
Lietuvoje įsibėgėja medžioklės sezonas. Kartas nuo karto gaunami pranešimai iš Alytaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos apie nustatytą trichineliozę sumedžiotiems šernams. Paskutinis pranešimas apie nustatytą trichineliozę šerno skerdenoje. Šernas buvo nušautas Pivašiūnų seniūnijoje esančiame Beržinės miške. Medžiotojai šerno skerdenos nevalgė, skerdena buvo išvežta utilizuoti.
Remiantis epidemiologinės apklausos duomenimis, žmonių trichineliozė Lietuvoje plinta per trichinelėmis užkrėstą kiaulieną bei šernieną. Daugiau nei pusė visų susirgimų kyla dėl privačiuose ūkiuose išaugintų užkrėstų kiaulių mėsos, netirtos dėl trichineliozės. Tiek Lietuvoje, tiek ir Alytaus apskrityje sergamumas trichinelioze mažėja. Pastarųjų 5 metų laikotarpyje Alytaus apskrityje registruotas tik 1 trichineliozės atvejis. Minėta liga 2008 metais sirgo suaugęs Alytaus miesto gyventojas.
Trichineliozė yra ūmi žmonių ir gyvūnų liga, kurią sukelia apvalios kirmėlės trichinelės. Pagrindinis ligos sukėlėjų rezervuaras yra laukiniai ir naminiai gyvūnai. Žmonės dažniausiai užsikrečia šia liga suvalgę žalios ar nepakankamai šiluma apruoštos trichinelėmis užkrėstos mėsos. Trichinelės pasižymi dideliu atsparumu, jos puikiai ištveria aukštą temperatūrą, sūdymą, marinavimą, rūkymą, šaldymą. Trichineles galima sunaikinti tik sudeginus mėsą.
Ligos inkubacinis periodas trunka 3–45 dienas (dažniausiai 10–25 d.), tai priklauso nuo suvalgyto užkrėstos mėsos kiekio, patekusių sukėlėjų skaičiaus, organizmo būsenos iki susirgimo ir kt. Kuo anksčiau pasireiškia ligos požymiai, tuo sunkesnė ligos eiga. Liga pasireiškia įvairiais simptomais. Susirgimo pradžioje gali būti pykinimas, vėmimas, viduriavimas. Vėliau vystosi veido, akių pabrinkimas, akių junginės uždegimas, pakyla temperatūra, atsiranda charakteringas trichineliozei požymis – raumenų skausmas, kuris gali būti labai intensyvus. Pasireiškus minėtiems negalavimams būtina kreiptis į savo šeimos gydytoją.
Apsisaugojimo priemonės:
- Vienintelis patikimas trichineliozės apsisaugojimo būdas – nevalgyti trichinelėmis užkrėstos mėsos. Paskerdę net ir savo ūkyje augintą kiaulę, skerdieną išsitirkite veterinarijos laboratorijoje. Tokiu būdu sutaupysite žymiai daugiau – apsaugosite ne tik savo, artimųjų, bet ir draugų sveikatą.
- Visada tikrinkite sumedžiotų šernų skerdieną .
- Nepirkite mėsos iš atsitiktinių prekeivių.
- Turgavietėse prekiaujama laboratoriškai patikrinta mėsa. Tačiau, jei kyla abejonių, įsitikinkite, ar yra veterinarijos laboratorijos spaudas.
- Svarbi trichineliozės profilaktikos priemonė – tinkamas auginamų kiaulių laikymas.
- Naikinkite graužikus, kadangi pastarieji yra pagrindiniai trichineliozės platintojai gamtoje.
- Nešerkite kiaulių sumedžiotų gyvūnų atliekomis, švelniakailių žvėrelių skerdiena, kuri nebuvo tirta dėl trichineliozės.