Sekmadienis, 13 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kaip tinkamai pasiruošti vasaros iškyloms gamtoje?

www.alkas.lt
2020-06-25 09:00:57
0
Kaip tinkamai pasiruošti vasaros iškyloms gamtoje?

pixabay.com nuotr.

pixabay.com nuotr.
pixabay.com nuotr.

Vis daugiau žmonių laisvalaikį planuoja gamtoje, kuris neįsivaizduojamas be įvairiausių užkandžių ir maisto ant žarijų ruošimo. Mėgstantiems iškylauti vertėtų nepamiršti keleto saugaus maisto pasirinkimo ir tvarkymo principų, kuriuos primena Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos maisto saugos specialistai.

Ruošiantis iškyloms būtina pasirūpinti ne tik maisto atsargomis, bet ir gaminiams laikyti reikiama įranga: šaltkrepšiu su vėsią temperatūrą palaikančiais šaldymo elementais arba automobiliniu šaldytuvu, greitai gendantiems maisto gaminiams transportuoti. Reikėtų turėti ir vienkartinių arba daugkartinio naudojimo stalo indų, gertuvių, termosų, peilių, šakučių, šaukštų ir kt. Išvykų krepšyje turi būti ir rankoms plauti skirtų priemonių, vienkartinių popierinių rankšluosčių, servetėlių, šiukšlių maišų atliekoms surinkti ir pan.

Poilsiui gamtoje geriausia rinktis negreit gendančius, ilgo vartojimo termino kietuosius sūrius, konservuotus ar džiovintus mėsos gaminius, vaisius, riešutus, sausus konditerijos gaminius be kremų ar įdarų. Prie keptos mėsos ar žuvies patiekalų gamtoje puikiai tiks kuo paprastesni ir natūralesni produktai, pavyzdžiui, švieži agurkai, pomidorai, lapinės salotos, svogūnai ar kitos daržovės.

Iškylų metu patariama nevartoti iš anksto namuose paruoštų mišrainių, salotų, įvairių užtepėlių, paštetų ir kitų panašių termiškai apdorotų mėsos, paukštienos gaminių, kurie genda ypač greitai.

Renkantis dešreles iškyloms būtina atkreipti dėmesį į ženklinimo informaciją etiketėse, kur nurodoma dešrelių paskirtis, sudėtis, laikymo sąlygos, tinkamumo vartoti terminai, atkreipti dėmesį į pakuotės sandarumą. Dešrelės pagal apdorojimo būdą gali būti „virtos“ ir „virtos kepamosios“. Jos gali būti parduodamos valgomame apvalkale arba be odos. Todėl būtina atkreipti dėmesį, kokia yra gaminio paskirtis. Pavyzdžiui, „Medžiotojų“ dešrelių yra ir kepamųjų, ir skirtų naudoti tik pašildytas (kurių negalima kepti ant žarijų). Be to, žinotina, kad dešrelės, kurias gaminant nebuvo naudoti nitritai, yra ne rausvos, o pilkšvos, baltos, lengvo rūkymo (gelsvos) spalvos. Tokios dešrelės tinkamos kepti aukštoje temperatūroje. Visuomet geriausia rinktis aukščiausios rūšies gaminį, o skaitant dešrelių sudėtį – atkreipti dėmesį, kokia sudėtinė dalis nurodyta pirmiausia, nes tai reiškia, kad jos yra daugiausia. Taip pat pirkti patariama kuo šviežesnius maisto produktus ir nenaudoti tokių, kurių tinkamumo vartoti terminai besibaigiantys.

Būnant gamtoje reikėtų turėti pakankamai geriamojo vandens atsargų, kad pakaktų maisto gamybai, produktams plauti, rankų higienai užtikrinti. Maisto ruošimui ar gėrimui tinka tik geriamasis vanduo.

Rankos turėtų būti plaunamos su muilu prieš ir po maisto produktų tvarkymo, ypač po žalios mėsos, žuvies. Mėsai, žuviai, salotoms ar jau paruoštiems patiekalams pjaustyti turėtų būti naudojami atskiri įrankiai ir pjaustymo lentelės, kurias prieš naudojant pakartotinai reikėtų švariai nuplauti.

Kruopščiai nusiplauti rankas vandeniu ir muilu būtina ir prieš valgį, taip pat būtina įsitikinti, kad jas nusiplautų dažnai užsimirštantys vaikai.

Mėsą, paukštieną, žuvį kepant grilyje ar kepsninėje svarbu kontroliuoti visą kepimo procesą, kad kepsniai visiškai iškeptų, bet nesudegtų, neapanglėtų jų kraštai. Kepimo procese praverstų adatinis termometras. Kepsnio viduje temperatūra turėtų būti ne mažesnė kaip 75° C.

Iškylos pietų stalą rekomenduojama apsaugoti nuo tiesioginių saulės spindulių, vėjo, dulkių ir kiek įmanoma labiau – nuo uodų, musių, vapsvų ar kitų taršos šaltinių. Riziką keliančius maisto produktus patiekus ant stalo reikėtų tuoj pat suvartoti, nes jie negali būti ilgiau laikomi be šalčio. Karštus kepsnius taip pat rekomenduojama suvartoti kaip įmanoma greičiau, o likučius sudėti į uždaromus indus ir laikyti šaltai.

Visas atidarytas maisto pakuotes patariama saugoti, kad prie jų neprieitų vabzdžiai. Iškylai baigiantis, nepamiršti susirinkti maisto likučių, susikaupusias šiukšles išmesti į tam skirtus atliekų surinkimo konteinerius.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Keturi etapai, kaip tinkamai pasiruošti iškylai gamtoje
  2. Nauja tvarka apibrėš, kaip gamtoje kurti ugnį
  3. Patarimai ruošiantis iškylai gamtoje
  4. Kokius gaminius rinktis iškylavimui gamtoje?
  5. Penkios gudrybės, kurias privalote žinoti, prasidėjus kepimo lauke laikui

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

UNESCO sesijoje Lietuva pristatė paveldo apsaugos pokyčius | vstt.lrv.lt nuotr.
Kultūra

UNESCO sesijoje Lietuva pristatė paveldo apsaugos pokyčius

2025 07 12
Valstybinė kalbos inspekcija šių metų pirmą pusmetį patikrino 25 įmones, įstaigas
Kalba

Valstybinė kalbos inspekcija šių metų pirmą pusmetį patikrino 25 įmones

2025 07 12
ES švelnins toksiškų, vėžį sukeliančių medžiagų naudojimo kosmetikoje apribojimus
Gamta ir žmogus

ES švelnins toksiškų, vėžį sukeliančių medžiagų naudojimo kosmetikoje apribojimus

2025 07 12
Kauno meras Visvaldas Matijošaitis
Lietuvoje

Liberalas prašo Seime tirti Kauno mero ryšius

2025 07 11
Atgimimo aikšte Klaipėdoje | klaipeda.lt nuotr.
Lietuvoje

Darbai Klaipėdos atgimimo aikštėje juda į priekį

2025 07 11
Mopedas
Lietuvoje

Siūloma mopedų vairuotojams laikyti praktikos egzaminą

2025 07 11
„Bitė“
Lietuvoje

Laikinai neveiks kai kurios „Bitės“ paslaugos, ryšys nesutriks

2025 07 11
Raminta Popovienė
Lietuvoje

Dėl valstybinių brandos egzaminų liberalai kviečia ministrę

2025 07 11

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • testas apie V. Vadapalas. Vilniaus klausimas ir tarptautinė teisė
  • :) apie V. Vadapalas. Vilniaus klausimas ir tarptautinė teisė
  • Bartas apie Liberalas prašo Seime tirti Kauno mero ryšius
  • Naivus klausimas apie V. Sinica. Nesimokykime lietuviškai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?
  • Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?
  • Kaip susikurti jaukią užuovėją namuose?
  • Darbo stalas gali apie jus papasakoti daugiau, nei manote

Kiti Straipsniai

Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Iškyla

Nepastebimi pavojai iškylos metu

2025 07 06
Bitininkai | ŽŪM nuotr.

Bitininkų kantrybę bando ir gamta, ir klastotojai

2025 07 04
Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus | vmvt.lrv.lt nuotr.

Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus

2025 06 14
Baidarės | pixabay.com nuotr.

Kodėl sportas lauke yra toks naudingas sveikatai?

2025 06 09
Kepsninė

Vasaros pietums – suktinukai su traškiomis daržovėmis

2025 06 07
Želdiniai

Sostinė laukia gyventojų idėjų

2025 06 06
Namas

Būstas regionuose: ieškoma ramybės, saugumo ir gamtos

2025 05 31
Šikšnosparnis europinis plačiaausis

Pamatę saugomą rūšį, praneškite apie tai – padėsite ją išsaugoti

2025 05 25
Tarptautinė biologinės įvairovės diena

Tarptautinę biologinės įvairovės dieną – dėmesys darniam vystymuisi

2025 05 22

Skaitytojų nuomonės:

  • testas apie V. Vadapalas. Vilniaus klausimas ir tarptautinė teisė
  • :) apie V. Vadapalas. Vilniaus klausimas ir tarptautinė teisė
  • Bartas apie Liberalas prašo Seime tirti Kauno mero ryšius
  • Naivus klausimas apie V. Sinica. Nesimokykime lietuviškai
  • Rimgaudas apie J. Vaiškūnas. Tarptautinis teismas atsisako persekioti agresorius?
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
1941 m. Birželio sukilimo minėjimas | Art Cyras nuotr.

Vilniuje paminėtas 1941 m. Birželio sukilimas (video, nuotraukos)

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai