Nors Lietuvos didžiųjų parduotuvių lentynose ir virtuvėse dar karaliauja saulėgrąžų aliejus, mūsų šalies vardas savaitgalį pirmą kartą buvo paminėtas viename svarbiausių ypač tyro alyvuogių aliejaus žinovų renginyje. Lietuvę, pirmosios Alyvuogių aliejaus mokyklos šalyje įkūrėją Lianą Davletšiną autoritetingas ypač tyrą alyvuogių aliejų vertinantis ir geriausius šios srities produktus atrenkantis leidinys „Flos Olei 2016“ įvertino už indėlį į alyvuogių aliejaus kultūrą.
Prestižinis apdovanojimas iškilmingos apdovanojimų ceremonijos Romoje metu L. Davletšinai buvo įteiktas už ypač tyro alyvuogių aliejaus vartojimo kultūros skleidimą ir pastangas populiarinti aukštos kokybės ypač tyrą alyvuogių aliejų.
Apdovanojimų ceremonija vainikavo praėjusių metų alyvuogių aliejaus sektoriaus atstovų darbo rezultatus. Italijos sostinėje buvo pristatytas naujausias gido „Flos Olei“ leidimas, paskelbta 20 geriausių „Metų ūkių“, „Metų restoranas“ ir „Metų importuotojas“, kuriuo tapo būtent lietuvės vadovaujama įmonė.
Kaip teigia pati L. Davletšina, alyvuogių aliejus jai yra visų pirma pomėgis bei gyvenimo būdas ir tik po to darbas. Alyvuogių aliejaus sektoriuje moteris sakosi esanti itin aktyvi, dėl to, tikėtina, ir buvo pastebėta šio gido sudarytojo M. Oregija (Marco Oreggia).
„Šis apdovanojimas yra didžiausias mano pasiekimas alyvuogių aliejaus srityje, kurioje dirbu daugiau nei trejus metus. Tačiau labiausiai džiaugiuosi dėl to, kad autoritetingame leidinyje šalia visų geriausių šios srities atstovų bus įrašyta įmonė būtent iš Lietuvos, kuri garsins mūsų šalies vardą“, – sako L. Davletšina.
Prisistatyti bei pristatyti savo šalį L. Davletšina turėjo garbės ir prestižinės apdovanojimų ceremonijos, į kurią susirinko keli šimtai žurnalistų, verslo atstovų, ambasadorių, gamintojų bei importuotojų iš viso pasaulio, metu.
Trečius metus teikiamas „Metų importuotojo“ apdovanojimas, kurį gavo aliejaus ekspertė iš Lietuvos, ankstesniais metais atiteko Ukrainos ir Švedijos importuotojams. Šios įmonės buvo apdovanotos po 10 ir daugiau metų aktyvios veiklos populiarinant kokybišką alyvuogių aliejų.
Svetur įgytas žinias L. Davletšina skuba perduoti tautiečiams. 2014 m. ji įkūrė pirmąją Lietuvoje Alyvuogių aliejaus mokyklą, kurioje žmonės mokomi pažinti, suprasti ir ragauti ypač tyrą alyvuogių aliejų, derinti jį su patiekalais, įvertinti teigiamas savybes ir atpažinti ydas.
„Pradėjusi prekiauti kokybiškais alyvuogių aliejais pastebėjau, kad lietuvių supratimas apie šį produktą yra labai menkas, o galvose – daugybė mitų. Kokybiško – kvapnaus, kartaus, pikantiško, su daug antioksidantų ir naudingųjų mononesočiųjų, polinesočiųjų riebalų rūgščių – alyvuogių aliejaus žmonės dažnai tiesiog nesupranta. Nusprendžiau, kad vienintelis būdas pakeisti įsitikinimus – išmokyti pažinti ir ragauti šį produktą“, – sako L. Davletšina.
inkai, importuotojai, platintojai, specialistai ir kiti vartotojai visame pasaulyje.