Ketvirtadienis, 17 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Pieno gaminius rinktis derėtų ne pagal riebumą

www.alkas.lt
2024-03-10 10:45:44
0
Rauginto pieno gaminius įsisaviname geriau, bet pasterizuoto pieno nesurauginsite

pixabay.com nuotr.

Kurie pieno gaminiai naudingesni mūsų kūnui – liesi ar riebūs? Gydytojas dietologas Edvardas Grišinas, „Maximos“ funkcinės mitybos partneris, teigia, kad ir vieni, ir kiti yra apipinti įvairiausiais įsitikinimais, nors iš tiesų jų supriešinti nereikėtų. Renkantis pieno gaminius kur kas svarbiau atkreipti dėmesį į jų sudėtį ir dažniau ranką tiesti natūralių, kuo mažiau pridėtinių medžiagų savyje turinčių gaminių link.

Pieno gaminiai pagal kokybės reikalavimus yra skirstomi į kategorijas pagal juose esantį riebalų kiekį. Pavyzdžiui, liesais laikomi pienas, kefyras, jogurtas, varškė, sudėtyje turintys ne daugiau 0,5 proc. riebalų bei sūriai, kurių sudėtyje riebalai sudaro mažiau nei 10 proc.

Nepelnyti kaltinimai riebiems pieno gaminiams

Gydytojas dietologas Edvardas Grišinas pasakoja, kad nuo praėjusio amžiaus pradžios pradėta svarstyti, jog gyvūninės kilmės gaminiai, kuriuose yra didžiausias sočiųjų riebalų kiekis, galimai didina riziką sirgti nutukimu, širdies ir kraujagyslių ligomis. Tokia nuostata nulėmė ir siūlymus vartoti nuriebintus pieno gaminius.

Pavyzdžiui, sočiųjų riebalų suvartojimą rekomenduota riboti iki maždaug 15-20 gramų per dieną, kas užtikrina apie dešimtadalį žmogaus energijos poreikio. Kad būtų paprasčiau įsivaizduoti – viena stiklinė nenuriebinto pieno gali turėti virš 30 proc. sočiųjų riebalų rūgščių dienos poreikio normos.

„Taigi, nuriebintos pieno gaminių versijos žmonėms tarsi leido saugiau jaustis juos vartojant. Vis dėlto pastaraisiais metais buvo atliktas ne vienas tyrimas, rodantis, kad liesi produktai negali būti laikomi palankesniais sveikatai už riebius, o pastarieji buvo nepelnytai kaltinami nutukimo ar širdies ligų priežastimi. Iki šiol visuomenėje sklandančios prieštaringos nuomonės apie pieno gaminius ir jų riebumą trikdo sveikata besirūpinančius žmones – neretai tai girdžiu iš savo pacientų. Tačiau šie mitai neteisingi ir dėmesį atkreipti reikėtų visai ne į produkto riebumą“, – kalba gydytojas E. Grišinas.

Prieštaringi įsitikinimai apie liesus pieno gaminius

„Maximos“ funkcinės mitybos partneris pasakoja, kad neretai klientai dalijasi pačiais įvairiausiais įsitikinimais: esą liesa varškė turi pridėtinio krakmolo, o liesame piene yra pridėtinio cukraus.

Taip pat žmonės mano, kad liesų produktų maistinė vertė yra menkesnė, nes su riebalais iš jų pašalinamos ir vertingos medžiagos, arba priešingai – neva liesi gaminiai yra turtingesni baltymais nei riebios jų alternatyvos.

„Pripažinsiu, kartais pačiam tenka pasukti galvą, iš kur šios hipotezės yra kilusios ir kokį mokslinį pagrindą jos turi“, – teigia gydytojas.

Jis atkreipia dėmesį, kad pieno produktų nuriebinimo metu dažniausiai iš jų pašalinami tik riebalai, tad kitos maistinės medžiagos, tokios kaip kalcis, fosforas, vitaminai D ir K, šiuose gaminiuose lieka nepaliestos.

„Pavyzdžiui, tarpusavyje palyginus liesą ir vidutinio riebumo (2-4 proc.) jogurtus, jų sudėtyje rasime panašų baltymų kiekį. Išimtis – itin riebūs, pavyzdžiui, virš 10 proc. riebumo jogurtai, kuriuose riebalai iš tiesų užima dalį baltymų vietos ir pastarųjų gaminių sudėtyje yra mažiau. Beje, kai kurie gamintojai naudoja specialias technologijas, kad padidintų baltymų koncentraciją liesuose pieno gaminiuose. Vis dėlto, pieno gaminių nuriebinimo procesas nereikalauja į gaminius kažko papildomai pridėti ir nieko kito be riebalų iš jų nepašalina“, – aiškina gydytojas.

Naujas požiūris į riebalų įtaką sveikatai

Pasak E. Grišino, ilgą laiką rizikingais sveikatai laikyti natūralaus riebumo pieno gaminiai pastarąjį dešimtmetį vis dažniau pateisinami – daugėja tyrimų bei moksliškai pagrįstos informacijos apie galimas žinių spragas vertinant riebalų žalą žmogaus kūnui.

„Paskutiniai tyrimai rodo, kad natūralaus riebumo bei kuo mažiau perdirbtų pieno gaminių vartojimas neturi reikšmingos įtakos gliukozės svyravimams kraujyje ir nedidina medžiagų apykaitos sutrikimų ar nutukimo rizikos. O štai nuriebintų gaminių vartojimas neturi stiprios teigiamos įtakos cholesterolio rodikliams. Priešingai, kai kuriuose tyrimuose riebesnių pieno gaminių vartojimas parodė net geresnius rezultatus koreguojant cholesterolį, mažinant širdies ir kraujagyslių ligų riziką“, – dėsto gydytojas, „Maximos“ funkcinės mitybos partneris.

E. Grišinas svarsto, kad pirminiai siūlymai, skatinantys vartoti liesus gaminius, dažnai sočiuosius riebalus vertino kaip vieną atskirą elementą, bet ne kaip sudedamąją produkto dalį. Tačiau, pasak eksperto, kiekvienas maisto gaminys yra sudarytas iš įvairiausių elementų tinklo, kuriame maistinės medžiagos sąveikauja tarpusavyje.

„Poveikis žmogaus organizmui priklausys nuo konkretaus gaminio cheminės sudėties. Todėl sotieji riebalai, dermėje su vitaminais D, K, probiotikais, kalciu bei sfingolipipdais, jogurte ar sūryje neturės tiesioginės įtakos antsvoriui – priešingai nei vaisių sultys ar saldinti gaminiai, turintys visai kitokią cheminę kompoziciją. Svarbu ir tai, kad pieno gaminių sočiųjų riebalų rūgščių sudėtis yra kitokia nei raudonoje mėsoje – negalime jų tapatinti, kalbėdami apie neigiamą poveikį sveikatai“, – naują požiūrį į nenuriebintus pieno gaminius aiškina E. Grišinas.

Natūralumas – svarbus veiksnys

Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento vadovė, pastebi, kad pirkėjai gerokai dažniau renkasi natūralius pieno gaminius be jokių papildomų priedų – varškę, sūrius, grietinę, o iš pasaldintų pieno gaminių žmonėms sunkiausia atsispirti glaistytiems varškės sūreliams.

„Mūsų pardavimų statistika rodo, kad iš visų pieno gaminių klientai daugiausiai vartoja sūrį ir varškę – jie sudaro maždaug po ketvirtadalį visų įsigyjamų pieno gaminių. Toliau rikiuojasi pienas, sviestas bei grietinė. Įdomu tai, kad renkantis šios prekių kategorijos gaminius, pirkėjams itin svarbi jų kilmė – vietos gamintojų – labiau pripažįstama nei atvežtinė. Išimtis yra sūriai, kurių kilmės geografija labai plati, tačiau taip pat platus „Maximos“ asortimentas kiekvienam leidžia atrasti ir geromis kainomis išbandyti daugybės šalių bei regionų išskirtinius tradicinius sūrius“, – pasakoja I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Gydytojas dietologas E. Grišinas priduria – kūnui nepakenksime vartodami ir liesus, ir natūralaus riebumo pieno produktus, tačiau jie turi būti kuo natūralesni, kuo mažiau perdirbti ir be pridėtinio cukraus.

„Pavyzdžiui, jeigu jogurtas ar varškė yra papildomai pasaldinti, tai reiškia, kad juose bus mažesnė baltymų koncentracija. Pridėtinis cukrus, kuris naudojamas išgauti vartotojams labiau priimtiną skonį, užima baltymų ar riebalų vietą makronutrientų sąraše, dėl ko jogurtas praranda didžiąją dalį savo naudingų savybių. Vis dėlto pats svarbiausias dalykas mityboje – ne pavienių gaminių ir jų sudedamųjų dalių vertinimas, bet sistemiškas žvelgimas į visą savo mitybą, suvartojamą maisto bei kalorijų kiekį. Mat sveikata arba jos sutrikimai priklauso nuo visumos“, – aiškina E. Grišinas.

Jis pabrėžia, kad liesas natūralus pienas ir liesas šokoladinis pienas yra skirtingi gaminiai, kurių maistinė vertė bei poveikis kūnui yra skirtingi, taip pat kaip ir fermentinis sūris bei lydyto sūrio gaminys arba natūrali varškė ir saldintas varškės gaminys su konservuotais vaisiais. Kuo labiau perdirbtas ir paskanintas gaminys, tuo mažesnį naudingųjų medžiagų „krepšelį“ jis turės – nesvarbu, ar bus riebus, ar liesas.

Liesi ar riebūs – priklauso nuo sveikatos

Pasak gydytojo dietologo E. Grišino, riebesni pieno produktai suteikia didesnį sotumo pojūtį, aktyvuodami sotumo hormonus bei taip padėdami sumažinti alkio pojūtį dienos metu – sotumą ir emocinį pasitenkinimą galima pajusti suvalgius mažesnį jų kiekį, o tai reiškia ir mažesnį fizinį spaudimą skrandžiui. Tad jeigu vartojant natūralaus riebumo gaminius žalos sveikatai nėra, pavyzdžiui, tyrimai nerodo padidėjusio cholesterolio, juos galima palikti savo mityboje.

„Štai liesi pieno produktai kaip geras baltymų, mikroelementų bei makroelementų šaltinis pasitarnaus tiems, kas serga akne, turi padidėjusį cholesterolį, kuris yra sunkiai valdomas net medikamentiniu būdu, kovoja su viršsvoriu, arba serga virškinimo trakto – tulžies pūslės, kasos – ligomis. Tokių sveikatos sutrikimų turintiems žmonėms derėtų atsargiau vartoti sočiaisiais riebalais gausų maistą. Be to, noriu priminti – sotieji riebalai yra ne vien pieno gaminiuose, bet ir mėsoje, tad į savo meniu reikia žvelgti kompleksiškai“, – pataria gydytojas dietologas E. Grišinas.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Europos Sąjungoje siūloma maisto gaminius privalomai ženklinti pagal Nutri-Score sistemą
  2. Kodėl verta rinktis šaldytus gaminius?
  3. Dietologė ragina neatsisakyti karvės pieno
  4. Kokią duoną rinktis metant svorį?
  5. Siūloma ženklinti GMO turinčius maisto gaminius
  6. Vasarą maisto gaminius rinkitės itin atidžiai
  7. 6 būdai, kad pieno gaminiai tiktų valgyti ilgiau
  8. Gamintojai palaipsniui mažins cukraus kiekį pieno gaminiuose
  9. Kaip švenčių stalui išsirinkti saugius ir kokybiškus maisto gaminius
  10. D. Kunčienė: Mityba pagal metų laikus – pagrindas sveikatai
  11. Kokią mėsą rinktis?
  12. Vynuogių ABC: rinktis šviesias ar tamsias?
  13. Kodėl morkos oranžinės ir kaip jas rinktis
  14. Į ką reikėtų atkreipti dėmesį perkant maisto gaminius
  15. Išskirtinės kokybės pieno gaminai pranoksta įprastus

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pasirinkite kategoriją

    Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

    Naujienos

    Teismas, nuosprendis |
    Lietuvoje

    Energetikos ministerija ir kompanija „Veolia“ pasiekė taikos susitarimą

    2025 07 17
    Liūtis
    Gamta ir žmogus

    Liūtys jau atnešė nemažų nuostolių gyventojams

    2025 07 17
    Automobiliai
    Lietuvoje

    Klaipėda toliau didina stovėjimo vietų didinimo daugiabučių kiemuos

    2025 07 17
    Į skautų stovyklą Kairėnuose susirinks daugiau nei 2300 skautų iš viso pasaulio!
    Gamta ir žmogus

    Panevėžys ruošiasi tapti Lietuvos skautų centru

    2025 07 17
    Pratybos
    Lietuvoje

    Panevėžio rajone – taktikos pratybos „Karaliaus kirtis 2025“

    2025 07 17
    Elektra
    Energetika

    Vyriausybė pritarė elektros tinklų pralaidumų paskirstymui

    2025 07 17
    Aplinkos ministerija
    Lietuvoje

    Aplinkos ministeriją palieka viceministras

    2025 07 17
    Latvijos moksleivių dainų šventė 2025 m.
    Baltų žemėse

    Lietuvos delegacija lankėsi Latvijos moksleivių dainų šventėje

    2025 07 17

    SKAITYTOJŲ PASTABOS

    • P.Skutas apie L. Kalėdienė. Žalgiris šiandien
    • Bartas apie D. Trampas: „Patriot“ raketos jau pakeliui į Ukrainą
    • P.Skutas apie D. Kuolys. Nusiginklavimas (III)
    • Realistas apie Vilniaus savivaldybė atsisako pateikti duomenis Audito komitetui

    NAUJAUSI STRAIPSNIAI

    • Energetikos ministerija ir kompanija „Veolia“ pasiekė taikos susitarimą
    • Liūtys jau atnešė nemažų nuostolių gyventojams
    • Klaipėda toliau didina stovėjimo vietų didinimo daugiabučių kiemuos
    • Panevėžys ruošiasi tapti Lietuvos skautų centru

    Kiti Straipsniai

    Žemės ūkis

    Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

    2025 07 16
    Sveikata

    Sveikatos paslaugų apmokėjimo pakeitimus tirs teismas

    2025 07 16
    Vaikai

    Atostogos vaikams – vasaros iššūkis tėvams

    2025 07 14
    Alergija

    Alergijos vis labiau jaunėja ir dažnėja

    2025 07 14
    Sveikata

    Auga nutukimu sergančių vaikų hipertenzijos banga

    2025 07 13
    Kepsnys, Grilis

    Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

    2025 07 13
    Vaisiai

    Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

    2025 07 13
    Veidas, oda

    Kas labiausiai kenkia mūsų apsauginiam odos sluoksniui?

    2025 07 12
    Vanduo | newsgroup.org.uk nuotr.

    Kas išduoda skysčių trūkumą ir kaip sau padėti?

    2025 07 12
    Burokėliai

    Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

    2025 07 12

    Skaitytojų nuomonės:

    • P.Skutas apie L. Kalėdienė. Žalgiris šiandien
    • Bartas apie D. Trampas: „Patriot“ raketos jau pakeliui į Ukrainą
    • P.Skutas apie D. Kuolys. Nusiginklavimas (III)
    • Realistas apie Vilniaus savivaldybė atsisako pateikti duomenis Audito komitetui
    • Kažin apie D. Kuolys. Nusiginklavimas (III)
     
     
     
     
     
    Kitas straipsnis
    Šuo robotas | Adobe Stock nuotr.

    MWC parodoje pristatyti net du šunys-robotai

    Sekite mus Feisbuke

    Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
    Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
    Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
     Pradžia

    Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

    Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

     fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

     

    © 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

    • Saulės arkliukai
    • Renginiai
    • Reklama
    • Turinys
    • Apie Alkas.lt
    • Paremkite Alką
    No Result
    View All Result
    • Naujienos
      • Lietuvoje
      • Baltų žemėse
      • Užsienyje
    • Nuomonių ratas
      • Lietuvos kelias
      • Lietuvos kūrėjai
      • Sekmadienio sakmė
      • Akiračiai
      • Lietuvos repolonizacijai – ne!
      • Moksleivių mintys
    • Kultūra
      • Etninė kultūra
      • Mes baltai
      • Kalba
      • Religija
      • Istorija
      • Kultūros paveldas
      • Menas
      • Architektūra
      • Literatūra
      • Kultūros politika
      • Šventės
    • Visuomenė
      • Pilietinė visuomenė
      • Politika ir ekonomika
      • Švietimas
      • Žmonės
      • Užsienio lietuviai
      • Ukrainos balsas
      • Žiniasklaida
      • Laiškai Alkui
      • Pareiškimai
    • Gamta ir žmogus
      • Gamta ir ekologija
      • Šventvietės
      • Energetika
      • Sveikata
      • Psichologija
      • Kelionės
      • Kylam
      • Įvairenybės
    • Mokslas
      • Mokslo naujienos
      • Technika ir technologijos
      • Astronomija ir kosmonautika
      • Mokslo darbai
    • Skaitiniai
      • Žinyčia
      • Lituanistikos klasika
      • Prieškario skaitiniai
      • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
      • Grožinė kūryba
    • Visi rašiniai