VMVT specialistai primena ženlinimo nuorodų „Geriausias iki…“ ir „Tinka vartoti iki…“skirtumus. Nuoroda „Geriausias iki …“, t. y. minimalus tinkamumo vartoti terminas, paprastai pateikiamas ant negreitai gendančių, pavyzdžiui, kruopų, miltų, makaronų, konservuotų, džiovintų maisto produktų. Tuo tarpu nuoroda „Tinka vartoti iki …“, t. y. tinkamumo vartoti terminas, vartotojui nurodo, kad mikrobiologiniu požiūriu tai labai greitai gendantis maisto produktas, kuris per trumpą laiką gali sukelti tiesioginį pavojų sveikatai. Įprastai šiuo užrašu ženklinami švieži, atvėsinti maisto produktai, tokie kaip jogurtas, pienas ir kiti pieno produktai, mėsa, įskaitant maltą mėsą ir mėsos gaminius, žuvis ir jos produktai, nepasterizuotos vaisių sultys ir kt.
Vartotojai turėtų prisiminti, kad pasibaigus užrašo „Geriausias iki …“ nurodytam terminui, maisto produktai dar yra saugūs vartoti, tačiau jų kokybė jau gali būti pablogėjusi. Pasibaigus šalia užrašo „Tinka vartoti iki…“ nurodytam terminui, maisto produktai gali tapti nesaugūs, todėl tokių produktų vartoti nerekomenduojama.
Siekiant išvengti maisto švaistymo, vartotojai raginami įsitikinti, ar namuose jų turimi maisto produktai pasibaigus nurodytam „Geriausias iki…“ terminui tikrai yra nebetinkami vartoti. Pavyzdžiui, įvertinti, ar produkto pakuotė nepažeista (nesukiužusi ar neaprūdijusi), ar produktas nepraradęs išvaizdos, ar neturi pašalinio kvapo. Nenustačius defektų (rūdžių, pelėsio, pašalinio kvapo ir pan.) ar kokybės nuokrypių, tokių produktų išmesti nebūtina, juos galima panaudoti ruošiant maistą.
Norintiems prisidėti prie išmetamo maisto kiekio mažinimo VMVT specialistai pataria pirmiausia planuotis savo apsipirkimus – tai yra savo šeimos maisto krepšelį. Renkantis produktus, reiktų atkreipti dėmesį į tuos maisto produktus, kurių tinkamumo vartoti terminas ilgesnis. Norint atsakingiau vartoti, svarbu pirkti maisto tik tiek, kiek reikia. Taip pat rekomenduojama įvertinti turimus likučius ir pirma suvartoti produktus, kurių tinkamumo vartoti terminas artėja prie pabaigos. Turint didesnes greitai gendančių produktų atsargas, juos rekomenduojama užšaldyti arba konservuoti – taip prailginsite tinkamumo vartoti terminą ir sumažinsitet išmetamo maisto kiekį, praneša VMVT.
Manau, kad nuoroda ; “geriausias iki…” tinkamiausia.