Nacionalinės kokybės gaminiai (NKP) vis dažniau atranda vietą pirkėjų krepšeliuose. Natūralu, kad ir dalį gamintojų tai paskatina savo gaminius auginti tvariau ir gamybą sertifikuoti su šiuo kokybės ženklu.
Žemės ūkio rūmų (ŽŪR) Sertifikavimo skyrius pirmąjį sertifikatą NKP maisto gaminiams išdavė balandžio mėnesį UAB Idavang.
„Šiandien vartotojas reikalauja kokybės, todėl mūsų įmonė stengiasi ją užtikrinti ir pateikti vartotojams tik aukščiausios kokybės gamybą.
UAB Idavang skiria didelį dėmesį aplinkosaugai, aukštai gamybos kokybei, skaidrumui ir pasitikėjimu grindžiamiems santykiams.
Todėl ryžomės ir dar vienam žingsniui – savo gamybos sertifikavimui pagal Nacionalinės maisto kokybės reikalavimus (NKP).
Tikrai džiaugiuosi Žemės ūkio rūmų Sertifikavimo skyriaus darbuotojų ne tik reiklumu, bet ir geranoriškumu bei konsultacine pagalba.
Taigi sėkmingai sertifikavome pagal nacionalinę maisto kokybės sistemą pagamintą gaminį, kurį ženklinsime NKP ženklu „Nacionalinė kokybė Lietuva“.
Manau, kad kiekvienas maisto gamintojas turi skirti dėmesį lietuviškos gamybos vartojimo skatinimui ir viešinimui“,
– sako UAB Idavang generalinis direktorius Saulius Leonavičius.
Pigesnis ir greitesnis procesas
Iki šiol už NKP gaminių sertifikavimą buvo atsakingos tik dvi įstaigos.
Sertifikavimo skyriaus vedėjo Ramūno Stonkaus teigimu, didesnis sertifikuojančių įstaigų skaičius padidins konkurenciją ir, tikėtina, gamintojams šios paslaugos pigs.
Sertifikavimo skyrius daugiausia dėmesio sieks skirti bitininkystės, jos gaminių ir mišinių, šviežių ir perdirbtų vaisių ir daržovių sertifikavimui.
,,Sieksime užtikrinti greitesnį ir pigesnį procesų ir darbų atlikimą. Visada svarbu remti mūsų vietos ūkininkus, kurie renkasi tvaresnę gamybą“, – kalbėjo R. Stonkus.
Anot jo, NKP gamybos sistemoje verta dalyvauti dėl kelių priežasčių. Pirma, ženklais „Kokybė“ ir „Nacionalinė kokybė Lietuva“ pažymėti gaminiai išsiskiria iš masinio gamybos srauto ir dėl savo išskirtinių savybių yra paklausesni rinkoje.
Antra, mažesni mineralinių trąšų ir augalų apsaugos priemonių kiekiai sąlygoja mažesnę taršą.
Gaminant NKP diegiamos aplinkai palankesnės gamybos technologijos ir mažinama aplinkos tarša.
Trečia, ūkininkams suteikia galimybė įgyti konkurencinį pranašumą, nes sertifikuoti gaminiai, kurių gamybos procesas yra valdomas nepriklausomos sertifikavimo įstaigos, pelno vartotojų pasitikėjimą.
Jis taip pat pastebėjo, kad Žemės ūkio ministerija prisideda prie ženklo garsinimo ir gaminio tiekimo rinkai sistemos formavimo.
R. Stonkus primena ir bendruosius NKP reikalavimus:
NKP gamybos procese ribojamas mineralinių trąšų naudojimo dažnumas ir laikas;
NKP gamybos procese ribojamas vaistų (gyvulininkystėje) kiekiai;
Įgyvendinami paukščių auginimo be antibiotikų reikalavimai,
Visas NKP auginimo, gamybos ir (arba) perdirbimo procesas vykdomas valdomuose ūkiuose ir įmonėse, kurios turi užtikrinti šio proceso atsekamumą ir privalo laikytis taisyklių reikalavimų, įskaitant ir tiekimo į rinką procesą.
Aukštesnės kokybės gaminiai
NKP sistema įteisinta nuo 2007 m. Šia sistema siekiama sudaryti ūkio subjektams, ypač smulkiesiems, galimybes sukurti didesnę gaminio pridedamąją vertę ir atrasti nišą persotintoje rinkoje.
Globalizacijos procesui užvaldžius rinkas, vis svarbesnis tampa įprastinio, vietinio maisto gamybos ir vartojimo papročių išsaugojimas. Šalys šį uždavinį sprendžia skirtingais būdais.
Iki tol Lietuvoje nebuvo plačiai naudojami nei išskirtiniai ženklai, pažymintys vietos maisto gamintojų gaminius, nei kokybės sistemos, todėl, išanalizavus kitų šalių kokybės sistemas ir remiantis jų patirtimi, buvo nutarta kurti NKP sistemą.
Paprastai sakant, NKP maisto gaminys, yra gaminys, kurio kokybė pranoksta Europos Sąjungos ir nacionalinių teisės aktų nustatytus šių gaminių saugos, gyvūnų ir augalų sveikatos, gyvūnų gerovės ar aplinkosaugos reikalavimus ir (arba) kuris dėl tam tikrų ūkininkavimo ar gamybos būdų naudojimo pasižymi ypatingomis savybėmis.
Tai pagaliau net užsimerkę žinosime ką valgome ? Mėsa turės mėsos skonį ? ( Gal kas prisimenate mėsos , lašinių , dešrų skonį iki Laisvos Lietuvos ? ) , Valgysim be GMO ir begalės chemikalų ? Net ir kiaušiniai turės kiaušinių skonį ?