Penktadienis, 4 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Gėlės maisto gamyboje: galimi pavojai

www.alkas.lt
2021-10-11 07:05:22
0
Gėlės maisto gamyboje: galimi pavojai

Salotos | vmvt.lt nuotr.

Maisto puošimas gėlių ar augalų žiedais vis dažniau naudojamas gamintojų tiek kulinarijoje, tiek ir konditerijoje. Šviežios, džiovintos bei liofilizuotos gėlės ar jų žiedlapiai kaip prieskoniai dedami gaminant salotas, garnyrus, sriubas, desertus bei kitus patiekalus dėl subtilesnio skonio ar patrauklesnės išvaizdos.

Populiarėjant maisto puošimui gėlėmis, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai įspėja apie galimas rizikas ir pataria prieš naudojant įsitikinti, kad į patiekalą norima įkomponuoti gėlė iš tiesų yra valgoma bei įvardija populiariausių valgomų gėlių rūšis.

Vartojimui pagamintas maistas turi būti ne tik skanus, gražiai patiektas, bet ir saugiai paruoštas, todėl VMVT pataria laikytis keleto rekomendacijų.

Pasak specialistų, visų pirma, prieš naudojant valgomąsias gėles maisto puošimui bei patiekalo skonio praturtinimui, reikia įsitikinti, ar tai valgomos gėlės, kokia jų botaninė rūšis.

Taip pat labai svarbios šių gėlių auginimo sąlygos, t. y. turi būti maksimaliai vengiama cheminių trąšų, bent keturis mėnesius iki derliaus nuėmimo negali būti tręšiamos mėšlu. Tam, kad to būtų išvengta, prieš sodinimą dirva turi būti gerai paruošta.

Gėlės yra labiau lepios, nei, pavyzdžiui, daržovės, todėl jas sunkiau ir tinkamai  nuplauti po tekančiu geriamuoju vandeniu. Plovimas padeda apsisaugoti nuo mikrobų ir su maistu plintančių ligų. Valgomosios gėlės turi būti saugios vartotojui, neužterštos pesticidų likučiais, trąšomis, be mikroorganizmų.

„Pastebime, kad gėlės vis dažniau vartojamos maisto puošimui, tačiau kai kurios tampa ir maisto produktų komponentu. Taip pat norime įspėti, kad ne visos gėlės yra valgomos, todėl jas rinktis reikėtų atsargiai.

Didžioji dalis gėlių rūšių priskiriamos valgomiems augalams – tai rožių, rugiagėlių, jurginų, agurklių, serenčių, našlaičių, žioveinių, begonijų, alyvų, jazminų, lobuliarijų, hortenzijos žiedai, levandos, bijūnų, zinijų (gvazdūnių) ir netgi kiaulpienių žiedai, tačiau tam tikrų jų dalių reikėtų vengti – pavyzdžiui, agurklių lapų, nes jų vartojimas gali sukelti vėmimą ar viduriavimą.

Hortenzijų žiedai netgi laikomi toksiškais – juose esantis ciandinas pavojingas vartotojų sveikatai, apsinuodijus pasireiškia pykinimas, skrandžio skausmas, vėmimas, gausus prakaitavimas“, – pastebi VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė specialistė Miglė Navašinskaitė.

Specialistės teigimu, kad gėlės būtų tinkamos naudoti maistui, ne mažiau svarbios ir derliaus nuėmimo bei laikymo sąlygos. Todėl tokias gėles geriau skinti ryte, kai išdžiūvusi rasa. Būtina pašalinti žaliąsias dalis, pažeistus žiedlapius.

Tinkamiausia vieta laikyti tokias gėles – šaldytuvas, kur palaikoma pakankama drėgmė ir tai daryti rekomenduojama ne ilgiau kaip keletą valandų. Jeigu reikia laikyti ilgesnį laiką, tuomet jas geriau įmerkti į vandenį. Tiesa, tam tikrų rizikų išlieka džiovinant, liofilizuojant valgomąsias gėles, pavyzdžiui, jei liofilizuotos gėlės laikomos drėgmėje, atsiranda palanki terpė mikrooranizmams daugintis.

VMVT kviečia gamintojus atsakingai laikytis maisto saugos reikalavimų bei užtikrinti, kad maiste būtų naudojamos tik valgomosios, švarios ir tinkamai apdorotos gėlės, o vartotojams būtų pateikiama tiksli ir visapusiška informacija apie patiekalų sudėtį, kad jie galėtų lengviau produktus prisitaikyti savo mitybos poreikiams.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kuo skiriasi užrašai „Geriausias iki…“ ir „Tinka vartoti iki…“?
  2. Kokios rūšies ryžius rinktis?
  3. VMVT dėmesys – prekybos maistu vietoms

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Raketos
Lietuvoje

Kariuomenės sandėlius papildė GROM raketų atsargos

2025 07 04
Bitininkai | ŽŪM nuotr.
Gamta ir ekologija

Bitininkų kantrybę bando ir gamta, ir klastotojai

2025 07 04
Apie kūrybinį dialogą su Čiurlioniu: įkvepiantis pokalbis su žymia Lietuvos choreografe ir režisiere Anželika Cholina | ciurlionis.lt nuotr.
Kultūra

Apie kūrybinį dialogą su Čiurlioniu: įkvepiantis pokalbis su žymia Lietuvos choreografe ir režisiere A. Cholina

2025 07 04
Dizainerė D. Gudačiauskaitė rodo naujausius gaminius | S. Samsonas, LNM nuotr.
Etninė kultūra

Etnomada, kuri tinka šiandien: apie šiuolaikinę tapatybę su dizainere D. Gudačiauskaite

2025 07 04
Sveikata
Gamta ir žmogus

Mokinių sveikatos tikrinimas – galimybė aptarti „nepatogius“ klausimus

2025 07 04
Vagis
Gamta ir žmogus

Vasara – pats darbymetis ilgapirščiams

2025 07 03
NFIU vadovybės pasikeitimo iškilmės
Lietuvoje

NATO pajėgų integravimo vienetui Lietuvoje – 10 metų

2025 07 03
Kompiuteris
Gamta ir žmogus

3 iš 10 lietuvių tenka dirbti per atostogas

2025 07 03

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Mikabalis apie G. Songaila. „Galindų ir Gintaro keliu“ ekspedicija Signtaro A. Patacko atminimui – 1-oji diena (II)
  • Jonas apie J. Keršys. Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai, nebereikalingi veterinarijos gydytojai
  • Rimvydas apie G. Songaila. „Galindų ir Gintaro keliu“ ekspedicija Signtaro A. Patacko atminimui – 2-oji diena (III)
  • Rimvydas apie G. Songaila. „Galindų ir Gintaro keliu“ ekspedicija Signtaro A. Patacko atminimui – 2-oji diena (III)

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kariuomenės sandėlius papildė GROM raketų atsargos
  • Bitininkų kantrybę bando ir gamta, ir klastotojai
  • Apie kūrybinį dialogą su Čiurlioniu: įkvepiantis pokalbis su žymia Lietuvos choreografe ir režisiere A. Cholina
  • Etnomada, kuri tinka šiandien: apie šiuolaikinę tapatybę su dizainere D. Gudačiauskaite

Kiti Straipsniai

Nebereikalingas veterinarijos gydytojas (snukio ir veido sutapimas gali būti atsitiktinis)

J. Keršys. Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai, nebereikalingi veterinarijos gydytojai

2025 07 04
Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28
Braškės

Uogos – ne tik desertams

2025 06 25
Vaikų žaidimų eikštelė | siauliai.lt nuotr.

Vaikų žaidimų aikštelės: kokie pavojai jose slypi?

2025 06 25
Kokie pramanai sklando apie saldiklius?

Saldikliai: bijoti, ar vartoti?

2025 06 24
Arbūzas

Kepti ant grotelių teks net arbūzas

2025 06 24
Mėsa

Jautiena gali tapti vienu didžiausių kepsnių mėgėjų atradimų

2025 06 22
Šašlykai

Artėjant Joninėms – nauji sprandinės paruošimo būdai

2025 06 21
Kepsninė

Nė dienos be salotų – nepamirškite jų ir prie kepsnių

2025 06 21

Skaitytojų nuomonės:

  • Mikabalis apie G. Songaila. „Galindų ir Gintaro keliu“ ekspedicija Signtaro A. Patacko atminimui – 1-oji diena (II)
  • Jonas apie J. Keršys. Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai, nebereikalingi veterinarijos gydytojai
  • Rimvydas apie G. Songaila. „Galindų ir Gintaro keliu“ ekspedicija Signtaro A. Patacko atminimui – 2-oji diena (III)
  • Rimvydas apie G. Songaila. „Galindų ir Gintaro keliu“ ekspedicija Signtaro A. Patacko atminimui – 2-oji diena (III)
  • Rimvydas apie G. Songaila. „Galindų ir Gintaro keliu“ ekspedicija Signtaro A. Patacko atminimui – 2-oji diena (III)
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
EK siekia nulinės oro, vandens ir dirvožemio taršos

Mažinantiems CO2 emisijas – 2 mln. eurų parama

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai