Pirmadienis, 25 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Imbieras padės atlaikyti rudenišką žvarbą

www.alkas.lt
2021-09-27 08:50:13
3
Imbieras | pixabay.com nuotr.

Imbieras | pixabay.com nuotr.

Žvarbūs rudeniški orai skatina rinktis sotesnius patiekalus, gerti daugiau karštųjų gėrimų ir pasirūpinti organizmo stiprinimu. Subalansuota mityba ir tokių produktų kaip imbieras bei citrina įtraukimas į kasdienį valgiaraštį ne tik padeda atrasti naujų skonių, bet ir prisideda prie imuniteto.

„Prasidėjęs ruduo keičia ir mitybos įpročius. Atšalus orams pirmenybę teikiame sotesniems, aštresniems patiekalams, kurie suteikia energijos ir sušildo“, – sako prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.

Nenuginčijama imbiero nauda

Iš tiesų imbieras Indijoje ir Kinijoje vartojamas kaip prieskonis jau daugiau nei 5000 metų. Tačiau jis vertinamas ne tik dėl ypatingo skonio, bet ir dėl naudingųjų savybių. Jis garsėja savo poveikiu virškinimo sistemai. Taip pat imbieras padeda įveikti ir pykinimą ar vėmimą. Kadangi turi daug antioksidantų, imbieras saugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Galiausiai imbieras turi ir afrodiziako savybių.

Imbieras yra tikras vitaminų, mineralų ir mikroelementų šaltinis. Būtent šios imbiero savybės padeda stiprinti imuninę sistemą. Imbieras turi C, A ir E bei daug B grupės vitaminų, taip pat kalcio, magnio, natrio, cinko bei geležies. Imbieraspasižymi ir žvalinančiomis savybėmis, padeda veiksmingai kovoti su nuovargiu.

Geriausia rinktis šviesiai rudos spalvos imbiero šaknį. Jo minkštimas turi būti šviesiai geltonas, sultingas ir labai kvapnus. Šviežias imbieras gali būti laikomas šaldytuve keletą savaičių. Tačiau geriau jo nedėti į daržovių stalčių, nes jame esanti drėgmė gali pakenkti. Sausą imbierą galima laikyti hermetiškame inde, vėsioje vietoje, apsaugotoje nuo šviesos. Taip pat galite jį užšaldyti ir išimti gabalėlį prieš dedant į patiekalus.

Imbieras valgomas šviežias arba džiovintas ir sumaltas į miltelius. Šviežią jį galima sutarkuoti ar supjaustyti ir pagardinti  sriubas, žuvies patiekalus, karį.

Ryškiaspalvės citrinos – vitamino C šaltinis

Citrinos yra itin plačiai vartojamos ne tik šildančiai ir stiprinančiai arbatai, bet ir daugelyje įvairiausių patiekalų. Be citrinos sulčių neapsieina nei žuvies valgiai, nei dauguma desertų. Tikriausiai visi žino, kad citrinos – gausus vitamino C šaltinis. Būtent šis vitaminas itin svarbus imuninei sistemai stiprinti.

Pajutus peršalimo simptomus, vitaminas C pagerina ląstelių, padedančių įveikti infekciją, gamybą. Taip pat turi ir antimikrobinių savybių. Be to, vitaminas C yra itin galingas antioksidantas, kuris gali padėti organizmui apsisaugoti nuo infekcijų ir ligų.

Citrinų naudą nesunkiai pajusite, jei kasdien gersite citrinų sultimis pagardintą vandenį ar arbatą. Galite užvirinti vandens, leisi jam 5 minutes pravėsti, tuomet į jį įspauskite pusės citrinos sultis ir pagardinkite medumi. Taip pat galite įpjaustyti ir citrinos griežinėlių, tik nepamirškite prieš tai jos kruopščiai nuplauti.

V. Juodkazienė sako, kad imbieru kasdienę mitybą taip pat nesunkiai praturtinsite, jei rinksitės įvairius patiekalus, pagardintus būtent šiuo prieskoniu.

Trinta burokėlių sriuba su imbieru

<strong

Jums reikės:

600 g burokėlių

200 g bulvių

1 svogūno

1 nedidelio gabalėlio imbiero

1 šaukšto aliejaus

druskos

pipirų

560 ml vandens

150 g grietinės

Gaminimas:

Burokėlius nuplaukite, sulupkite ir smulkiai supjaustykite. Bulves ir svogūnus nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Imbierą nulupkite, sutarkuokite. Puode įkaitinkite 1 šaukštą aliejaus, jame apkepkite daržoves ir imbierą apie 3 minutes, pagardinkite druska ir pipirais, tada įpilkite 500 ml vandens. Virkite, kol suminkštės, ant vidutinės ugnies. Tuomet sutrikite smulkintuvu. Sriubą patiekite su grietine. Skanaus!

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  2. Lietuviai po truputį atranda moliūgus
  3. Kiaušiniai mini savo pasaulinę šventę
  4. Žiemą nusilpęs augintinių imunitetas gali tapti rimtų ligų priežastimi
  5. Kodėl ir pavalgę kartais jaučiamės alkani?
  6. Lašiša – puikus baltymų šaltinis
  7. Kaip taisyklingai atšildyti žuvį?
  8. Pusryčiai suteikia galių ir skatina darbingumą
  9. Metas užsiimti kūno valymu
  10. Plekšnė: mažai kalorijų – daug baltymų
  11. Žuvies paruošimas turi savas taisykles
  12. Pats laikas stiprinti vaikų atsparumą
  13. Arbūzai: kuo geltonieji skiriasi nuo raudonųjų?
  14. Patisonai: stebinanti išvaizda ir nauda sveikatai
  15. Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 3

  1. Pajūrietis says:
    4 metai ago

    Edukacinės mentoriaus remarkos globalaus frustracinio vakcinavimo negatyviame fone.
    Užsistovėjo rūgščios citrinos? Neperka? Matyt, žmonės žino, kad vitamino C kiviuose yra daug daugiau! Vitamino C daugiau, negu citrinose, yra ir šaltalankiuose, juoduose bei raudonuose serbentuose, apelsinuose ir net Briuselio kopūstuose. Apie imbiero arbatą – nė žodžio. Kodėl?

    Atsakyti
    • Priežastis says:
      4 metai ago

      Nes cholernie smaczna. Parašyk, tai pajūriečiai užgrius ir visas atsargas supirks, prasidės difsitas.

      Atsakyti
  2. Geležies stokojantiems says:
    4 metai ago

    Dilgėlių arbata – tiems, kurie turi mažakraujystę
    – komentaras.lt/dilgeliu-arbata-tiems-kurie-turi-mazakraujyste/?lang=

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Tauro apygardos vadovybė | Genocido aukų muziejaus fondų nuotr.
Istorija

Vilniuje – diskusija, skirta Tauro apygardos 80-mečiui paminėti

2025 08 25
Mokiniai | smsm.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Išsaugotos 42 miestelių gimnazijos, kurioms grėsė pertvarka dėl per mažo mokinių skaičiaus

2025 08 23
Žemės ūkis
Lietuvoje

Ministerija ramina ūkinkus dėl galimo įsipareigojimų nevykdymo

2025 08 22
Piniginė
Lietuvoje

Ką svarbu žinoti skolininkui, susidūrusiam su sunkumais?

2025 08 22
Vaistinė
Gamta ir žmogus

Atnaujinama vaistų išrašymo ir išdavimo tvarka

2025 08 22
J. Basanavičiaus gatvė
Lietuvoje

Dėl archeologinių tyrimų keičiasi eismas J. Basanavičiaus gatvėje

2025 08 22
Klaipėdos daugiabučiai
Lietuvoje

Klaipėdoje toliau didinamas statymo vietų skaičius

2025 08 22
„Vytis“
Lietuvoje

Steigiamas gynybos ir saugumo inovacijų kūrimo centras

2025 08 22

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Denisas Jelisievičius apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • Aleksandras Dubinskis apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • O 2025 m., apie Pratybų „Zapad“ nebus: rusai neturi tam pajėgumų
  • Jau seniena? apie Elektrą gaminančių vartotojų skaičius jau pasiekė 140 tūkst.

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Ieškomi talentai: skelbiamas kvietimas teikti darbus Jaunųjų žurnalistų premijai
  • Atraskime paveldą iš naujo – Europos paveldo dienos ’25
  • Mokslo ir žinių dieną Kaune – išskirtinė šventė
  • Invazinis augalas – rykštenė: aplinkosaugininkai primena jų daromą žalą gamtai

Kiti Straipsniai

Parduotuvė | pixabay.com nuotr.

Maistiniai dažai: koks jų poveikis sveikatai

2025 08 24
Nekonservuokime savo sveikatos: geriau – šaldykime

Ruošiant uogas užšaldymui, svarbu tai padaryti tinkamai

2025 08 24
Kepsninė

Trys paprastos taisyklės, nepamirštamam patiekalui

2025 08 24
Ledai

Negirdėta ledų istorija ir šiandieninis pasirinkimas

2025 08 23
Marinuoti agurkai

Kelios agurkų konservavimo paslaptys

2025 08 23
Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Viena daržovė – gausybė panaudojimo būdų

2025 08 17
Ledų kokteilis | „Iki“ nuotr.

5 gudrybės skaniausiam ledų kokteiliui

2025 08 17
Melionas

Netikėti melionų ir arbūzų deriniai nustebins ne vieną

2025 08 17
Aliejus, maistas | pixabay.com nuotr.

Kokias klaidas darome naudodami alyvuogių aliejų?

2025 08 16
Kepsninė

Kepsninių patiekalai – sveikiau

2025 08 16

Skaitytojų nuomonės:

  • Denisas Jelisievičius apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • Aleksandras Dubinskis apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • O 2025 m., apie Pratybų „Zapad“ nebus: rusai neturi tam pajėgumų
  • Jau seniena? apie Elektrą gaminančių vartotojų skaičius jau pasiekė 140 tūkst.
  • Alfa.lt apklausa: apie S. Buškevičius. Šiandienos Vilnius: lietuviškai kalbantis vaikas išvadintas „labusu“
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Animacinio kino kūrėjui Algirdui Seleniui 65-eri (video)

Animacinio kino kūrėjui Algirdui Seleniui 65-eri (video)

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai