Trichineliozės protrūkis Kėdainių rajone (1)

forest.lt info nuotr.

forest.lt info nuotr.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, Kėdainių rajone penki žmonės susirgo trichinelioze. Židinio epidemiologinio tyrimo metu nustatyta, kad infekcijos šaltinis buvo privačiame ūkyje užaugintos kiaulės mėsos gaminiai.

Skerdiena dėl trichineliozės buvo atiduota ištyrimui Kėdainių rajono privačiam veterinarijos gydytojui, kuris mėsos mėginiuose trichinelių neaptiko. Vasario 6 d. pirmam  ligoniui diagnozavus trichineliozę, mėsos mėginiai buvo išsiųsti į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą. Vasario 19 d. gautas tyrimų atsakymas, patvirtinantis, kad mėsoje rasta trichinelių lervų.

Trichineliozė – ūmus žmonių ir gyvūnų susirgimas, kurį sukelia apvaliosios Trichinella genties kirmėlės. Žmogus užsikrečia valgydamas nepakankamai termiškai apdorotą kiaulieną, šernieną arba kitokią žvėrieną, kurios raumenyse yra trichinelių lervų.

Ligos klinika gali būti labai įvairi – tai lemia į organizmą pakliuvusių trichinelių kiekis bei žmogaus individualus jautrumas infekcijai. Ligos požymiai dažniausiai išryškėja praėjus 2–3 savaitėms nuo užsikrėtimo. Trichineliozė žmonėms pasireiškia silpnumu, pykinimu, aukšta temperatūra, veido, akių vokų pabrinkimu, raumenų bei sąnarių skausmais.

Židinių epidemiologinių tyrimų analizė rodo, kad žmonių trichineliozė Lietuvoje plinta per infekuotą trichinelėmis kiaulieną ir šernieną. 2003–2012 m. duomenimis, dažniausiai žmonės trichinelioze užsikrėtė per trichinelėmis infekuotą kiaulieną (53,5 proc. visų žmonių trichineliozės atvejų), per šernieną – 23 proc. visų atvejų ir 23,5 proc. atvejų lieko neišaiškinti.

Kaip išvengti užsikrėtimo trichinelioze?

•Žmonės maistui turi vartoti tik veterinarijos specialistų patikrintą kiaulieną ir šernieną. Visa skerdiena turi būti tikrinama dėl trichineliozės. Reikia nupjauti gabaliuką (apie 100 gramų) raumenų (geriausiai diafragmos, liežuvio, tarpšonkaulinių raumenų) ir nunešti į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos laboratoriją. Tik gavus neigiamą atsakymą, galima vartoti mėsą maistui. Jeigu skerdienoje randama nors viena trichinelės lerva, skerdiena turi būti sunaikinama. Trichinelių lervos yra labai atsparios. Sušaldytos iki -18°C temperatūros mėsoje trichinelių lervos žūna per 10 dienų. Sūdant ar rūkant mėsą bei dešras, jos žūna tik viršutiniuose sluoksniuose. Net verdant ar kepant didelius gabalus, jų viduje trichinelės išlieka gyvos.

•Nepirkti nelegaliai pardavinėjamos mėsos. Į turgavietes patenka mėsa patikrinta dėl trichineliozės, tačiau kilus įtarimui dėl mėsos kokybės, galima paprašyti, kad būtų  parodytas veterinarijos laboratorijos spaudas ant mėsos.

•Graužikai yra pagrindiniai trichineliozės platintojai gamtoje. Pelės žiemai subėgdamos į gyvenamuosius namus, pavasarį – į laukus ir miškus, perneša šią ligą nuo laukinių gyvūnų naminiams ir atvirkščiai. Todėl būtina ūkiuose naikinti graužikus, nuo kurių dažniausiai ir užsikrečia kiaulės, nutrijos ir kiti gyvūnai.

•Kiaules gali užkrėsti ir medžiotojai, jas šerdami žaliomis medžioklės laimikių atliekomis, kurios gali būti užkrėstos trichinelėmis. Todėl sumedžiotų arba kritusių laukinių plėšrūnų, graužikų, valkataujančių šunų ir kačių lavonus reikia sudeginti arba giliai užkasti, kad jų nesuėstų kiaulės ar kiti laukiniai gyvūnai.

Kategorijos: Gamta ir žmogus, Sveikata, Visi įrašai | Žymos: , , , , , , .
Skaityti komentarusKomentavimo taisyklės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *