Šeštadienis, 26 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Tamsiais rytais – spalvingi pusryčiai

www.alkas.lt
2023-02-06 08:01:07
6
Omletas, maistas | pixabay.com, Engin Akyurt nuotr.

Omletas, maistas | pixabay.com, Engin Akyurt nuotr.

Nors dienos pamažu ilgėja, bet rytai vis dar dažnai būna tamsūs ir niūrūs. Dėl tamsos ir vitaminų trūkumo, šiuo metų laiku ypač svarbi pilnavertė mityba ir pusryčiai, kurie ne tik suteiks energijos dieną, bet ir sustiprins organizmą maistingosiomis medžiagomis. Apie įvairias maistines savybes kartais pasufleruoja ir maisto spalva, dėl to mitybos valgiaraštyje verta turėti visą vaivorykštę. Apie tai, kaip paruošti sočius, maistingus ir spalvingus pusryčius, rašoma „Fiskars“ pranešime žiniasklaidai.

Raudona spalva žaižaruojančios granatų sėklos

Galvojant apie skanius pusryčius, raudonos spalvos toli ieškoti nereikia: raudoni pomidorai, tinkantys prie kiaušinienės, raudonos braškės, kurios dera prie blynelių. Vis tik verta nepamiršti ir dar vieno ingrediento, pasižyminčio ypatingu raudoniu ir maistingumu. Tai – granatų sėklos, kupinos antioksidantų, kurie sumažina riziką susirgti įvairiomis ligomis. Granatų sėklos pat turi visą puokštę kitų maistingųjų medžiagų: vitamino C, B5, B9 ir K bei kalio ir cinko. Jos idealiai tinka kaip traškus pagardas jogurtui, vietoj skrudintos granolos.

Tiesa, norint išlukštenti granatų sėklas, jums prireiks aštraus peilio. Peiliu reikėtų įpjauti visas šešias granato briaunas, tada nupjauti granato viršų ir apačią, papildomai įpjauti vaisių, sujungiant briaunų pjūvius ir tada, išardžius granatą dalimis, išlukštenti jo sėklas. Jas geriausia sumerkti į vandenį, taip nuo jų atsiskirs užsilikę granato vaisiaus likučiai. Nusausinus sėklas, jos jau bus tinkamos skanavimui.

Oranžinė spalva – pusryčių karalienė

Pagalvojus apie pusryčių stalą, viena pirmųjų į galvą ateinančių spalvų galėtų būti oranžinė. Ši spalva siejasi su apelsinais, apelsinų sultimis, apelsinų marmeladu. Apelsinas ant pusryčių stalo gali atsirasti pačiais įvairiausiais formatais ir jį praturinti ne tik spalva, bet ir skoniais, kvapais bei maistingosiomis savybėmis. Apelsinai yra vienas daugiausia baltymų turintis vaisius, o taip pat, juose esantis vitaminas C ne tik stiprina imunitetą, bet ir padeda įsisavinti geležį.

Vienas geriausių būdų praturtinti pusryčių stalą oranžine spalva tai šviežiai spaustos apelsinų sultys. Jas paruošti labai paprasta, tam pakaks ir rankinės sulčiaspaudės. Išspaudę sultis į stiklinę įmeskite ir sulčiaspaudėje likusio minkštimo, tai padės praturtinti gėrimą naudingomis skaidulomis.

Geltona spalva lėkštėje – saulėta puse į viršų

Pusryčių meniu geltonos spalvos ilgai ieškot neteks. Ją galima rasti tradiciniame ryto ingrediente – kiaušinyje. Ypač, jei jis kepamas saulėta puse į viršų, tai yra neplakant kaip ruošiant omletą, o įmušant tiesiai į keptuvę ir nepažeidžiant trynio.

Norint tobulo rezultato, pravers keptuvė su nelimpančia danga, kad kepamas kiaušinis neprisviltų prie dugno. Pavyzdžiui, „Fiskars All Steel“ keptuvės yra itin ilgaamžės ne tik dėl to, jog yra pagamintos iš nerūdijančio plieno, bet ir dėl to, jog yra dengtos „Ceratec“ danga, kuri atlaiko intensyvų kasdienį naudojimą ir padeda išvengti maisto pridegimo prie dugno.

Žalia spalva pasidabinęs avokadas

Pusryčiai – energijos užtaisas visai dienai. Todėl svarbus ryto raciono elementas – sotieji riebalai. Jų gausu avokaduose, kurie yra itin puikus pasirinkimas greitiems pusryčiams. Viskas, ko reikia – tai tiesiog riekė viso grūdo duonos bei sunokęs avokadas. Avokadą perpjaukite pusiau, išimkite kauliuką, supjaustykite avokadą riekelėmis, išskobkite su šaukštu ir perkelkite ant duonos riekės. Apibarstykite druskos dribsniais bei šviežiai maltais pipirais, taip pat galite apšlakstyti ypač tyru alyvuogių aliejumi, kuris patiekalui suteiks dar daugiau sočiųjų riebalų.

Mėlynasis pelėsinis sūris – ne tik kepiniams ar salotoms

Mėlyna nėra dažna spalva gamtoje, ypač žiemą. Bet vienas – gal kiek netikėtas – būdas pusryčiams paragauti mėlynos spalvos tai mėlynasis pelėsinis sūris, kuris gali tapti unikaliu omleto ingredientu. Omletą ruoškite pagal savo skonį (universalus variantas – kiaušinis su šlakeliu pieno bei žiupsneliu druskos ir pipirų), o baigdami kepti sudėkite gabaliukais sulaužyto mėlynojo pelėsinio sūrio. Sūris keptuvėje šiek tiek sušils, lengvai suminkštės ir unikalų skoniu praturtins omletą, kuris taps tikra ryto pažiba.

Violetinis glotnutis su… kopūstu

Nors trinti kokteiliai dažniausiai asocijuojasi su vaisiais, vis dėlto, tai puiki galimybė į savo mitybos racioną įtraukti ir daugiau daržovių, pavyzdžiui, raudonąjį kopūstą. Raudonasis kopūstas kupinas skaidulų, todėl teigiamai veikia virškinimą. Jame taip pat gausu vitamino K, kuris ypač naudingas odos sveikatai. Norėdami maistingo ir skanaus glotnučio, plaktuve susmulkinkite 50 gramų raudonojo kopūsto, 200 gramų uogų (puikiai tinka vyšnios), 100 ml apelsino sulčių bei šaukštelį medaus.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Pusryčiai Vilniuje
  2. Pusryčiai suteikia galių ir skatina darbingumą
  3. Naujųjų rytui – greiti ir ypatingi pusryčiai
  4. Ispanijoje pristatyti lietuviški patiekalai
  5. „airBaltic“ atskleidė mėgstamiausius Lietuvos keleivių patiekalus
  6. Kruopos: paprasta, išradinga ir naudinga
  7. Koks pavasaris be žaliuojančių špinatų?
  8. Į bulvių košę tiks ir obuoliai, ir moliūgai
  9. Bananų duona – šventėms ir ne tik
  10. Įprastai silkei – netikėtas skonis
  11. Naminė šaltiena papuoš šventinį stalą
  12. Valgiaraštį praturtins ir šaldyta žuvis
  13. Kokie valgiai puošia Europiečių šventinį stalą?
  14. Žolelės ant palangės – gražu ir naudinga
  15. Skirtingos duonos skirtingai valgomos

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 6

  1. Sveiki visi! says:
    2 metai ago

    Po tamsaus ryto – švytintis vakaras! ALKAS VĖL SU MUMIS!
    AČIŪ MIELAS ALKE!

    Atsakyti
  2. suvalgau says:
    2 metai ago

    visą avokadą, su kauliuku. Visada. Juk už kauliuką taip pat buvo sumokėta.

    Atsakyti
    • :) says:
      2 metai ago

      🙂 🙂 🙂

      Atsakyti
  3. >>>Žemynai says:
    2 metai ago

    Su kuo valgyta druska? Su avokadu! Bet juk natrio chloridas didina kraujo spaudimą.
    Su kuo valgytas avokadas? Su duona. Bet juk duona tukina.
    Išvada: nėra avokado, nėra problemos.

    Atsakyti
    • Žemyna says:
      2 metai ago

      Tai gerai, kad dabar, o ne kokią 23 val perskaičiau. Tai bent nereikėjo kokiu greipfrutu burnos užsikimšti, kad kaimynų nepažadinčiau.
      Kur anksčiau buvote!!? Negalėjote anksčiau paaiškinti, jog, kai turi bėdą, reikia praryti avokadą???
      Egoistas.

      Atsakyti
      • dabar says:
        2 metai ago

        kai Gerovės valstybėje tokios kainos, turime suvalgyti viską, už ką permokame n kartų. Senas bulves – su lupenomis ir daigais, kiaušinius – su lukštais, sviestą – su pakuote, ledus – su pagaliuku. Viską suryti, kad neteršti gamtos. kad nebūtų jokių atliekų. Bet, kaip ten bebūtų, reikia rasti laiko ir palepinti save kokiame restorane netoli Filharmonijos. Svarbiausia ten – nepagailėti arbatpinigių. O po to vėl taupyti, vėl viską viską suvalgyti, už ką sumokėta.

        Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Medininkų bėgimas
Gamta ir žmogus

Sekmadienį – tradicinis Medininkų bėgimas

2025 07 26
Po ilgo delsimo – sprendimas dėl Sporto rūmų: Paveldo komisija primena apie paveldo vertes
Architektūra

Po ilgo delsimo – sprendimas dėl Sporto rūmų: Paveldo komisija primena apie paveldo vertes

2025 07 26
Lietuva stiprina vaidmenį kosmoso technologijose | Alkas.lt nuotr.
Astronomija ir kosmonautika

„Melius Futurum“ jungiasi prie Lietuvos Kosmoso pramonės

2025 07 26
Pranzcūzija pripažino Palestiną
Užsienyje

Prancūzija pripažins Palestinos valstybę? Izraelis tai vadina „apdovanojimu terorizmui“

2025 07 25
Elektrinis laivas | vvt.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Vilniuje prasideda kelionės elektriniu laivu Nerimi

2025 07 25
Gelbėjimosi ratas
Gamta ir žmogus

Skendimo prevencijos diena: kaip išvengti skaudžių nelaimių?

2025 07 25
Aplinkos apsaugos departamento logotipas | aad.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Iš pareigų traukiasi AAD direktorius

2025 07 25
Sunkvežimiai „Renault D“
Lietuvoje

Lietuvos kariuomenę pasiekė „Renault“ sunkvežimiai

2025 07 25

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimvydas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • +++ apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Rimgaudas apie Netekome akademiko Romualdo Grigo – tautos sąžinės ir lietuviškosios minties žadintojo

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Jūros šventę namuose sukurs žuvies patiekalai
  • Darbas namuose: kaip sumažinti elektos sąskaitas?
  • Įsibėgėjus stovyklų metui – patarimai tėvams
  • Sekmadienį – tradicinis Medininkų bėgimas

Kiti Straipsniai

Maistas, žuvis

Jūros šventę namuose sukurs žuvies patiekalai

2025 07 26
Durų puošmenos

Vasariškos lauko durų puošmenos, kurios sveikina svečius

2025 07 24
Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimvydas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • +++ apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Rimgaudas apie Netekome akademiko Romualdo Grigo – tautos sąžinės ir lietuviškosios minties žadintojo
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Internetas | Shutterstock nuotr.

Apie socialines paslaugas – vienoje svetainėje

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai