Pirmadienis, 7 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Vasario 16-ąją prisiminkime kulinarinį paveldą

www.alkas.lt
2023-02-16 07:00:26
0
Bulvių plokštainis | pixabay.com, RitaE nuotr.

Bulvių plokštainis | pixabay.com, RitaE nuotr.

Nors kalbant apie tradicinę lietuvišką virtuvę dažnas pirmiausiai paminės cepelinus ir šaltibarščius, iš tiesų į tautinio paveldo sąrašą įtraukta apie 3000 gaminių, kurie gali būti žymimi „Tautinio paveldo“ ženklu, nes mūsų šalyje jie gaminami mažiausiai 100 metų. „Iki“ Vasario 16-osios proga siūlo ne tik paminėti šią išskirtinę šventę, bet ir atrasti mūsų kulinarinių tradicijų įvairovę.

„Žinome, kad mūsų kalba yra viena seniausių pasaulyje. Natūralu, kad ja kalbėję žmonės visada valgė, turėjo savo virtuvės tradicijas, mėgstamus patiekalus. Tad Valstybės atkūrimo diena – puiki proga praplėsti akiratį ir pasigaminti namuose tai, ką valgė mūsų senoliai. Žinoma, bet kuri šventė neįsivaizduojama ir be desertų. Kad nereikėtų visos dienos praleisti virtuvėje, pirkėjams siūlome nuo lietuviško medaus, į kurį galima mirkyti ir skanauti džiovintus vaisius, pyrago su aguonomis, žagarėlių iki tradicinio nacionalinio pasididžiavimo – šakočio“, – sako „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.

Užkandžiams – varškės sūris ir medus

Vasario 16-osios proga kaip užkandį ant stalo galima patiekti baltą varškės sūrį su medumi. Lietuviško varškės sūrio receptas nuo viduramžių praktiškai nepakito iki mūsų dienų, o pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose jis paminėtas dar XVI amžiuje. Būtent dėl gamybos specifikos ir to, kad jis būdingas tik Lietuvai, šis sūris yra įtrauktas į ES registrą kaip saugomas paveldas ir žymimas ženklu „Saugoma geografinė nuoroda“.

Medus – taip pat neatskiriama tradicinės virtuvės dalis, o jo kopinėjimas vienas seniausių mums žinomų amatų. Jo svarbą parodo ir tai, kad geriausius draugus vadiname bičiuliais – anksčiau taip vadinti žmonės, su kuriais buvo kartu kopinėjamas medus.

Sušildys lietuviška sriuba

Nusprendę pasimėgauti šaltibarščiais nesuklysite, nes jie – tautinės virtuvės dalis. Tačiau labiau tinka vasarą. Vasario 16-ąją ant stalo galima patiekti taip pat tautinio paveldo sąraše esančią žuvienę, raugintų kopūstų sriubą su rūkytais šonkauliukais, rūgštynių sriubą su miežinėmis kruopomis ar cybulynę. Visos šios sriubos Lietuvoje valgomos mažiausiai 100 metų.

Tradicinę žuvienę nesudėtinga išsivirti namuose. Žuvies sultiniui reikės:

1,5 l vandens

5-6 smulkių, įvairių žuvelių (ešerių, kuojų, raudžių, gružlių) arba 2-3 didelių žuvų galvų (žiaunas būtinai išpjaukite), uodegų, pelekų, nugarkaulių

1 svogūno

kelių pipirų grūdelių

lauro lapelio

kelių krapų kotelių

pagal skonį druskos.

Papildomai reikės:

1-2 stambesnių žuvų (ešerio, kuojos, starkio, karšio, lyno ar kt.);

2-3 bulvių;

1 didesnės morkos;

pundelio šviežių žalumynų (krapų, svogūnų laiškų);

pagal skonį druskos, pipirų.

Gaminimas:

Pirmiausiai pasiruoškite sultinį: išdorokite žuvis, nuskuskite, išpjaukite žiaunas. Tuomet užpilkite vandeniu ir atidengtame puode užvirkite. Dėkite nuluptą, nepjaustytą svogūną, pipirų grūdelius, krapų kotelius, pasūdykite. Vėl užvirkite ir ant nedidelės ugnies, atidengtame puode virkite 15-20 min. Tada nukoškite arba iš sultinio viską išgraibykite kiaurasamčiu.

Virkite žuvienę: pasiruoštą sultinį vėl užvirkite, sudėkite nedideliais gabaliukais pjaustytas bulves, morkas. Virkite iki kol jos bus suminkštėjusios, beveik išvirusios. Sudėkite stambiai pjaustytas, stambesnes žuvis. Užvirkite ir virkite 2-3 min. Nukelkite puodą nuo kaitros, pagal skonį pagardinkite druska, pipirais, suberkite smulkiai sukapotus žalumynus. Nukeltą puodą uždenkite dangčiu ir palikite 5-10 min. pastovėti. Žuvienę tiekite apibarstę žalumynais, galima paskaninti grietine arba įspausti truputį citrinų sulčių.

Antrųjų patiekalų įvairovė

Tikrai ne vieną nustebinsite antrajam patiekalui pasirinkę blynus. Tik ne tradicinius kvietinių miltų, bet grikių miltų blynus, senovėje ypač populiarius Dzūkijoje.

Jei po šventinių renginių lankymo norite kažko tikrai sotaus – puikiai tiks karka su troškintais kopūstais. Būtent toks garnyras prie šio mėsos patiekalo pateikiamas jau daugiau kaip 100 metų.

Taip pat neprašausite pagaminę cepelinus ar kitus bulvių patiekalus – vėdarus, bulvinius blynus, tarkuotų bulvių plokštainį. Pastarąjį pagaminti ypač lengva, o skanauti galės net 6 žmonės.

Bulvių plokštainiui reikės:

3,5 kg  bulvių (apytikriai)

200 ml pieno

2 vnt. svogūnų

2 vnt. kiaušinių

Druskos pagal skonį

Šiek tiek aliejaus formai ištepti

Gaminimas:

Sutarkuokite bulves ir svogūnus, užvirkite pieną ir į jį supilkite gautus tarkius, viską gerai išmaišykite. Į turimą masę įmuškite kiaušinius, pagardinkite druska. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių karščio, kepimo formą ištepkite aliejumi, supilkite į ją išmaišytą masę ir kepkite apie 1 valandą. Patiekti galite su grietinės ir kepintos šoninės padažu. 

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Žemaitis užmojo – išsaugoti lietuvių kulinarinį paveldą
  2. Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę
  3. Skelbiama Vasario 16-osios renginių programa
  4. Vasario 5 minima Pasaulinė cepelinų diena
  5. Vasario 16-oji Kaune: dėmesys valstybės kūrėjams, „Aš – dalis tavęs“ apdovanojimai
  6. Vasario 16-ąją Kaune – šviesų vaizdai, papročiu tapę renginiai ir apdovanojimai „Aš – dalis Tavęs“
  7. Lietuvos vyriausiojo archyvaro tarnyba Istorinei Prezidentūrai Kaune perduos Vasario 16-osios akto originalą
  8. Vasario 16-osios renginių dienotvarkė
  9. Istorinė Prezidentūra kviečia švęsti Vasario 16-ąją
  10. Vasario 16-ąją Neringoje – istorinė šviesa ir netradiciniai renginiai
  11. Vasario 16-ąją užfiksavo šventinį rekordą – automobilį papuošė 50 vėliavėlių
  12. Trys lietuviški patiekalai, kuriais verta vaišinti draugus iš užsienio
  13. Maisto taupymui padės kūrybiškumas
  14. Valstybės dieną – tradiciniai kepsnių receptai
  15. Įprastai silkei – netikėtas skonis

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Kūryba be ribų: darbas su aktoriais įkvepia moksleivius kurti ir ieškoti savęs | Rengėjų nuotr.
Kultūra

Kūryba be ribų: darbas su aktoriais įkvepia moksleivius kurti ir ieškoti savęs

2025 07 07
Tarptautinė žinovų komisija išrinko geriausią būsimo Vilniaus oro uosto atvykimo terminalo architektūrinį sumanymą | voruta.lt nuotr.
Architektūra

Tarptautinė komisija išrinko geriausią būsimo Vilniaus oro uosto atvykimo terminalo architektūrinį sumanymą

2025 07 07
5 d. uždarymas | linesa.lt nuotr.
Lietuvoje

Lietuvos mokinių pergalės Europos šalių geografijos olimpiadoje – susižėrė net 13 medalių

2025 07 07
Filmas „Renovacija“
Kultūra

Lietuviški filmai Karlovi Varų kino šventėje

2025 07 07
Maskirovka
Ukrainos balsas

Maskvos maskirovka

2025 07 06
Frankas-Valteris Šteinmejeris ir Gitanas Nausėda
Lietuvoje

G. Nausėda susitiko su Vokietijos Prezidentu

2025 07 06
Apdovanojimų įteikimas Prezidentūroje
Lietuvoje

Valstybės dienos proga Prezidentas įteikė valstybės apdovanojimus

2025 07 06
Globojančių šeimų festivalis | SADM nuotr.
Gamta ir žmogus

Vaikų globos savaitę užbaigė naujas Lietuvos rekordas

2025 07 06

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimgaudas apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
  • Rimvydas apie Valstybės išlaidos auga, o Sporto rūmų ateitis – vis dar be sprendimo
  • Klausimėlis: apie Švieži kopūstai: viena galva ir trys receptai
  • Jutiklį išrado apie „Sengirės fondo“ globoje – rekordinis sklypas Trakų r.

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kūryba be ribų: darbas su aktoriais įkvepia moksleivius kurti ir ieškoti savęs
  • Tarptautinė komisija išrinko geriausią būsimo Vilniaus oro uosto atvykimo terminalo architektūrinį sumanymą
  • Lietuvos mokinių pergalės Europos šalių geografijos olimpiadoje – susižėrė net 13 medalių
  • Akademiko V. Stanio skaitymai apie augalus ir tvarumą

Kiti Straipsniai

Kūryba be ribų: darbas su aktoriais įkvepia moksleivius kurti ir ieškoti savęs | Rengėjų nuotr.

Kūryba be ribų: darbas su aktoriais įkvepia moksleivius kurti ir ieškoti savęs

2025 07 07
Tarptautinė žinovų komisija išrinko geriausią būsimo Vilniaus oro uosto atvykimo terminalo architektūrinį sumanymą | voruta.lt nuotr.

Tarptautinė komisija išrinko geriausią būsimo Vilniaus oro uosto atvykimo terminalo architektūrinį sumanymą

2025 07 07
5 d. uždarymas | linesa.lt nuotr.

Lietuvos mokinių pergalės Europos šalių geografijos olimpiadoje – susižėrė net 13 medalių

2025 07 07
Akademiko V. Stanio skaitymai apie augalus ir tvarumą | lma.lt nuotr.

Akademiko V. Stanio skaitymai apie augalus ir tvarumą

2025 07 07
Filmas „Renovacija“

Lietuviški filmai Karlovi Varų kino šventėje

2025 07 07
Juodkalnija

Juodkalniją reikia ne tik pamatyti, bet ir pajausti

2025 07 07
Eugenijus Laurinaitis | M. Aleksos nuotr.

E. Laurinaitis: Mums dabar niekas nieko, išskyrus pačią laisvę, pažadėti negali

2025 07 07
Frankas-Valteris Šteinmejeris ir Gitanas Nausėda

G. Nausėda susitiko su Vokietijos Prezidentu

2025 07 06
Kopūstai

Švieži kopūstai: viena galva ir trys receptai

2025 07 06
Iškyla

Nepastebimi pavojai iškylos metu

2025 07 06

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimgaudas apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
  • Rimvydas apie Valstybės išlaidos auga, o Sporto rūmų ateitis – vis dar be sprendimo
  • Klausimėlis: apie Švieži kopūstai: viena galva ir trys receptai
  • Jutiklį išrado apie „Sengirės fondo“ globoje – rekordinis sklypas Trakų r.
  • Nerimsta darbštuoliai apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
„Stintapūkio“ šventėje Neringoje | neringa.lt nuotr.

Po dvejų metų į Neringą sugrįžta „Stintapūkis“

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai