Šeštadienis, 23 sausio, 2021
  • Apie Alkas.lt
  • Renginiai
    • Paskaitos
    • Seminarai
    • Konferencijos
    • Šventės
    • Koncertai, vakaronės, pasilinksminimai
    • Parodos
    • Kiti renginiai
  • Skelbimai
    • Ieško
    • Siūlo
    • Konkursai
  • Žaidimai
  • Radijas
  • Nuorodos
    • Pradžia
  • Reklama
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi įrašai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi įrašai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Avižos padės išgyventi visą savaitę

www.alkas.lt
2020 04 23 06:00
0
0
SHARES
Avižos padės išgyventi visą savaitę

Avižinių dribsnių rutuliukai | „Malsenos“ nuotr.

Avižinių dribsnių rutuliukai | „Malsenos“ nuotr.
Avižinių dribsnių rutuliukai | „Malsenos“ nuotr.

Karantino metu gali pritrūkti idėjų, ką greito ir skanaus pasigaminti. Tikėtina, kad daugelis savo virtuvėje turi kruopų, kurių pagalba galima pasigaminti patiekalus visai savaitei – tiek gardžius desertus, tiek ir maistingus pietus. Ir tas patiekalas – tai avižos. Maisto tinklaraštininkė Gabrielė Žutautaitė teigia, kad avižos nepelnytai priskiriamos tik pusryčiams ir košėms. Iš tiesų tai vienas universaliausių, maistingiausių ir pigiausių maisto gaminių, kurio pagalba galima susikurti kone visos savaitės valgiaraštį.

Avižos, priešingai nei kiti Lietuvoje žinomi grūdai, puikiai dera tiek sūriuose patiekaluose, tiek užkandžiuose, tiek desertuose, todėl yra bene universaliausias maisto gaminys.

„Aš avižas atradau prieš metus, kai mečiau sau iššūkį ir visą mėnesį pusryčiams valgiau tik avižinę košę. Tačiau šio bandymo dėka sužinojau ne tik daugybę patiekalų ir skonių, bet ir kitų avižų privalumų. Pavyzdžiui, avižose yra daugiau baltymų bei gerųjų riebalų nei daugumoje kitų grūdų. Avižų universalumas stebina – jas renkasi ir augalinės mitybos žinovai, ir profesionalūs sportininkai, net ir netoleruojantys glitimo. Be to, gaminti su avižomis apsimoka – su jomis galite sukurti daug skirtingų visos savaitės patiekalų, kurie neapsiriboja tik pusryčiais“, – tikina tinklaraštininkė.

Dėl itin gausaus naudingųjų medžiagų kiekio, avižos vadinamos vienu maistingiausių gaminių pasaulyje, jos priskiriamos net funkcinio maisto kategorijai. Avižiniuose dribsniuose gausu geležies, B grupės vitaminų, kalcio, netirpių maistinių skaidulų. Tačiau, anot „Malsenos“ kokybės vadovės Vitos Petravičiūtės, ne visos avižos ir jų maistingumas vienodas, svarbu pasirinkti kokybiškas.

„Lietuviams pasisekė, nes jie gali įsigyti vietos ūkininkų auginamų kokybiškų avižų – mūsų klimatas palankus joms augti. Nors maistinės avižos Lietuvoje auga dar sąlyginai neilgai – jas iš Skandinavijos atvežėme prieš septynerius metus, ši kultūra kasmet populiarėja, o pasirinkimas lentynose – didėja. Kokybiškas avižas atskirti nesudėtinga – visų pirma išsiaiškinkite, ar gamintojas renkasi aukščiausios kokybės grūdus. Antra, jas atidžiai apžiūrėkite – maistui skirtos avižos turėtų būti nuo gelsvos iki auksinės spalvos, patamsėjusių avižų skonis bus prastesnis. Taip pat atkreipkite dėmesį, ar avižos neturi pašalinių kvapų ar matomų priemaišų“, – sako V. Petravičiūtė.

5 receptai su avižomis – visai savaitei

Avižos sensta ir apkarsta greičiau nei kiti grūdai, nes jose yra ypač daug naudingų nesočiųjų riebalų rūgščių. Jeigu jūsų spintelėje užsiliko avižinių dribsnių – išbandykite maisto tinklaraščio „Pusryčiams“ autorės Gabrielės Žutautaitės drauge su „Malsena“ sukurtus receptus visai savaitei. Jie padės atrasti naujų būdų, kaip iš vienos sudedamosios  dalies susikurti skirtingus patiekalus ir užkandžius.

Trupininis avižų pyragas | „Malsenos“ nuotr.
Trupininis avižų pyragas | „Malsenos“ nuotr.

Sotūs pietūs: avižinis „Budos“ dubenėlis su burokėlių humusu

Jums reikės: pusės stiklinės (apie 50 g) viso grūdo avižinių dribsnių, 2 nedidelių morkų, pusės avokado, ¼ smulkinto raudonojo svogūno ir nedidelio agurko, 1 kiaušinio, šlakelio aliejaus, citrinos sulčių, druskos, stiklinės ar pusės kubelio sultinio, gabalėlio sviesto. Burokėlių humuso ar kitos turimos užtepėlės pagardinimui.

Išilgai supjaustykite morkas ir jas apskrudinkite keptuvėje. Puode, tirpintame svieste, trumpai pakepkite dribsnius, o tuomet išvirkite juos sultinyje. Uždenkite dangčiu. Tuo metu keptuvėje įkaitinkite aliejų, įmuškite kiaušinį. Kepkite tol, kol kiaušinio baltymas iškepa, o trynys lieka skystas.

Patiekite dubenį: išklokite avižinius dribsnius, kraštuose dėliokite daržoves, per vidurį dėkite keptą kiaušinį ir gerą šaukštą burokėlių humuso ar kitos užtepėlės. Daržoves pabarstykite druska, pipirais ir apšlakstykite citrinos sultimis. Gardinkite mėgstamomis sėklomis ar daigais.

Avižinis budos dubenėlis | „Malsenos“ nuotr.
Avižinis budos dubenėlis | „Malsenos“ nuotr.

Maistinga vakarienė: avižų ir avinžirnių paplotėliai

Jums reikės: 1 skardinės konservuotų avinžirnių su skysčiu, 2/3 stiklinės (60-70 g) greitai paruošiamų „Malsenos“ avižinių dribsnių, 1 česnako skiltelės, pusės a. š. svogūno miltelių, pusės a. š. saldžiosios paprikos miltelių, žiupsnio rūkytos paprikos miltelių, džiūvėsėlių, druskos, pipirų.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Nusunkite avinžirnius, skystį pasilikite – jo prireiks. Smulkintuve susmulkinkite avižinius dribsnius, supilkite pusę stiklinės nusunkto skysčio, sudėkite likusias sudedamas dalis ir sutrinkite iki vientisos masės. Rankomis formuokite paplotėlius, juos apvoliokite džiūvėsėliuose. Paplotėlius dėkite ant kepimo popieriumi išklotos ir aliejumi pateptos skardos ir kepkite 30-40 minučių, kol gražiai apskrus.

Patiekite su mėgstamu jogurto ar grietinės padažu, ypač tinka graikiškasis „tzatziki“. Paplotėlius taip pat galite patiekti kaip priedą šalia mėgstamų šviežių ar marinuotų salotų.

Avižų ir avinžirnių paplotėliai | „Malsenos“ nuotr.
Avižų ir avinžirnių paplotėliai | „Malsenos“ nuotr.

Imunitetą stiprinantys pusryčiai: kokosinis kokteilis su avižomis

Jums reikės: banano, 1 v. š. kokoso drožlių, 2 v. š. greitai paruošiamų avižinių dribsnių, 100 ml kokosų pieno, 50 ml vandens, žiupsnio ciberžolės ir imbiero, pasirinktinai – turimo tropinio vaisiaus (mango, ananaso) gabalėlių, mėgstamų riešutų.

Visas sudedamas dalis suplakite elektriniu plaktuvu. Išplaktą kokteilį apibarstykite dar šiek tiek ciberžolės miltelių, gardinkite mėgstamais smulkintais riešutais.

Kokosinis kokteilis su avižomis | „Malsenos“ nuotr.
Kokosinis kokteilis su avižomis | „Malsenos“ nuotr.

Energijos suteikiantis užkandis: avižinių dribsnių rutuliukai

Jums reikės: 1 stiklinės viso grūdo avižinių dribsnių, pusės stiklinės riešutų sviesto, ketvirtadalio stiklinės (4 v. š.) skysto saldiklio (medaus ar klevų sirupo), pusės stiklinės mėgstamų džiovintų vaisių arba riešutų.

Į dubenį sudėkite visus reikiamus gaminius ir gerai išmaišykite iki vientisos masės. Masę pusvalandžiui įdėkite į šaldytuvą – taip lengviau formuosis rutuliukai.

Iš atvėsusios masės formuokite norimo dydžio rutuliukus. Juos galite apvolioti kokosų drožlėse. Suformuotus rutuliukus laikykite šaldytuve iki savaitės.

 Avižinių dribsnių rutuliukai | „Malsenos“ nuotr.
Avižinių dribsnių rutuliukai | „Malsenos“ nuotr.

Lengvas ir paprastas desertas: avižų „trupinainis“ su uogiene

Jums reikės: 1 stiklinės viso grūdo avižinių dribsnių, 100 g kvietinių miltų, 50 g rudojo cukraus, 140 g tirpinto sviesto, mėgstamo džemo, žiupsnio druskos. Trupininiams: 1 stiklinės greitai paruošiamų avižinių dribsnių, 1 stiklinės miltų, 1/3 stiklinės cukraus, apie 70 g tirpinto sviesto, žiupsnio druskos.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Susmulkinkite viso grūdo avižinius dribsnius. Ištirpinkite sviestą. Dubenyje sumaišykite dribsnius, kvietinius miltus, cukrų, dosnų žiupsnį druskos. Po truputį pilkite tirpintą sviestą ir maišykite masę. Ją gerai suslėkite kepimo inde, išklotame kepimo popieriumi. Kepkite apie 15-20 minučių, kol masė išsausės.

Paruoškite trupininį sluoksnį. Dubenyje gerai išmaišykite visus reikiamus gaminius. Juos palengva apliekite sviestu ir maišykite rankomis, kol masė primins drėgną smėlį.

Iškepus pirmam sluoksniui, jį ištraukite iš orkaitės. Tolygiai paskirstykite džemą. Viską gausiai pabarstykite trupiniais. Kepkite orkaitėje 35-40 minučių, kol viršutinis sluoksnis gražiai paruduos. Iškeptam pyragui leiskite kiek atvėsti ir tik tada pjaustykite.

Trupininis avižų pyragas | „Malsenos“ nuotr.
Trupininis avižų pyragas | „Malsenos“ nuotr.

Susiję straipsniai:

  1. Avižos lietuvių virtuvėje: kaip seni papročiai virto naujais?
  2. Svarbiausi vitaminai moterims skirtingais gyvenimo tarpsniams
  3. Grūdai – kokie gaminiai iš tikrųjų yra sveiki?

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Kokia varškės nauda ir ką iš jos gaminti?

Varškė – ir greitiems užkandžiams ir smaližiams

2021 01 23
Kaip saugoti obuolius žiemą?

Kaip saugoti obuolius žiemą?

2021 01 10
Kalėdos namuose: 3 tradiciniai ir kvepiantys vaikyste kepinių receptai

Kalėdos namuose: 3 tradiciniai ir kvepiantys vaikyste kepinių receptai

2020 12 21
Tikimasi, kad Lietuvoje vystoma nauja avižų veislė bus pripažinta švariausia pasaulyje

Tikimasi, kad Lietuvoje vystoma nauja avižų veislė bus pripažinta švariausia pasaulyje

2020 09 13
Mineralai labai reikalingi grožiui ir gyvybingumui palaikyti

Mineralai labai reikalingi grožiui ir gyvybingumui palaikyti

2020 08 13
Kaip išsirinkti gerą duoną?

Kaip išsirinkti gerą duoną?

2020 08 02
Bunda itin vertingus vaisius vedantys augalai

Bunda itin vertingus vaisius vedantys augalai

2020 04 16
Ką svarbu žinoti apie kiaušinius?

Ką svarbu žinoti apie kiaušinius?

2020 04 05
Koks kasdienis maisto gaminys prisideda prie imuniteto stiprinimo?

Koks kasdienis maisto gaminys prisideda prie imuniteto stiprinimo?

2020 03 28
Kaip sumažinti cukraus vartojimą ir pasirinkti sveikesnius gaminius?

Kaip sumažinti cukraus vartojimą ir pasirinkti sveikesnius gaminius?

2020 01 16
Rodyti daugiau

Naujienos

Kelio matomumas žiemą – klaidos, kurios gali kainuoti itin brangiai
Gamta ir žmogus

Kokių priemonių imtis užšalus automobilio durelėms ar langams?

2021 01 23
Kokia varškės nauda ir ką iš jos gaminti?
Gamta ir žmogus

Varškė – ir greitiems užkandžiams ir smaližiams

2021 01 23
Iš beveik penkių dešimčių kandidatų išrinkti 2020-ųjų Metų panevėžiečiai
Lietuvoje

Iš beveik penkių dešimčių kandidatų išrinkti 2020-ųjų Metų panevėžiečiai

2021 01 23
Lėktuvas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Gamta ir žmogus

2020-ieji – didžiausių iššūkių aviacijai metai

2021 01 23
Marija Gimbutienė. 1947m. Topanga, JAV | LMAVB F339-69 nuotr.
Etninė kultūra

Minime prof. Marijos Gimbutienės 100-ąsias gimimo metines

2021 01 23
Vilniuje kils naujos mokyklos, ligoninės ir sporto aikštynai
Lietuvoje

Vilniuje kils naujos mokyklos, ligoninės ir sporto aikštynai

2021 01 23
Pasauliniame maisto ir žemės ūkio forume dėmesys skirtas maisto tiekimui ir klimato kaitai
Lietuvoje

Pasauliniame maisto ir žemės ūkio forume dėmesys skirtas maisto tiekimui ir klimato kaitai

2021 01 23
VLK primena: per šventes pasirūpinkite ir sveikata, ir pinigine
Gamta ir žmogus

Draudikai: prasidėjus atodrėkiui vaikščioti reikia itin atidžiai

2021 01 23


SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Romas apie A. Šimeliūnas. Navalno sugrįžimas – rusiška ruletė, kai visa revolverio dėtuvė užtaisyta (video)
  • Pajūrietis apie 2020-ieji – didžiausių iššūkių aviacijai metai
  • -.-.- apie Pokarvių mūšiui – 760
  • -.-.- apie Pokarvių mūšiui – 760

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kokių priemonių imtis užšalus automobilio durelėms ar langams?
  • Marijai Gimbutienei – 100 (video, nuotraukos)
  • Varškė – ir greitiems užkandžiams ir smaližiams
  • Iš beveik penkių dešimčių kandidatų išrinkti 2020-ųjų Metų panevėžiečiai

Skaitomiausi straipsniai

  • Baltų tikėjimo puoselėtojai kviečiami dalyvauti elektroninėje apklausoje (video) peržiūrėta: 2379; komentarų: 18
  • D. Razauskas. Arba Lietuva, arba „lotyniško pagrindo“ asmenvardžiai peržiūrėta: 2019; komentarų: 21
  • M. Puidokas. Kas žlugdo Vakarų civilizaciją ir iškelia komunistinę Kiniją? peržiūrėta: 1739; komentarų: 32
  • I. Meškauskas. Užmirštieji šaukiasi teisingumo ir atminimo peržiūrėta: 1423; komentarų: 4
  • Visuomenininkai toliau muša pavojaus varpais dėl Panevėžyje griaunamo kino teatro „Garsas“ (nuotraukos) peržiūrėta: 1332; komentarų: 1
  • A. Sabūnas. Lietuvos piliečio kreipimasis į naująją Vyriausybę peržiūrėta: 1305; komentarų: 13

Artimiausi renginiai

  1. Rasos

    2021-06-23 08:00 - 2021-06-24 17:00

Žiūrėti visus Renginiai

Kiti Straipsniai

Varškė – ir greitiems užkandžiams ir smaližiams

by Ditė Česėkaitė
2021 01 23
0
Kokia varškės nauda ir ką iš jos gaminti?

  Varškė nuo seno ant lietuvių stalo užėmė svarbią vietą. Dėl švelnaus skonio ją galima valgyti vieną ar derinti su...

Skaityti toliau

Kaip saugoti obuolius žiemą?

by Kristina Aleknaitė
2021 01 10
0
Kaip saugoti obuolius žiemą?

Obuoliai – tikriausiai labiausiai pamėgti, plačiausiai auginami ir daugiausiai vartojami vaisiai Lietuvoje. Jie ypatingai naudingi kiekvieno kūnui, nes juose gausu...

Skaityti toliau

Kalėdos namuose: 3 tradiciniai ir kvepiantys vaikyste kepinių receptai

by Kristina Aleknaitė
2020 12 21
0
Kalėdos namuose: 3 tradiciniai ir kvepiantys vaikyste kepinių receptai

Sonata Salkauskaitė ir Renata Ničajienė | Kepimo akademijos nuotr. Tikriausiai nei vienas neįsivaizduoja savo šventinio stalo...

Skaityti toliau

Naujausi komentarai

  • Romas apie A. Šimeliūnas. Navalno sugrįžimas – rusiška ruletė, kai visa revolverio dėtuvė užtaisyta (video)
  • Pajūrietis apie 2020-ieji – didžiausių iššūkių aviacijai metai
  • -.-.- apie Pokarvių mūšiui – 760
  • -.-.- apie Pokarvių mūšiui – 760
  • Bartas apie Seime verda aistros dėl padėjėjų

Tags

Aplinkos ministerija Dalia Grybauskaitė ES Europos sąjunga gamta Gamta ir ekologija istorija JAV Kaunas kelionės kinas Knyga konkursas koronavirusas kultūra Kultūros ministerija kultūros paveldas Latvija lenkai Lenkija Lietuva lietuviai lietuvių kalba menas mokiniai mokslas muzika NATO paroda politika renginiai rinkimai Rusija Seimas sportas studentai sveikata tauta Ukraina vaikai Vilnius Vyriausybė Šventės šventė švietimas
Kitas straipsnis
Kaip atsikratyti papildomų kilogramų nuo pilvo ir šlaunų

Kaip atsikratyti papildomų kilogramų nuo pilvo ir šlaunų

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | Visi įrašai

Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Apie Alkas.lt
  • Renginiai
  • Skelbimai
  • Žaidimai
  • Radijas
  • Nuorodos
  • Reklama
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi įrašai