Sekmadienis, 15 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Varškę siūloma valgyti 2–3 kartus per savaitę

www.alkas.lt
2023-08-19 07:42:17
0
Varškė – kūnui reikalingų baltymų šaltinis

Varškė, desertas | pixabay.com nuotr.

Varškė – vienas mėgstamiausių lietuvių pieno gaminių, savyje turintis daug naudingųjų medžiagų. Varškės panaudojimo variantų gausybė: vieni mėgsta iš jos gaminti varškėčius, kiti renkasi ją valgyti su vaisiais ar uogiene. Dėl didelio baltymų kiekio varškę ypač mėgsta profesionalūs sportininkai, o jos patiekalų nevengia ne tik fizinį, bet ir protinį darbą dirbantys žmonės. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kelis kartus per savaitę varškė turėtų tapti ne tik suaugusiųjų, bet ir vaikų užkandžiu, nes joje esantys vitaminai prisideda prie augančio kūno vystymosi.

Kviečia rinktis liesesnę varškę

Varškė yra išskirtinis, jau šimtus metų vartojamas gaminys. Nors užsienyje ji vadinama sūriu ir receptuose naudojama gana retai, Lietuvoje ji savo gerbėjų turi kiekvienoje šeimoje. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šis gaminys svarbus žmogaus kūnui, nes jame daug aminorūgščių ir kitų naudingųjų medžiagų. „Varškėje gausu kalcio, yra polinesočiųjų riebalų rūgščių, vitaminų A ir D, taip pat B grupės vitaminų. Tai labai maistingas gaminys, todėl ją siūloma valgyti bent 2–3 kartus per savaitę“, – teigia gydytoja dietologė.

Parduotuvėse pirkėjus dažnai pasitinka daugybė varškės rūšių: vienos yra riebesnės, kitos – liesesnės. Vis dėl to, gydytoja dietologė teigia, kad pasirinkti tinkamiausią rūšį nėra sudėtinga, nes siekiantiems išvengti papildomų riebalų ir gyventi sveikatai palankiau labiausiai tiks liesa varškė. „Riebesnėje varškėje daugiau sočiųjų riebalų rūgščių. Jų neturi būti gausu mitybos racione, o suaugusiems asmenims sočiųjų riebalų su maistu reikėtų gauti kuo mažiau. Todėl pirmenybė – liesesnei varškei, o riebesnę reikėtų vartoti saikingai“, – atkreipia dėmesį mitybos ekspertė.

Gaminantiems patiekalus su varške svarbu prisiminti, kad jie bus sveikatai palankesni tuomet, kai į juos dedama kuo mažiau priedų. „Jeigu ruošiamas patiekalas iš varškės, kuriame dedami aukščiausios rūšies miltai arba didelis cukraus kiekis, toks gaminys bus mažiau naudingas sveikatai. Tad varškė gali būti įvairiame pavidale: tiek termiškai apruošta, tiek neapruošta, bet svarbūs kiti komponentai, kurie prie jos dedami“, – sako gydytoja dietologė.

Varškę reikia laikyti tik šaldytuve

Nusipirkus  varškę prekybos centre, svarbu ją tinkamai laikyti, kad ji neprarastų savo šviežumo ir naudingųjų savybių. Nors laikymo taisyklių nėra daug, anot prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, jas žinoti svarbu kiekvienam.

„Išsirinkus varškę parduotuvėje, derėtų ją kuo greičiau parsivežti namo. Jei kelionės metu ruošiatės sustoti keliuose taškuose, pirkite ją paskutiniame. Vos tik sugrįžus į namus, svarbu varškę iškart įdėti į šaldytuvą. Pasistenkite ją laikyti šalčiausiame šaldytuvo skyriuje ir iš pakuotės išimkite tik prieš vartojimą. Varškė, kaip ir kiti pieno gaminiai gali prisigerti kvapų, kurie pakeis tiek varškės skonį, tiek kvapą, tad jei pakuotę atidarėte, tačiau jos visos nesunaudojote gaminimo metu, įdėkite ją į atskirą, sandarią dėžutę.“

Atplėšus varškės pakelį jos galiojimo laikas smarkiai sutrumpėja. Dėl šios priežasties varškės ilgai šaldytuve laikyti negalima: „Vos tik atidarote varškės pakelį, pradedamas skaičiuoti laikas iki jos sugedimo. Paprastai varškė tokiu atveju išlieka vartojama nuo 3 iki 7 dienų. Dėl šios priežasties, prieš atidarydami pakelį, apmąstykite, ar turėsite, kur jį sunaudoti visą per ateinančias keletą dienų. Jei į šį klausimą atsakymo neturite, geriausia varškę palikti savo pakelyje, nes taip ji išlaikys šviežumą ilgesnį laiką.“

Nekeptas varškės pyragas

Jums reikės:

150 g. sausainių;

85 g. sviesto;

25 g. cukraus;

450 g. nusausintos varškės;

120 g. sutrinto cukraus;

5 g. vanilės ekstrakto;

240 g. riebios grietinėlės, išplaktos iki standžių putų;

Šviežių uogų papuošimui (tinka braškės, šilauogės, avietės).

Pyrago pado gaminimo eiga

  1. Sutrinkite krekerius į smulkius trupinius naudodami virtuvinį kombainą arba įdėdami juos į užtrauktuku uždaromą maišelį ir sutrinkite kočėlu;

  2. Dubenyje sumaišykite krekerių trupinius, ištirpintą sviestą ir cukrų. Maišykite, kol trupiniai tolygiai pasidengs sviestu ir masė taps panaši į šlapią smėlį;

  3. Mišinį tvirtai ir tolygiai įspauskite į pyrago indo dugną ir šonus, suformuodami pagrindą.

Įdaro gaminimo eiga:

  1. Dideliame dubenyje sumaišykite gerai nusausintą varškę, miltelinį cukrų ir vanilės ekstraktą. Maišykite, kol masė taps vientisa ir gerai susimaišys;

  2. Atskirame dubenyje plakite grietinėlę, kol susidarys standžios putos. Švelniai sudėkite plaktą grietinėlę į varškės masę, kol ji visiškai susimaišys, kad gautųsi lengvas ir purus įdaras.

Pyrago gaminimo eiga:

  1. Supilkite varškės įdarą ant paruošto pagrindo pyrago inde;

  2. Uždėkite ant viršaus maisto plėvelę ir laikykite šaldytuve 2 valandas arba per naktį;

  3. Prieš patiekiant papuoškite pasirinktomis uogomis.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Varškė – kūnui reikalingų baltymų šaltinis
  2. Vaisių sėklos: visas valgyti naudinga
  3. Varškė – ir greitiems užkandžiams ir smaližiams
  4. Košę valgyti patartina ne tik Košės dieną
  5. 6 būdai, kad pieno gaminiai tiktų valgyti ilgiau
  6. Lietuviai mėgsta valgyti sriubą, teigia tyrimas
  7. Kodėl negalima valgyti skaitant ar dirbant kompiuteriu?
  8. Psichologas M. Daugelavičius: Mūsų norą valgyti ir apsipirkimo įpročius lemia oro sąlygos
  9. Europos Sąjungoje siūloma maisto gaminius privalomai ženklinti pagal Nutri-Score sistemą
  10. Cukinijos tiks net ir vafliams
  11. Burokėliai tinka ne vien tik šaltibarščiams
  12. Kopūstai – naudingi ir greitai paruošiami
  13. Minkštos ir purios spurgos pradžiugins kiekvieną
  14. Vasarą svarbu rinktis jaunas bulves
  15. Kada geriausia skanauti bananus?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Aniulio šaltinis | lgt.lrv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Kaip stebima požeminio vandens būklė Lietuvoje

2025 06 14
Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus | vmvt.lrv.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus

2025 06 14
Pinigai
Gamta ir žmogus

Tyrimas atskleidė, kam dažniausiai aukoja lietuviai

2025 06 14
Daniliškių Švč. Trejybės sentikių cerkvė | Paveldo komisijos nuotr.
Kultūra

Paveldo komisija Vilniaus apskrityje: trys savivaldybės – skirtingi veidai

2025 06 14
Vidzgirio miškas | vmu.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Parengta atmintinė apie dažniausias klaidas rengiant vidinės miškotvarkos projektus 

2025 06 14
Vyriausybė suteikė septynis nacionalinio rėmėjo vardus | lrkm.lrv.lt nuotr.
Kultūra

Vyriausybė suteikė septynis nacionalinio rėmėjo vardus

2025 06 14
Pirmasis Lietuvos–Japonijos mokslo forumas: skatins šalių mokslinį bendradarbiavimą | novamedia.lt nuotr.
Mokslas

Pirmasis Lietuvos–Japonijos mokslo forumas: skatins šalių mokslinį bendradarbiavimą

2025 06 14
Užsienio reikalų ministerija
Lietuvoje

URM ragina atsisakyti kelionių į Izraelį, išvykti iš Irano

2025 06 13

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • +++ apie A. Medalinskas. Trampo „lankstumas“ – žalia šviesa Putino raketoms ir dronams
  • Tomas Jakutis apie A. Medalinskas. Trampo „lankstumas“ – žalia šviesa Putino raketoms ir dronams
  • Tomas Jakutis apie A. Medalinskas. Trampo „lankstumas“ – žalia šviesa Putino raketoms ir dronams
  • Vilna apie Vytauto Didžiojo karo muziejuje – radiniai iš LDK tvirtovės Chersono srityje

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kaip 10 kartų sumažinti skendimo pavojų
  • Nektarinai – desertams ir pikantiškiems patiekalams
  • Kertant geležinkelį svarbiausia – budrumas
  • „ChatGPT“ jau gali atspėti, kur daryta jūsų nuotrauka

Kiti Straipsniai

Nektarinai

Nektarinai – desertams ir pikantiškiems patiekalams

2025 06 14
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašišos kepsniai – vos per kelias minutes

2025 06 14
Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus | vmvt.lrv.lt nuotr.

Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus

2025 06 14
Specialistai įvardijo, kas svarbiausia norint mėgautis tikrai aukštos kokybės sultimis

Naminį padažą makaronams pakeis slaptas priedas

2025 06 08
Kepsninė

Vasaros pietums – suktinukai su traškiomis daržovėmis

2025 06 07
5 veiksmingi būdai sulėtinti odos senėjimo procesus

5 veiksmingi būdai sulėtinti odos senėjimui

2025 06 04
Vitaminai

Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: reikšmė, pasekmės ir sprendimai

2025 06 03
Bėgimas

Tik sporto ir mitybos apsisaugoti nuo celiulito gali nepakakti

2025 06 01
Pomidorai

Pomidorai: ar žinote, kaip ilgai juos galima virti bei kepti?

2025 06 01
Vištiena

Kaip laiku atpažinti mitybos sutrikimo pavojų?

2025 06 01

Skaitytojų nuomonės:

  • +++ apie A. Medalinskas. Trampo „lankstumas“ – žalia šviesa Putino raketoms ir dronams
  • Tomas Jakutis apie A. Medalinskas. Trampo „lankstumas“ – žalia šviesa Putino raketoms ir dronams
  • Tomas Jakutis apie A. Medalinskas. Trampo „lankstumas“ – žalia šviesa Putino raketoms ir dronams
  • Vilna apie Vytauto Didžiojo karo muziejuje – radiniai iš LDK tvirtovės Chersono srityje
  • +++ apie S. Tutlys. Istorijos mokslas Lietuvoje 1940–1990 metais
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Lietuvių kalba | lietuviukalbosmokytojas.lt nuotr.

A. Kavaliauskas. Tiesa svarbiau už interpretacijas

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai