Šeštadienis, 31 gegužės, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Naujienos Lietuvoje

Klaidų gaminant patiekalą pirmą kartą galima išvengti

www.alkas.lt
2022-01-29 15:04:25
0
Tuno kepsniai: ne tiks sveika, bet ir gardu

Maistas, tuno kepsnys | pixabay.com nuotr.

Kasdien ruošdami pietus ar vakarienę, dažnai pritrūkstame minčių ar idėjų, ką gaminti. Dėl to į pagalbą pasitelkiame internetą ar kulinarijos knygas, kuriose detaliai aprašyti įvairiausi receptai.

Tačiau kartais gaminimas vadovaujantis receptu gali tapti tikru galvos skausmu, pavyzdžiui, kai jau įpusėjus procesą paaiškėja, kad gaminius marinuoti ar laikyti šaldytuve reikės visą parą.

Todėl verta žinoti, kaip teisingai skaityti receptus ir pasiruošti gamybos procesui. Maisto gamybos ekspertė dalinasi keliais patarimais, kurie padės virtuvėje įgyti daugiau pasitikėjimo savo jėgomis ir pagaminti dar gardesnių patiekalų.

Kad neliktų mįslių

„Gaminant vadovaujantis receptu, žmonėms neretai tenka nusivilti, kad procesas gali būti gerokai ilgesnis bei sunkesnis, nei tikėtasi. Pradėjus gaminti gali paaiškėti, jog ryžius patiekalui vandenyje reikėjo mirkyti valandą ar tešlą pyragui palikti iškilti per naktį.

Tad labai svarbu vadovautis tam tikromis taisyklėmis, kuomet ruošiatės gaminti pagal vieną ar kitą receptą“, – sako lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.

Net jei patiekalas atrodo labai paprastas, prieš pradedant gaminti svarbu perskaityti receptą nuo pradžios iki galo. Taip įsitikinsite, kad turite visus reikiamus ingredientus ir įrankius, taip pat aiškiai žinosite, kaip atlikti kiekvieną žingsnį. Kai kuriuose receptuose išvardyti ingredientai, kuriuos iš pradžių reikia padalinti ir kurių porcijas reikia naudoti atskirais gaminimo proceso etapais.

Todėl perskaitę receptą iki galo, būsite tikri, kad gamindami nesuklysite. Ši pirminė peržiūra taip pat suteikia galimybę pasidomėti nesuprantamais terminais, kad gaminimas vyktų sklandžiai.

Taigi, įdėmiai perskaitykite visą receptą nuo pradžios iki pabaigos dar prieš eidami į parduotuvę įsigyti reikiamų produktų. „Atkreipkite dėmesį į viską, kas gali prailginti pasiruošimo laiką, pavyzdžiui, kad sviestas, kiaušiniai ar mėsa turėtų būti kambario temperatūros.

Dažnai dalis receptų susidaro iš dviejų dalių – viena skirta pasiruošimui, o kita – patiekalo gamybai. Būna, kad pasiruošimas reikalauja ilgesnio laiko, tarkime, marinuotą mėsą šaldytuve reikia palaikyti per naktį.

Šiuo atveju, pasiruošimo procesą reiktų pradėti dieną prieš suplanuotą patiekalą. Taip pat perskaičius visą receptą galima išsiaiškinti, ką galima pradėti virti, kepti ar troškinti, kol baigsite ruošti ar pjaustyti kitus ingredientus“, – pataria maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė.

Rezultatas dažnai priklauso nuo mažų detalių

Galbūt gali pasirodyti, kad kai kurie terminai receptuose nedaug skiriasi vienas nuo kito, bet visada rekomenduojama atkreipti dėmesį į tam tikrus raktažodžius, kurie receptą padės atkartoti tobulai.

Virimas ant mažos ir didelės kaitros. Virimas ant mažos kaitros ugnies reiškia, kad oro burbulai turi į skysčio paviršių kilti pamažu, nesukeldami daug purslų ir papildomo garso. Virimas ant didelės kaitros turėtų atrodyti atvirkščiai – burbuliukai į skysčio paviršių kyla greitai, yra didesni ir sukelia nemažai papildomo triukšmo. Atskirti šiuos du virimo būdus yra ypač svarbu norint išvengti, kad tam tikri produktai neprisviltų ar išeitų norimos konsistencijos.

Lydytas ir kambario temperatūros produktas. Jei recepte nurodoma, jog reikės lydyto sviesto, ištirpinkite jį mikrobangų krosnelėje arba puode ant viryklės. Kambario temperatūros sviestas neturėtų būti skystas ir išlaikyti savo formą, bet turi būti lengvai minkomas bei formuojamas.

Taip pat recepte dažnai nurodoma, kad patiekalui reikės smulkintų, kapotų, kubeliais pjaustytų ar tarkuotų ingredientų. Prieš pradedant patiekalo ruošimą, vertėtų visus reikiamus ingredientus nuskusti, susipjaustyti ar susismulkinti iš anksto ir atsidėti į šalį, kol ateis laikas dėti į patiekalą. Tokiu būdų būsite tikri, kad gamybos procesas vyks sklandžiai ir keptuvėje ar puode niekas nepridegs, kol pjaustysite reikiamą produktą.

300 laipsnių?! Patikrinkite matavimo vienetus

Dažnai susiviliojame socialiniuose tinkluose itin gardžiai atrodančiais patiekalais, kurių receptai pateikiami anglų kalba. Tad susiruošus gaminti pagal angliškai užrašytą receptą, vertėtų atkreipti dėmesį ne tik į kepimo orkaitėje temperatūrą, tačiau ir į ingredientų kiekio matavimo vienetus. Pavyzdžiui, JAV vadovaujasi ne Celsijaus, o Farenheito skale, todėl pamačius, kad pyragą reikia kepti 360 laipsnių temperatūroje, jokiu būdu nepagalvokite, jog tokią temperatūrą reiktų nustatyti ir savo orkaitėje.

Paprasčiausia būtų pasinaudoti internete esančiais konvertavimo puslapiais, kur įrašius skaičių Farenheito skalėje jis iškart konvertuojamas į Celsijaus. Pavyzdžiui, 360 Farenheito laipsnių yra maždaug 180 laipsnių pagal Celsijų.

Taip pat dažnai užsienio literatūroje kiekiai nurodomi ne gramais ar miligramais, kaip mums įprasta, tačiau puodeliais ar uncijomis. „Tokiu atveju taip pat vertėtų pasitikrinti ir kiekius konvertuoti pasinaudojus internetu. Paprastai vienas puodelis yra nepilni 240 ml, o 1 uncija – 28 gramai“, – sako maisto gamybos ekspertė.

Receptuose reikiami ingredientai dažniausiai būna nurodomi gramais ar miligramais. Tačiau neretai šios proporcijos gali sukelti papildomų sunkumų, jeigu namuose neturite svarstyklių ar matavimo indų.

Matuojant skysčius mililitrais, geriausia pasitelkti valgomąjį šaukštą. Standartinis valgomojo šaukšto tūris yra 15 ml, tad, jeigu jūsų receptui reikia 60 ml pieno, tiesiog įpilkite jo 4 valgomuosius šaukštus. Birius produktus taip pat galite išmatuoti šaukštais – vienas valgomasis šaukštas yra maždaug 12 gramų, taigi jeigu jums reikia 100 g miltų, dėkite 8 kupinus šaukštus.

Taip pat nepamirškite vadovautis ir proporcijomis, nurodytomis ant produktų pakuočių. Jeigu jums reikia 100 g sviesto, o visas sviesto pakelis yra 180 gramų – atpjaukite didesnę pusę.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Keletas gudrybių gaminant cepelinus
  2. Sultis galima panaudoti ir ruošiant maistą
  3. Rudeninį derlių galima panaudoti išmaniai
  4. Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?
  5. Parodoje „Žalioji savaitė“ Berlyne Lietuva pristatys gaminius, kurių daugelio receptūros paveldėtos iš senolių
  6. Pristatyti atnaujinti receptai švietimo ir gydymo įstaigoms
  7. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  8. Dar nevėlu pasimėgauti ledų tortais
  9. Lęšiai – prie įvairių patiekalų
  10. Druska: kokia ji gali būti ir kuo ją pakeisti?
  11. Želė tortas – sveika ir puošnu
  12. Asvejos regioninis parkas kviečia į knygos sutiktuves
  13. „airBaltic“ atskleidė mėgstamiausius Lietuvos keleivių patiekalus
  14. Cepelinų dieną mini ir sveikuoliai
  15. Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Sūduviai
Etninė kultūra

Sūduvos vardo susigrąžinimas: diskusija dėl istorinės tapatybės ir teisinio įtvirtinimo

2025 05 31
Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda | voruta.lt nuotr.
Istorija

Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda

2025 05 31
Liuteronų sodas | M. Avik nuotr.
Architektūra

Vilniaus viešosios erdvės – tarp geriausių Lietuvoje: įvertintos Nacionaliniuose architektūros apdovanojimuose

2025 05 31
„Stasys Museum“ | V. Garlos nuotr.
Gamta ir ekologija

„Stasys Museum“ pirmųjų veiklos metinių proga pristato „Vaikų miško paviljoną“

2025 05 31
V. Zelenskio ir D. Trampo susitikimas Ovaliajame kabinete
Ukrainos balsas

V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis

2025 05 30
Mitingas prieš nekilnojamojo turto mokestį
Pilietinė visuomenė

Birželio 10 d. – antrasis mitingas prieš NT mokestį

2025 05 30
Andrius Kubilius ir Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas su EK nariu A. Kubiliumi aptarė gynybos stiprinimą

2025 05 30
Prezidentas apdovanojo tėvus ir globėjus
Lietuvoje

Prezidentas apdovanojo nusipelniusius tėvus ir globėjus

2025 05 30

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • +++ apie „Stasys Museum“ pirmųjų veiklos metinių proga pristato „Vaikų miško paviljoną“
  • LTV pranešė apie Teismas priėmė nagrinėti skundą dėl VRK atsisakymo registruoti referendumą dėl piliečių nuosavybės apsaugos
  • Rimvydas apie Sūduvos vardo susigrąžinimas: diskusija dėl istorinės tapatybės ir teisinio įtvirtinimo
  • Kita tema apie D. Kuolys. Lietuvių laisvės kovos: 1863–1864 metų sukilimo patirtys (I)

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Lietuvos banko rūmai Kaune kviečia į nemokamas ekskursijas ir šeštadieniais
  • D. Kuolys. Lietuvių laisvės kovos: 1863–1864 metų sukilimo patirtys (I)
  • Už kiek šiemet galima pailsėti Palangoje, Turkijoje ir Ispanijoje?
  • Augalai daugiabučiuose: svarbu ne tik grožis, bet ir saugumas

Kiti Straipsniai

Vynuogės

Keli netikėti ir skanūs vynuogių panaudojimo būdai

2025 05 31
Lašiša

Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

2025 05 25
Kepsninė

Kepsninėms nėra prasto oro

2025 05 24
Kepsninė

Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje

2025 05 18
Agurkai | pixabay.com, Monika1607 nuotr.

Daugelio mėgstamoms agurkų salotoms – nauji skoniai

2025 05 18
Lietuva turistus Tokijuje viliojo rožinėmis spalvomis

Mėgstamiausias vasaros patiekalas – kitaip

2025 05 17
Svarstyklės | pixabay.com, Joa70 nuotr.

Kova su antsvoriu: sveikos gyvensenos pakanka ne visada

2025 05 17
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Nepasiturintiems paaukota 324 tūkstančiai vienetų maisto

2025 05 12
Pilvo skausmas | pixabay.com, Derneuemann nuotr.

Kaip atpažinti virškinimo infekciją, o ne kaltinti vakarienę?

2025 05 11
Maistas, maisto ruošimas

Atvėsusią savaitę sušildys nebrangus ir skanus kiaulienos troškinys

2025 05 10

Skaitytojų nuomonės:

  • +++ apie „Stasys Museum“ pirmųjų veiklos metinių proga pristato „Vaikų miško paviljoną“
  • LTV pranešė apie Teismas priėmė nagrinėti skundą dėl VRK atsisakymo registruoti referendumą dėl piliečių nuosavybės apsaugos
  • Rimvydas apie Sūduvos vardo susigrąžinimas: diskusija dėl istorinės tapatybės ir teisinio įtvirtinimo
  • Kita tema apie D. Kuolys. Lietuvių laisvės kovos: 1863–1864 metų sukilimo patirtys (I)
  • Rimgaudas apie Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Marius Kundrotas

M. Kundrotas. Lietuvos tarptautinė politika: vertybinė ar vaidybinė?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai