Vasarą padidėja rizika suvartoti netinkamo ar jau sugedusio maisto, todėl Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) tikrins prekybos vietas ir turgavietes, kuriose prekiaujama greitai gendančiais maisto produktais, tokiais kaip žuvimi, mėsa, paukštienos gaminiais, pienu, augaliniais produktais.
„Norime atkreipti prekiautojų dėmesį į maisto saugą, parduodamų produktų laikymo sąlygas. Labai svarbu, kad prekiaujantys maistu ypatingą dėmesį skirtų higienai, maisto produktų laikymo temperatūrai, nes nuo jų priklauso, ar vartotojus pasieks saugus ir kokybiškas maistas“, – sako VMVT direktorius Mantas Staškevičius.
Pasak VMVT vadovo, įsibėgėjant vasarai ir uogų bei sezoninių šviežių daržovių sezonui, šių maisto produktų patikroms taip pat bus skiriamas didesnis dėmesys, nei įprastai.
Vienos laukiamiausių uogų vasarą – braškės, tad, didėjant šių uogų pasiūlai, VMVT inspektoriai tikrins, ar įvairiose laikinose prekyvietėse, prie parduotuvių, poilsio aikštelėse ir kitose sezoninės lauko prekybos vietose pirkėjams siūlomos braškės atitinka kokybės, saugos ir ženklinimo reikalavimus.
VMVT specialistai primena, kad vartotojams siūlomos braškės turi būti nepažeistos, nesugedusios, nepradėjusios pūti, švarios, be jokių matomų pašalinių medžiagų, kenkėjų nepažeistu minkštimu, be perteklinės išorinės drėgmės, pašalinio kvapo ir skonio. Reikėtų žinoti, kad prekiauti tokiomis uogomis, kurios turi akivaizdžių kokybės pažeidimų, yra draudžiama.
Svarbu ir tai, kad braškėms taikomi specialieji kokybės reikalavimai, todėl šių uogų etiketėje prekiautojai turi nurodyti: produkto pavadinimą, kilmės šalį, kokybės klasę, tiekėją, grynąjį kiekį, jei uogos parduodamos sufasuotos.
Turgavietėse ir laikinose prekyvietėse sezonines šviežias daržoves bei vaisius siūlantys prekiautojai taip pat sulauks inspektorių dėmesio. Tiek uogų, tiek ir daržovių bei vaisių kainų etiketėse pirkėjui turi būti nurodyta visa būtina informacija.
Ženklinimo informacija turi būti lengvai matoma ir aiškiai įskaitoma, jei produktai parduodami nefasuoti – pateikiama šalia produkto. Prekiautojai privalo turėti veiklai būtinus leidimus, dokumentus apie parduodamos produkcijos kiekius ir tiekėjus, užtikrinama jų apsauga nuo galimos išorinės taršos – lietaus, dulkių ir pan.
Nepriklausomai, ar prekiautojai šia veikla užsiima nuolat, ar tik sezono metu, jie turi dirbti pasitikrinę sveikatą, išklausę higienos žinių kursus, pasirūpinti, kad vartotojams siūlomos daržovės, uogos bei vaisiai atitiktų kokybės reikalavimus.
Taip pat VMVT specialistai pradėjo patikras dėl rinkai tiekiamų grūdų (kviečių, miežių, rugių, grikių ir kt.), skirtų maistui ir (ar) pašarams, pesticidų liekanoms nustatyti.
Patikrinimai, kurių metu bus atrenkami ir mėginiai tyrimams, bus atliekami grūdų supirkimo vietose ir pas ūkininkus, tiekiančius į rinką grūdus.
VMVT primena, kad prekybos maistu vietos tikrinamos be išankstinio įspėjimo, taip pat įtarus, kad gali būti nesilaikoma teisės aktų reikalavimų arba gavus pranešimų iš vartotojų dėl įsigytos produkcijos kokybės.