Trečiadienis, 20 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Iškantiems naujovių – kepti ledai

www.alkas.lt
2024-06-10 08:30:00
0
Kepti ledai | lidl.lt nuotr.

Kepti ledai | lidl.lt nuotr.

Ledai – vasarą vienas labiausiai trokštamų desertų, kurie ne tik atgaivina karštą dieną, bet ir sukelia šypseną kiekvieno veide. Šis saldus skanėstas turi ilgas ir įdomias istorijos šaknis, o ir formų bei skonių, kuriais mėgaujasi įvairios pasaulio tautos, turi daugybę. Įvairių šalių virtuvės garsios ne tik savo karštaisiais patiekalais, užkandžiais ar gėrimais, bet ir ledais, tarp kurių – ne vien tik mums įprasti ledai ant pagaliuko, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.

„Dondurma“ ar „gelato“?

Bent kartą apsilankę Turkijoje, tikėtina, galėjo paskanauti gana neįprastų ledų, vietinių vadinamų „dondurma“. Jie – elastingi kaip karamelė, tad gatvės prekeiviai žaidžia su jų lanksčia tekstūra, žavėdami turistus tuo, kad ledai nenukrenta nuo pagaliuko ir neištirpsta. Neįprasta ledų tekstūra išgaunama sutirštinus juos salepu – miltais, pagamintais iš orchidėjų.

Tuo metu Vokietijoje spagečiai – ne tik karštas patiekalas, bet ir vaniliniai ledai. Jie gaminami per makaronų gaminimo mašiną ir padengiami braškių užpilu, kuris atrodo tarsi pomidorų padažas. Šiuos ledus XX a. septintajame dešimtmetyje Vokietijoje sukūrė italas, ir jie kaipmat tapo populiariu vaikų bei suaugusiųjų desertu.

Be abejo, kur gi dar garsieji „gelato“ – tirštesnė ir kremingesnė ledų versija, kuri – neatsiejama Italijos kultūros dalis. Populiariausi skoniai yra pistacijų ir tiramisu, bet vietinėse kavinukėse jų rasite kur kas daugiau.

Tekančios saulės šalis Japonija garsėja savo žaliosios arbatos ledais, tačiau čia galite paragauti ir įvairių egzotiškų skonių, pavyzdžiui, žaliųjų krienų („wasabi“) ar raudonųjų pupelių ledų.

Mėgstamiausi Lietuvoje – plombyras vafliniuose indeliuose

Nors vanilės, šokolado ir braškių skonio ledai populiarūs visame pasaulyje, kiekviena šalis turi savo unikalius, mėgstamus skonius bei gaminimo tradicijas.

Kaip pastebi „Lidl Lietuva“ rinkodaros departamento vadovė Kristina Mažeikytė, vasaros metu smarkiai išauga vaisinių ledų pardavimai. Vis dėlto, lietuviai lieka ištikimi klasikai – plombyrui vafliniuose puodeliuose, kurio per metus parduodama daugiausiai.

„Nors lietuviai turi savo nusistovėjusį skonį, jie taip pat yra smalsūs, tad mielai išbando ir kitus ledų skonius. Savo pirkėjus lepiname ne tik išskirtinėmis naujienomis, o prasidėjus vasarai dažnai pasiūlome riboto leidimo ledus. Be to, pastebėjome, jog vis labiau  populiarėja ledai su padidintu baltymų skaičiumi bei ledai su mažiau cukraus“, – pasakoja K. Mažeikytė.

Tikrai nustebinsiantys – kepti ledai

Trokštantiems tikros egzotikos, „Lidl“ virtuvės meistrai kviečia pasigaminti greitą, gardų, bet tikrai neįprastą – keptų ledų desertą. Kinų, japonų ir meksikiečių virtuvėse sutinkamo gardėsio istorija skaičiuoja bene 200 metų, tad jų populiarumas stebinti neturėtų. Tačiau skonis – išskirtinai puikus.

Keptiems ledams reikės:

4 rutuliukų mėgstamų ledų

1 stiklinės smulkintų kukurūzų dribsnių

1/2 stiklinės kokoso drožlių

1/2 stiklinės smulkintų riešutų

2 kiaušinių

2 v. š. pieno

Aliejaus kepimui

Šokoladinio padažo ir plaktos grietinėlės papuošimui

Pirmiausia, suformuokite 4 ledų rutuliukus ir sudėkite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Ledus dėkite į šaldiklį bent 1–2 valandoms, kol jie taps labai kieti.

Giliame inde sumaišykite kukurūzų dribsnius, kokoso drožles ir smulkintus riešutus. Kitame dubenyje išplakite kiaušinius su pienu.

Išimkite ledų rutuliukus iš šaldiklio. Kiekvieną ledų rutuliuką pamirkykite į kiaušinių ir pieno mišinį, tada apvoliokite riešutų, kokoso drožlių ir kukurūzų dribsnių mišinyje.

Sudėkite apvoliotus ledus atgal ant skardos ir dėkite į šaldiklį dar 1 valandai, kad apvalkalas gerai sustingtų.

Gilioje keptuvėje iki 180°C įkaitinkite aliejų. Ledų rutuliukus kepkite aliejuje apie 10–15 sekundžių, kol apvalkalas taps auksinės spalvos ir traškus.

Išimkite keptus ledus iš aliejaus ir nusausinkite ant popierinio rankšluosčio. Patiekite iš karto, papuošę šokoladiniu padažu ir plakta grietinėle

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Varškės ledai – lengvai gaminami ir sveikesni
  2. Nebijantiems šaltuko – sveiki moliūgų ledai
  3. Baklažanai puikiai tiks kepti ant grotelių
  4. Dar nevėlu pasimėgauti ledų tortais
  5. Renkantis ledus svarbiausia – jų sudėtis
  6. Pistacijos – šventiniams kepiniams ir užkandžiams
  7. Ledų metas prasidėjo. Su juo – naujų skonių išbandymas
  8. Kepsnius paįvairins padažai ir garnyrai
  9. Minint tuno dieną. Kuo ypatinga ši žuvis?
  10. Patarimai, kad žuvį pamėgtų net vaikai
  11. Vištiena kepsninėje: pigu ir palanku sveikatai
  12. Morkos svarbios ne tik mūsų regai
  13. Pamiršta daržovė vėl sugrįžta ant lietuvių stalo
  14. Salierai – prieš įvairius negalavimus
  15. Mamų virta sriuba nukels į vaikystę

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai

2025 08 19
Eugenijus Sabutis
Lietuvoje

Prašoma naikinti E. Sabučio neliečiamybę

2025 08 19
Telefonas
Lietuvoje

Ryšio paslaugos Ukrainoje ir Moldovoje kainuos kaip namuose

2025 08 19
Dronų pilotai | I. Eimutytės-Mikelkevičienės nuotr.
Lietuvoje

Sostinėje įkurta Antano Gustaičio vardo bepiločių orlaivių kuopa

2025 08 19
Turizmas
Lietuvoje

Turistų pritraukimui – 78 tūkst. investicijų

2025 08 19
Seimas
Lietuvoje

Seimas rinkis į neeilinę sesiją

2025 08 19
Zelenskio ir Europos lyderių susitikimas su Trampu Vašingtone 2025-08-18
Akiračiai

L. Kojala. Zelenskio ir Europos lyderių vizitas Vašingtone

2025 08 19
Kelio darbai
Lietuvoje

Kelio darbai keliasi į magistralę Vilnius–Panevėžys

2025 08 19

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Juras Staniui Buškei apie S. Buškevičius. Beviltiškas susitikimas, šou publikai
  • ... apie Monstriukas.lt pataria: kaip atskirti originalią Labubu lėlę nuo klastotės „Lafufu“?
  • Aleksandras Dubinskis apie D. Trampo ultimatumas: taika mainais į Krymą ir NATO atsisakymą
  • Anna Skorochod, Eduardas Glioza apie Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Prie marių surengta pirmoji „Vėjo miestelio“ šeimų diena: gamtos paslaptys, kinas po atviru dangumi ir kosmoso tyrinėjimas
  • Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai
  • A. Navys, M. Sėjūnas. Derybos: orda žygiuoja toliau
  • Prašoma naikinti E. Sabučio neliečiamybę

Kiti Straipsniai

Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Viena daržovė – gausybė panaudojimo būdų

2025 08 17
Ledų kokteilis | „Iki“ nuotr.

5 gudrybės skaniausiam ledų kokteiliui

2025 08 17
Melionas

Netikėti melionų ir arbūzų deriniai nustebins ne vieną

2025 08 17
Aliejus, maistas | pixabay.com nuotr.

Kokias klaidas darome naudodami alyvuogių aliejų?

2025 08 16
Kepsninė

Kepsninių patiekalai – sveikiau

2025 08 16
Pomidorai

Konservuoti pomidorams užteks tik 10 minučių

2025 08 15
Kepsninės patiekalai

Žolinės stalas – įvairiausiems skoniams

2025 08 15
Mėsos kukuliai, maistas | pixabay.com,

Maisto kainas mokyklose ketinama aptarti Seime

2025 08 12
Užkandžiai su lašiša

Mažai darbo – daug skonio: greiti užkandžiai su lašiša

2025 08 10
Uogos, šilauogės

Šilauogės mėgstamos ne tik dėl skonio

2025 08 10

Skaitytojų nuomonės:

  • Juras Staniui Buškei apie S. Buškevičius. Beviltiškas susitikimas, šou publikai
  • ... apie Monstriukas.lt pataria: kaip atskirti originalią Labubu lėlę nuo klastotės „Lafufu“?
  • Aleksandras Dubinskis apie D. Trampo ultimatumas: taika mainais į Krymą ir NATO atsisakymą
  • Anna Skorochod, Eduardas Glioza apie Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai
  • Michailas Velleris apie L. Kojala. Zelenskio ir Europos lyderių vizitas Vašingtone
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Sosnovskio barštis (Heracleum sosnowskyi) invazinis augalas | aad.lrv.lt nuotr.

Aplinkosaugininkai primena apie svetimžemių augalų daromą žalą

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai