Trečiadienis, 18 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kriaušės padovanos aibę vitaminų

www.alkas.lt
2024-02-26 10:48:22
1
Vaisiai, kriaušė | pixabay.com, Hansbenn nuotr.

Vaisiai, kriaušė | pixabay.com, Hansbenn nuotr.

Kriaušės yra vienas iš seniausių pasaulyje auginamų vaismedžių, savo išskirtiniais vaisiais žavintis ištisas kartas. Nesvarbu, ar tai vasaros popietė, ar žiemos metas – šie vaisiai tampa puikiu užkandžiu išalkus, puošia kepinius bei desertus. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kriaušės itin praturtina žmogaus mitybą, kadangi savyje turi daug vitamino C.

Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi patarimais, kaip iš kriaušių pasigaminti nuostabaus skonio desertus.

Skaidulų ir mineralinių medžiagų šaltinis

Kriaušės iš kitų vaisių išsiskiria savo skoniu, struktūra ir naudingosiomis medžiagomis. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, jose gausu vitaminų ir  antioksidantų.

„Visų pirma, kriaušės vertinamos dėl vitamino C ir skaidulų. Tai puikus antioksidantų, ypatingai antocianinų, šaltinis. Jie yra svarbūs širdies ligų, cukrinio diabeto, vėžio profilaktikai. Kaip ir kituose vaisiuose, kriaušėse yra kalio, kuris būtinas eilei kūno funkcijų, pavyzdžiui, širdies veiklos užtikrinimui. Taipogi šie vaisiai yra svarbus skaidulų šaltinis.Vidutinio dydžio kriaušėje yra apie 6 gramus skaidulinių medžiagų, kurių didžiąją dalį sudaro itin naudingi pektinai“, – sako dr. E. Gavelienė.

Visgi, gydytoja įspėja, kad kasdienė vaisių norma neturėtų viršyti 200–300 gramų. Tam, kad gautume skirtingų vitaminų bei mineralinių medžiagų, specialistė rekomenduoja vartoti kuo įvairesnius vaisius. Be to, prieš juos valgant reikėtų atkreipti dėmesį į odelę, kadangi joje gali būti nepageidaujamų priedų: „Nors pati vaisiaus odelė yra geras skaidulų šaltinis, gali būti, kad iš toli atvežtos kriaušės bus pasidengusios vaisių vašku, o kuo daugiau jo patenka į žmogaus organizmą, tuo labiau apsunkinamas virškinimo procesas. Todėl atvežtinių kriaušių odeles patariama nulupti.“

Būtina įvertinti kriaušės spalvą

Tinkamas vartojimui kriaušes svarbu išsirinkti dar parduotuvėje. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi patarimais, kaip tai padaryti tinkamai, kad grįžus namo netektų nusivilti.

„Valgymui labiausiai tiks jau sunokusios, minkštesnės kriaušės, o kiek kietesnes naudokite įvairiems patiekalams gardinti. Visgi, reikėtų vengti per kietų ar pernelyg minkštų kriaušių, nes jos gali būti neprisirpusios arba persirpusios ir vartojimui nebus tinkamos. Kriaušės spalva gali skirtis priklausomai nuo rūšies, tačiau reikėtų rinktis tik tas, kurios turi vientisą, savo tipui būdingą atspalvį. Nedidelis vaisiaus spalvos pasikeitimas iš žalios į geltoną ar raudoną gali būti geras prinokimo rodiklis, tačiau reikėtų vengti tų vaisių, kurie visiškai pakeitę savo prekinę išvaizdą“, – atkreipia dėmesį specialistė.

Ir pusryčiams, ir vakarienei

Skirtingai nei kitus vaisius, kriaušes galima panaudoti aibėje įvairiausių patiekalų. Anot O. Suchočevos, tereikia tinkamai pasitelkti fantaziją ar paieškoti receptų internete: „Viena iš labiausiai žavinčių kriaušių savybių – jų pritaikymas virtuvėje. Jas galima supjaustyti griežinėliais arba skiltelėmis, sumalti į piurė arba iškepti visas ir taip papuošti norimą receptą. Rekomenduoju jas įtraukti į savo rytinės avižų košės ar blynų receptą, o kiek įdienojus – pasipjaustyti į salotas, dėti į kepamus pyragus ar įdaryti paukštieną. Jos kiekvienam patiekalui saldumo.“

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kriaušės – rudens sveikatingumo šaltinis
  2. Prisirpusios kriaušės – į desertus ir į salotas
  3. Mangai turi per 20 skirtingų vitaminų
  4. Kur semtis vitaminų vasario mėnesį?
  5. Svyrant serbentų šakoms – „įsikraukite“ vitaminų
  6. Burokėliai – žiemos vitaminų ir mineralų šaltinis
  7. Vitaminų puokštė vienoje stiklinėje
  8. Vitaminų šaltinis – rauginti kopūstai
  9. Vitaminų atsargas jau galima papildyt šių metų vaisiais
  10. Riešutai – vitaminų lobynas
  11. Apvytę vaisiai, daržovės vitaminų ir mineralų nėra praradę, o nitratų turi mažiau nei švieži
  12. Persimonai – ne tik vitamino A šaltinis
  13. Pistacijos – šventiniams kepiniams ir užkandžiams
  14. Bananai tiks ir užkandžiui, ir pyragui
  15. 5 šviežios gėrybės, kuriomis verta mėgautis liepą

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 1

  1. Tomas Tikuišis says:
    1 metai ago

    Įdomu dar tai, kad kriaušė ir obelis kaip vaismedžiai yra giminaitės: priklauso tam pačiam obelinių pošeimiui, kuriam priklauso svarainis, šermukšnis, gudobelė ir kiti. Įsižiūrėjus į obelų ir kriaušių vaisius, matosi panašumai: turi žievę, minkštimą, sėklytes.

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Joninių Garsovaizdžiai Rumšiškėse | R. Žaltausko nuotr.
Etninė kultūra

Joninių naktis Rumšiškėse: kai šnabžda žolynai, tyvuliuoja vanduo ir šoka ugnis

2025 06 18
Programos bendraįkūrėjos Eglė Pranckūnienė ir Marina Vildžiūnienė | renkuosimokyti.lt nuotr.
Lietuvoje

Dvi kartos, viena misija: „Renkuosi mokyti!“ renginyje – padėkos ir nauja pradžia

2025 06 18
LATGA 35-asis gimtadienis: apdovanojimai ir uždegantys pasirodymai | latga.lt nuotr.
Kultūra

LATGA 35-asis gimtadienis: apdovanojimai ir uždegantys pasirodymai

2025 06 18
Civilinės saugos forumas
Lietuvoje

Raudondvaryje – apie civilinės gynybos iššūkius

2025 06 17
Prezidentas susitiko su ES ambasadoriais
Lietuvoje

Prezidentas susitiko su ES ambasadoriais

2025 06 17
Rudoji meška | wikimedia.org nuotr.
Gamta ir žmogus

Lokys jau keliauja miškais Pabradės kryptimi

2025 06 17
Žemės ūkis
Lietuvoje

Ūkininkams – draudimo mokesčio lengvatos

2025 06 17
Pinigai
Lietuvoje

Pelno mokestis didės iki 17 proc.

2025 06 17

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Naivus klausimas apie E. Musteikis. Vytauto Didžiojo drąsos gijos sujungia Anykščius ir Ukrainą
  • Vilnai apie E. Musteikis. Vytauto Didžiojo drąsos gijos sujungia Anykščius ir Ukrainą
  • 1 apie D. Kuolys. Lietuvių laisvės kovos: 1863–1864 metų sukilimo patirtys (I)
  • 1 apie Pelno mokestis didės iki 17 proc.

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Joninių naktis Rumšiškėse: kai šnabžda žolynai, tyvuliuoja vanduo ir šoka ugnis
  • Žmogaus teisių komitetas: Seime bus pristatyta 2024 m. žmogaus teisių padėties Lietuvoje stebėsenos ataskaita
  • Dvi kartos, viena misija: „Renkuosi mokyti!“ renginyje – padėkos ir nauja pradžia
  • LATGA 35-asis gimtadienis: apdovanojimai ir uždegantys pasirodymai

Kiti Straipsniai

Ledai

Ką apie asmenybę pasakoja ledų pasirinkimas?

2025 06 15
Nektarinai

Nektarinai – desertams ir pikantiškiems patiekalams

2025 06 14
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašišos kepsniai – vos per kelias minutes

2025 06 14
Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus | vmvt.lrv.lt nuotr.

Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus

2025 06 14
Specialistai įvardijo, kas svarbiausia norint mėgautis tikrai aukštos kokybės sultimis

Naminį padažą makaronams pakeis slaptas priedas

2025 06 08
Kepsninė

Vasaros pietums – suktinukai su traškiomis daržovėmis

2025 06 07
5 veiksmingi būdai sulėtinti odos senėjimo procesus

5 veiksmingi būdai sulėtinti odos senėjimui

2025 06 04
Vitaminai

Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: reikšmė, pasekmės ir sprendimai

2025 06 03
Bėgimas

Tik sporto ir mitybos apsisaugoti nuo celiulito gali nepakakti

2025 06 01
Pomidorai

Pomidorai: ar žinote, kaip ilgai juos galima virti bei kepti?

2025 06 01

Skaitytojų nuomonės:

  • Naivus klausimas apie E. Musteikis. Vytauto Didžiojo drąsos gijos sujungia Anykščius ir Ukrainą
  • Vilnai apie E. Musteikis. Vytauto Didžiojo drąsos gijos sujungia Anykščius ir Ukrainą
  • 1 apie D. Kuolys. Lietuvių laisvės kovos: 1863–1864 metų sukilimo patirtys (I)
  • 1 apie Pelno mokestis didės iki 17 proc.
  • +++ apie Ar dera naikinti Vėlines dėl Sausio 13-osios?
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Bibliobusas | S. Lukoševičiaus nuotr.

Į Vilniaus priemiesčius riedės bibliobusas

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai