Sekmadienis, 1 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Keptos daržovės: skanu, sveika, paprasta

www.alkas.lt
2022-04-10 17:17:29
0
Nauja tvarka supaprastins sėklų mainus

zum.lt nuotr.

Kiekvieną pavasarį nekantriai laukiame šviežio derliaus daržovių. Ir visai nebūtina jas valgyti žalias – pakepintos jos gali būti dar gardesnės. Žinoma, svarbu žinoti keletą taisyklių, kad jos iškeptų tobulai: skirtingas daržoves berti į keptuvę vienas po kitos pagal kepimo laiką, visada pjaustyti jas vienodo dydžio gabalėliais. O jei kepate orkaitėje, svarbu skardoje iškloti daržoves vienu sluoksniu.

„Iki“ vaisių ir daržovių skyriuje dirbanti Jolanta Sabaitienė sako, kad kepti galima pačias įvairiausias daržoves – pradedant maistingaisiais brokoliais ir baigiant ridikėliais, kuriuos dažniausiai valgome žalius. Visgi, J. Sabaitienė sako, kad kaip ir skirtingos rūšies mėsai – skirtingoms daržovėms galioja skirtingos paruošimo taisyklės. Vienas reikia kepti ilgiau, kitas trumpiau, vienas labai aukštoje temperatūroje, kitas – kiek žemesnėje, o kad būtų paprasčiau, „Iki“ atstovė dalijasi ir keliais patarimais, kaip skaniai paskrudinti skirtingų rūšių daržoves.

Žiediniai kopūstai. Supjaustykite juos vienodo dydžio gabalėliais, nuplaukite ir gerai nusausinkite. Apvoliokite alyvuogių aliejuje ir vienu sluoksniu sudėkite į kepimo skardą. Apibarstykite žiedinius kopūstus druska, pipirais, kariu, trintais česnakais ar kitokiais aštresniais prieskoniais ir kepkite orkaitėje apie 15 minučių, 220 °C temperatūroje. Įpusėjus kepimui žiedinius išmaišykite ir kepkite, kol paruduos.

Ridikėliai. Nuplaukite ridikėlius, perpjaukite juos per pusę ar dar smulkiau. Žalią kotelį palikite, iškepęs jis irgi skanus. Apvoliokite ridikėlius alyvuogių aliejuje, apibarstykite druska, pipirais ir trupučiu trintų česnakų. Sudėkite ridikėlius perpjauta puse žemyn – taip jie lengviau karamelizuosis. Kepkite iki 230 °C įkaitintoje orkaitėje apie 10–12 minučių.

Artišokai. Nupjaukite maždaug 2 cm viršūnėlės, taip pat patrumpinkite išorinių lapų galiukus. Pašalinkite plaušuotą viduriuką ir atskirkite lapelius. Kiekvieną jų įtrinkite citrinų sultimis, kad kepdama daržovė neprarastų spalvos. Ištepkite lapelius sviestu, apibarstykite druska, pipirais, mėgstamomis žolelėmis bei trintais česnakais. Kepkite juos orkaitėje, 200 °C temperatūroje. 10 minučių kepkite atidengtus, po to uždenkite skardą folija ir kepkite, kol artišokai suminkštės.

Brokoliai. Išskaidykite brokolius žiedynais. Didesnius perpjaukite pusiau, kad gautumėte vienodo dydžio gabalėlius. Palikdami tarpus sudėkite brokolius į kepimo skardą, apšlakstykite tirpintu sviestu, apibarstykite druska, pipirais, parmezanu bei trintais česnakais. Kepkite orkaitėje, 230 °C temperatūroje maždaug nuo 12 iki 20 minučių.

Karamelizuotos morkos. Pjaustytas arba nepjaustytas morkas sudėkite į kepimo skardą. Pagardinkite jas alyvuogių aliejumi, druska, pipirais, cinamonu ir aitriųjų paprikų prieskoniais. Uždenkite morkas kepimo folija ir 15 minučių kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 215 °C. Tuomet atidenkite ir kepkite dar 15 minučių. Jeigu morkos didesnės, gali trukti ilgiau.

Smidrai. Nupjaukite ar tiesiog nulaužkite sumedėjusias kotų dalis. Pagardinkite smidrus alyvuogių aliejumi, druska, pipirais ir sudėkite į kepimo skardą. Tarp smidrų palikite tarpus, kad įgautų tarškumo orui cirkuliuojant. Skrudinkite juos iki 230 °C įkaitintoje orkaitėje nuo 6 iki 15 minučių, priklausomai nuo smidrų storumo.

Šparaginės pupelės. 10 minučių orkaitėje pakaitinkite kepimo skardą – tai padės pupelėms išlikti traškioms, neištižti. Nupjaukite pupelių ankščių galus, nuplaukite ir gerai išdžiovinkite. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, užberkite druskos, pipirų, tarkuotos citrinų žievelės ir trintų česnakų, sudėkite vienu sluoksniu į kepimo skardą ir skrudinkite orkaitėje apie 10 minučių. Kepkite 200 °C temperatūroje.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. VMVT: kaip pasirinkti sveiką maistą?
  2. Bendruomenių galimybės kuriant sveiką Lietuvą
  3. Už sveiką vaikų maitinimą – garbingas apdovanojimas
  4. 2017-ųjų maisto apžvalga: daržovės, kruopos ir jautiena
  5. Agurkai – naudingos daržovės
  6. Daržovės iš prekybos centrų: vitaminai jos ar nuodai?
  7. L. Slušnys: Vaikų pažintis su sveika mityba turi prasidėti ūkiuose
  8. Elgesio taisyklės prie stalo: kaip valgyti vaisius ir daržoves
  9. Apvytę vaisiai, daržovės vitaminų ir mineralų nėra praradę, o nitratų turi mažiau nei švieži
  10. Pievoje tarpsta ypatingos daržovės
  11. Lietuvos gyventojai vis labiau domisi sveika mityba
  12. Pagalba skaudantiems sąnariams: vitaminas C ir sveika mityba
  13. Vaisiai ir daržovės gerina psichologinę žmogaus būklę
  14. Velykų stalą turi puošti ne tik margučiai, bet ir įvairiaspalvės daržovės
  15. Mėgstamiausia lietuvių – daržo karalienė bulvė

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Tautinių rūbų kūrėjai: Vilkėdamas istoriją, paaugi bent 3 centimetrais | lzs.lt nuotr.
Etninė kultūra

Tautinių rūbų kūrėjai: Vilkėdamas istoriją, paaugi bent 3 centimetrais

2025 06 01
Saulės elektrinė | statybunaujienos.lt nuotr.
Energetika

Saulės elektrinių bumas Lietuvoje neslopsta – ar sugebėsime sutvarkyti jų atliekas?

2025 06 01
Bernadetos gobelenas | valdovurumai.lt nuotr.
Kultūra

Restauruotas karališkas gobelenas pristatomas lankytojams

2025 06 01
LNM
Architektūra

Ar Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas pateisino lūkesčius?

2025 06 01
Sūduviai
Etninė kultūra

Sūduvos vardo susigrąžinimas: diskusija dėl istorinės tapatybės ir teisinio įtvirtinimo

2025 05 31
Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda | voruta.lt nuotr.
Istorija

Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda

2025 05 31
Liuteronų sodas | M. Avik nuotr.
Architektūra

Vilniaus viešosios erdvės – tarp geriausių Lietuvoje: įvertintos Nacionaliniuose architektūros apdovanojimuose

2025 05 31
„Stasys Museum“ | V. Garlos nuotr.
Gamta ir ekologija

„Stasys Museum“ pirmųjų veiklos metinių proga pristato „Vaikų miško paviljoną“

2025 05 31

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Vilna apie Ar Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas pateisino lūkesčius?
  • Negalima! apie Ukrainos gynybos ministras paragino Maskvą perduoti Kijevui jos pažadėtą memorandumą iki kito delegacijų susitikimo
  • Rimgaudas apie Ar Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas pateisino lūkesčius?
  • Bartas apie Ukrainos gynybos ministras paragino Maskvą perduoti Kijevui jos pažadėtą memorandumą iki kito delegacijų susitikimo

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Tautinių rūbų kūrėjai: Vilkėdamas istoriją, paaugi bent 3 centimetrais
  • Pomidorai: ar žinote, kaip ilgai juos galima virti bei kepti?
  • Kad sodas būtų saugus ir sutemus
  • Ką verta pirkti šiandien, kad sutaupytum rytoj? Akcijų analizė be reklaminio triukšmo

Kiti Straipsniai

Pomidorai

Pomidorai: ar žinote, kaip ilgai juos galima virti bei kepti?

2025 06 01
Vištiena

Kaip laiku atpažinti mitybos sutrikimo pavojų?

2025 06 01
Cukrus

Cukrus – ne tik baltos smulkios granulės

2025 06 01
Vynuogės

Keli netikėti ir skanūs vynuogių panaudojimo būdai

2025 05 31
Elektroninė cigaretė ir įprasta cigaretė

Rūkymas kasdien pasaulyje nusineša apie 20 tūkst. gyvybių

2025 05 30
Sveikata

Ministrų kabinetas pritarė siūlymui atsisakyti priemokų už gydymą

2025 05 28
G. Palucko susitikimas su medikais

G. Paluckas su medikais aptarė priemokų už paslaugas naikinimą

2025 05 27
Technologijos | pixabay.com, Geralt nuotr.

Nuo žiedo iki kaukės: 7 įrenginiai, besirūpinantiems sveikata

2025 05 25
Lašiša

Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

2025 05 25
Kava, cukrus, pienas,

Rytinis puodelis kavos – malonumas ar stresas širdžiai?

2025 05 25

Skaitytojų nuomonės:

  • Vilna apie Ar Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas pateisino lūkesčius?
  • Negalima! apie Ukrainos gynybos ministras paragino Maskvą perduoti Kijevui jos pažadėtą memorandumą iki kito delegacijų susitikimo
  • Rimgaudas apie Ar Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas pateisino lūkesčius?
  • Bartas apie Ukrainos gynybos ministras paragino Maskvą perduoti Kijevui jos pažadėtą memorandumą iki kito delegacijų susitikimo
  • Rimvydas apie D. Kuolys. Lietuvių laisvės kovos: 1863–1864 metų sukilimo patirtys (I)
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Sužaliuos Vilniaus savanorių prospektas

Sužaliuos Vilniaus savanorių prospektas

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai