Trečiadienis, 29 spalio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Lėtas virimas: ką apie jį žinome?

www.alkas.lt
2022-04-17 15:45:23
12
Puodų valymas | zana.lt nuotr.

Puodų valymas | zana.lt nuotr.

       

Rinkoje vis dažniau galime išvysti maisto gaminių, kurie yra pagaminti pasitelkus specifinį maisto gamybos būdą – lėto virimo technologiją. Prekybos vietose pristatomas gana platus tokių produktų pasirinkimas: tai ir sultingi šonkauliai, minkšti kiaulienos sprandinės kepsniai ar išpjova, taip pat paukštienos, jautienos kepsniai ir begalė įvairiausių kitų jau paruoštų patiekalų, kuriuos prieš skanaujant reikės tik pasišildyti. Kuo ypatinga lėto virimo technologija ir kodėl ji vis dažniau sudomina vartotojus, mėgstančius gaminti namuose?

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai siūlo atkreipti dėmesį į keletą dalykų ir dalijasi patarimais, kaip maistą paruošti ir vartoti ne tik saugiai, bet ir kokybiškai.

Maisto ruošimo pagal šią technologiją pranašumai

Pasak daugelio virtuvės meistrų, lėto virimo žemoje temperatūroje technologija pranašesnė už tradicinius maisto apdorojimo būdus. Pasitelkus šį gamybos būdą, išsaugoma maisto produktų, o ypač, mėsos gaminių skoninės ir maistinės savybės, jie tampa minšti ir sultingi. Be to, gaminimas lėtame virimo puode yra visiškai paprastas ir ekonomiškas sprendimas.

Nors lėtas gaminimas priklauso naujausioms sveiko ir skanaus maisto gaminimo tendencijoms, o lėto virimo puodas tampa vis dažniau naudojamu įrenginiu šeimininkių virtuvėse ir viešojo maitinimo įstaigose, VMVT primena, kad tokiu būdu ruošiant maistą svarbu nepamiršti laikytis bendrų maisto saugos bei higienos reikalavimų.

Vartotojams gana dažnai kyla klausimų, ar gaminti maistą naudojant lėto gaminimo technologiją yra saugu ir kaip šio proceso eigoje išvengti galimų mikrobiologinio užterštumo rizikų. Maisto saugos specialistai patikina – tai visiškai saugu, jei, žinoma, visą gamybos procesą atliksite tinkamai.

„Reikėtų prisiminti tai, kad pagal šią technologiją maistas gaminamas lėtai žemoje temperatūroje, paprastai nuo 77 iki 138 laipsnių, taip maistas yra troškinamas kelias valandas. Tiesioginis viryklėje esančio karščio, garų ir ilgos trukmės derinys sėkmingai susidoroja su bakterijomis, todėl ši technologija yra visiškai saugus maisto gaminimo procesas.

Vis dėlto turite nepamiršti laikytis ir kitų maisto saugą užtikrinančių reikalavimų, taip pat asmens bei gamybos higienos taisyklių“, – komentuoja VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė Miglė Navašinskaitė.

10 patarimų, kaip saugiai gaminti maistą lėto virimo puode

Ruošiant maistą lėto virimo puode, būtina laikytis kelių taisyklių:

1. Vadovaukitės įrangos techniniais parametrais. Naudodami lėto virimo įrenginį, laikykitės tų reikalavimų ir nurodymų, kuriuos pateikia gamintojas.

2. Laikykitės švaros ir asmens higienos. Įsitikinkite, kad visi įrenginiai ir paviršiai, kurie liečiasi su maistu, yra švarūs. Prieš gamindami maistą, taip pat pasirūpinkite tinkama rankų higiena.

3. Maistą tinkamai atšildykite. Jei naudosite užšaldytus maisto produktus, prieš gamindami juos tinkamai atšildykite. Į lėto virimo puodą sudėti sušaldyti maisto produktai nepasieks reikiamos apdorojimo temperatūros, tokiu atveju atsiranda palanki terpė mikroorganizmų dauginimuisi maiste.

4. Įkaitinkite įrenginį. Įkaitindami puodą pilkite šiltą / karštą vandenį, taip reikiamą temperatūrą pasieksite greičiau ir sutrumpinsite maisto buvimo trukmę „rizikingoje zonoje“. Tai ypač svarbu išlaikant mėsos patiekalų saugą ir jų kokybę.

5. Šilumos palaikymo režimas. Negaminkite maisto nustatę šilumos palaikymo rėžimą. Jis naudojamas tik tuomet, jei reikia palaikyti pagaminto maisto temperatūrą prieš valgant.

6. Maisto sluoksniavimas. Jei lėto virimo puode gaminate daržoves, jas talpinkite ant dugno ar šonų. Daržovės verda lėčiausiai, todėl sudėkite jas arčiausiai šilumos šaltinio.

7. Tinkamai užsandarinkite įrenginį. Gaminimo metu be reikalo neatidarinėkite įrenginio. Prisiminkite, kad kiekvieną kartą pakėlus dangtį, vidaus temperatūra nukrenta 10–15 laipsnių, o gaminimo procesas sulėtėja bent 30 minučių.

8. Kontroliuokite temperatūrą. Prieš ragaudami pagamintus patiekalus, maisto termometru pamatuokite ir įsitikinkite, jog apdorojami produktai pasiekė saugią vidinę temperatūrą, naikinančią bakterijas. Ypač svarbu įvertinti ir patikrinti mėsos patiekalų temperatūrą. Vidinė patiekalo temperatūra turi būti ne žemesnė nei + 72º C.

9. Maisto atvėsinimas. Tinkamai atvėsinkite pagamintą maistą, nepalikite jo ataušti puode. Paruošto maisto vėsinimas iki norimos temperatūros turi trūkti ne ilgiau kaip 4 valandas. Atvėsintus maisto likučius sudėkite į tam skirtas talpas ir laikykite šaldytuve ne aukštesnėje kaip +4º C temperatūroje. Atvėsintą karštą maistą rekomenduojama suvartoti per 24 val.

10. Maisto šildymas. Nešildykite maisto likučių lėto virimo puode, verčiau tam pasirinkite kitą maisto pašildymo būdą – ant viryklės ar mikrobangų krosnelėje.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kuo skiriasi užrašai „Geriausias iki…“ ir „Tinka vartoti iki…“?
  2. VMVT dėmesys – prekybos maistu vietoms
  3. Pagrindinis maistinių kandžių priešas – švara
  4. VMVT: kaip pasirinkti sveiką maistą?
  5. Įprasti balandėliai – šiek tiek neįprastai
  6. Lietuvoje buvo prekiaujama galimai nesaugiais „Snickers“ saldainiais
  7. Lietuviai išlieka ištikimi natūraliam, tradiciniam maisto skoniui
  8. Gėlės maisto gamyboje: galimi pavojai
  9. Pasiruošimas Kalėdoms – kepta antis
  10. Lietuviškam maistui – vis daugiau rinkų
  11. Kinija sustabdė jautienos, pieno ir alaus importą iš Lietuvos
  12. Ką reikėtų prisiminti perkant maistą turgavietėse?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 12

  1. Negi nemokame? says:
    4 metai ago

    Šeršė kokią senutę lia fam , ir ji primins, kaip šaltieną virdavome:
    paruoši, sudedi į puodą viską, ko reikia, užvirini, sulėtini ugnį taip, kad kunkulai tik lėtai, tik po vieną kiltų. Tada gali palikti uždengtą puodą bent kokioms 4 val., lai savo gyvenimą gyvena, o pati kitkuo užsiimti. Arba gali užkaisti puodą prieš naktį, įsitikinti, jog kunkulai tinkamu ritmu, neskubėdami iškyla, ir gali eit miegoti. – Iš ryto šaltiena bus išvirusi. Beliks išrankioti kaulus, mėsą, daržoves susmulkinti, o tada arba išdalinti viską į dubenėlius, kaip pratę, arba viską perpilti į didelę puodynę/stiklainį, telpantį į šaldytuvą, ataušinti ir laikyti jį ten.
    Kai kas naudoja tokį šaltienos indą kaip sultinį, kurį visą savaitę naudos kasdieniam greitam ko nors išvirimui/patroškinimui po darbo. Iš ryto, jei reikia, užpila vandeniu (kad išbrinktų per dieną) kruopas, ankštines daržoves. Grįžus iš darbo belieka puode sriubai užkaisti iš didžiojo puodo išpjautą gabalą šaltienos. Kol suskystės – nuvarvinti kruopas, nuskusti ir pasmulkinti daržoves, ką dar sugalvoji, sumesti į puodą, kad kažkiek minučių pavirtų. Netrukus, kol dengsi stalą ir bambėsi ant priesaikos, kad vėl ne tą ir ne tiek iš parduotuvės atnešė, kad vėl kažką svarbaus pamiršo, virtuvė pakvips šviežia vakariene.

    Atsakyti
    • Pajūrietis says:
      4 metai ago

      Gyvendamas Gerovės valstybėje, maitinuosi tik kavinėse ir restoranuose, todėl Tamstos prisiminimai apie riebius „kunkulus“ manęs nei kiek nesuvirpino. Gyvenimas pernelyg trumpas, kad vergauti prie nuoviromis aptaškytos viryklės.

      Atsakyti
  2. Pastebėjimas says:
    4 metai ago

    Na jau komentarai – tai vienas už kitą geresni. Prajuokino abu: ir akylas kunkulų stebėtojas, ir jų nemėgėjas.

    Atsakyti
    • Pajūrietis says:
      4 metai ago

      Kunkulų ar konkolų? Kokia komisijos nuomonė, kaip šiuolaikiškai būtų?

      Atsakyti
      • :) says:
        4 metai ago

        O ką pats paprastai į sultinį metat skoniui pagerinti?
        🙂 🙂 🙂

        Atsakyti
        • Pajūrietis says:
          4 metai ago

          Skaitykite, prašau, aukščiau. Kartoju: negaminu jokio valgio, įskaitant Tamstos paminėtą ir, matyt, ypač mėgstamą broilerio sultinį su skrebučiais. Maitinuosi tik kavinėse ir restoranuose – gyvenu Gerovės valstybėje. Taip taupau elektrą, dujas ir malkas. Ar žinote, kas yra Europos žaliasis kursas? Nežinote?

          Atsakyti
          • Na jau, says:
            4 metai ago

            Ne apie Broilerius daina
            ir jų garbingą kelią…
            Tai prisiminimai apie pačių savo sode augintas solidžias vištas, arba iš kiaulienos rinkinių virtą sultinį…

        • Pastebėjimas says:
          4 metai ago

          Pajūrietis, kuris nemato labai didelio skirtumo tarp kunkulų ir konkolų, matomai, meta pastaruosius. Ypač, kai jam subiūra nuotaika ?. Kai būna gerai nusiteikęs, rašo labai neblogus komentarus, kuriuos mielai paskaitau.

          Atsakyti
    • Puiku, ar ne? says:
      4 metai ago

      Abu pagerino tamstos nuotaiką? Užsukite dažniau – kartu pajuokausime ir pasijuoksime.
      Iki malonaus!

      Atsakyti
      • Pajūrietis says:
        4 metai ago

        Ir kas čia buvo juokingo? Ką?

        Atsakyti
        • Klausimėlis says:
          4 metai ago

          Ar ,,Ką?” labai griežtu tonu ištarta?

          Atsakyti
          • Pajūrietis says:
            4 metai ago

            Griežčiau neįmanoma 🙂

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Telefonas
Gamta ir žmogus

„Telia“: Lietuva užveria vartus telefoniniams sukčiams

2025 10 29
AB „Kelių priežiūra“ nuotr.
Gamta ir žmogus

Barstytuvų vardų varžytuvės žengia į antrą etapą

2025 10 29
Lietuviškos Vėlinės. Rež. J. Skšyvanekas (Skrzywanek)
Etninė kultūra

Lapkritį „Lietuviškos Vėlinės“ – Jakūbo Skšyvaneko spektaklio pristatymas Kauno dramos teatre

2025 10 29
Apuolės piliakalnio archeologiniai tyrimai
Istorija

Išskirtinėje devyniasdešimties metų senumo juostoje – Apuolės piliakalnio archeologiniai tyrimai

2025 10 29
Ignalinoje vyko 30-oji teatrų šventė
Kultūra

Ignalinoje vyko 30-oji teatrų šventė

2025 10 29
Kontrabanda
Lietuvoje

Prezidentas su M. Riute aptarė Baltarusijos hibridines atakas

2025 10 29
Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas: Kontrabandą užkardysime ryžtingais, koordinuotais veiksmais

2025 10 28
Susitikimas su profesinėmis sąjungomis
Lietuvoje

Pareigūnų profesinėms sąjungoms pristati numatomi pokyčiai

2025 10 28

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimgaudas apie P. Šidagis. Tautinės mažumos ar tautinės bendrijos Lietuvoje?
  • Naivus klausimas apie Prezidentas: Kontrabandą užkardysime ryžtingais, koordinuotais veiksmais
  • Kažin apie Prezidentas su M. Riute aptarė Baltarusijos hibridines atakas
  • Mikabalis apie Prezidentas: Kontrabandą užkardysime ryžtingais, koordinuotais veiksmais

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • „Telia“: Lietuva užveria vartus telefoniniams sukčiams
  • Barstytuvų vardų varžytuvės žengia į antrą etapą
  • Minime Lietuvos laisvės kovotojos D. R. Glemžaitės-Bulovienės 100-ąsias gimimo metines
  • Intymumas be sekso: ar įmanomi gilūs ryšiai be fizinio artumo?

Kiti Straipsniai

Imbieras

Maistas, galintis padėti stiprinti imunitetą rudenį

2025 10 26
Šuo, korgis

Šaltasis metas čia pat: kaip užtikrinti keturkojo sveikatą ir patogumą

2025 10 26
Figos

Egzotiniai vaisiai – jau nebe retenybė: kuo jie vertingi?

2025 10 26
Košė

Košės atgimimas – 5 gudrybės, kaip šį patiekalą atrasti iš naujo

2025 10 25
Vištiena

Kaip naujai derinti vištieną, kad įsimylėtumėte nuo pirmo kąsnio?

2025 10 25
Įprasti balandėliai – šiek tiek neįprastai

Lengviau nei tinginių balandėliai – šią sriubą virsite kas savaitę

2025 10 19
Paprikos: nauda ir kai kas netikėto

Saldu, pikantiška ir skanu – viskas vienoje paprikoje

2025 10 18
Svogūnai

Trys nebrangios idėjos iš svogūnų, kurios nustebins

2025 10 18
„Maisto bankas“

„Maisto bankas“ kviečia padėti stokojantiems

2025 10 16
Žemės ūkis

Žemės ūkio ir maisto politika taps strategiškai svarbia nacionaliniam saugumui

2025 10 14

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimgaudas apie P. Šidagis. Tautinės mažumos ar tautinės bendrijos Lietuvoje?
  • Naivus klausimas apie Prezidentas: Kontrabandą užkardysime ryžtingais, koordinuotais veiksmais
  • Kažin apie Prezidentas su M. Riute aptarė Baltarusijos hibridines atakas
  • Mikabalis apie Prezidentas: Kontrabandą užkardysime ryžtingais, koordinuotais veiksmais
  • A apie Netekome žymaus teatro ir kino aktoriaus, bardo Kosto Smorigino
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Karas Ukrainoje | Alkas.lt koliažas

Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 04 17 13:00

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai