Šeštadienis, 28 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Į Čili troškinį rinkitės spalvingesnį maistą

www.alkas.lt
2023-01-29 18:59:19
0
Čili troškinys | pixabay.com, RitaE nuotr.

Čili troškinys | pixabay.com, RitaE nuotr.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad mityboje labai svarbi spalvų bei skonių įvairovė, todėl ji pataria į valgiaraštį įtraukti kuo įvairesnių paprikų. Šios spalvingos bei kvapnios daržovės ne tik papuoš lėkštę, bet ir bus sveikatai palankios.

Maistinga daržovė

Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, paprikos – kulinarijoje plačiai naudojama daržovė bei puikus vitaminų C, A, E, mineralų, antioksidantų ir skirtingų karotinoidų šaltinis. Būtent jie lemia paprikų odelės bei minkštimo spalvą.

„Oranžinės spalvos paprikose yra daugiau betakarotinoidų, kitose – karatinoido zeaksantino. Iš tiesų, nėra itin didelio skirtumo, kokios spalvos paprikas valgome, reikėtų tik stengtis, kad maistas būtų įvairus ir spalvingas, o tam paprikos labai tinka. Žinoma, verta atsižvelgti į individualias organizmo savybes, nes jautresnį virškinamąjį traktą turintiems žmonėms paprikos gali sukelti diskomfortą. Tokiu atveju jas reikėtų valgyti nulupant odelę arba pabandyti paprikas blanširuoti“, – pataria gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė.

Kad gautume kuo daugiau vitaminų, paprikas geriausia valgyti žalias, tačiau ir termiškai apdorojant šios daržovės išsaugos skaidulas, mineralines medžiagas. Tačiau aitriąsias paprikas gydytoja dietologė pataria skanauti saikingiau: „Dėl aitrumą suteikiančių komponentų, aitriųjų paprikų nepatariama valgyti tiek, kiek įprastų paprikų arba kitų daržovių, o ir tai padaryti būtų sudėtinga.“

Spalvų ir skonių įvairovė

„Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad labiausiai lietuviai mėgsta saldžiąsias paprikas, nors asortimente jų spalvų paletė nemaža, populiariausia – raudonoji paprika. Tuo tarpu aitriųjų paprikų nuperkama daug mažiau, mat dažniausiai jas renkasi gerokai aštresnius patiekalus mėgstantys pirkėjai.

„Paprikų populiarumą užtikrina jų ryški spalva, pagražinanti patiekalus, traškumas bei ryškus skonis. Pastebėjome, kad daugiausiai jų nuperkama nuo spalio iki kovo mėnesių – žmonės tuomet gamina daugiau troškinių su daržovėmis. Pailgosios ir apvaliosios saldžiosios raudonosios paprikos asortimente yra vienos populiariausių, o aitriąsias paprikas ir pipirus pirkėjai renkasi ne taip dažnai. Kaip žinia, aitresnės paprikos patiekalus gali nebūtinai paskaninti, jei bus pasirinktos netinkamas jų proporcijas ar per didelis kiekis – valgį tiesiog sugadinsime. Nepaisant to, pirkėjai mėgsta jalapeno pipirus, juos naudoja picų gamybai ar renkasi marinuotus, mat tuomet jų skonis tampa šiek tiek švelnesnis“, – pasakoja O. Suchočeva.

Anot komercijos operacijų vadovės, saldžiosios paprikos – universali daržovė, tinkanti ir kaip pagrindinis patiekalas, ir kaip garnyras, o taip pat – kaip sriubų, salotų, įvairiausių troškinių, padažų, užtepėlių komponentas. Jas galima valgyti ir įdarytas, keptas bei marinuotas. „Nors skirtingų spalvų paprikų skoniai mažai kuo skiriasi, tačiau raudonos paprikos daug saldesnės, o žaliose jaučiama šiek tiek daugiau kartumo. Nepaisant to, visos paprikos įneš daugiau spalvų į lėkštę“, – teigia specialistė 

Kaip išsirinkti ir kur laikyti paprikas?

Renkantis saldžiąsias ir aitriąsias paprikas prekybos vietose, O. Suchočeva pataria atkreipti dėmesį į jų išvaizdą: „Paprikos turėtų būti tvirtos, stangrios, ryškaus atspalvio ir blizgaus paviršiaus. Jų odelė neturėtų būti raukšlėta, suglebusi ar suvytusi. Ant jų paviršiaus neturėtų būti minkštų dėmių bei įpjovimų, o stiebo dalyje – pelėsio ženklų.“

O. Suchočeva taip pat atkreipia dėmesį, kad įsigytas paprikas namuose geriausia laikyti šaldytuve, specialiame daržovių stalčiuje. „Geriausia šias daržoves laikyti sandariai, bet be plėvelės, nes ji leis greičiau susidaryti kondensatui, kuris gali paspartinti ir paprikų puvimą. Pagal galimybes, paprikas po įsigijimo geriausia suvartoti per 2-3 dienas”, – primena ekspertė.

Aitriųjų paprikų troškinys („chilli con carne“)

Patiekalui reikės:

2 vnt. geltonųjų svogūnų;

350 g jautienos faršo;

1 šaukšto aliejaus;

Raudonos aitriosios paprikos pagal skonį;

1 šaukštelio maltos saldžiosios paprikos;

Juodųjų pipirų ir druskos pagal skonį;

1 šaukšto šviesiojo sojų padažo;

400 g nuluptų pomidorų;

800 g pupelių pomidorų padaže;

Chalapos paprikos pagal skonį;

Kukurūzų traškučių pagal skonį;

1 ryšulėlio fasuotos kalendros.

Gaminimo eiga:

„Chilli con carne“ – tai sultingas ir aštrus troškinys su mėsos faršu, aitriąja ir saldžiąją paprika, baltosiomis pupelėmis ir pomidorais. Šis klasikinis meksikietiškas patiekalas yra lengvai paruošiamas ir jį labai mėgsta vakarieniaujantys svečiai.

  1. Nulupkite ir susmulkinkite svogūnus. Mėsos faršą pakepinkite aliejuje puode (patartina – ketaus), kol įgaus gražią spalvą. Suberkite svogūnus ir šiek tiek pakepkite. Pridėkite aitriosios ir saldžiosios paprikos, juodųjų pipirų, druskos ir sojų.
  2. Įdėkite pomidorus ir virkite viską kartu, kol konsistencija taps sultinga, o mišinys – tirštas. Kuo ilgiau verdama, tuo patiekalo skonis ryškesnis.
  3. Suberkite pupeles ir palikite viską sušilti. Prireikus pagardinkite kitais prieskoniais.
  4. Patiekite garuojantį patiekalą su priedais: pjaustytomis chalapos paprikomis, kukurūzų traškučiais ir smulkinta kalendra. Patiekalą galima patiekti ir su kepininių kopūstų salotomis, gausiai pabarstant kapotomis petražolėmis ir pagardinant „vinaigrette“ užpilu.
Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kaip maistą išlaikyti šviežią ilgiau?
  2. Lęšiai – prie įvairių patiekalų
  3. Bananų duona – šventėms ir ne tik
  4. Naminė šaltiena papuoš šventinį stalą
  5. Valgiaraštį praturtins ir šaldyta žuvis
  6. Svogūnus galima pjaustyti ir be ašarų
  7. Ispanijoje pristatyti lietuviški patiekalai
  8. Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę
  9. Antioksidantų šaltinis – pistacijos
  10. Pavasarį lėkštėse – kuo daugiau spalvų
  11. Geriau miegoti padės ir… trešnės
  12. Konservavimas: gaminimas, laikymas, vartojimas
  13. Baravykai – vieni vertingiausių miško grybų
  14. Karšto oro gruzdintuvė – žingsnis į sveiką mitybą
  15. Kruopos vis labiau įsitvirtina virtuvėje

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Policija
Lietuvoje

Savaitgalį – pareigūnų dėmesys motociklininkų saugumui

2025 06 27
Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas pasirašė mokesčių, pensijų ir Gynybos fondo įstatymus

2025 06 27
Smūgio slopintuvas
Lietuvoje

Didesniam saugumui keliuose – mobilūs smūgio slopintuvai

2025 06 27
Šuo, katė
Gamta ir žmogus

EP žengia į priekį užtikrinant naminių gyvūnų gerovę

2025 06 27
Vilniaus senamiestis
Lietuvoje

Patvirtintas Vilniaus istorinio centro valdymo planas

2025 06 27
Automobilis, kelionės
Gamta ir žmogus

GPS trikdžiai kelia nerimą keliaujant, bet ne bendraujant

2025 06 27
Troleibusas
Lietuvoje

Nuo liepos 1 d. Vilniuje – nauji kelionių bilietai

2025 06 27
Atgimimo aikšte Klaipėdoje | klaipeda.lt nuotr.
Lietuvoje

Klaipėdos Atgimimo aikštė ruošiama išminavimo darbams

2025 06 27

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Ar juos atras? apie K. Stoškus. Apie tautos poetę, išdavystę ir desovietizacijos politiką? (IV)
  • Rimvydas apie Vilniaus elektriniai laivai jau testuojami Rygoje
  • Rimvydas apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • +++ apie Vilniaus elektriniai laivai jau testuojami Rygoje

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Savaitgalį – pareigūnų dėmesys motociklininkų saugumui
  • Prezidentas pasirašė mokesčių, pensijų ir Gynybos fondo įstatymus
  • Vaikystė – tai metas, kai fantazija neturi ribų, o svajonės virsta nuotykiais!
  • Ieškote žaislo, kuris lavintų jūsų vaiko kūrybiškumą, motorinius įgūdžius ir loginį mąstymą?

Kiti Straipsniai

Braškės

Uogos – ne tik desertams

2025 06 25
Kokie pramanai sklando apie saldiklius?

Saldikliai: bijoti, ar vartoti?

2025 06 24
Arbūzas

Kepti ant grotelių teks net arbūzas

2025 06 24
Mėsa

Jautiena gali tapti vienu didžiausių kepsnių mėgėjų atradimų

2025 06 22
Šašlykai

Artėjant Joninėms – nauji sprandinės paruošimo būdai

2025 06 21
Kepsninė

Nė dienos be salotų – nepamirškite jų ir prie kepsnių

2025 06 21
Ledai

Ką apie asmenybę pasakoja ledų pasirinkimas?

2025 06 15
Nektarinai

Nektarinai – desertams ir pikantiškiems patiekalams

2025 06 14
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašišos kepsniai – vos per kelias minutes

2025 06 14
Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus | vmvt.lrv.lt nuotr.

Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus

2025 06 14

Skaitytojų nuomonės:

  • Ar juos atras? apie K. Stoškus. Apie tautos poetę, išdavystę ir desovietizacijos politiką? (IV)
  • Rimvydas apie Vilniaus elektriniai laivai jau testuojami Rygoje
  • Rimvydas apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • +++ apie Vilniaus elektriniai laivai jau testuojami Rygoje
  • +++ apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Sveikas maistas daržovės

Į klimato kaitą reaguoja ir mūsų kūnas

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai