Pirmadienis, 21 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Pasiruošimas Kalėdoms – kepta antis

www.alkas.lt
2021-11-27 12:48:02
0
Kepta antis | pixabay.com nuotr.

Kepta antis | pixabay.com nuotr.

Iki Kalėdų likus mėnesiui vis dažniau sukame galvas, kuo šįmet nustebinsime artimuosius, todėl dabar – pats metas ne tik galvoti apie šventinį meniu, bet ir iš anksto pabandyti receptus.

Kalėdos be anties – ne Kalėdos

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad orkaitėje kepta antis – vienas tų patiekalų, be kurio neįsivaizduojamos Kalėdos

„Žąsis arba antis yra tradicinis Kalėdų patiekalas Jungtinėje Karalystėje ir dalyje Europos. Namuose kepta antis Kalėdų dieną mėgstama ir daugelyje Lietuvos šeimų.

Antiena – ganėtinai ryškaus skonio mėsa. Dažniausiai ji marinuojama itin paprastai – iš vakaro antis įtrinama su česnako, mėgstamų žolelių, sviesto, druskos, pipirų mišiniu ir tuomet kepama orkaitėje. Visgi, nors šis anties paruošimo būdas tradiciškiausias, prie jo prisirišti tikrai nebūtina“, – teigia V. Juodkazienė.

Pasak maisto ekspertės, antis itin dera su obuoliais, kriaušėmis, džiovintais vaisiais ir citrusais, tokiais kaip apelsinai ar klementinai. Tačiau V. Juodkazienė sako, kad antis galima įdaryti ne tik vaisiais ar daržovėmis, bet ir duonos gabalėliais, ryžiais, netgi kaštainiais.

Kepta antis dažniausiai patiekiama su bruknių ar spanguolių padažu. Tai – gana riebus paukštis, todėl jos riebaluose kepamos bulvės arba kitos mėgstamos, dažniausiai šakninės daržovės, kurios šalia pagrindinio patiekalo patiekiamos kaip garnyras.

Vis dėlto, norint per šventes patiekti pačią skaniausią antį, galvoti apie jos receptus V. Juodkazienė pataria jau dabar. Ekspertė siūlo virtuvėje iš anksto pasidaryti kalėdinio stalo pažibos – anties paruošimo repeticiją ir dalijasi net trimis anties pagaminimo būdais.

Duonos gabalėliais įdaryta antis su apelsinų padažu. Maisto ekspertė pasakoja, kad prieš kepant paukštį svarbiausia yra jį įtrinti pipirais, druska. Tuomet iki dviejų parų palikti šaldytuve. Išėmus antį iš šaldytuvo reikėtų nuvalyti druską popieriniu rankšluosčiu. Galiausiai į anties vidų prikimšti baltos duonos gabalėlių, svogūnų, grybų, obuolių skiltelių ir razinų.

Dar vienas ekspertės patarimas – prieš kepant ant anties odos peiliu ar žirklėmis padaryti nedidelius įpjovimus, kad anties riebalai galėtų paprasčiau nutekėti. Orkaitę reikėtų įkaitinti iki 160 laipsnių ir antį kepti apie 3 valandas (priklausomai nuo paukščio dydžio).

Antį geriausiai kepti skardoje, kad joje liktų visi nuvarvėję riebalai. Be to, kepimo metu reikėtų nepamiršti anties pašlakstyti riebalais, taip paukštis liks sultingas. Pabaigoje orkaitės kaitrą galima padidinti iki 220 laipsnių ir 15 minučių leisti ančiai paskrusti. Prieš patiekiant keptą antį vertėtų papuošti šviežiomis petražolėmis, apelsinų griežinėliais ir vynuoginiais pomidorais.

Be to, prie taip paruoštos anties maisto ekspertė siūlo pasigaminti ir nepaprasto skonio padažą. Apelsinų džemą reikėtų sumaišyti su sojų padažu, iškepusios anties riebalais, šlakeliu citrinos sulčių ir žiupsneliu tarkuotos apelsino žievelės. Tuomet juo apšlakstyti paruoštą antį.

Obuoliais ir kriaušėmis įdaryta antis su keptomis daržovėmis. Kaip ir pirmajame recepte, pirmiausiai antį reikėtų įtrinti druska ir pipirais bei palikti šaldytuve. Ištraukus iš šaldytuvo antį ekspertė pataria prieskonius nuvalyti popieriniu rankšluosčiu, tuomet įpjauti anties odą. Galiausiai antį reikėtų įdaryti kubeliais pjaustytomis kriaušėmis, obuoliais bei smulkiai supjaustytais svogūnais ir apie 3 val. kepti iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Norintiems šalia anties patiekti gardų garnyrą, ekspertė pataria į nuo anties nuvarvėjusius riebalus sudėti bulves, morkas, svogūnus, moliūgus, pastarnokus ar kitas mėgstamas daržoves, viską paprieskoniuoti ir apie 20 min. pakepti iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Imbierinė antis su citrusais. Pirmiausiai antį rekomenduojama įtrinti druska, pipirais ir palikti šaldytuve. Tiesa, šįkart anties patariama šaldytuve per ilgai nelaikyti, mat ją dar reikės marinuoti. Tuomet prieskonius nuvalyti popieriniu rankšluosčiu, įpjauti anties odą. Iš smulkinto imbiero, česnako, medaus ir sojos padažo pasigaminkite marinatą.

Juo ištrinkite visą antį ir dar pamarinuokite per naktį. Tuomet į anties vidų pridėkite susmulkintų svogūnų, apelsinų, citrinų, kriaušių ir, jeigu mėgstate – džiovintų slyvų. Taip paruoštą antį ekspertė pataria kepti iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 3 val. ir patiekti su gaiviomis salotomis arba anties riebaluose keptomis bulvėmis.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  2. Pažaislyje vyko jau trečią dešimtmetį minima sveiko maisto šventė (nuotraukos)
  3. „airBaltic“ atskleidė mėgstamiausius Lietuvos keleivių patiekalus
  4. „Gamtos ateitis“ kviečia susimąstyti: kiek, kam ir kokias dovanas perkame
  5. Kodėl ir pavalgę kartais jaučiamės alkani?
  6. Kaziuko mugės nuotaiką sukurs ir namuose gaminami valgiai
  7. Pusryčiai suteikia galių ir skatina darbingumą
  8. Metas užsiimti kūno valymu
  9. Plekšnė: mažai kalorijų – daug baltymų
  10. Žuvies paruošimas turi savas taisykles
  11. Imbieras padės atlaikyti rudenišką žvarbą
  12. Žvilgsnis po druskos rūšių pasaulį
  13. Kruopos: kiek ir ką apie jas žinome?
  14. Riešutai: skirtingos rūšys, skirtingi skoniai
  15. Lęšiai – prie įvairių patiekalų

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Unsplash.com, D. Fonteino nuotr.
Ukrainos balsas

Nuogas Rusijos caras

2025 07 20
ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio | etm.lt nuotr.
Istorija

ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio

2025 07 20
Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
Istorija

Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą

2025 07 20
Vyksta Žagarės Vyšnių šventė
Kultūra

Vyksta Žagarės Vyšnių šventė!

2025 07 19
Dviračių takas
Lietuvoje

Radviliškyje atsiras 15 kilometrų naujų dviračių takų

2025 07 18
Smiltynės perkėla
Lietuvoje

Smiltynės perkėlos laukia pertvarka

2025 07 18
Maistas, maisto ruošimas
Lietuvoje

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Kelias Vilnius–Kaunas–Klaipėda | vialietuva.lt nuotr.
Lietuvoje

Tvarkomas kelio Vilnius–Kaunas–Klaipėda ruožas prie Kryžkalnio  

2025 07 18

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Maria Bartiromo apie D. Trampas: „Patriot“ raketos jau pakeliui į Ukrainą
  • Z.ŠLIČYTĖ apie ... apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • jo apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
  • jo apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pagrindinės taisyklės, užtikrinant telefono apsaugą
  • Sveikatingumo pleistrai: pagalba ar tiesiog placebas?
  • Ką gali išgirsti išmanieji įrenginiai?
  • Nuogas Rusijos caras

Kiti Straipsniai

Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11
Baltijos šalių žemės ūkio ministrai

Baltijos šalių minisrai aptarė svarbiausius žemės ūkio klausimus

2025 07 09

Skaitytojų nuomonės:

  • Maria Bartiromo apie D. Trampas: „Patriot“ raketos jau pakeliui į Ukrainą
  • Z.ŠLIČYTĖ apie ... apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • jo apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
  • jo apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
  • Saulius Poderis apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Traukinys | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.

Keičiasi traukinių tvarkaraščiai

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai