Pirmadienis, 27 kovo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Lėtas virimas: ką apie jį žinome?

www.alkas.lt
2022-04-17 15:45:23
12
Puodų valymas | zana.lt nuotr.

Puodų valymas | zana.lt nuotr.

Rinkoje vis dažniau galime išvysti maisto gaminių, kurie yra pagaminti pasitelkus specifinį maisto gamybos būdą – lėto virimo technologiją. Prekybos vietose pristatomas gana platus tokių produktų pasirinkimas: tai ir sultingi šonkauliai, minkšti kiaulienos sprandinės kepsniai ar išpjova, taip pat paukštienos, jautienos kepsniai ir begalė įvairiausių kitų jau paruoštų patiekalų, kuriuos prieš skanaujant reikės tik pasišildyti. Kuo ypatinga lėto virimo technologija ir kodėl ji vis dažniau sudomina vartotojus, mėgstančius gaminti namuose?

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai siūlo atkreipti dėmesį į keletą dalykų ir dalijasi patarimais, kaip maistą paruošti ir vartoti ne tik saugiai, bet ir kokybiškai.

Maisto ruošimo pagal šią technologiją pranašumai

Pasak daugelio virtuvės meistrų, lėto virimo žemoje temperatūroje technologija pranašesnė už tradicinius maisto apdorojimo būdus. Pasitelkus šį gamybos būdą, išsaugoma maisto produktų, o ypač, mėsos gaminių skoninės ir maistinės savybės, jie tampa minšti ir sultingi. Be to, gaminimas lėtame virimo puode yra visiškai paprastas ir ekonomiškas sprendimas.

Nors lėtas gaminimas priklauso naujausioms sveiko ir skanaus maisto gaminimo tendencijoms, o lėto virimo puodas tampa vis dažniau naudojamu įrenginiu šeimininkių virtuvėse ir viešojo maitinimo įstaigose, VMVT primena, kad tokiu būdu ruošiant maistą svarbu nepamiršti laikytis bendrų maisto saugos bei higienos reikalavimų.

Vartotojams gana dažnai kyla klausimų, ar gaminti maistą naudojant lėto gaminimo technologiją yra saugu ir kaip šio proceso eigoje išvengti galimų mikrobiologinio užterštumo rizikų. Maisto saugos specialistai patikina – tai visiškai saugu, jei, žinoma, visą gamybos procesą atliksite tinkamai.

„Reikėtų prisiminti tai, kad pagal šią technologiją maistas gaminamas lėtai žemoje temperatūroje, paprastai nuo 77 iki 138 laipsnių, taip maistas yra troškinamas kelias valandas. Tiesioginis viryklėje esančio karščio, garų ir ilgos trukmės derinys sėkmingai susidoroja su bakterijomis, todėl ši technologija yra visiškai saugus maisto gaminimo procesas.

Vis dėlto turite nepamiršti laikytis ir kitų maisto saugą užtikrinančių reikalavimų, taip pat asmens bei gamybos higienos taisyklių“, – komentuoja VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė Miglė Navašinskaitė.

10 patarimų, kaip saugiai gaminti maistą lėto virimo puode

Ruošiant maistą lėto virimo puode, būtina laikytis kelių taisyklių:

1. Vadovaukitės įrangos techniniais parametrais. Naudodami lėto virimo įrenginį, laikykitės tų reikalavimų ir nurodymų, kuriuos pateikia gamintojas.

2. Laikykitės švaros ir asmens higienos. Įsitikinkite, kad visi įrenginiai ir paviršiai, kurie liečiasi su maistu, yra švarūs. Prieš gamindami maistą, taip pat pasirūpinkite tinkama rankų higiena.

3. Maistą tinkamai atšildykite. Jei naudosite užšaldytus maisto produktus, prieš gamindami juos tinkamai atšildykite. Į lėto virimo puodą sudėti sušaldyti maisto produktai nepasieks reikiamos apdorojimo temperatūros, tokiu atveju atsiranda palanki terpė mikroorganizmų dauginimuisi maiste.

4. Įkaitinkite įrenginį. Įkaitindami puodą pilkite šiltą / karštą vandenį, taip reikiamą temperatūrą pasieksite greičiau ir sutrumpinsite maisto buvimo trukmę „rizikingoje zonoje“. Tai ypač svarbu išlaikant mėsos patiekalų saugą ir jų kokybę.

5. Šilumos palaikymo režimas. Negaminkite maisto nustatę šilumos palaikymo rėžimą. Jis naudojamas tik tuomet, jei reikia palaikyti pagaminto maisto temperatūrą prieš valgant.

6. Maisto sluoksniavimas. Jei lėto virimo puode gaminate daržoves, jas talpinkite ant dugno ar šonų. Daržovės verda lėčiausiai, todėl sudėkite jas arčiausiai šilumos šaltinio.

7. Tinkamai užsandarinkite įrenginį. Gaminimo metu be reikalo neatidarinėkite įrenginio. Prisiminkite, kad kiekvieną kartą pakėlus dangtį, vidaus temperatūra nukrenta 10–15 laipsnių, o gaminimo procesas sulėtėja bent 30 minučių.

8. Kontroliuokite temperatūrą. Prieš ragaudami pagamintus patiekalus, maisto termometru pamatuokite ir įsitikinkite, jog apdorojami produktai pasiekė saugią vidinę temperatūrą, naikinančią bakterijas. Ypač svarbu įvertinti ir patikrinti mėsos patiekalų temperatūrą. Vidinė patiekalo temperatūra turi būti ne žemesnė nei + 72º C.

9. Maisto atvėsinimas. Tinkamai atvėsinkite pagamintą maistą, nepalikite jo ataušti puode. Paruošto maisto vėsinimas iki norimos temperatūros turi trūkti ne ilgiau kaip 4 valandas. Atvėsintus maisto likučius sudėkite į tam skirtas talpas ir laikykite šaldytuve ne aukštesnėje kaip +4º C temperatūroje. Atvėsintą karštą maistą rekomenduojama suvartoti per 24 val.

10. Maisto šildymas. Nešildykite maisto likučių lėto virimo puode, verčiau tam pasirinkite kitą maisto pašildymo būdą – ant viryklės ar mikrobangų krosnelėje.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kuo skiriasi užrašai „Geriausias iki…“ ir „Tinka vartoti iki…“?
  2. VMVT dėmesys – prekybos maistu vietoms
  3. Pagrindinis maistinių kandžių priešas – švara
  4. VMVT: kaip pasirinkti sveiką maistą?
  5. Įprasti balandėliai – šiek tiek neįprastai
  6. Lietuvoje buvo prekiaujama galimai nesaugiais „Snickers“ saldainiais
  7. Lietuviai išlieka ištikimi natūraliam, tradiciniam maisto skoniui
  8. Gėlės maisto gamyboje: galimi pavojai
  9. Pasiruošimas Kalėdoms – kepta antis
  10. Lietuviškam maistui – vis daugiau rinkų
  11. Kinija sustabdė jautienos, pieno ir alaus importą iš Lietuvos
  12. Ką reikėtų prisiminti perkant maistą turgavietėse?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 12

  1. Negi nemokame? says:
    11 mėnesių ago

    Šeršė kokią senutę lia fam , ir ji primins, kaip šaltieną virdavome:
    paruoši, sudedi į puodą viską, ko reikia, užvirini, sulėtini ugnį taip, kad kunkulai tik lėtai, tik po vieną kiltų. Tada gali palikti uždengtą puodą bent kokioms 4 val., lai savo gyvenimą gyvena, o pati kitkuo užsiimti. Arba gali užkaisti puodą prieš naktį, įsitikinti, jog kunkulai tinkamu ritmu, neskubėdami iškyla, ir gali eit miegoti. – Iš ryto šaltiena bus išvirusi. Beliks išrankioti kaulus, mėsą, daržoves susmulkinti, o tada arba išdalinti viską į dubenėlius, kaip pratę, arba viską perpilti į didelę puodynę/stiklainį, telpantį į šaldytuvą, ataušinti ir laikyti jį ten.
    Kai kas naudoja tokį šaltienos indą kaip sultinį, kurį visą savaitę naudos kasdieniam greitam ko nors išvirimui/patroškinimui po darbo. Iš ryto, jei reikia, užpila vandeniu (kad išbrinktų per dieną) kruopas, ankštines daržoves. Grįžus iš darbo belieka puode sriubai užkaisti iš didžiojo puodo išpjautą gabalą šaltienos. Kol suskystės – nuvarvinti kruopas, nuskusti ir pasmulkinti daržoves, ką dar sugalvoji, sumesti į puodą, kad kažkiek minučių pavirtų. Netrukus, kol dengsi stalą ir bambėsi ant priesaikos, kad vėl ne tą ir ne tiek iš parduotuvės atnešė, kad vėl kažką svarbaus pamiršo, virtuvė pakvips šviežia vakariene.

    Atsakyti
    • Pajūrietis says:
      11 mėnesių ago

      Gyvendamas Gerovės valstybėje, maitinuosi tik kavinėse ir restoranuose, todėl Tamstos prisiminimai apie riebius „kunkulus“ manęs nei kiek nesuvirpino. Gyvenimas pernelyg trumpas, kad vergauti prie nuoviromis aptaškytos viryklės.

      Atsakyti
  2. Pastebėjimas says:
    11 mėnesių ago

    Na jau komentarai – tai vienas už kitą geresni. Prajuokino abu: ir akylas kunkulų stebėtojas, ir jų nemėgėjas.

    Atsakyti
    • Pajūrietis says:
      11 mėnesių ago

      Kunkulų ar konkolų? Kokia komisijos nuomonė, kaip šiuolaikiškai būtų?

      Atsakyti
      • :) says:
        11 mėnesių ago

        O ką pats paprastai į sultinį metat skoniui pagerinti?
        🙂 🙂 🙂

        Atsakyti
        • Pajūrietis says:
          11 mėnesių ago

          Skaitykite, prašau, aukščiau. Kartoju: negaminu jokio valgio, įskaitant Tamstos paminėtą ir, matyt, ypač mėgstamą broilerio sultinį su skrebučiais. Maitinuosi tik kavinėse ir restoranuose – gyvenu Gerovės valstybėje. Taip taupau elektrą, dujas ir malkas. Ar žinote, kas yra Europos žaliasis kursas? Nežinote?

          Atsakyti
          • Na jau, says:
            11 mėnesių ago

            Ne apie Broilerius daina
            ir jų garbingą kelią…
            Tai prisiminimai apie pačių savo sode augintas solidžias vištas, arba iš kiaulienos rinkinių virtą sultinį…

        • Pastebėjimas says:
          11 mėnesių ago

          Pajūrietis, kuris nemato labai didelio skirtumo tarp kunkulų ir konkolų, matomai, meta pastaruosius. Ypač, kai jam subiūra nuotaika ?. Kai būna gerai nusiteikęs, rašo labai neblogus komentarus, kuriuos mielai paskaitau.

          Atsakyti
    • Puiku, ar ne? says:
      11 mėnesių ago

      Abu pagerino tamstos nuotaiką? Užsukite dažniau – kartu pajuokausime ir pasijuoksime.
      Iki malonaus!

      Atsakyti
      • Pajūrietis says:
        11 mėnesių ago

        Ir kas čia buvo juokingo? Ką?

        Atsakyti
        • Klausimėlis says:
          11 mėnesių ago

          Ar ,,Ką?” labai griežtu tonu ištarta?

          Atsakyti
          • Pajūrietis says:
            11 mėnesių ago

            Griežčiau neįmanoma 🙂

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Svogūnai, daržovės | pixabay.com, Armbrust Anna nuotr.

Žalumynais reikėtų mėgautis kasdien

2023 03 26
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Aliejus – išskirtinės naudos gaminys

2023 03 26
Virtuvė | pixabay.com, LiudmilaB muotr.

Virtuvės klaidos, galinčios kainuoti sveikatą

2023 03 26
Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Cukinijos tiks net ir vafliams

2023 03 25
Valdžia nori apmokestinti paviršinio vandens naudojimą

Minima Pasaulinė vandens diena

2023 03 22
Salotos | pexels. nuotr.

Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau

2023 03 20
Prieskoninės žolelės | pixabay.com, Tookapic nuotr.

Prieskoninės žolelės – sveikatai ir miegui

2023 03 19
Duona | pixabay.org nuotr.

Kad kepiniai išlaikytų šviežumą

2023 03 18
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ vajus

2023 03 17
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Patarimai, kaip išsirinkti šviežią žuvį

2023 03 13
Rodyti daugiau

Naujienos

Už mieste turėtą žemę galės būti atlyginama mišku | am.lrv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Už mieste turėtą žemę galės būti atlyginama mišku

2023 03 27
Ukrainos gynėjai | https://www.facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Ukrainos ginkluotosios pajėgos kol kas negali pradėti kontrpuolimo

2023 03 26
Renginio akimirka | alkas.lt Arūno Sartanavičiaus nuotr
Lietuvoje

D. Paužuolis – pasaulio čempionas! (nuotraukos)

2023 03 26
Medžių sodinimas | S. Žiūros nuotr.
Gamta ir žmogus

Vilnius sužaliuos naujais medžiais ir krūmais

2023 03 26
Automobilis | pixabay.com, Jackson David nuotr.
Gamta ir žmogus

Daugelį vairuotojų erzina keleivių patarimai

2023 03 26
Lėktuvas | alkas.lt Arūno Sartanavičiaus nuot.
Lietuvoje

Oro uostai siūlys daugiau nei 80 krypčių

2023 03 26
Burbiškio dvaras ruošiasi Tulpių žydėjimo šventei | Rengėjų nuotr.
Gamta ir ekologija

Burbiškio dvaras ruošiasi Tulpių žydėjimo šventei

2023 03 26
Suoliukai | vilnius.lt nuotr.
Lietuvoje

Vilniuje atsiras tūkstantis naujų suoliukų

2023 03 25
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Užčiaupta tauta apie Ukrainos ginkluotosios pajėgos kol kas negali pradėti kontrpuolimo
  • Bartas apie Ukrainos ginkluotosios pajėgos kol kas negali pradėti kontrpuolimo
  • Bartas apie Rusijoje nerimas dėl laukiamo Ukrainos kontrpuolimo
  • Atgaiva akims ir sielai apie Prof. G. Navaitis: Išmokime gyventi be streso (III)

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Už mieste turėtą žemę galės būti atlyginama mišku
  • S. Buškevičius. Mūsų laukia mūšis už lietuvių kalbą
  • Ukrainos ginkluotosios pajėgos kol kas negali pradėti kontrpuolimo
  • Veido kremai: ką daryti pavasarį?
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Žalumynais reikėtų mėgautis kasdien

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Svogūnai, daržovės | pixabay.com, Armbrust Anna nuotr.

Prekybos centruose svogūnų laiškų galima rasti ištisus metus, tačiau pavasario pradžioje laukiame šviežio jų derliaus. Nors yra aitroko skonio ir...

Skaityti toliau

Aliejus – išskirtinės naudos gaminys

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Šiuo metu galime išbandyti daugybę aliejaus rūšių: nuo visame pasaulyje populiaraus alyvuogių, iki mūsų šalyje labiau įprasto saulėgrąžų ar rapsų...

Skaityti toliau

Virtuvės klaidos, galinčios kainuoti sveikatą

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Virtuvė | pixabay.com, LiudmilaB muotr.

Apsinuodijimas maistu – itin dažnai pasitaikantis reiškinys. Statistika rodo, kad tokius požymius kaip pykinimas, vėmimas, viduriavimas suvalgius maisto yra patyręs...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Užčiaupta tauta apie Ukrainos ginkluotosios pajėgos kol kas negali pradėti kontrpuolimo
  • Bartas apie Ukrainos ginkluotosios pajėgos kol kas negali pradėti kontrpuolimo
  • Bartas apie Rusijoje nerimas dėl laukiamo Ukrainos kontrpuolimo
  • Atgaiva akims ir sielai apie Prof. G. Navaitis: Išmokime gyventi be streso (III)
  • man apie Oro uostai siūlys daugiau nei 80 krypčių
Kitas straipsnis
Karas Ukrainoje | Alkas.lt koliažas

Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 04 17 13:00

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | CBD aliejus Lietuvoje | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai