Pirmadienis, 25 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Naujienos Lietuvoje

Kaštainiai: kaip jų pasigaminti namuose?

www.alkas.lt
2022-10-12 06:00:43
0
Kaštainiai: kaip jų pasigaminti namuose? | beatosvirtuve.lt nuotr.

Kaštainiai: kaip jų pasigaminti namuose? | beatosvirtuve.lt nuotr.

Beveik įpusėjęs ruduo lepina savo gėrybėmis, kuriomis pildosi ir parduotuvių lentynos – į jas jau atkeliavo šviežias kaštainių derlius iš Italijos.

Ir nors kaštainiai nėra dažnai lietuvių virtuvėse sutinkamas maisto gaminys, su jais ruošti patiekalus paprasta. Kaštainiais galima gardinti konditerijos gaminius, ruošti sriubas, sočias salotas.

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad kaštainiai lietuviams nebėra naujiena ir jie tikrai pastebimi bandymų nevengiančių pirkėjų krepšeliuose.

„Kaštainiai mėgstami Pietų Europoje, todėl ir į mūsų parduotuves jie atvežti iš saulėtosios Italijos. Jais savo parduotuves papildėme prieš kelerius metus.

Nagrinėdami duomenis matome, kad kaštainiai turi lojalių pirkėjų ratą, jų parduodama maždaug 1000 kilogramų.

Nuo pat pirmos šviežio derliaus į parduotuves atvykimo dienos kaštainių pirkėjams stengiamės pasiūlyti už geriausią kainą. Kilogramas kaštainių šiuo metu kainuoja 9,99 Eur“, – teigia V. Budrienė.

Gaminami netgi miltai

Jolanta Sabaitienė, prekybos „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad kaštainiai pasižymi švelniai saldžiu skoniu, primenančiu riešutus.

Ir nors šis gaminys nėra tradicinių patiekalų dalis, kaštainiai – neįtikėtinai universalūs virtuvėje.

„Italai savo šventinio stalo neįsivaizduoja be patiekalų su kaštainiais. Jie verda kaštainių ir avinžirnių sriubą, gamina kaštainių pyragą su graikiniais riešutais, alyvuogių aliejumi, razinomis ir rozmarinais.

Kaštainius dažnai panaudoja ir kaip pakaitalą bulvėms įvairiuose troškiniuose. Prancūzijoje ir Vengrijoje kaštainiai populiarūs gaminant desertus.

O Azijoje iš jų gaminami netgi miltai, iš kurių kepamos bandelės, pyragai, blynai“, – pasakoja J. Sabaitienė. Visgi, „Iki“ atstovė pabrėžia, kad populiariausias būdas gaminti kaštainius – juos kepti. Taip juos gamina ir italai, ispanai, prancūzai.

„Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros. Į kepimo skardą sudėkite kaštainius ir kepkite juos iki 15 minučių, kol namuose pasklis riešutų kvapas.

Iškepusius kaštainius pabarstykite druska“, – pasakoja J. Sabaitienė ir dalijasi dar keliais netikėtais faktais apie kaštainius.

Įdomūs faktai apie kaštainius

Kaštainiai | italiskakrautuvele.lt nuotr.
Kaštainiai | italiskakrautuvele.lt nuotr.

Vitaminas C

Kaštainiai yra riešutai, kuriuose yra daugiausia vitamino C. 30 g kaštainių randama net 20 proc. patariamos paros vitamino C normos.

Dėl didelės vitamino C ir kitų antioksidantų koncentracijos šaltuoju metų laiku juos valgyti itin naudinga. Mat įtraukus kaštainius į racioną stiprinamas imunitetas.

Vienas seniausių pasaulyje medžių

Pirmųjų kaštainio medžių amžius siekia nuo 2 000 iki 4 000 metų. Manoma, kad vienas seniausių kaštainio medžių auga rytiniame Etnos ugnikalnio šlaite, vos už 8 km nuo kraterio.

Dabar medžio kamienas suskilęs į kelias dalis, tačiau vis dar turi tas pačias šaknis.

Drėgnas rankšluostis padės nuimti odelę

Kad iškepę kaštainiai greičiau nusiluptų, karštus suvyniokite juos į šiek tiek drėgną rankšluostį ir palaikykite bent pusvalandį. Po kevalu patekę garai padės lengviau išgliaudyti vaisius.

Didžiausias derlius – Kinijoje

Šiais laikais didžiąją dalį kaštainių augina Kinija. Kinijoje išauginama 22 kartus daugiau kaštainių nei bet kokioje kitoje pasaulio šalyje.

Tai sudaro daugiau kaip 80 proc. viso pasaulio kaštainių derliaus. Šiuo metu Kinijoje užauginamų kaštainių derlius siekia 1,8 mln. tonų.

J. Sabaitienė kaštainių siūlo paskanauti namuose ir dalijasi ir trimis paprastai pagaminamais receptais.

Trinta pievagrybių ir kaštainių sriuba

Jums reikės:

3 šaukštų alyvuogių aliejaus

1 vidutinio dydžio svogūno

2 česnako skiltelių

250 g pievagrybių

Šviežių čiobrelių šakelių

Druskos

Pipirų

450 g keptų kaštainių

Sultinio

Sojų padažo

Gaminimas:

Ant vidutinio stiprumo ugnies į didelį puodą įpilkite alyvuogių aliejaus. Svogūną supjaustykite kubeliais, suberkite į puodą ir pakepkite.

Į tą patį puodą sudėkite smulkiai pjaustytą česnaką, pievagrybius ir kaštainius. Viską pakepinkite, kol suminkštės ir paskleis malonų kvapą.

Į puodą sudėkite čiobrelių šakeles, supilkite sultinį, įberkite druskos ir pipirų. Sriubą užvirinkite. Sumažinkite ugnį iki vidutinio stiprumo, virkite apie 20 minučių. Išimkite čiobrelių šakeles.

Išjunkite viryklę ir leiskite sriubai šiek tiek pravėsti. Tuomet trintuvu sutrinkite sriubą, kol ji taps kreminė. Sriubą išpilstykite į dubenėlius. Ant viršaus papildomai užberkite druskos ir pipirų. Patiekite.

Vengriškas kaštainių pyragas su šokoladu

Jums reikės:

300 g nesmulkintų keptų kaštainių

250 g sviesto

100 g juodojo šokolado

150 g miltų

6 kiaušinių

½ puodelio riebios grietinėlės

Cukraus

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir ištepkite riebalais. Atskirkite kiaušinių baltymą nuo trynių.

Į vidutinio dydžio dubenį sudėkite nuluptus kaštainius ir sviestą. Masę sutrinkite trintuvu, kol ji taps vientisa. Suberkite miltus. Išmaišykite.

Juodąjį šokoladą ištirpinkite ir taip pat supilkite į dubenį. Įmaišykite trynius. Viską gerai išmaišykite trintuvu.

Atskirame dubenyje supilkite grietinėlę, įberkite cukrų, gerai išplakite. Masę įmaišykite į tešlą, dėkite į kepimo skardą ir kepkite 45–55 minutes.

Kaštainių salotos su burokėliais ir serrano kumpiu

Jums reikės:

3 riekių skrudintos duonos

Alyvuogių aliejaus

70 g įvairių salotų mišinio

175 g keptų kaštainių

200 g virtų burokėlių

4–6 griežinėlių serrano kumpio

1 nedidelio obuolio

Raudonojo vyno acto

2 šaukštelių garstyčių

Aliejaus

Druskos

Gaminimas:

Nedideliame dubenyje sumaišykite raudonojo vyno actą, garstyčias ir aliejų.

Į vidutinio dydžio dubenį sudėkite susmulkintas salotas, nedideliais griežinėliais supjaustytus burokėlius, supjaustytus kaštainius, obuolį, ant viršaus uždėkite serrano kumpio griežinėlius, užberkite smulkintos skrudintos duonos gabalėlius.

Viską apšlakstykite padažu, apibarstykite druska, sumaišykite. Mėgaukitės.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kaip išradingai panaudoti slyvas?
  2. Kaip susikurti jaukią išvyką į gamtą be plastiko
  3. Sodo tinklaraštininkės patarimai, kaip sukurti žydintį kiemą
  4. Pavasarinis tvarkymasis: patarimai, kaip paprastai ir be rūpesčių susitvarkyti namus
  5. Kaip vaisiai ir daržovės veikia mūsų kūną?
  6. Kaip pasirūpinti vaisių ir uogų atsargomis
  7. 7 patarimai, kaip sustiprinti imunitetą ir išvengti ligos
  8. Vitamino C svarba: kaip atgaivinti odą po karštos saulės vonių?
  9. Kaip stiprinti imunitetą vasarą, kad rudenį nebūtų bėdų?
  10. Žalieji žirneliai: sriuboms, salotoms ir apkepams
  11. 4 skirtingi būdai žolelėms užšaldyti
  12. Ko dar nežinote apie vynuoges?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Tauro apygardos vadovybė | Genocido aukų muziejaus fondų nuotr.
Istorija

Vilniuje – diskusija, skirta Tauro apygardos 80-mečiui paminėti

2025 08 25
Mokiniai | smsm.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Išsaugotos 42 miestelių gimnazijos, kurioms grėsė pertvarka dėl per mažo mokinių skaičiaus

2025 08 23
Žemės ūkis
Lietuvoje

Ministerija ramina ūkinkus dėl galimo įsipareigojimų nevykdymo

2025 08 22
Piniginė
Lietuvoje

Ką svarbu žinoti skolininkui, susidūrusiam su sunkumais?

2025 08 22
Vaistinė
Gamta ir žmogus

Atnaujinama vaistų išrašymo ir išdavimo tvarka

2025 08 22
J. Basanavičiaus gatvė
Lietuvoje

Dėl archeologinių tyrimų keičiasi eismas J. Basanavičiaus gatvėje

2025 08 22
Klaipėdos daugiabučiai
Lietuvoje

Klaipėdoje toliau didinamas statymo vietų skaičius

2025 08 22
„Vytis“
Lietuvoje

Steigiamas gynybos ir saugumo inovacijų kūrimo centras

2025 08 22

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Denisas Jelisievičius apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • Aleksandras Dubinskis apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • O 2025 m., apie Pratybų „Zapad“ nebus: rusai neturi tam pajėgumų
  • Jau seniena? apie Elektrą gaminančių vartotojų skaičius jau pasiekė 140 tūkst.

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Vilniuje – diskusija, skirta Tauro apygardos 80-mečiui paminėti
  • Maistiniai dažai: koks jų poveikis sveikatai
  • Antifrogen N – patikima apsauga nuo užšalimo ir korozijos
  • Kolekciniai automobiliai: kaip išvengti klaidų perkant?

Kiti Straipsniai

Grįžta tradicinė kuprinių svėrimo akcija

4 kineziterapeuto patarimai, kaip išsirinkti tinkamą kuprinę

2025 08 23
Ąžuolyno biblioteka kviečia į kino ir teksto dialogą

Ąžuolyno biblioteka kviečia į kino ir teksto pokalbį

2025 08 23
Mokiniai | smsm.lrv.lt nuotr.

Išsaugotos 42 miestelių gimnazijos, kurioms grėsė pertvarka dėl per mažo mokinių skaičiaus

2025 08 23
Baltojo gandro jauniklis

Gandrų išskridimo diena: ką rodo naujausi tyrimai apie baltuosius gandrus?

2025 08 23
Ką svarbu žinoti prieš pasirašant būsto nuomos sutartį

Ką svarbu žinoti prieš pasirašant būsto nuomos sutartį

2025 08 23
Istorinis vienos dienos M. K. Čiurlionio sugrįžimas į pertvarkytą „Čiurlionies galeriją“

Istorinis vienos dienos M. K. Čiurlionio sugrįžimas į pertvarkytą „Čiurlionies galeriją“

2025 08 22
Lietuvos nacionalinis dramos teatras Vilniuje

Ką dabar gali pasiūlyti teatras? Kaip sugyventi nevengiant susidūrimų, tačiau ir nekurstant pykčio vienas kitam?

2025 08 22
Kaip genetikai padeda Lietuvos miškams

Kaip genetikai padeda Lietuvos miškams

2025 08 22
Patvirtinta Medijų rėmimo fondo finansuojamų projektų teikimo taisyklių pakeitimai

Patvirtinti Medijų rėmimo fondo finansuojamų projektų teikimo taisyklių pakeitimai

2025 08 22
Kovos mašinos

Lietuva tariasi dėl pėstininkų kovos mašinų surinkimo galimybių

2025 08 21

Skaitytojų nuomonės:

  • Denisas Jelisievičius apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • Aleksandras Dubinskis apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • O 2025 m., apie Pratybų „Zapad“ nebus: rusai neturi tam pajėgumų
  • Jau seniena? apie Elektrą gaminančių vartotojų skaičius jau pasiekė 140 tūkst.
  • Alfa.lt apklausa: apie S. Buškevičius. Šiandienos Vilnius: lietuviškai kalbantis vaikas išvadintas „labusu“
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Aštriausios Klaipėdos istorijos temos po 770 metų | MLIM archyvo nuotr.

Aštriausios Klaipėdos istorijos temos po 770 metų

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai