Žvarbūs rudeniški orai skatina rinktis sotesnius patiekalus, gerti daugiau karštųjų gėrimų ir pasirūpinti organizmo stiprinimu. Subalansuota mityba ir tokių produktų kaip imbieras bei citrina įtraukimas į kasdienį valgiaraštį ne tik padeda atrasti naujų skonių, bet ir prisideda prie imuniteto.
„Prasidėjęs ruduo keičia ir mitybos įpročius. Atšalus orams pirmenybę teikiame sotesniems, aštresniems patiekalams, kurie suteikia energijos ir sušildo“, – sako prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.
Nenuginčijama imbiero nauda
Iš tiesų imbieras Indijoje ir Kinijoje vartojamas kaip prieskonis jau daugiau nei 5000 metų. Tačiau jis vertinamas ne tik dėl ypatingo skonio, bet ir dėl naudingųjų savybių. Jis garsėja savo poveikiu virškinimo sistemai. Taip pat imbieras padeda įveikti ir pykinimą ar vėmimą. Kadangi turi daug antioksidantų, imbieras saugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Galiausiai imbieras turi ir afrodiziako savybių.
Imbieras yra tikras vitaminų, mineralų ir mikroelementų šaltinis. Būtent šios imbiero savybės padeda stiprinti imuninę sistemą. Imbieras turi C, A ir E bei daug B grupės vitaminų, taip pat kalcio, magnio, natrio, cinko bei geležies. Imbieraspasižymi ir žvalinančiomis savybėmis, padeda veiksmingai kovoti su nuovargiu.
Geriausia rinktis šviesiai rudos spalvos imbiero šaknį. Jo minkštimas turi būti šviesiai geltonas, sultingas ir labai kvapnus. Šviežias imbieras gali būti laikomas šaldytuve keletą savaičių. Tačiau geriau jo nedėti į daržovių stalčių, nes jame esanti drėgmė gali pakenkti. Sausą imbierą galima laikyti hermetiškame inde, vėsioje vietoje, apsaugotoje nuo šviesos. Taip pat galite jį užšaldyti ir išimti gabalėlį prieš dedant į patiekalus.
Imbieras valgomas šviežias arba džiovintas ir sumaltas į miltelius. Šviežią jį galima sutarkuoti ar supjaustyti ir pagardinti sriubas, žuvies patiekalus, karį.
Ryškiaspalvės citrinos – vitamino C šaltinis
Citrinos yra itin plačiai vartojamos ne tik šildančiai ir stiprinančiai arbatai, bet ir daugelyje įvairiausių patiekalų. Be citrinos sulčių neapsieina nei žuvies valgiai, nei dauguma desertų. Tikriausiai visi žino, kad citrinos – gausus vitamino C šaltinis. Būtent šis vitaminas itin svarbus imuninei sistemai stiprinti.
Pajutus peršalimo simptomus, vitaminas C pagerina ląstelių, padedančių įveikti infekciją, gamybą. Taip pat turi ir antimikrobinių savybių. Be to, vitaminas C yra itin galingas antioksidantas, kuris gali padėti organizmui apsisaugoti nuo infekcijų ir ligų.
Citrinų naudą nesunkiai pajusite, jei kasdien gersite citrinų sultimis pagardintą vandenį ar arbatą. Galite užvirinti vandens, leisi jam 5 minutes pravėsti, tuomet į jį įspauskite pusės citrinos sultis ir pagardinkite medumi. Taip pat galite įpjaustyti ir citrinos griežinėlių, tik nepamirškite prieš tai jos kruopščiai nuplauti.
V. Juodkazienė sako, kad imbieru kasdienę mitybą taip pat nesunkiai praturtinsite, jei rinksitės įvairius patiekalus, pagardintus būtent šiuo prieskoniu.
Trinta burokėlių sriuba su imbieru
<strong
Jums reikės:
600 g burokėlių
200 g bulvių
1 svogūno
1 nedidelio gabalėlio imbiero
1 šaukšto aliejaus
druskos
pipirų
560 ml vandens
150 g grietinės
Gaminimas:
Burokėlius nuplaukite, sulupkite ir smulkiai supjaustykite. Bulves ir svogūnus nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Imbierą nulupkite, sutarkuokite. Puode įkaitinkite 1 šaukštą aliejaus, jame apkepkite daržoves ir imbierą apie 3 minutes, pagardinkite druska ir pipirais, tada įpilkite 500 ml vandens. Virkite, kol suminkštės, ant vidutinės ugnies. Tuomet sutrikite smulkintuvu. Sriubą patiekite su grietine. Skanaus!
Edukacinės mentoriaus remarkos globalaus frustracinio vakcinavimo negatyviame fone.
Užsistovėjo rūgščios citrinos? Neperka? Matyt, žmonės žino, kad vitamino C kiviuose yra daug daugiau! Vitamino C daugiau, negu citrinose, yra ir šaltalankiuose, juoduose bei raudonuose serbentuose, apelsinuose ir net Briuselio kopūstuose. Apie imbiero arbatą – nė žodžio. Kodėl?
Nes cholernie smaczna. Parašyk, tai pajūriečiai užgrius ir visas atsargas supirks, prasidės difsitas.
Dilgėlių arbata – tiems, kurie turi mažakraujystę
– komentaras.lt/dilgeliu-arbata-tiems-kurie-turi-mazakraujyste/?lang=