomai patikrinta prekė užtikrina dvigubus kokybės tikrinimo procesus – ženklu „J. S. Hamilton patikrinta kokybė“ pažymėtos maisto prekės buvo papildomai ištirtos ir atitinka visus Europos Sąjungoje bei Lietuvoje galiojančius maisto saugos ir kokybės kriterijus, kurie yra taikomi konkrečiai prekių grupei.

Tokį ženklą tinklo pirkėjai jau nuo balandžio mėnesio galėjo pastebėti ant daugelio kitų „Well Done“ šviežios mėsos pakuočių“, – pasakoja I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Už vištienos kokybę atsakingi ir pirkėjai

Prekybos tinklo duomenimis, paklausa vištienai neblėsta visus metus. „Vištiena puikiai tinka ir įprastiems pietums, ir šventiškai iškylai gryname ore, ypač tada, kai vis dar džiugina šiluma. Visgi ji kaip ir kiti švieži gaminiai yra jautri temperatūrai, tad norint išlaikyti paukštienos kokybę, svarbu nepamiršti kelių taisyklių“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė ir dalinasi prekybos tinklo kulinarijos meistrų patarimais, kaip tinkamai pasirūpinti šviežios vištienos kokybe už parduotuvės ribų.

Pasak jų, visų pirma, patariama nepamiršti tinkamai įvertinti gaminio pakuotės, kuri turi būti nepažeista. „Svarbu atkreipti dėmesį ir į paukštienos spalvą – tinkama vartoti vištiena turi būti rausva. Esant šiltiems orams, patartina įsigytą vištieną kuo greičiau transportuoti namo, o vykstant į iškylą gamtoje – laikyti šaltkrepšyje ar specialiame maišelyje su folija“, – dalijasi kulinarijos meistrų patarimu I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Kaip namuose tinkamai laikyti vištieną, kad ši nesugestų?

Pasak prekybos tinklo atstovų, į namus iš parduotuvės pargabenta vištiena turėtų būti nedelsiant padedama į šaldytuvą, kurio temperatūra neviršija 4 laipsnių. Vištiena nuo kiaulienos ar jautienos išsiskiria tuo, kad jai reikalinga žemesnė laikymo temperatūra, taip užkertant kelią šilumą mėgstančių bakterijų dauginimuisi.

„Galiausiai, vištieną būtina laikyti sandariai, o ją atidarius reikėtų suvartoti per 24 valandas. Nors vištienos galiojimo laikas dažniausiai yra ilgesnis, gamintojai ant pakuotės jį nurodo maksimaliai sutrumpintą norėdami būti tikri, kad vartojimo metu paukštiena bus aukščiausios kokybės“, – priduria I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Vištiena – šeimos pietums ir vakarienei
  2. Vištiena kepsninėje: pigu ir palanku sveikatai
  3. Kaip namuose išsikepti sultingą kepsnį?
  4. Kaip braškes namuose išlaikyti kuo ilgiau
  5. Maistas padeda mokytis: kaip tinkamai pasirinkti?
  6. Keturi etapai, kaip tinkamai pasiruošti iškylai gamtoje
  7. Dietologė pataria, kaip namuose ugdyti gerus valgymo įpročius
  8. Iškylų metui prasideda. Kokius skanėstus nuo šunų laikyti atokiau
  9. Kiek laiko šaldytuve galima laikyti skirtingus maisto gaminius?
  10. Razinų galima pasigaminti ir namuose
  11. Norint tinkamai maitintis – svarbiausia įvairovė
  12. Kaip atskirti šviežią jautieną ir ką rinktis?
  13. Įvairių skonių sviestą ruošiame namuose
  14. Kiaušinių rūšys: kaip pasirinkti?
  15. Kaip lengvai pasisūdyti lašišą?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Simonas Kairys
Lietuvoje

Seimas pritarė paveldo reformai

2025 11 18
Kibernetinis saugumas | lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Steigiami 44 saugumo operacijų centrai

2025 11 18
Kad nepasikartotų Medininkų tragedija
Lietuvoje

Laisvės premija skirta Medininkų žudynes išgyvenusiam Tomui Šernui

2025 11 18
A. Rusteika. Balionų isterija – priedanga politinei aferai
Lietuvoje

VGT – siūlymai dėl oro erdvės gynybos

2025 11 18
Kelio darbai
Lietuvoje

Pradedamas tvarkyti tiltas per Šyšą Šilutėje

2025 11 18
Antanas Nedzinskas
Lietuvoje

Generalinė prokurorė kreipėsi į Seimą dėl A. Nedzinsko neliečiamybės

2025 11 18
Traukinys
Lietuvoje

Atnaujinti traukinių tvarkaraščiai

2025 11 18
Lotomatai
Gamta ir žmogus

Naujovė Baltijos šalyse – lotomatai

2025 11 18

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Eugenijus Murajevas apie Korupcijos skandalas Zelenskio aplinkoje: ar karas pateisina dvejopus standartus?
  • +++ apie P. Toinbi. Prarasta socialdemokratijos kibirkštis: kai Trečias kelias niekur neveda
  • Budweiser apie P. Toinbi. Prarasta socialdemokratijos kibirkštis: kai Trečias kelias niekur neveda
  • +++ apie P. Toinbi. Prarasta socialdemokratijos kibirkštis: kai Trečias kelias niekur neveda

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Seimas pritarė paveldo reformai
  • Bėgimo takeliai: ką verta rinktis 2026 m.?
  • Steigiami 44 saugumo operacijų centrai
  • Laisvės premija skirta Medininkų žudynes išgyvenusiam Tomui Šernui

Kiti Straipsniai

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Kodėl kokosų aliejus turėtų atsirasi kiekvienuose namuose?

2025 11 16
Pistacijos, riešutai

Su pistacijomis – ne tik Dubajaus šokoladas: tiks ir su lašiša

2025 11 16
Bulvių plokštainis

Sotūs ir taupūs bulvių apkepo receptai, kurie pavyks kiekvienam

2025 11 15
Kepsniai, šnicelis

Skaniai ir taupiai: kiaulienos mentės troškinys su kopūstais ir šnicelis

2025 11 15
Mėsa, maistas

Žemės ūkio ir maisto politika pripažinta strategiškai svarbia nacionaliniam saugumui

2025 11 13
Katės maistas

Visa tiesa apie skanėstus: kaip neperšerti kačių?

2025 11 09
Daržovės, bulvės

Bulvės – ne tik cepelinams

2025 11 09
Kava, cukrus, pienas,

Kodėl gerosios žarnyno bakterijos rinktųsi puodelį espreso?

2025 11 09
Maistas, mėsa

Kiaulienos patiekalai – be didelių išlaidų

2025 11 08
Vitaminas D

Vitamino D daugeliui trūksta ištisus metus

2025 11 08

Skaitytojų nuomonės:

  • Eugenijus Murajevas apie Korupcijos skandalas Zelenskio aplinkoje: ar karas pateisina dvejopus standartus?
  • +++ apie P. Toinbi. Prarasta socialdemokratijos kibirkštis: kai Trečias kelias niekur neveda
  • Budweiser apie P. Toinbi. Prarasta socialdemokratijos kibirkštis: kai Trečias kelias niekur neveda
  • +++ apie P. Toinbi. Prarasta socialdemokratijos kibirkštis: kai Trečias kelias niekur neveda
  • +++ apie P. Toinbi. Prarasta socialdemokratijos kibirkštis: kai Trečias kelias niekur neveda
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Širdis

Kodėl svarbu kraujo spaudimą matuoti pastoviai

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai