Pirmadienis, 30 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Porai: žaizdas gydanti ir vitaminų suteikianti daržovė

www.alkas.lt
2024-04-14 10:40:00
0
Alternatyva sintetiniams mėsos priedams – liofilizuoti daržovių milteliai

saltedsugaredspiced.com nuotr.

Porai – visiems lietuviams puikiai pažįstama, dar XVI a. mūsų šalyje pradėta auginti daržovė, puošianti tiek šventinius patiekalus, tiek ir kasdienius valgius. Šis tolimas svogūno giminaitis išsiskiria iš kitų daržovių savo skoniu ir panaudojimo galimybėmis. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nereikėtų pamiršti ir naudingųjų poro savybių žmogaus kūnui.

Kaip teigia specialistė, šioje daržovėje gausu vitaminų A, C, K1, kurie padeda gerinti įvairias kūno funkcijas. Porus privalu ne tik tinkamai atsirinkti kiekvienam patiekalui, bet ir tinkamai paruošti. Apie jų gaminimo subtilybes pasakoja prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva.

Naudojo balsui skaidrinti

Porai pradėti kultivuoti dar senovės Egipte, maždaug prieš 3000 m. pr. Kr. Manoma, kad jie sudarė svarbią maisto raciono dalį šios civilizacijos mityboje. Archeologai apie tai sprendžia ne tik iš atrastų sėklų likučių, bet ir daugybės paminėjimų Senajame Testamente. Knygoje rašoma, kad žydai, palikę Egiptą, pasigenda šių daržovių savo mityboje.

Porai dažnai naudoti ir Romos imperijos gyventojų mityboje. Iš moksliniuose šaltiniuose pateikiamos informacijos galima spręsti, kad romėnai šią daržovę laikė pranašesne už svogūną ir česnaką. Iki šių dienų išlikusi legenda, kad imperatorius Neronas valgė juos prieš dainuodamas rečitalius. Tai, anot pasakojimo, leisdavo jam praskaidrinti balsą ir švariau išdainuoti sudėtingas kūrinių vietas. Nors šiais laikais porai tam jau nebenaudojami, tačiau jie vis dar išlieka mėgstama įvairių Europos šalių gyventojų daržove.

Svarbus vitaminų šaltinis

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad ne veltui porai taip vertinti senųjų civilizacijų gyventojų. Pasak specialistės, jie savyje turi visą aibę vitaminų. „Poruose gausu tokių mineralų kaip manganas, varis, geležis. Juose taip pat yra eilė vitaminų: A ir C, o K1 dar ir svarbus kraujo krešumo reguliavimui. Porai taip pat yra B grupės vitaminų šaltinis, pavyzdžiui, juose gausu folatų”, – porų naudą kūnui vardija mitybos ekspertė.

Porai nuo savo giminaičių svogūnų skiriasi tuo, kad turi šiek tiek mažiau skaidulų, o su česnakais jie siejami dėl bendros antibakterinį poveikį turinčios medžiagos. Tačiau nereikėtų pamiršti, kad šios daržovės prieš savo giminaičius turi dar vieną pranašumą.

„Poruose yra itin daug polifenolių ir skirtingų sieros junginių. Jie mūsų kūne veikia kaip gynybinis barjeras bei apsaugo nuo įvairių uždegimų. Tiesa, antioksidantai skyla, kai gaminiai yra termiškai apdorojami, todėl norit kuo daugiau jų gauti, porus naudingiausia vartoti žalius. Termiškai apdoroti porai išlieka turtingi mineralinėmis medžiagomis, skaidulomis. Be to, valgyti galima tiek žaliąją, tiek baltąją šios daržovės dalį. Karotinoidų daugiau gausime iš žaliosios poro dalies, o vitamino C – iš baltosios”, – sako gydytoja.

Puikiai tiks sriuboms ir troškiniams gardinti

Prieš gaminant porus labai svarbu juos tinkamai išsirinkti parduotuvėje: venkite tokių, kurie turi rudus taškus, nes tai gali daržovės sugedimo požymis, o jei norite patiekalams suteikti išraiškingesnio skonio – galite rinktis kiek mažesnius, nes jie savyje turės daugiau skonio ir bus traškesni. Taip pat prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olgos Suchočeva dalijasi kitais patarimais, kaip šią daržovę tinkamai panaudoti savo virtuvėje ir pritaikyti įvairiems patiekalams.

„Prieš ruošiant patiekalus iš porų, svarbu juos tinkamai apdoroti. Nupjaukite daržovės galą su šaknimis ir nuskinkite tamsiai žalios spalvos lapus. Paruošta daržovė vartojimui turėtų būti tik baltos ir šviežiai žalios spalvos atspalvių. Juos galima valgyti žalius arba ruošti keliais būdais. Vienas iš populiariausių – Pietryčių Azijos šalyse įprastas poro kepimas ant aukštoje temperatūroje įkaitintos keptuvės.

Taip ruošiant daržovę ji karamelizuosis, atskleis savo natūralų skonį ir puikiai tiks troškiniams, sriuboms ar įvairiems makaronų patiekalams”, – pažymi ekspertė ir priduria, kad kaip ir visos daržovės, porai visuomet dera su keliais ingredientais: jie paskanins patiekalus su bulvėmis, sūriu ar jūros gėrybėmis.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Porai – tarsi skydas nuo uždegimų 
  2. Pamiršta daržovė vėl sugrįžta ant lietuvių stalo
  3. Kriaušės padovanos aibę vitaminų
  4. Kur semtis vitaminų vasario mėnesį?
  5. Burokėliai – žiemos vitaminų ir mineralų šaltinis
  6. Mangai turi per 20 skirtingų vitaminų
  7. Svyrant serbentų šakoms – „įsikraukite“ vitaminų
  8. Apvytę vaisiai, daržovės vitaminų ir mineralų nėra praradę, o nitratų turi mažiau nei švieži
  9. Moliūgų likučiams – daug panaudojimo galimybių
  10. Pupelės: nuo mineralų iki antioksidantų
  11. Po sočių švenčių – lengva sriuba
  12. Salierai – prieš įvairius negalavimus
  13. Burokėliai tinka ne vien tik šaltibarščiams
  14. Kokosuose – ypatingas maistinių medžiagų derinys
  15. Kokio ir kiek sviesto turėtų atsidurti ant stalo

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Seimas
Lietuvoje

Seimas baigė pavasario sesiją, skaičiuoja darbus

2025 06 30
Gintautas Paluckas
Lietuvoje

TS-LKD ir liberalai: G. Paluckas diskredituoja Ministro Pirmininko pareigas

2025 06 30
Vandens gręžinys
Lietuvoje

Pratęstas terminas užregistruoti nelegalius vandens gręžinius

2025 06 30
Pinigai
Lietuvoje

Pensijų anuitetų išmokas gauna 5 tūkst. gyventojų

2025 06 30
Europos Sąjunga | 123RF.com nuotr.
Lietuvoje

Lietuva ruošiasi pirmininkavimui ES Tarybai

2025 06 30
Seimas
Lietuvoje

Seimas patikslino Laisvės gynėjo sąvoką

2025 06 30
Vytautas Didysis
Kultūra

2030-ieji paskelbti Vytauto Didžiojo metais

2025 06 30
Lukas Savickas ir Marija Jakubauskienė | alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Priimti Akcinių bendrovių įstatymo pakeitimai

2025 06 30

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie Seimas baigė pavasario sesiją, skaičiuoja darbus
  • skt. apie 2030-ieji paskelbti Vytauto Didžiojo metais
  • Rimvydas apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos
  • >+++ apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Seimas baigė pavasario sesiją, skaičiuoja darbus
  • TS-LKD ir liberalai: G. Paluckas diskredituoja Ministro Pirmininko pareigas
  • Pratęstas terminas užregistruoti nelegalius vandens gręžinius
  • Pensijų anuitetų išmokas gauna 5 tūkst. gyventojų

Kiti Straipsniai

Vaisiai

Trys svarbiausi kriterijai renkantis daržoves

2025 06 29
Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28
Braškės

Uogos – ne tik desertams

2025 06 25
Kokie pramanai sklando apie saldiklius?

Saldikliai: bijoti, ar vartoti?

2025 06 24
Arbūzas

Kepti ant grotelių teks net arbūzas

2025 06 24
Mėsa

Jautiena gali tapti vienu didžiausių kepsnių mėgėjų atradimų

2025 06 22
Pomidorai

Naudingi patarimai, kaip pomidorų užsiauginti net ir balkone

2025 06 22
Šašlykai

Artėjant Joninėms – nauji sprandinės paruošimo būdai

2025 06 21
Kepsninė

Nė dienos be salotų – nepamirškite jų ir prie kepsnių

2025 06 21

Skaitytojų nuomonės:

  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie Seimas baigė pavasario sesiją, skaičiuoja darbus
  • skt. apie 2030-ieji paskelbti Vytauto Didžiojo metais
  • Rimvydas apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos
  • >+++ apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos
  • >+++ apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Būstas

Orai priminė, kad metas ruošti namus vasaros karščiams

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai