Pirmadienis, 13 spalio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Raugintų gaminių nauda ir… šis tas naujo

www.alkas.lt
2023-01-14 15:35:34
0
Pekino kopūstas, daržovės | pixabay.com, Allybally4b nuotr.
       

Nenuginčijama nauda sveikatai pasižyminčios raugintos daržovės užima garbingą vietą daugelio šalių virtuvėse. Raugintose daržovėse gausu probiotikų – gerųjų bakterijų, kurios gali sustiprinti kūno mikrobiomą, pagerinti žarnyno veiklą, o per tai ir bendrą kūno atsparumą virusams ar uždegimams.

Rauginimas yra vienas seniausių būdų išsaugoti maistingumą, tad atlikta daugybė tyrimų, kaip toks tradicijose įsišaknijęs maistas veikia sveikatą. Tokie gaminiai gali ne tik papildyti „gerųjų bakterijų“ gretas, bet ir yra svarbus maistinių medžiagų šaltinis, įskaitant baltymus, riebalų rūgštis, tirpiąsias skaidulas, mineralus, vitaminus ir kai kurias nepakeičiamas aminorūgštis.

Siekiant kuo didesnės naudos sveikatai, mitybos specialistai pataria termiškai neapdoroti raugintų daržovių ir valgyti jas dažnai, bet po nedaug – kaip savarankišką užkandį, arba po 1-2 šaukštus greta pietų ar vakarienės patiekalų.

„Pavyzdžiui, korėjiečiai fermentuotas daržoves kimči – dažniausiai tai su imbieru ir česnakais fermentuoti Pekino kopūstai, valgo kartu su kiekvienu patiekalu. Tai labai gilios tradicijos. Teigiama, kad pikantiško skonio kimči subalansuoja visų patiekalų skonius, be to – gerina virškinimą, subalansuoja cukraus kiekį organizme ir, tikima, lėtina senėjimo procesus“, – pasakoja Brigita Baratinskaitė, „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė ir dalinasi nesudėtingu kimči receptu.

Reikės: 1 didesnio Pekino kopūsto, 1 baltojo ridiko, pusės puodelio stambios druskos, šaukšto trinto česnako (5-7 skiltelių), šaukšto trinto imbiero, 2 šaukštų žuvies padažo, 1-5 šaukštų čili pipirų dribsnių (kiekis priklauso nuo pageidaujamo aštrumo), 4 laiškinių svogūnų, vandens.

Gaminame: gerai nuplautą Pekino kopūstą išilgai supjaustykite ketvirčiais, išpjaukite kotą ir supjaustykite stambiomis, 3-5 cm juostomis. Kietesnes dalis pjaustykite smulkiau, minkštesnes – stambiau. Įtrinkite kopūsto gabalėlius druska ir užpilkite vandeniu, kad apsemtų daržoves, išmaišykite. Uždenkite kopūstus lėkšte ar lentele ir, paslėgę kokiu sunkesniu daiktu, palikite 6 valandoms. Kopūstus pamaišykite kas kelias valandas.

„Galima daryti ir kitaip. Druską ištirpinti vandenyje,  kopūstus sudėti į maistinį plastiko maišelį, užpilti sūrymu ir užsukti. Kas porą valandų švelniai pakratyti maišelį, kad sūrymas vienodai pasiskirstytų“, – teigia B. Baratinskaitė.

Vėliau kopūstus nuplaukite po tekančiu vandeniu ir palikite nusivarvėti. Plonomis juostelėmis supjaustykite baltąjį ridiką, susmulkinkite laiškinius svogūnus ir sausame inde sumaišykite su trintu česnaku, imbieru, žuvies padažu, čili dribsniais. Į šį mišinį dėkite nusausintus kopūstus ir gerai viską išmaišykite rankomis, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų.  Dėkite kopūstus į indą vis pagrūsdami, kad liktų kuo mažiau oro, o sūrymas apsemtų daržoves. Paslėkite ir 1-5 dienas (priklausomai nuo norimo rezultato) laikykite kambario temperatūroje, tamsioje vietoje. Vėliau uždenkite ir laikykite šaldytuve, kad fermentacija sulėtėtų.

„Kimči kvapas gana aitrus, tad laikyti juos laikyti sandariame inde, kurį dar galima įdėti į kitą uždaromą indą. Kimči galima valgyti kaip užkandį arba skaninti jais troškinius, sriubas. Pamėginę kimči pagaminti vieną kartą, žinosite, koks aštrumas jums patinka, taip pat galėsite eksperimentuoti pridėdami savo mylimų prieskonių, daržovių bei žalumynų“, – sako B. Baratinskaitė.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Patisonai: stebinanti išvaizda ir nauda sveikatai
  2. Paprikos: nauda ir kai kas netikėto
  3. Valgydami daugiau kalio turinčių maisto gaminių galime sumažinti kraujospūdį
  4. Kokia daržovių nauda sveikatai?
  5. Ridikėliai: nauda kūnui ir… įdomi istorija
  6. Daržovių naudą lems tinkamas paruošimas
  7. Figos: vietoj kavos ir prie mėsos
  8. Įprasti baltagūžiai kopūstai – naujai
  9. Arbūzai: kuo geltonieji skiriasi nuo raudonųjų?
  10. Druska: kokia ji gali būti ir kuo ją pakeisti?
  11. Pistacijos: ir skanios, ir naudingos sveikatai
  12. Vitaminų puokštė vienoje stiklinėje
  13. Pomidorai – maistui ir… apsaugai nuo saulės
  14. Lazdyno riešutai – vieni palankiausių sveikatai
  15. Kaip ruošti ir kiek skanauti kiaulienos?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Kultūros ministerija kviečia teikti paraiškas Sausio 13-osios minėjimo projektams
Kultūra

Kultūros ministerija kviečia teikti paraiškas Sausio 13-osios minėjimo projektams

2025 10 11
Arūnas Gelūnas | Alkas.lt nuotr.
Lietuvoje

R. Žemaitaitis viešai pasišlykštėjęs A. Gelūno poelgiu – vėl sujudino koaliciją

2025 10 10
Išmaniosios programėlės gali išnykti – kas taps jų įpėdiniu?
Lietuvoje

Lietuva statys dirbtinio intelekto gamyklą

2025 10 10
Susitarimo pasirašymas
Lietuvoje

KAM ir LSA susitarė dėl naudų savivaldybėms su poligonais

2025 10 10
Elektros tinklai
Gamta ir žmogus

ESO ir Šiauliai suvienijo pastangas, kad apsaugotų apuokus

2025 10 10
Druskininkų autobusų stotis
Lietuvoje

Statomoje Druskininkų autobusų stotyje – ir žinia ateities kartoms

2025 10 10
Žemės ūkis
Lietuvoje

Netrukus smulkūs ir vidutiniai ūkiai vėl galės kreiptis paramos

2025 10 10
Regionų forumas
Lietuvoje

Prezidentas atidarė septintąjį Regionų forumą

2025 10 10

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • ... apie Prieš 105 metus pasirašyta Suvalkų sutartis
  • +++ apie V. Sinica.Tarptautinio valiutos fondo kliedesiai
  • Ir dar: apie Rusija smogė Ukrainai rekordiniu dronų skaičiumi: Kijeve sugriauti gyvenamieji namai, užsiliepsnojo Vyriausybės pastatas
  • Kiek sidabrinių Kremlius skyrė? apie Rusija smogė Ukrainai rekordiniu dronų skaičiumi: Kijeve sugriauti gyvenamieji namai, užsiliepsnojo Vyriausybės pastatas

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • Alfa Romeo eksploatacija: ką būtina žinoti kiekvienam italų legendos savininkui
  • Apvalūs ar stačiakampiai valgomojo stalai: kas praktiškiau?
  • Sukčiai naudojasi ir netikrais QR kodais

Kiti Straipsniai

Šalies poreikiams morkų pakaks

5 receptai, pakeisiantys jūsų rytus: kiek daug gali viena daržovė

2025 10 12
Vynuogės

Uoga, kuri nustebins: trys receptai su vynuogėmis

2025 10 11
Metas pasirūpinti sveikata rudenį

Žinovės papasakojo, kaip išsaugoti vitaminus ir pasirūpinti sveikata rudenį

2025 10 11
Parduotuvė

Šauliai treniruosis saugoti atramines maisto parduotuves

2025 10 10
Maistas, sriuba

Rudeniniam orui – spalvingos sriubos

2025 10 04
Melionai, vaisiai |

Melionius skanaukite ne tik su kumpiu – 5 nauji deriniai

2025 09 21
Pietų dėžutė

Į moksleivių pietų dėžutę žvelkite kūrybiškai

2025 09 21
Daržovės

Nuspalvinkite lėkštes rudens gėrybėmis

2025 09 20
Šalies poreikiams morkų pakaks

Morkų derlius: ūkininkas pataria, kaip jas laikyti ir ką gaminti

2025 09 20
Kiaušiniai

Ar kiaušiniai pyrage tokie pat naudingi, kaip virti?

2025 09 14

Skaitytojų nuomonės:

  • ... apie Prieš 105 metus pasirašyta Suvalkų sutartis
  • +++ apie V. Sinica.Tarptautinio valiutos fondo kliedesiai
  • Ir dar: apie Rusija smogė Ukrainai rekordiniu dronų skaičiumi: Kijeve sugriauti gyvenamieji namai, užsiliepsnojo Vyriausybės pastatas
  • Kiek sidabrinių Kremlius skyrė? apie Rusija smogė Ukrainai rekordiniu dronų skaičiumi: Kijeve sugriauti gyvenamieji namai, užsiliepsnojo Vyriausybės pastatas
  • Poveikis apie Aktyvus dėstytojas socialiniuose tinkluose – būtinybė ar pasirinkimas?
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Mobilus internetas telefone

Skaitmeninė piniginė: saugu, bet saugotis reikia

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai