Pirmadienis, 30 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Svarbiausia žinoti, kiek ir ko suvalgyti

www.alkas.lt
2021-05-16 07:54:37
0
Kaip nešvaistyti maisto?

pixabay.com nuotr.

Dažnai kalbama, kokių maisto gaminių reikia vengti norint sulieknėti ar užtikrinti sveikesnį maitinimąsi. Visgi dietistė Živilė Dumbraitė pataria neišmesti nei vieno gaminio ar jų grupės iš maisto raciono, jeigu nėra alergijos ar netolerancijos. Norint išlaikyti pusiausvyrą svarbiausia žinoti, kiek ir ko suvalgyti.

Pirmiausia – išsiaiškinti, kiek reikia

Pasak Ž. Dumbraitės, tai, kiek ir kokio maisto žmogus turėtų suvalgyti, tiesiogiai priklauso nuo jo energijos poreikio. Jeigu žmogus dirba fizinį darbą ar aktyviai sportuoja, energijos poreikis išauga ir organizmas reikalauja daugiau maisto. O kai dirbame sėdimą darbą, mažai judame, papildomai nesportuojame, ir valgyti reikėtų mažiau.

„Pirmiausia patarčiau išsiaiškinti jums reikalingą iš maisto gaunamos energijos kiekį“, – pataria dietistė. „Kitu atveju gali atrodyti, jog maitinatės saikingai, o iš tiesų suvartojate kur kas daugiau kalorijų negu reikia jūsų kūnui. Dabar internete gausu nemokamų kalorijų skaičiuoklių ir savo poreikius galima išsiaiškinti per keletą minučių“, – pataria Ž. Dumbraitė.

Pasak pašnekovės, vidutinio amžiaus ir sudėjimo nesportuojančiai moteriai pakanka 1600, o vyrui – 2000 kalorijų. Įvairiais užkandžiais, gausiais pietumis šį skaičių pasiekti ir viršyti  itin paprasta.

Ž. Dumbraitės teigimu, antras svarbus žingsnis norint suderinti savo mitybą – pasverti dažniausiai valgomus dalykus, kad įsivaizduotumėte  jų kiekį. Internete paprasta susirasti žinių apie tai, kiek sveria vidutinė duonos riekė ar porcija kruopų.

Tai padės suprasti, kokį kiekį mėgstamo valgio galima suvalgyti neviršijant siūlomo dienos kalorijų kiekio.

„Jei pačiam nekyla rankos skaičiuoti, visuomet verta kreiptis į specialistą – investicija nedidelė, o po konsultacijos turėsite „paruoštuką“ ir supratimą, kiek ir kokio maisto jums reikia“, – pataria Ž. Dumbraitė.

Živilė Dumbraitė | asm. archyv. nuotr.
Itin svarbu – maistinių medžiagų balansas

Pasak mitybos specialistės, idealu, jeigu energijos gaunama iš visų trijų maisto grupių (baltymų, riebalų ir angliavandenių) kiekvieno valgymo metu. „Pietums rekomenduočiau suvartoti didžiausią baltymų kiekį – apie 20–30 gramų.

Tai galėtų būti delno dydžio vištienos, mėsos ar žuvies porcija arba nedidelė stiklinė ankštinių daržovių – pupelių, avinžirnių ar kitų. Norint sveikai maitintis labai svarbu valgyti kuo daugiau ir kuo įvairesnių vaisių ir daržovių. Daržovių ir vaisių santykis turėtų būti 4:1.

Kad nereikėtų daug skaičiuoti, į visus savo patiekalus tiesiog įtraukite bent po kelias įvairių spalvų daržoves. Agurkai, pomidorai, 2–3 ridikėliai, sauja lapinių daržovių ar salotų, 2–3 smidrai bus puikus priedas prie jūsų pasirinkto baltymų šaltinio“, – pažymėjo dietistė.

Dėl antsvorio nebūtinai kaltas maistas

Ž. Dumbraitė pastebi, kad norintiems sulieknėti dažnai patariama smarkiai sumažinti ar visai atsisakyti daug angliavandenių turinčių valgių.

„Pavyzdžiui, duona yra puikus angliavandenių ir skaidulinių medžiagų šaltinis. Dėl pastarųjų trūkumo žmonės dažnai skundžiasi sutrikusiu virškinimu, nereguliariu tuštinimusi, prasta žarnyno sveikata.

O besirūpinantiems figūra galiu pasakyti, jog pati duona kilogramų neprideda. Nepageidaujamas svoris dažniausiai auga dėl mažo fizinio krūvio, nesubalansuotos mitybos, hormonų pokyčių ir kitų priežasčių. Tad nereikėtų kaltinti vieno gaminio ar jų grupės“, – įsitikinusi dietistė.

Jos teigimu, sveikai besimaitinantis žmogus tikrai gali suvalgyti 1–3 riekes duonos per dieną ir netgi daugiau, jei tądien nesirinko kitokių grūdinių patiekalų. Svarbu, kad duona atitiktų sveikos mitybos pasiūlymus: 100 g gaminio turėtų būti bent 6 gramai skaidulų ir ne daugiau kaip 5 gramai cukraus.

„Jei esate aktyvus, sportuojate, duonos galite suvalgyti dar daugiau. Svarbiausia, kad visas per dieną suvalgomas maistas būtų kuo įvairesnis, šviežias ir maistingas“, – teigia Ž. Dumbraitė.

Vertinga duona – ne tik juoda

Pasak „Vilniaus duonos“ komercijos direktoriaus Artūro Kokoškino, ne tik juoda duona yra teisingas pasirinkimas norintiems praturtinti mitybą iš jos gaunamomis skaidulinėmis medžiagomis ir vitaminais. Lietuvoje vis labiau populiarėja puri, šviesi duona, ypatingai  –  forminė duona skrudinimui, o įtakos tam turi Vakarų Europoje susiformavusi maisto kultūra, kuri tampa patraukli ir lietuviams.

Šviesi duona taip pat gali būti maistinga ir vertinga. Mitybos specialistai rekomenduoja rinktis iš rupių, arba „viso grūdo“, miltų pagamintą duoną – joje skaidulinių medžiagų yra daugiausia.  Tiek ruginė, tiek kvietinė duona gali būti pagaminta iš šių miltų, kurie gaunami pašalinant nedidelį kiekį arba visai nepašalinant grūdo luobelių.

Paprasčiausias būdas sužinoti apie duonos maistingumą – patikrinti jos sudėtį etiketėje. Atkreipkite dėmesį į baltymų ir angliavandenių kiekį ir, svarbiausia, kiek gramų cukraus ir skaidulinių medžiagų yra 100 gramų gaminio. „Yra ir skrudinimui skirtų sumuštinių duonos rūšių, kurios pasižymi sveikatai naudinga sudėtimi. Šiuo metu, kai parduotuvėse yra toks didelis kepinių pasirinkimas, tikrai galima išsirinkti duoną, kuri būtų ir skani, ir vertinga“, – teigia A. Kokoškinas.

Remiantis tarptautinėmis rekomendacijomis, suaugusieji per dieną turėtų suvartoti apie 28–35 g, 1–3 metų vaikai – iki 14 g, 4–13 metų vaikai – apie 16–25 g skaidulų. Dietistė Ž. Dumbraitė pataria tėvams į vaikų priešpiečių dėžutę verčiau dėti sumuštinį su vertinga duona, daržovėmis ir vaisiais nei bandelę ar kitą daug pridėtinio cukraus turintį gaminį.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Norint tinkamai maitintis – svarbiausia įvairovė
  2. Ką svarbu žinoti apie kiaušinius?
  3. Ženklai, įspėjantys, kad kūnui trūksta skaidulų
  4. Pažaislyje vyko jau trečią dešimtmetį minima sveiko maisto šventė (nuotraukos)
  5. 5 patarimai kuo pakeisti saldumynus?
  6. Kaip pasidaryti gerą sumuštinį pietums darbe
  7. Pasaulinę maisto dieną – pamąstymai apie sveiką mitybą
  8. Tyrimas: Lietuvos gyventojai grūdinio maisto vartoja per mažai
  9. D. Kunčienė: Mityba pagal metų laikus – pagrindas sveikatai
  10. Kaip neapsigauti renkantis duoną?
  11. Atėjo metas šviežių vaisių derlių paversti džiovintomis gėrybėmis
  12. Į ką svarbu atkreipti dėmesį renkantis duoną?
  13. Europos Sąjungoje siūloma maisto gaminius privalomai ženklinti pagal Nutri-Score sistemą
  14. Darbuotojų mitybos įpročiai kelia nerimą: negeria vandens ir valgo greitą maistą
  15. Kuo papildyti pavasarinį stalą?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Druskininkuose – Justino Marcinkevičiaus vardu pavadintas miesto skveras | E. Tamkevičiaus nuotr.
Lietuvoje

Druskininkuose – Justino Marcinkevičiaus vardu pavadintas miesto skveras

2025 06 30
Šalies vadovas pasveikino Šiaurės Amerikos lietuvių dainų šventės dalyvius | vilnieciams.lt nuotr.
Kultūra

Šalies vadovas pasveikino Šiaurės Amerikos lietuvių dainų šventės dalyvius

2025 06 30
ICBM vilkikas ir T-72 tankai priešais Šv. Vasilijaus soborą Maskvoje dienos šviesoje
Ukrainos balsas

Ar tikrai Rusija mažina karines išlaidas?

2025 06 29
Senamiestis nuo Išganytojo kalvos | sonsdaughters.lt nuotr.
Kultūra

Vilniečiams dovanoja ekskursiją ausinėse: veda į mažiausiai žinomą, bet labai gražią senamiesčio dalį

2025 06 29
baltoji banga.lt
Lietuvoje

„Baltoji banga“ ragina Seimą pirmadienį nemažinti atsakomybės už piktnaudžiavimą pareigomis

2025 06 28
Vilniuje pirmąkart istorijoje vyks Europos šalių geografijos olimpiada | linesa.lt nuotr.
Lietuvoje

Vilniuje pirmąkart istorijoje vyks Europos šalių geografijos olimpiada

2025 06 28
Sargėnų estakada
Lietuvoje

Atidaromas eismas Sargėnų estakada

2025 06 28
Klaipėdos kamerinis orkestras
Kultūra

Kintų muzikos šventėje – pasaulinio lygio pasirodymo lydimos Anatolijaus Šenderovo ir Ugnės Karvelis sukaktys

2025 06 28

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Nauja koalicija? apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • +++ apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos
  • Prudentia Tech apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • Rimvydas apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Ukrainiečiai mokėsi senovinių lietuvių žaidimų – „Pasijautėme kaip savi“
  • Druskininkuose – Justino Marcinkevičiaus vardu pavadintas miesto skveras
  • Šalies vadovas pasveikino Šiaurės Amerikos lietuvių dainų šventės dalyvius
  • Parduodantiems būstą – žinovės patarimai

Kiti Straipsniai

Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28
Braškės

Uogos – ne tik desertams

2025 06 25
Kokie pramanai sklando apie saldiklius?

Saldikliai: bijoti, ar vartoti?

2025 06 24
Vaikas miega

Miegas ir nutukimas: ryšys, apie kurį verta žinoti

2025 06 24
Arbūzas

Kepti ant grotelių teks net arbūzas

2025 06 24
Mėsa

Jautiena gali tapti vienu didžiausių kepsnių mėgėjų atradimų

2025 06 22
Daržovės, česnakai

Prieskoniai gali tapti natūralia pagalba medžiagų apykaitai

2025 06 22
Šašlykai

Artėjant Joninėms – nauji sprandinės paruošimo būdai

2025 06 21
Kepsninė

Nė dienos be salotų – nepamirškite jų ir prie kepsnių

2025 06 21

Skaitytojų nuomonės:

  • Nauja koalicija? apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • +++ apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos
  • Prudentia Tech apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • Rimvydas apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos
  • Valdas Jecka apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Kavos aparatas | pixabay.com nuotr.

Kaip tinkamai jungti elektros prietaisus?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai