Antradienis, 23 rugsėjo, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Greitos ir pigios idėjos tiems, kas mėgsta sūrį

www.alkas.lt
2025-08-03 17:16:00
0
Fetos sūris, maistas

Fetos sūris, maistas | pixabay.com, PDPhotos nuotr.

       

Pasakyti „ne“ sūriui – tikrai sunki užduotis. Rytą pradedame su riekele jo ant duonos, priešpiečiams valgome salotas su mocarela, užkandžiaujame kietuoju ir gurmaniškais pelėsiniais, jis palaimingai tįsta ant picos ar su makaronais… Daugeliui vieni skaniausių patiekalų yra būtent su sūriu, todėl jis paprastai yra būtiniausių pirkinių sąraše, pastebi Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Tad ir nauji receptai visada pravers – pavyzdžiui, greito užkandžio, gurmaniškų salotų ar socialiniuose tinkluose karaliaujančios užtepėlės. Mažos išlaidos ir nedaug darbo apdovanos fantastišku rezultatu.

Lietuviai tikrai yra pakankamai dideli sūrio mėgėjai ir mėgsta atrasti naujas rūšis – pardavimų statistika labai gerai atskleidžia mūsų įpročius, sako tinklo atstovė.

„Dažniausiai gyventojų šaldytuvuose rasite fermentinių, tepamųjų sūrių. Tačiau ir mocarela, kietieji, įvairūs pelėsiniai sūriai, feta jau seniai daugeliui tapę įprasta meniu dalimi. Vasarą sūrių populiarumas taip pat neslūgsta – salotos su feta ir arbūzu yra vienas šiltojo sezono simbolių, vis daugiau žmonių atranda, kaip skanu ant grilio iškepti bri, kamemberą ar halumį, būtinai įspraudžia riekelę į naminius mėsainius ar tiesiog mėgaujasi gurmaniška užkandžių lenta, kurioje pagrindiniai herojai būna įmantresni sūriai. Pavyzdžiui, skaninti trumais, laukiniais česnakais, paprikomis ar pagaminti iš ožkų pieno“, – pirkėjų įpročius apžvelgia G. Kitovė.

Kaip ir kur laikyti sūrį?

Sūrių priskaičiuojama tūkstančiai rūšių, ir kiekvieno gerbėjo svajonė – visą šaldytuvą pripildyti gardžiausiais pasirinkimais. Pasinaudojant akcijomis dažnas apsirūpina gausesnėmis jo atsargomis, mat sūris, priklausomai nuo jo rūšies, gali ilgokai išstovėti ir sulaukti savo šlovės valandos virtuvėje. Jei esate vienas tų, kurie be sūrio gyventi negali, „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška dalijasi naudingais patarimais ir keliomis gudrybėmis, kaip šį produktą namuose laikyti, kad jis džiugintų ilgiau.

Prapjautą sūrį – suvyniokite ir įdėkite į indelį. „Jeigu pakuotės neatidarėte – tai nereikia nieko galvoti, dėkite sūrį į šaldytuvą ir suvartokite iki nurodytos datos. Jeigu jį jau paskanavote, nebedėkite atgal į tą pačią plėvelę, mat joje sūris drėks, o tai reiškia – greičiau ges. Gedimą skatins ir deguonis, todėl sūrį suvyniokite į sviestinį popierių žiūrėdami, kad perpjauta dalis būtų uždengta. Verta tuomet pasirūpinti dviguba apsauga – įdėkite dar ir į uždengiamą dėžutę. Taip ir sūris lėčiau, gers, ir kvapai šaldytuve mažiau maišysis“, – pataria E. Semaška.

Triukas su gabalėliu cukraus. Svarbu, kad sūrio neveiktų drėgmė, todėl galite į indelį įdėti ir kubelį cukraus. Jis ją sugers, o sūris ilgiau išliks tinkamas vartoti.

Skirtingiems sūriams – skirtingos lentynos. „Įtakos turi ir laikymo vieta šaldytuve. Geriausia nelaikyti jų durelėse, nes varstant šaldytuvą ten temperatūra labiausiai keičiasi – pieno produktai to nemėgsta. Minkštus sūrius dėkite į šalčiausią lentyną (paprastai – žemiausią, virš vairių ir daržovių stalčiaus). O brandintiems ir pusiau brandintiems geriau šiek tiek aukštesnė temperatūra, tad juos padėkite šaldytuvo viršuje“, – patarimais dalijasi „Iki“ kulinarijos šefė.

Tiesa, kai tiek daug skanių receptų su sūriu – bus mažas stebuklas, jeigu jis ilgai užsistovėtų šaldytuve. „Iki“ kulinarijos šefė E. Semaška dalijasi 3 ypač skaniais, nebrangiais ir greitais receptais.

Internautų pamėgta universalioji plakta feta per 5 minutes

Reikės: 180 g fetos sūrio, 80 g šviežio tepamo sūrio, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, tarkuotos citrinos žievelės arba šviežiai spaustų citrinos sulčių.Ant viršaus pasirinktinai: skrudintų sezamų sėklų, smulkintų žalumynų, čili dribsnių, alyvuogių aliejaus, skysto medaus.

Gaminame:

  1. Į maisto smulkintuvą sudėkite fetą, tepamą sūrį, alyvuogių aliejų ir citrinos žievelę. Maišykite, kol viskas virs glotnia ir kremine mase. Paragaukite – jei per sūru, įdėkite šiek tiek daugiau tepamo sūrio, galite įdėti ir šiek tiek graikinio jogurto.

  2. Viskas – sudėkite į indą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite sausoje keptuvėje skrudintomis sezamų sėklomis, kitais mėgstamais pagardais ir patiekite.

  3. Padažas neįtikėtinai universalus – į jį merkite traškučius ar duonos lazdeles, pjaustytas šviežias ar keptas daržoves, patiekite prie grilio patiekalų.

Ir vaikų, ir suaugusių dievinami tįstantys mocarelos kamuoliukai

Reikės: 250 g mini mocarelos sūrio rutuliukų, 3-4 šaukštų miltų, 1–2 kiaušinių, 150 g džiūvėsėlių (arba 75 g džiūvėsėlių ir 75 g labai smulkiai sutrintų kukurūzų dribsnių), 1-2 šaukštų tarkuoto parmezano, aliejaus kepti, druskos, pipirų ar kitų prieskonių pagal skonį (ciberžolės, maltos paprikos, kario ar pan.).

Gaminame:

  1. Paruoškite tris dubenėlius. Į vieną suberkite miltus, kitame išplakite kiaušinius, o į trečią sudėkite džiūvėsėlius. Į kiaušinius įberkite druskos, pipirų, jei norite – ir kitų prieskonių. Galite naudoti tik džiūvėsėlius, bet jeigu juos sumaišysite su smulkiai sumaltais kukurūzų dribsniais – rutuliukai pavyks dar traškesni. Į džiūvėsėlius įberkite ir parmezano – taip skonis bus išraiškingesnis.

  2. Išimkite mocarelos rutuliukus iš sūrymo ir nusausinkite sietelyje. Apibarstykite miltais, nukratykite perteklių, panardinkite į kiaušinius ir galiausiai apvoliokite džiūvėsėliuose. Įkaitinkite aliejų gilioje keptuvėje ir kepkite sūrio kamuoliukus, kol jie taps auksinės spalvos.

  3. Padėkite mocarelos rutuliukus ant popierinio rankšluosčio, kad nusausintumėte aliejų, ir patiekite su mėgstamu padažu – pavyzdžiui, kečupu, česnakiniu ar ta pačia plakta feta.

Keptas bri sūris su šviežiomis uogomis

Reikės: 2 bri sūrių, 2 šaukštelių alyvuogių aliejaus, 2 puodelių mišrių šviežių uogų, 3 šaukštelių balzaminio acto, 2 šaukštų medaus, šviežių bazilikų lapelių.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite grilį iki vidutinės temperatūros. Aštriu peiliu padarykite negilias įstrižas įpjovas bri sūryje, patepkite jį 1 šaukšteliu balzaminio acto ir atidėkite į šalį ant lėkštės.

  2. Ant grotelių padėkite ketaus keptuvę ir įpilkite į ją aliejaus. Suberkite uogas, įpilkite 2 šaukštelius balzaminio acto ir išmaišykite. Kepkite 3–4 minutes, kad uogos suminkštėtų.

  3. Kai uogos suminkštės, įdėkite bri sūrį šalia į keptuvę ir uždenkite dangtį. Kepkite dar apie 5–6 minutes arba kol sūris pradės burbuliuoti. Jei norite, tuo metu galite ant grotelių pakepinti ir duonos riekelių.

  4. Kai bri sūris išsilydys, apšlakstykite jį ir uogas medumi, tada išimkite iš grilio.  Prieš patiekiant, ant sūrio uždėkite keletą šaukštų uogų ir papuoškite šviežiais baziliko lapeliais. Patiekite su skrudintu prancūzišku batonu arba krekeriais. Skanaus!

Šventė ir gomuriui, ir akims: pomidorų, persikų ir buratos arba mocarelos salotos

Reikės: 2 buratos arba mocarelos rutuliukų, 2 prinokusių persikų, 4 didelių pomidorų, saujelės šviežių bazilikų arba mėtų, 1 šaukšto pistacijų, trešnių, druskos, juodųjų pipirų. Padažui: ½ puodelio alyvuogių aliejaus, 1 česnako skiltelės, ½ citrinos žievelės, 4 čiobrelių šakelių (jei nenorite gaminti padažo – tiesiog salotas apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir balzamiko padažu).

Gaminame:

  1. Paruoškite citrinų ir čiobrelių aliejų: mažame puode ant silpnos ugnies sumaišykite alyvuogių aliejų, išspaustą česnaką, citrinos žievelę ir čiobrelius. Švelniai pašildykite mišinį, tada išjunkite ugnį. Palikite 20 minučių, tada perkoškite.

  2. Dėliokite salotas: lėkštėje išdėliokite skiltelėmis pjaustytus pomidorus, persikų griežinėlius (jei norite, prieš tai juos pagrilinkite) ir buratą arba mocarelą. Pabarstykite druska, pipirais, tada apšlakstykite citrinų ir čiobrelių aliejumi. Papuoškite bazilikais arba mėtomis, šviežiomis trešnėmis be kauliukų, pabarstykite pistacijomis.

Parengta pagal „Iki“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Jei dar neturite dovanos, pirkite… sūrį
  2. Ar tikrai teisingai sūrį laikote šaldytuve?
  3. Silkė per sūri? Tiks ne tik pienas
  4. Pelėsiniai grybai: vieni paskanina sūrį, kiti daro maistą kenksmingu
  5. Naujos idėjos koldūnams ir virtiniams
  6. Maskarponė. Daugybė panaudojimo būdų
  7. Pomidorai – salotoms ir kepsninėms
  8. Kad šviežios ir traškios salotos išliktų kuo ilgiau
  9. Daugelio mėgstamos pikantiškos salotos – sveikiau
  10. Pavasario salotoms – kvapnus padažas su apelsinais
  11. Naujovė lėkštėje – traiškytos bulvės
  12. 5 skanūs, pigūs ir greiti tuno salotų variantai
  13. Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje
  14. Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais
  15. Kepsninei tinka ir svogūnai

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Seimas
Lietuvoje

Prašoma panaikinti Sauliaus Bucevičiaus teisinę neliečiamybę

2025 09 23
Bepilotis orlaivis
Lietuvoje

Seimas uždegė žalią šviesą stipresnei oro gynybai

2025 09 23
Seimas
Lietuvoje

Patikslinta atsakomybė už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi

2025 09 23
Seimas
Lietuvoje

Seimas panaikino dviejų Seimo narių neliečiamybę

2025 09 23
Elektrą laivams tieksiantis įrenginys
Lietuvoje

Klaipėdos uoste pastatytas elektrą laivams nuo kranto tieksiantis įrenginys

2025 09 23
Ekologijos diena
Gamta ir ekologija

Prasideda pirmoji Lietuvoje Ekologijos savaitė

2025 09 23
Autobusas
Lietuvoje

Vilniaus kelionių bilietai pirkti iki liepos 1 d. nuo spalio negalios

2025 09 23
Tarp iškovotų pergalių trofėjų
Lietuvoje

Devynmečiui Vyčiui didžiausia pergalė – vyresniųjų sportininkų pagarba

2025 09 23

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimgaudas apie K. Navrockio politika: tarp antiukrainietiškų užmojų ir spaudimo Lietuvai dėl lenkiškų užrašų
  • Budweiser apie V. Sinica. Vienintelė deeskalacija
  • >"budveiseris" apie V. Sinica. Vienintelė deeskalacija
  • Budweiser apie V. Sinica. Vienintelė deeskalacija

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Prašoma panaikinti Sauliaus Bucevičiaus teisinę neliečiamybę
  • Seimas uždegė žalią šviesą stipresnei oro gynybai
  • Patikslinta atsakomybė už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi
  • Seimas panaikino dviejų Seimo narių neliečiamybę

Kiti Straipsniai

Melionai, vaisiai |

Melionius skanaukite ne tik su kumpiu – 5 nauji deriniai

2025 09 21
Pietų dėžutė

Į moksleivių pietų dėžutę žvelkite kūrybiškai

2025 09 21
Renginio akimirka | Alkas.lt A. Sartanavičiaus nuotr.

Sostinėje – spalvinga rudeninė Tautų mugė (nuotraukos)

2025 09 20
Daržovės

Nuspalvinkite lėkštes rudens gėrybėmis

2025 09 20
Cheminės medžiagos | advance1clean.com nuotr.

Paviršiai, kurių actu geriau nevalyti

2025 09 20
Šalies poreikiams morkų pakaks

Morkų derlius: ūkininkas pataria, kaip jas laikyti ir ką gaminti

2025 09 20
Kiaušiniai

Ar kiaušiniai pyrage tokie pat naudingi, kaip virti?

2025 09 14
Maistas, žuvis

Kaip iš lašišos gauti didžiausią naudą?

2025 09 14
Uogienė

Uogienę pavyks išvirti ir be cukraus

2025 09 13
Virtuvė

Studentiška virtuvė: kaip protingai ir patogiai ją įsirengti

2025 09 08

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimgaudas apie K. Navrockio politika: tarp antiukrainietiškų užmojų ir spaudimo Lietuvai dėl lenkiškų užrašų
  • Budweiser apie V. Sinica. Vienintelė deeskalacija
  • >"budveiseris" apie V. Sinica. Vienintelė deeskalacija
  • Budweiser apie V. Sinica. Vienintelė deeskalacija
  • Rimgaudui apie K. Navrockio politika: tarp antiukrainietiškų užmojų ir spaudimo Lietuvai dėl lenkiškų užrašų
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
L. Kalėdienė. Nelietuviškose mokyklose lietuvių kalbos mokoma Rubiko kubo principu

L. Kalėdienė. Nelietuviškose mokyklose lietuvių kalbos mokoma Rubiko kubo principu

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai