Šeštadienis, 26 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Per šventes maisto išmetame trečdaliu daugiau

www.alkas.lt
2023-12-22 13:25:20
1
Aguročiai išsiskiria gerųjų savybių gausa

Maistas | pixabay.com, Bru-nO nuotr.

Didžiosios metų šventės siejasi ne tik su dovanomis, bet ir laiku su artimaisiais prie didelio, gardžiausiais patiekalais nukrauto stalo, kurių likučiai praėjus šventėms, deja, dažnai nugula į šiukšlių dėžes. Vien Europoje kiekvieną dieną namuose susidaro maždaug 150 tūkst. tonų maisto atliekų, o šventiniu laikotarpiu šis skaičius padidėja dar trečdaliu. Tai ne tik planetos išteklių švaistymas, bet ir gerokai patuština pinigines. Kaip apskaičiuoti, kiek maisto reikės šventiniam stalui, kad jo nereikėtų išmesti bei pavyktų sutaupyti?

Maisto švaistymas – opi problema visus metus, o kalėdiniu laikotarpiu tampa dar aktualesne, kadangi maisto produktų išmetame daugiau nei bet kuriuo kitu metų laiku. Iki maistas pasiekia mūsų stalus, jis turi praeiti per įvairius etapus – nuo auginimo iki pakavimo ir transportavimo, visuose juose susidaro šiltnamio efektą sukeliančios dujos (ŠESD).

Anot „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovės Monikos Urbelytės, kad per šventes nenukentėtų ne tik planeta, bet ir šeimos biudžetas, šventinį meniu reikėtų planuoti itin atsakingai.

„Pirmiausia tiksliai suskaičiuokite, kiek žmonių sės prie kalėdinio stalo, tik tai padarius planuokite, kokių patiekalų šiam skaičiui reikės. Taip pat rekomenduojama šventinį meniu planuoti pagal jau turimus produktus – galbūt namuose spintelėje guli užsilikęs kruopų maišelis ar konservuotos daržovės bei pupelės. Peržiūrėkite, ką turite namuose ir pabandykite įtraukti juos į šventinių patiekalų gamybą ir tik tuomet susidarykite sąrašą, ką reikia įsigyti parduotuvėje“, – sako M. Urbelytė.

Tiksliai apskaičiuokite kiekį

Itin svarbus momentas, planuojant šventinio stalo meniu – rinktis tokius patiekalus, kurių kiekį vienam žmogui apskaičiuoti paprasta. Tuomet, žinant tikslų svečių kiekį, lengvai apskaičiuosite, kokį kiekį patiekalų gaminti.

Jei jūsų kalėdinio stalo pažiba – keptas kalakutas, antis, višta ar bet koks kitas karštas patiekalas iš mėsos, reikia atidžiai apskaičiuoti ne tik mėsos, bet ir garnyro bei salotų kiekį.

Pavyzdžiui, 1,5 kg paukštienos užtenka 5-6 žmonėms, tokiu atveju kiekvienam jų tenka po 250-300 g mėsos. Jei mėsa liesesnė, pavyzdžiui, vištiena, žmogui reikėtų skirti šiek tiek daugiau – 350 g mėsos. Siekiant, kad visas patiekalas būtų suvalgytas, apskaičiuokite ir garnyro kiekį – jei šalia keptos mėsos patiekiate bulves, jų prireiks maždaug 200 g vienam žmogui, o daržovių salotų – 80 g vienam valgančiajam.

Apsipirkite atsakingai

Apskaičiavus reikiamus patiekalų kiekius, metas susidaryti ingredientų sąrašą. Pirmiausia pažiūrėkite, ko reikės ne vienam patiekalui pagaminti – galbūt sviesto, grietinės ar majonezo prireiks ir mėgstamai mišrainei, ir kepto paukščio marinatui.

Jei gaminiai patiekaluose kartojasi, „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė pataria juos pirkti didesniais kiekiais – „Lidl“ parduotuvėse dažnai rengiamos akcijos, kuomet perkant kelis vienetus to pačio produkto, jį galima įsigyti mažesne kaina.

Pasirūpinkite tinkamu likučių laikymu

Nors, laikantis tradicijų, kūčių vakarienės likučius įprasta palikti ant stalo pernakt, visgi, tokia praktika nepadės sumažinti išmetamo maisto kiekio. Per naktį kambario temperatūroje likusiame maiste prasideda gedimo procesas, todėl svečiams palikus jūsų namus, reikėtų pasirūpinti tinkamu maisto likučių laikymu.

„Po vakarienės likusį maistą rekomenduoju pirmiausia sudėti į sandarius indelius ar maišelius, kad patiekalas gautų kuo mažiau oro. Taip supakavus, maistą perkelti į vėsią vietą – tam puikiai tinka šaldytuvas ar nešildoma namų patalpa. Taip maisto likučius galėsite vartoti net ir praėjus šventėms“, – tvirtina „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė.

Taip pat, nepamirškite, kad kūčių patiekalus galite lengvai paversti į kalėdinius, o šiuos – į kasdien vartojamus. Pavyzdžiui, jei Kalėdų išvakarėse laikotės tradicijų ir nevartojate pieno gaminių, po Kūčių likusią mišrainę pagardinkite majonezu ir dėkite ant kalėdinio stalo. Taip pat nepamirškite po švenčių likusios mėsos – ji puikiai tinka sumuštiniams, salotoms ar net gali tapti nepakeičiama dalimi kituose patiekaluose.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Vaišingumas neturi tapti maisto švaistymu
  2. Didžiąsias šventes pasitikime sąmoningiau
  3. Prieš šventes – netikėti bandymai virtuvėje
  4. Per mėnesį išmetama iki 5 kilogramų maisto
  5. Maisto atliekos – komposto gamybai
  6. Nuo iššvaistymo išsaugota 4790 tonų maisto
  7. Pasaulinė maisto diena ragina nešvaistyti
  8. Maisto likučiai gali virsti naujais patiekalais
  9. Kaip švenčių stalui išsirinkti saugius ir kokybiškus maisto gaminius
  10. Tyrimas: pagrindinė maisto išmetimo priežastis − perdėtas lietuvių vaišingumas
  11. Pažaislyje vyko jau trečią dešimtmetį minima sveiko maisto šventė (nuotraukos)
  12. Kisielius – ne tik per šventes
  13. Šventės – proga prisiminti ir virtuvės tradicijas
  14. Maisto taupymui padės kūrybiškumas
  15. Klaipėdiečiai rūšiuos ir maisto atliekas

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 1

  1. Nesuprantu! says:
    2 metai ago

    Pala – jei mes nepasotinami rajūnai, tai iš kur tie išmesto maisto kalnai? Nebent kavinių ir restoranų, mokyklų bei ligoninių valgyklų išmetamas klientų nesuvalgytas maistas?

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Po ilgo delsimo – sprendimas dėl Sporto rūmų: Paveldo komisija primena apie paveldo vertes
Architektūra

Po ilgo delsimo – sprendimas dėl Sporto rūmų: Paveldo komisija primena apie paveldo vertes

2025 07 26
Lietuva stiprina vaidmenį kosmoso technologijose | Alkas.lt nuotr.
Astronomija ir kosmonautika

„Melius Futurum“ jungiasi prie Lietuvos Kosmoso pramonės

2025 07 26
Pranzcūzija pripažino Palestiną
Užsienyje

Prancūzija pripažins Palestinos valstybę? Izraelis tai vadina „apdovanojimu terorizmui“

2025 07 25
Elektrinis laivas | vvt.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Vilniuje prasideda kelionės elektriniu laivu Nerimi

2025 07 25
Gelbėjimosi ratas
Gamta ir žmogus

Skendimo prevencijos diena: kaip išvengti skaudžių nelaimių?

2025 07 25
Aplinkos apsaugos departamento logotipas | aad.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Iš pareigų traukiasi AAD direktorius

2025 07 25
Sunkvežimiai „Renault D“
Lietuvoje

Lietuvos kariuomenę pasiekė „Renault“ sunkvežimiai

2025 07 25
Elektra
Energetika

II ketvirtį elektros pagaminta 50 proc. daugiau, nei tuo pat metu pernai

2025 07 25

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Marija apie Prancūzija pripažins Palestinos valstybę? Izraelis tai vadina „apdovanojimu terorizmui“
  • Marija apie R. Grigas. Lietuvio kryžkelė: dvasinė ar tik geografinė Tėvynė?
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Genadijus M apie D. Trampas: „Patriot“ raketos jau pakeliui į Ukrainą

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Po ilgo delsimo – sprendimas dėl Sporto rūmų: Paveldo komisija primena apie paveldo vertes
  • Kaip gelbėti odą nudegus saulėje?
  • Po didingais Albatroso sparnais padėkota gyvenimą jūrai ir uostui paskyrusiems
  • R. Grigas. Lietuvio kryžkelė: dvasinė ar tik geografinė Tėvynė?

Kiti Straipsniai

Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Elektrobusai

Klaipėdos gatvėse – nauji elektrobusai

2025 07 14
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Telefonas

Kad telefonas tarnautų ilgai ir patikimai

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12

Skaitytojų nuomonės:

  • Marija apie Prancūzija pripažins Palestinos valstybę? Izraelis tai vadina „apdovanojimu terorizmui“
  • Marija apie R. Grigas. Lietuvio kryžkelė: dvasinė ar tik geografinė Tėvynė?
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Genadijus M apie D. Trampas: „Patriot“ raketos jau pakeliui į Ukrainą
  • +++ apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Techninė apžiūra

Dėl techninių apžiūrų – į konkurencijos tarybą

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai