Sekmadienis, 8 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Arbūzai: iki paskutinio gabalėlio

www.alkas.lt
2022-06-19 13:52:24
0
Arbūzas | pixabay.com nuotr.

Arbūzas | pixabay.com nuotr.

Tikras vasaros simbolis – prinokęs ir gardus arbūzas – yra vienas mėgstamiausių vaisių, kuris ypač naudingas atplūstant vasariškai šilumai. Nors dažnai valgomas tiesiog suraikytas ir atstoja desertą, arbūzas gali būti naudojamas kur kas įdomiau – kepamas ant grilio ar net  dedamas į troškinius.

Šoktelėję arbūzų pardavimai rodo, kad be šio vaisiaus vasara – neįsivaizduojama, tad elektroninė maisto ir kasdienių prekių parduotuvė „Barbora“ dalijasi idėjomis, kaip gardžiai ir iki paskutinio gabalėlio sunaudoti net didžiausią arbūzą.

Ar žinojote, kad arbūzai…?

  • Iš gimtosios Afrikos į kitas šalis paplito X a. Šiuo metu daugiausia arbūzų pasaulyje užaugina Kinija – šioje šalyje arbūzas yra dažna dovana einant į svečius.
  • Visgi kur kas įdomiau Japonijoje, kur auginami įvairių formų arbūzai, ypač populiarūs – kvadratiniai. Arbūzai auginami specialiose kvadrato formos dėžėse – vaisiui didėjant, jis pritaiko savo formą prie dėžės, kurioje yra. Taip susiformuoja ne tik kvadratiniai arbūzai – šiuo metu Japonijoje galima rasti ir trikampių ar net širdelės formos arbūzų.
  • Sakoma, kad didelis arbūzų mėgėjas buvo rašytojas Markas Tvenas – šiuos vaisius jis yra pavadinęs angelų maistu.
  • Arbūzai noksta ilgai – nuo 85 iki 100 dienų, o kai kuriems jų reikia ir daugiau laiko. Šiluma ir saulė – būtinos sąlygos, kad arbūzai augtų dideli ir skanūs.
  • Gineso rekordų knygoje užfiksuotas didžiausias pasaulyje arbūzas svėrė kiek daugiau nei 118 kilogramų. Jis užaugintas 1990 m. JAV, Tenesio valstijoje.

Arbūzas – ant kepsninės, į troškinį ar glotnutį

Arbūzas, neabejotinai, vasaros vaisius, kurio pardavimus lemia ne tik sezonas, bet ir oro temperatūra už lango. Kuo dosniau šildo saulė – tuo dažniau pirkėjų krepšelyje atsiduria ir arbūzas.

„Matome, kad susidomėjimas arbūzais auga sulig vasaros pradžia, o ypač šokteli sulaukus daugiau karščio ir saulėtų dienų. Nuo birželio pirmųjų dienų stebėjome sparčiai augantį arbūzų populiarumą, tačiau lyginant antrąją, kur kas šiltesnę, birželio savaitę su pirmąja, matome, kad arbūzų pardavimas šiltomis dienomis šoktelėjo dvigubai. Akivaizdu, kad šis vaisius – puikus pasirinkimas norint atsigaivinti šiltą vasaros dieną, o kad jis nepabostų, kviečiame išbandyti pačius įvairiausius arbūzo panaudojimo būdus“, – sako „Barboros“ komunikacijos vadovė Jurgita Gižaitė-Tulabienė.

Nors milžiniški, į rekordų knygą patenkantys arbūzai – retenybė, tikrai ne vienas, į namus parsinešęs šį vaisių, susimąstė – o kaip jį visą suvalgyti? Baimintis, kad dalį arbūzo reiks išmesti, neverta – būdų, kaip ne švaistyti, o sunaudoti visą vaisių, yra gausu.

Keptas arbūzas. Rengiate kepsnių vakarėlį? Ant grotelių pasikepinę mėsos, žuvies ar daržovių, čiupkite ir išbandykite grilintą arbūzą. Tereiks supjaustyti arbūzą didesniais gabalėliais, apipurkšti alyvuogių aliejumi, pabarstyti druska ir pipirais. Kiekvieną arbūzo gabaliuko pusę apkepkite po maždaug 90 sekundžių, o patiekite apšlakstę citrinų sultimis ir medumi.

Gaivinantis arbūzinis šerbetas. Karštą dieną norisi gaivumo, bet pamiršote nusipirkti ledų? Panaudokite arbūzą, kurio nespėjate suvalgyti! Tai lengviau nei lengva – supjaustykite arbūzą gabalėliais ir kelioms valandoms palikite juos šaldiklyje. Sušalusius arbūzo gabalėlius įmeskite į plaktuvą, jei norisi – pagardinkite kitais vaisiais, uogomis ar keliais šlakeliais citrinų sulčių – ir plakite tol, kol pasieksite norimą šerbeto tekstūrą.

Vasariškas glotnutis. Arbūzas – puikus ingredientas saldžiam ir gaiviam glotnučiui. Į plaktuvą įdėję norimą kiekį arbūzo, įbėrę mėgstamų uogų ar kitų vaisių, porą šaukštų graikiško jogurto, medaus ir viską suplakę, galėsite mėgautis ne tik skania, bet ir maistinga vasaros gėrybių kombinacija.

Arbūzo žievelė – taip pat valgoma. Pabandykite kai ką neįprasto – ne išmeskite, o suvalgykite arbūzo žievelę. Ši arbūzo dalis – daržoviška ir puikiai tinkama naudoti, pavyzdžiui, troškiniams kartu su brokoliais ar morkomis. Susmulkinkite arbūzo žievelę (prieš tai pašalinę jos viršutinę ploną tamsiai žalią odelę) plonomis juostelėmis ir panaudokite gamindami kvapnų „stir-fry“ tipo troškinį. Žievelė nesunkiai suminkštės sugerdama padažą, o jūs galėsite didžiuotis sunaudoję visą arbūzo vaisių ir neiššvaistę maisto.

Vaisių dubuo iš arbūzo. Paprastas būdas panaudoti arbūzą kartu su žieve – iš jo pasigaminti dubenį. Perpjaukite arbūzą per pusę, jo minkštimą išskobkite ir supjaustykite norimo dydžio gabaliukais – suberkite atgal į dubenį iš žievės ir papildykite kitais norimais vaisiais ir uogomis. Paprasta ir greita, tačiau labai skanu ir atrodo įspūdingai – toks spalvingas dubuo tikrai vilios pasivaišinti.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Arbūzai – ir atgaivai ir… kepsninėms
  2. Arbūzai: kuo geltonieji skiriasi nuo raudonųjų?
  3. Nauja tvarka mažins maisto švaistymą
  4. Metas užsiimti kūno valymu
  5. Vitaminų atsargas jau galima papildyt šių metų vaisiais
  6. Į pagalbą pavargusioms akims – maisto produktai
  7. Vaisiai ir sūris puikiai dera kartu
  8. Išskirtinės kokybės pieno gaminai pranoksta įprastus
  9. Užsienio reikalų ministerijoje aptartas Rusijos įvestų sankcijų galimas poveikis Lietuvos verslui
  10. Mokiniams trūksta ekologiškų jogurtų, sūrelių, o žiemą – įvairesnių vaisių, ypač kriaušių
  11. Lietuviškų vaisių ir daržovių rinkai neužtenka

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Populiariausi vardai 2024 m.
Kalba

VLKK nutarimo „Dėl lietuviškos vardo formos“ paaiškinimas

2025 06 08
Selemonas Paltanavičius | vdu.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Prezidento V. Adamkaus gamtosauginės premijos laimėtojas S. Paltanavičius: patys geriausi darbai atliekami nelaukiant ir nesitikint jokių premijų

2025 06 08
LMA - Lietuvos muziejų asociacija | lma.lt nuotr.
Istorija

Lietuvos muziejų asociacija: kviečiame Valstybės kontrolę dialogui dėl muziejinių vertybių apskaitos

2025 06 07
Susitarimo pasirašymas
Lietuvoje

Ministerijos susitarė dėl bendrų veiksmų ugdant pilietišką jaunimą

2025 06 06
Lėktuvas | sumin.lrv.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Sukčių taikiklyje – neatidūs keliautojai

2025 06 06
Sveikata | sam.lrv.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Kada ligoniai siunčiami į kitas šalis ir kas už tai moka?

2025 06 06
Dviračių takas
Lietuvoje

Klaipėdoje atnaujinami dviračių ir pėsčiųjų takai

2025 06 06
Ankstyvojo skaitymo erdvė
Lietuvoje

Sostinės darželiuose – naujos ankstyvojo skaitymo erdvės

2025 06 06

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Reikalavimas apie J. Vaiškūnas. R. Jankūnas: Kas kalba Lietuvos vardu?
  • :( :( :( apie J. Vaiškūnas. R. Jankūnas: Kas kalba Lietuvos vardu?
  • Ne apie didvyrius daina apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
  • Klausimėlis: apie A. Zuokas siūlo neapmokestinti pagrindinio būsto ir mažinti tarifus

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • VLKK nutarimo „Dėl lietuviškos vardo formos“ paaiškinimas
  • Prezidento V. Adamkaus gamtosauginės premijos laimėtojas S. Paltanavičius: patys geriausi darbai atliekami nelaukiant ir nesitikint jokių premijų
  • Dvigubi pasiekimai: gabiausi Kauno mokiniai pagerbti šventėje
  • Vasaros pietums – suktinukai su traškiomis daržovėmis

Kiti Straipsniai

Kepsninė

Vasaros pietums – suktinukai su traškiomis daržovėmis

2025 06 07
Pomidorai

Pomidorai: ar žinote, kaip ilgai juos galima virti bei kepti?

2025 06 01
Vištiena

Kaip laiku atpažinti mitybos sutrikimo pavojų?

2025 06 01
Cukrus

Cukrus – ne tik baltos smulkios granulės

2025 06 01
Vynuogės

Keli netikėti ir skanūs vynuogių panaudojimo būdai

2025 05 31
Lašiša

Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

2025 05 25
Kepsninė

Kepsninėms nėra prasto oro

2025 05 24
Kepsninė

Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje

2025 05 18
Agurkai | pixabay.com, Monika1607 nuotr.

Daugelio mėgstamoms agurkų salotoms – nauji skoniai

2025 05 18
Lietuva turistus Tokijuje viliojo rožinėmis spalvomis

Mėgstamiausias vasaros patiekalas – kitaip

2025 05 17

Skaitytojų nuomonės:

  • Reikalavimas apie J. Vaiškūnas. R. Jankūnas: Kas kalba Lietuvos vardu?
  • :( :( :( apie J. Vaiškūnas. R. Jankūnas: Kas kalba Lietuvos vardu?
  • Ne apie didvyrius daina apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
  • Klausimėlis: apie A. Zuokas siūlo neapmokestinti pagrindinio būsto ir mažinti tarifus
  • jo apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Prakaitavimas | pixabay.com nuotr.

Gausus prakaitavimas. Kaip sau padėti?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai