Antradienis, 14 spalio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Mokslininkė atskleidė kaip išlaikyti daržovių ir vaisių vitaminus

www.alkas.lt
2024-08-25 15:10:00
0
Kaip išsirinkti kokybiškas ir maistingas daržoves žiemą?

kitchentrotter.com nuotr.

       

Įpusėjus daržovių ir vaisių metui vis daugiau šio maisto patenka į šiukšlynus, nes laiku nepasirūpinus nusipirktų ar užaugintų daržovių pertekliumi, dalis jų sugenda. Vaisiai ir daržovės yra viena dažniausiai išmetamų maisto kategorijų visame pasaulyje – net 45 % viso ši užauginamo masito atsiduria sąvartynuose ar yra paliekami pūti laukuose.

Lietuvoje švaistomų daržovių kiekiai taip pat dideli – pavyzdžiui, mažmeninėje prekyboje daržovės ir vaisiai sudaro net 68,2 % visų išmetamų maisto produktų, tai yra net 30 tūkst. tonų per metus. Nepaisant to, tyrimai rodo, kad daugiausiai švaisto namų ūkiai – žmonės patys išmeta net 61 % iš viso iššvaistomo maisto, o iš jų didžiąją dalį sudaro vaisiai ir daržovės.

Išeitis – šaldymas, džiovinimas, virimas

„Vaisių ir daržovių išmetimas kartu švaisto ir daugybę kitų resursų – juos auginant veltui išnaudoti dideli žemės plotai, tūkstančiai litrų vandens, valandų valandos žmonių darbo“, – sako „Maisto banko“ vadovas Simonas Gurevičius. Pasak jo, pažvelgus į visą „Maisto banko“ per metus išsaugomo masito kiekį, vaisių ir daržovių išsaugoma ir stokojantiems išdalinama daugiausiai, tačiau dar yra kur pasistengti.

„Mūsų organizacija kasdien surenka daugybę vaisių ir daržovių iš gamintojų, ūkininkų, prekybininkų, tačiau  į žmonių namus „Maisto banko“ savanoriai patekti ir surinkti pertekliaus negali, todėl čia labai svarbus žmonių sąmoningumas. Dalį maisto namų ūkiuose pavyktų išsaugoti tinkamai juos laikant ar apdorojant. Turint perteklių, visada pasiteisina patys populiariausi maisto išlaikymo būdai – šaldymas, džiovinimas ir virimas“, –  pasakoja S. Gurevičius.

Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro mokslininkė mikrobiologė dr. Alisa Gricajeva pritaria, jog šie metodai puikiai tarnauja siekiant pailginti maisto galiojimo laiką, išlaikyti jo saugumą ir maistinę vertę. Mokslininkė pasakoja, kokie procesai vyksta šaldant, džiovinant ar verdant vaisius ir daržoves:

„Atvėsinant maistą šaldytuve mes tik šiek tiek pristabdome gedimo procesus, sulėtiname bakterijų, mielių, pelėsinių grybelių dauginimąsi, tačiau išėmus produktą iš šaldytuvo mikroorganizmai gali vėl augti įprastu tempu. Norint ilgesniam laikui sustabdyti gedimo procesus daug veiksmingesnis būdas yra užšaldymas. Užšaldant stabdomas bakterijų, mielių ir pelėsių augimas – kai kurie jų žūva dėl susidarančių užšaldymo metu ledo kristalų ir kitų veiksnių, kiti tampa neaktyvūs dėl perėjimo į ramybės būseną, taip pat užšaldymas sustabdo fermentines reakcijas.  Labai svarbu, jog užšaldytas maistas būtų atitirpintas teisingai – šaldytuve arba mikrobangų krosnelėje, jei bus vartojamas iškart, kad nepradėtų augti mikroorganizmai, galėję išgyventi užšaldymą“, – dalinasi dr. A. Gricajeva.

Ji primena, jog yra ir daugiau maisto saugojimo būdų – vienas seniausių yra džiovinimas. Jo metu iš vaisių ir daržovių pašalinamas vanduo – taip gadinantys maistą mikroorganizmai nebegali daugintis, o gedimo ir maisto skaidymo reakcijas sukeliantys fermentai pasidaro nebeaktyvūs, todėl džiovintus vaisius ir daržoves galima valgyti daug ilgiau nei pirminę jų versiją.

„Verdant maistą, pavyzdžiui, iš vaisių ruošiant uogienę ar iš daržovių padažus žiemai, pirmiausia karščiu naikiname mikroorganizmus, stabdome fermentus, gadinančius maistą. Jeigu virdami uogienę pridedame cukraus, jis čia veikia kaip konservantas, mažina vandens aktyvumą, todėl mikroorganizmams sunku augti ir sugadinti uogienę. O štai konservuojant daržoves, čia konservanto funkciją atlieka druska ir rūgštis (actas, citrinos rūgštis), kurie taip pat trukdo mikroorganizmams daugintis. Jeigu išvirta uogienė ar padažas supilamas į sterilizuotus stiklainius ir sandariai uždaromas, taip į vidų nepatenka jokie nauji mikroorganizmai ir toks maistas išsilaiko žymiai ilgiau nei neapdirbtas pomidoras ar braškė“, – paaiškina mokslų daktarė.

Kuris maisto konservavimo būdas išlaiko daugiausia vitaminų?

Dr. A. Gricajeva sako, kad kiekvienas maisto išsaugojimo būdas turi savų pliusų ir savų minusų – taikant vienus labiau pakinta skonis, su kitais keičiasi tekstūra, treti išsaugo daugiau vitaminų ir naudingųjų medžiagų.

„Pavyzdžiui šaldytuve laikomo maisto tekstūra, skonis, maistinės medžiagos trumpuoju laikotarpiu nepakinta – tokie pokyčiai atsiranda tik maistui ilgiau pastovėjus šaldytuve, o kartu su laiku nyksta ir kai kurie vitaminai. Džiovinant vaisius ir daržoves pakinta jų struktūra, tekstūra, svoris ir tūris, pašalinus vandenį skonis dažnai tampa labiau koncentruotas, intensyvesnis. Nors angliavandeniai, baltymai, mineralai išlaikomi gerai, tačiau kai kurie vitaminai, ypač jautrūs šilumai, pavyzdžiui, vitaminas C ir kai kurie B grupės vitaminai, gali būti suskaidyti arba prarasti. Šie vitaminai pasišalina ir verdant vaisius bei daržoves, tačiau dauguma vitaminų ir mineralų išlieka. Taip pat terminis apdorojimas gali keisti maisto skonį, spalvą ir tekstūrą“, – sako ji.

Anot mokslininkės, daugiausia vitaminų ir naudingų medžiagų išlaiko vaisių ir daržovių užšaldymas. Taip pat užšaldymas labiausiai sulėtina fermentines reakcijas ir mikrobų augimą, o tai padeda išlaikyti ir maistinę vertę. Jei maisto produktai užšaldomi netrukus po derliaus nuėmimo, tai padeda išsaugoti maksimalų kiekį vitaminų ir mineralų, kurie kitu atveju laikui bėgant gali suirti. Taip pat užšaldant labiausiai išsaugomas pirminis maisto skonis, spalva ir tekstūra, išskyrus itin vandeningus produktus.

Teoriškai šaldytas maistas galiojimo laiko neturi, tačiau ilgai laikomi šaldiklyje jie gali prarasti drėgmę, tapti kietesni, gali šiek tiek suprastėti skonis. Pagal bendrus maisto laikymo patarimus dauguma vaisių ir daržovių gali būti užšaldyti iki 6 mėnesių, tačiau net ir po šio laikotarpio tinkamai užšaldytas masitas nors ir gali tapti mažiau patrauklus, bus sauguss vartoti.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Lietuviškų vaisių ir daržovių rinkai neužtenka
  2. Europiečių valgiaraštyje daugėja vaisių ir daržovių
  3. Per pirmąjį šių metų pusmetį patikrinta daugiau nei 100 tūkst. tonų vaisių ir daržovių
  4. Pradinukams ir darželinukams – daugiau nemokamų vaisių ir daržovių
  5. Vėžio gydymo metodas leidžia pagerinti vaisių ir daržovių kokybę
  6. Vasaros pavojai – kenkėjai ant neplautų rankų, vaisių ir daržovių
  7. Daržovių ir vaisių vartojimas žiemą: karaliauja citrusiniai vaisiai, bulvės ir kopūstai
  8. Kaip pasirūpinti vaisių ir uogų atsargomis
  9. Rauginti kopūstai geriau už madingus vitaminus
  10. Daržovių naudą lems tinkamas paruošimas
  11. Išaugo 3 vaisių paklausa: ką iš jų pasigaminti?
  12. Ką reiškia daržovių spalvos?
  13. Daržovių skyriuje – ir kankorėžiai
  14. Jei vaikai vengia daržovių
  15. Špinatai – vertingiausių daržovių dešimtuke

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Prezidentas lankosi Akmenės rajone
Lietuvoje

Prezidentas lankosi Akmenės rajone

2025 10 14
Pratybos
Lietuvoje

Prasidėjo Krašto apsaugos savanorių pajėgų pratybos „Tvirtas skydas 8“

2025 10 14
Seimas, žurnalistai
Lietuvoje

Siūloma griežtinti atsakomybę už atsisakymą teikti informaciją žiniasklaidai

2025 10 14
Elektrinis traukinys
Lietuvoje

Lietuvą pasiekė naujas elektrinis traukinys

2025 10 14
Žemės sklypai
Lietuvoje

Valstybinės žemės įveiklinimas viršija planą

2025 10 14
Kelias žiema
Gamta ir žmogus

Plikledis gali pasirodyti jau spalį: ką turi žinoti vairuotojai?

2025 10 14
Žemės ūkis
Lietuvoje

Žemės ūkio ir maisto politika taps strategiškai svarbia nacionaliniam saugumui

2025 10 14
Gintautas Paluckas
Lietuvoje

Liberalai: Valdantieji išsukinėja G. Palucką nuo apkaltos

2025 10 14

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimgaudas apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • Rimvydas apie Seime – konferencija apie okupuoto Vilniaus gyvenimą 
  • P.Skutas apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • Kęstutis K.Urba apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Prezidentas lankosi Akmenės rajone
  • Prasidėjo Krašto apsaugos savanorių pajėgų pratybos „Tvirtas skydas 8“
  • Siūloma griežtinti atsakomybę už atsisakymą teikti informaciją žiniasklaidai
  • Lietuvą pasiekė naujas elektrinis traukinys

Kiti Straipsniai

Žemės ūkis

Žemės ūkio ir maisto politika taps strategiškai svarbia nacionaliniam saugumui

2025 10 14
Obuoliai

Rudeniškam orui – lengvas obuolių pyragas

2025 10 13
Šalies poreikiams morkų pakaks

5 receptai, pakeisiantys jūsų rytus: kiek daug gali viena daržovė

2025 10 12
Vynuogės

Uoga, kuri nustebins: trys receptai su vynuogėmis

2025 10 11
Metas pasirūpinti sveikata rudenį

Žinovės papasakojo, kaip išsaugoti vitaminus ir pasirūpinti sveikata rudenį

2025 10 11
Parduotuvė

Šauliai treniruosis saugoti atramines maisto parduotuves

2025 10 10
Maistas, sriuba

Rudeniniam orui – spalvingos sriubos

2025 10 04
Pietų dėžutė

Greitų ir skanių pietų idėjos studentams

2025 09 29
Melionai, vaisiai |

Melionius skanaukite ne tik su kumpiu – 5 nauji deriniai

2025 09 21
Pietų dėžutė

Į moksleivių pietų dėžutę žvelkite kūrybiškai

2025 09 21

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimgaudas apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • Rimvydas apie Seime – konferencija apie okupuoto Vilniaus gyvenimą 
  • P.Skutas apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • Kęstutis K.Urba apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • P.Skutas apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Paspirtukas

Gydytojas: šalmas paspirtukininkams turi būti privalomas

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai