Antradienis, 8 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Naujienos Lietuvoje

Lietuviai išlieka ištikimi natūraliam, tradiciniam maisto skoniui

www.alkas.lt
2016-10-27 10:59:05
0
Lietuviai išlieka ištikimi natūraliam, tradiciniam maisto skoniui

litexpo-lt nuotr.

maisro-ragavimas_litexpo-lt
litexpo.lt nuotr.

Lapkričio 10-13 d. Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO vyksiančioje Baltijos maisto ir gėrimų parodoje BAF lankytojai galės susipažinti ne tik su Lietuvos maisto rinkos naujovėmis, bet degustuoti Estijos, Italijos, Latvijos, Lenkijos, Uzbekistano, Vokietijos gamintojų sukurtus produktus. Maisto ekspertų išrinkti geriausi lietuviški gaminiai bus apdovanoti BAF medaliais.

Dar vieni medaliai laukia pakuočių kūrėjų. Antrą kartą parodoje bus įteikti  „Nacionaliniai pakuotės dizaino apdovanojimai (NAPA)“, lankytojai galės apžiūrėti į nominantų sąrašą patekusių pakuočių ekspoziciją.

Kartu vyks tarptautinė parduotuvių, restoranų ir viešbučių įrangos paroda „Baltshop. Balthotel. Baltgastro“, kurios metu rengiami tradiciniai „Geriausio Lietuvos virėjo“ bei kiti konkursai.

Pirmąją parodų dieną profesionalų laukia svetingumo konferencija „Meniu360: svetingumo verslo sėkmės formulė“, kurioje bus kalbama apie tai, nuo ko pradėti kurti sėkmingą restoranų verslą, kaip parengti sėkmingą komunikacijos strategiją ir tapti madingu traukos centru, kaip su minimaliu biudžetu pasiekti maksimalių rezultatų.

Nuo laboratorijos iki stalo – ilgas kelias

Lietuvos rinka kasmet pasipildo naujais vietos gamintojų maisto  produktais. Specialistai teigia, kad aukso medalio vertės gaminį gali sukurti ir finansiškai pajėgi įmonė, galinti dirbti su profesionaliomis laboratorijomis, ir artimųjų bei giminaičių skoniu pasikliaujantis smulkusis gamintojas. Viena iš sėkmės recepto dalių – Lietuvos pirkėjams patinka gana tradiciniai skoniai.

Maisto pramonės konsultantė, maisto ir gėrimų parodos BAF ekspertė Elena Paviržienė sako, kad vartotojams svarbu, jog maisto gaminiai būtų skanūs, maistingi ir patraukliai bei patogiai supakuoti. Jie nesuka galvos apie gamintojams svarbius aspektus: ar tokius produktus patogu transportuoti, kiek ilgai išlieka jų savybės.

„Kartais produktas kuriamas metus ar net ilgiau. Įmonėse triūsia maisto technologai, degustacijos komandos, kiti specialistai. Maisto produkto kelias link pirkėjų stalo prasideda laboratorijose, kur kuriami receptai, tikrinamos produktų sudėtys, išbandomos pačios įvairiausios produktų savybės“,  – sako E. Paviržienė.

Siekiant sukurti sėkmingą maisto produktą, ne tik tiriama vartotojų reakcija, bet ir žiūrima,  kaip naujas sūrelis ar duona reaguoja į besikeičiančias sąlygas, laikymo terminus ar nekinta jų skonis, išvaizda.

lietuviskas-maistas_litexpo-lt
litexpo.lt nuotr.

Kauno technikos universiteto (KTU) Cheminės technologijos fakulteto Maisto mokslo ir technologijos katedros profesorius Rimantas Venskutonis tvirtina, kad šiuo metu Lietuvos maisto rinkoje yra tiek daug naujovių, jog tik pirkėjai gali nuspręsti, kurios iš jų prigis ir išsikovos nuolatinę vietą pirkinių krepšelyje.

„Kai nuėję į parduotuvę pamatote, kad jums siūlo kažką ragauti – žinokite, kad taip įmonė bando naują produktą, ir jei daugeliui kitų pirkėjų jis patiks – po kelių savaičių ar mėnesių jį jau matysite lentynose“,  – sako profesorius.

Jo teigimu, laikas nuo produkto idėjos iki galutinio gaminio yra tiesiogiai proporcingas įmonės finansinėms galimybėms, taip pat priklauso nuo to, ar gaminamas į jau esančius rinkoje panašus produktas, ar visiškai naujas, rinką turintis nustebinti dalykas.

„Pagaminti dar vieną naujo skonio varškės sūrelį, nebūtų labai keblu. Reikia tik parinkti komponentus, suderinti receptūrą, pagaminti ir laukti pirkėjų reakcijos. Bet jei norite sudėtingo naujo maisto produkto – teks užtrukti laboratorijoje. Toks produktas – tai bendras maisto technologų, rinkodaros specialistų, ragautojų kūdikis, kartais – labai ilgai augintas“, – sako KTU profesorius R.Venskutonis.

Kelias į sėkmę – ir per degustacijas giminaičiams

Elektrėnų rajone veikiančio konservų fabriko „Gerovė“ asortimento naujovės pereina per kelias laboratorijas, yra daug kartų ragaujamos, tikrinamos. Tuo tarpu mažesniems gamintojams tenka labiau rizikuoti pasitikint savo ir artimųjų skoniu.

„Gaminame, ragaujame, naujų skonių ieškome ir kuriame išties ilgai – štai humusą iki atidavimo į rinką kūrėme daugiau nei metus, kol gavome tokią kokybę ir konsistenciją, kokios troškome. Kartais nutinka net taip, kad sumanai vieną produktą, o gaunasi – kitas“, – darbo subtilybes pasakoja fabriko „Gerovė“ direktorė Asta Jurėnienė.

Tuo tarpu jau trejus metus lietuvišką vyną gaminanti, maisto ekspertų parodoje BAF įvertinta „Lietungė“  rengia ir degustacijas artimiesiems.

„Vyndarys daro tai, kas jam patinka ir skanu, o vėliau duoda ragauti žmonėms. Testavimas būna įvairus, pasitikime savo ir artimiausios aplinkos, giminaičių skoniu. Kartais pagaminame ir iškart paleidžiama į rinką. Taip tiesiogiai tyrinėjame pirkėjų reakcijas, skonius, įsitikiname, kurie produktai prigyja, o kurie – ne“,  –  pasakoja „Lietungės“ vadovas Justinas Vaitkus.

Rinką veikia ir sveiko maisto tendencijos

Kad ir kiek ilgai truktų naujo produkto gimimas – galutinis teisėjas visada bus pirkėjas, todėl ypač svarbu gerai žinoti, ką žmonės mėgsta, kas jiems skanu ir kokių produktų kategorijų jie pasigenda.

„Nors yra žmonių, kurie ieško naujovių, bet iš esmės lietuviams patinka gana tradiciniai skoniai. Žinome, kad latvių ir estų skonis – panašus, tad prisiderinti nėra sudėtinga. Kuriant naują produktą keliame sau tikslą nieko nekopijuoti, ieškome įdomių sprendimų, kartais einame prieš srovę. Taip pat derinamės prie pasaulinės sveiko maisto bangos – vengiame priedų, siekiame išsaugoti natūralų skonį. Per penkerius metus asortimente neliko tik kelių gaminių – pagardų sūriams ir marinatų“, – sako „Gerovės“ direktorė.

Pernai metais Baltijos maisto ir gėrimų parodos BAF apdovanojimus nuskynusios įmonės „Baltic Larus”, prekiaujančios šviežia  brandinta jautiena, dažnai pasitelkiamos degustacijos, atstovai sako, kad kuriant naujus skonius dažnai pasitelkiamos degustacijos, betarpiškas bendravimas su pirkėjais

„Norėdami pažinti savo klientus, patys nuolat dalyvaujame mugėse, parodose, miestų šventėse. Čia ne tik čirškiname savo produkciją ir vaišiname lankytojus, bet ir išklausome jų pastabų bei lūkesčių.  Bendraujant įgytą patirtį parsinešame į įmonėje veikiančią „minčių laboratoriją“, kurioje gimsta naujų produktų idėjos ir receptai“, –  sako „Baltic Larus“ rinkodaros direktorė Rūta Burdzilauskaitė.

Jos teigimu, sveiko maisto tendencijos koreguoja vartotojų poreikius, tačiau lietuviai išlieka ištikimi natūraliam, tradiciniam mėsos produktų skoniui.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Estai jau sugriovė sienas mokyklose, lietuviai griaus netrukus
  2. Europoje – sveiko maisto „aukso amžius“
  3. Tyrimas: Lietuvos gyventojai grūdinio maisto vartoja per mažai
  4. Mėgstamiausi lietuvių maisto gaminiai – duona, sviestas ir prieskoniai
  5. Pažaislyje vyko jau trečią dešimtmetį minima sveiko maisto šventė (nuotraukos)
  6. Kur valgo lietuviai?
  7. Pažaislyje nusidriekė 100 m. sveiko maisto stalas (nuotraukos)
  8. Maisto pramonės parodoje Paryžiuje pristatomi lietuviški gaminiai
  9. Valgydami daugiau kalio turinčių maisto gaminių galime sumažinti kraujospūdį
  10. Priklausomybė nuo maisto panaši į priklausomybę nuo narkotikų?
  11. Rinkdamiesi maistą, lietuviai didžiausią dėmesį skiria kainai ir sveikumui
  12. Sveikos mitybos pagrindas – 10 maisto gaminių
  13. Dėl lietuviškų kumpių ir dešrų eksporto į JAV liko išspręsti tik techninius klausimus
  14. Parodoje „Rinkis prekę lietuvišką“ – ne tik gaminiai, bet ir verslumo pamokos
  15. Japonijoje bus pristatyti lietuviški gaminiai

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Euras
Naujienos

Nuo kitų metų Bulgarija taps 21-ąja euro zonos nare

2025 07 08
Šarūnas Birutis ir Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas aktualijas aptarė su kultūros ministru

2025 07 08
Prezidento susitikimas su diplomatais
Lietuvoje

Prezidentas susitiko su diplomatinių atstovybių vadovais

2025 07 08
Saulės elektrinė
Energetika

Gyventojų saulės elektrinėms – dar 9,3 mln. eurų

2025 07 08
Žvyrkeliai
Lietuvoje

Žvyrkeliuose atliekami darbai – interaktyviame žemėlapyje

2025 07 08
Dėl „Ignitis grupės“ veiksmų – kreipimasis į teismą
Lietuvoje

Socialdemokratai susitiks su „Ignitis grupės“ vadovu

2025 07 08
Mobili kvapų matavimo stotis
Gamta ir ekologija

Vilniaus paukštyne įrengta mobili kvapų matavimo stotis

2025 07 08
Kaip elgtis apsipirkus maisto prekių parduotuvėje?
Lietuvoje

Prekių ir paslaugų kainos birželį padidėjo 0,3 proc.

2025 07 08

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • KLAUSIMAS RIMTAS apie G. Songaila. „Galindų ir Gintaro keliu“ ekspedicija signataro A. Patacko atminimui – 4‑oji diena (V)
  • >Keliausma apie G. Songaila. „Galindų ir Gintaro keliu“ ekspedicija signataro A. Patacko atminimui – 4‑oji diena (V)
  • Vilna apie G. Songaila. „Galindų ir Gintaro keliu“ ekspedicija signataro A. Patacko atminimui – 4‑oji diena (V)
  • Dainius apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Nuo kitų metų Bulgarija taps 21-ąja euro zonos nare
  • Prezidentas aktualijas aptarė su kultūros ministru
  • Prezidentas susitiko su diplomatinių atstovybių vadovais
  • Gyventojų saulės elektrinėms – dar 9,3 mln. eurų

Kiti Straipsniai

Juodkalnija

Juodkalniją reikia ne tik pamatyti, bet ir pajausti

2025 07 07
Kopūstai

Švieži kopūstai: viena galva ir trys receptai

2025 07 06
Iškyla

Nepastebimi pavojai iškylos metu

2025 07 06
Bulvytės

Traškias bulvyčių spirales lengvai pagaminsite namuose

2025 07 05
A. Stulginskiui skirta paroda

Istorinėje Prezidentūroje atidaroma A. Stulginskiui skirta paroda

2025 07 05
Varškė

Išbandykite du ypač purius varškės apkepus – saldų ir pikantišką

2025 07 05
Uogos | pixabay.com, PublicDomainPicture nuotr.

4 paprastos taisyklės vasaros mitybai

2025 07 05
Maisto gaminių klastitės

Tarp dažniausių klastočių – vynas ir saldainiai

2025 07 04
Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28

Skaitytojų nuomonės:

  • KLAUSIMAS RIMTAS apie G. Songaila. „Galindų ir Gintaro keliu“ ekspedicija signataro A. Patacko atminimui – 4‑oji diena (V)
  • >Keliausma apie G. Songaila. „Galindų ir Gintaro keliu“ ekspedicija signataro A. Patacko atminimui – 4‑oji diena (V)
  • Vilna apie G. Songaila. „Galindų ir Gintaro keliu“ ekspedicija signataro A. Patacko atminimui – 4‑oji diena (V)
  • Dainius apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
  • REKLAMA nekokia? apie G. Songaila. „Galindų ir Gintaro keliu“ ekspedicija signataro A. Patacko atminimui – 4‑oji diena (V)
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Žvalgų dieną minintis VSD atidarė Pasitikėjimo liniją

Žvalgų dieną minintis VSD atidarė Pasitikėjimo liniją

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai