Kasdien ruošdami pietus ar vakarienę, dažnai pritrūkstame minčių ar idėjų, ką gaminti. Dėl to į pagalbą pasitelkiame internetą ar kulinarijos knygas, kuriose detaliai aprašyti įvairiausi receptai.
Tačiau kartais gaminimas vadovaujantis receptu gali tapti tikru galvos skausmu, pavyzdžiui, kai jau įpusėjus procesą paaiškėja, kad gaminius marinuoti ar laikyti šaldytuve reikės visą parą.
Todėl verta žinoti, kaip teisingai skaityti receptus ir pasiruošti gamybos procesui. Maisto gamybos ekspertė dalinasi keliais patarimais, kurie padės virtuvėje įgyti daugiau pasitikėjimo savo jėgomis ir pagaminti dar gardesnių patiekalų.
Kad neliktų mįslių
„Gaminant vadovaujantis receptu, žmonėms neretai tenka nusivilti, kad procesas gali būti gerokai ilgesnis bei sunkesnis, nei tikėtasi. Pradėjus gaminti gali paaiškėti, jog ryžius patiekalui vandenyje reikėjo mirkyti valandą ar tešlą pyragui palikti iškilti per naktį.
Tad labai svarbu vadovautis tam tikromis taisyklėmis, kuomet ruošiatės gaminti pagal vieną ar kitą receptą“, – sako lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.
Net jei patiekalas atrodo labai paprastas, prieš pradedant gaminti svarbu perskaityti receptą nuo pradžios iki galo. Taip įsitikinsite, kad turite visus reikiamus ingredientus ir įrankius, taip pat aiškiai žinosite, kaip atlikti kiekvieną žingsnį. Kai kuriuose receptuose išvardyti ingredientai, kuriuos iš pradžių reikia padalinti ir kurių porcijas reikia naudoti atskirais gaminimo proceso etapais.
Todėl perskaitę receptą iki galo, būsite tikri, kad gamindami nesuklysite. Ši pirminė peržiūra taip pat suteikia galimybę pasidomėti nesuprantamais terminais, kad gaminimas vyktų sklandžiai.
Taigi, įdėmiai perskaitykite visą receptą nuo pradžios iki pabaigos dar prieš eidami į parduotuvę įsigyti reikiamų produktų. „Atkreipkite dėmesį į viską, kas gali prailginti pasiruošimo laiką, pavyzdžiui, kad sviestas, kiaušiniai ar mėsa turėtų būti kambario temperatūros.
Dažnai dalis receptų susidaro iš dviejų dalių – viena skirta pasiruošimui, o kita – patiekalo gamybai. Būna, kad pasiruošimas reikalauja ilgesnio laiko, tarkime, marinuotą mėsą šaldytuve reikia palaikyti per naktį.
Šiuo atveju, pasiruošimo procesą reiktų pradėti dieną prieš suplanuotą patiekalą. Taip pat perskaičius visą receptą galima išsiaiškinti, ką galima pradėti virti, kepti ar troškinti, kol baigsite ruošti ar pjaustyti kitus ingredientus“, – pataria maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė.
Rezultatas dažnai priklauso nuo mažų detalių
Galbūt gali pasirodyti, kad kai kurie terminai receptuose nedaug skiriasi vienas nuo kito, bet visada rekomenduojama atkreipti dėmesį į tam tikrus raktažodžius, kurie receptą padės atkartoti tobulai.
Virimas ant mažos ir didelės kaitros. Virimas ant mažos kaitros ugnies reiškia, kad oro burbulai turi į skysčio paviršių kilti pamažu, nesukeldami daug purslų ir papildomo garso. Virimas ant didelės kaitros turėtų atrodyti atvirkščiai – burbuliukai į skysčio paviršių kyla greitai, yra didesni ir sukelia nemažai papildomo triukšmo. Atskirti šiuos du virimo būdus yra ypač svarbu norint išvengti, kad tam tikri produktai neprisviltų ar išeitų norimos konsistencijos.
Lydytas ir kambario temperatūros produktas. Jei recepte nurodoma, jog reikės lydyto sviesto, ištirpinkite jį mikrobangų krosnelėje arba puode ant viryklės. Kambario temperatūros sviestas neturėtų būti skystas ir išlaikyti savo formą, bet turi būti lengvai minkomas bei formuojamas.
Taip pat recepte dažnai nurodoma, kad patiekalui reikės smulkintų, kapotų, kubeliais pjaustytų ar tarkuotų ingredientų. Prieš pradedant patiekalo ruošimą, vertėtų visus reikiamus ingredientus nuskusti, susipjaustyti ar susismulkinti iš anksto ir atsidėti į šalį, kol ateis laikas dėti į patiekalą. Tokiu būdų būsite tikri, kad gamybos procesas vyks sklandžiai ir keptuvėje ar puode niekas nepridegs, kol pjaustysite reikiamą produktą.
300 laipsnių?! Patikrinkite matavimo vienetus
Dažnai susiviliojame socialiniuose tinkluose itin gardžiai atrodančiais patiekalais, kurių receptai pateikiami anglų kalba. Tad susiruošus gaminti pagal angliškai užrašytą receptą, vertėtų atkreipti dėmesį ne tik į kepimo orkaitėje temperatūrą, tačiau ir į ingredientų kiekio matavimo vienetus. Pavyzdžiui, JAV vadovaujasi ne Celsijaus, o Farenheito skale, todėl pamačius, kad pyragą reikia kepti 360 laipsnių temperatūroje, jokiu būdu nepagalvokite, jog tokią temperatūrą reiktų nustatyti ir savo orkaitėje.
Paprasčiausia būtų pasinaudoti internete esančiais konvertavimo puslapiais, kur įrašius skaičių Farenheito skalėje jis iškart konvertuojamas į Celsijaus. Pavyzdžiui, 360 Farenheito laipsnių yra maždaug 180 laipsnių pagal Celsijų.
Taip pat dažnai užsienio literatūroje kiekiai nurodomi ne gramais ar miligramais, kaip mums įprasta, tačiau puodeliais ar uncijomis. „Tokiu atveju taip pat vertėtų pasitikrinti ir kiekius konvertuoti pasinaudojus internetu. Paprastai vienas puodelis yra nepilni 240 ml, o 1 uncija – 28 gramai“, – sako maisto gamybos ekspertė.
Receptuose reikiami ingredientai dažniausiai būna nurodomi gramais ar miligramais. Tačiau neretai šios proporcijos gali sukelti papildomų sunkumų, jeigu namuose neturite svarstyklių ar matavimo indų.
Matuojant skysčius mililitrais, geriausia pasitelkti valgomąjį šaukštą. Standartinis valgomojo šaukšto tūris yra 15 ml, tad, jeigu jūsų receptui reikia 60 ml pieno, tiesiog įpilkite jo 4 valgomuosius šaukštus. Birius produktus taip pat galite išmatuoti šaukštais – vienas valgomasis šaukštas yra maždaug 12 gramų, taigi jeigu jums reikia 100 g miltų, dėkite 8 kupinus šaukštus.
Taip pat nepamirškite vadovautis ir proporcijomis, nurodytomis ant produktų pakuočių. Jeigu jums reikia 100 g sviesto, o visas sviesto pakelis yra 180 gramų – atpjaukite didesnę pusę.