Nors maisto ruošimas lauke dažnam asocijuojasi su vasara – tai galima daryti ir žiemą, pavyzdžiui, išsivirti jaukios ir šildančios žuvienės. Tai, kad lietuviai vis dažniau į savo kasdienį racioną įtraukia žuvį bei jūros gėrybes, patvirtina ir prekybos tinklų duomenys. Tendencijos rodo, kad vartotojų įpročiai keičiasi ir šie gaminiai nebėra perkami tik išskirtinėmis progomis.
Kepsninėje ar ant laužo – ne tik mėsa
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad maistą lauke ruošti galima nepriklausomai nuo metų laiko. Ji siūlo išbandyti tai daryti ir žiemą – pietų ruoša apsnigtame kieme gali tapti smagia savaitgalio pramoga visai šeimai.
„Maisto gaminimas ant grilio dažnam asocijuojasi su įvairiausiais keptos mėsos patiekalais, tačiau nebijokite eksperimentuoti ir kepsninėje ar ant laužo pasigaminkite įvairesnių valgių. Pavyzdžiui, išsivirkite šildančios, žiemos pietums tobulai tiksiančios sriubos“, – siūlo V. Juodkazienė.
Pasak V. Juodkazienės, šis patiekalas – ne tik skanus, bet ir sveikas, nekaloringas. Be to, tradicinei žuvienei išvirti reikia vos kelių ingredientų: žuvies, pipirų, lauro lapų, svogūno ir krapų.
Lauke ruošta žuvienė – ypatingesnė
„Žuvienę lietuviai ant laužo virdavo nuo pat senų senovės. Ruošiama lauke ši sriuba įgauna dar ypatingesnio skonio bei aromato. Visgi, kaip ir kitos sriubos, taip ir gera žuvienė prasideda nuo tinkamai išvirto sultinio. Jį pasiruošti – tikrai nesudėtinga. Tradiciškai žuvies sultinys verdamas iš žuvies galvų, prieš tai kruopščiai pašalinus žiaunas. Šis žingsnis svarbus, ne žiaunos sultiniui gali suteikti nepageidaujamo kartumo“, – pasakoja atstovė.
Anot jos, tam, kad žuvienė būtų dar gardesnė, ją geriausia virti iš trijų skirtingų žuvies rūšių – kiekviena jų suteiks savito sodraus skonio. Be to, sultiniui galite panaudoti ir pačius įvairiausius daržovių likučius – čia puikiai tinka salieras, morka, svogūnai, jų galite net nepjaustyti ir nelupti. Žinoma, reikėtų nepamiršti ir pipirų žirnelių, lauro lapų bei žiupsnio druskos.
„Kai sultinys išverda, nepamirškite jo perkošti ir pašalti suvirusių daržovių bei žuvies galvų. Papildomai galite įdėti smulkintų morkų, bulvių bei kitų daržovių, tačiau, kaip jau minėta anksčiau – tikroji žuvienė yra gaminama tik iš žuvies, svogūno, pipirų, lauro lapų ir krapų – nieko daugiau“, – pabrėžia V. Juodkazienė.
Dar viena taisyklė – išvirus sultiniui, žuvienės ilgai kaitinti nereikėtų. Susmulkintiems žuvies gabaliukams išvirti užteks iki 10 minučių. Kitaip jie gali pervirti ir pavirsti į košę.
„Geriausia žuvienę virti neuždengtame puode – pamatysite, rezultatas tikrai nustebins“, – sako ji ir dalijasi tradiciniu, lengvai pagaminamos žuvienės receptu.
Ant laužo virtai klasikinei žuvienei reikės:
- 3 skirtingų rūšių žuvų
- 2 svogūnų
- 3 lauro lapų
- 30 g krapų
- žiupsnelio druskos
- žiupsnelio pipirų
Paruošimas – paprastas:
Žuvis nuskuskite, pašalinkite vidurius bei pažiaunes, gerai nuplaukite ir supjaustykite dideliais gabalais. Svogūną ir krapus susmulkinkite. Ant laužo ketaus puode užvirkite vandenį ir sudėkite visas žuvies dalis, įskaitant uodegą bei galvą. Virkite 10 minučių. Tuomet suberkite smulkintą svogūną, laupo lapus, įberkite druskos bei pipirų ir virkite dar 15 minučių. Galiausiai nukelkite puodą nuo ugnies ir išimkite išvirusias žuvies galvas bei uodegas. Paskutinis akcentas – suberkite smulkintus krapus.