Sekmadienis, 14 rugpjūčio, 2022
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result

Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Arbūzai: iki paskutinio gabalėlio

www.alkas.lt
2022 06 19 13:52
0
Vitaminų atsargas jau galima papildyt šių metų vaisiais

Arbūzas | pixabay.com nuotr.

Tikras vasaros simbolis – prinokęs ir gardus arbūzas – yra vienas mėgstamiausių vaisių, kuris ypač naudingas atplūstant vasariškai šilumai. Nors dažnai valgomas tiesiog suraikytas ir atstoja desertą, arbūzas gali būti naudojamas kur kas įdomiau – kepamas ant grilio ar net  dedamas į troškinius.

Šoktelėję arbūzų pardavimai rodo, kad be šio vaisiaus vasara – neįsivaizduojama, tad elektroninė maisto ir kasdienių prekių parduotuvė „Barbora“ dalijasi idėjomis, kaip gardžiai ir iki paskutinio gabalėlio sunaudoti net didžiausią arbūzą.

Ar žinojote, kad arbūzai…?

  • Iš gimtosios Afrikos į kitas šalis paplito X a. Šiuo metu daugiausia arbūzų pasaulyje užaugina Kinija – šioje šalyje arbūzas yra dažna dovana einant į svečius.
  • Visgi kur kas įdomiau Japonijoje, kur auginami įvairių formų arbūzai, ypač populiarūs – kvadratiniai. Arbūzai auginami specialiose kvadrato formos dėžėse – vaisiui didėjant, jis pritaiko savo formą prie dėžės, kurioje yra. Taip susiformuoja ne tik kvadratiniai arbūzai – šiuo metu Japonijoje galima rasti ir trikampių ar net širdelės formos arbūzų.
  • Sakoma, kad didelis arbūzų mėgėjas buvo rašytojas Markas Tvenas – šiuos vaisius jis yra pavadinęs angelų maistu.
  • Arbūzai noksta ilgai – nuo 85 iki 100 dienų, o kai kuriems jų reikia ir daugiau laiko. Šiluma ir saulė – būtinos sąlygos, kad arbūzai augtų dideli ir skanūs.
  • Gineso rekordų knygoje užfiksuotas didžiausias pasaulyje arbūzas svėrė kiek daugiau nei 118 kilogramų. Jis užaugintas 1990 m. JAV, Tenesio valstijoje.

Arbūzas – ant kepsninės, į troškinį ar glotnutį

Arbūzas, neabejotinai, vasaros vaisius, kurio pardavimus lemia ne tik sezonas, bet ir oro temperatūra už lango. Kuo dosniau šildo saulė – tuo dažniau pirkėjų krepšelyje atsiduria ir arbūzas.

„Matome, kad susidomėjimas arbūzais auga sulig vasaros pradžia, o ypač šokteli sulaukus daugiau karščio ir saulėtų dienų. Nuo birželio pirmųjų dienų stebėjome sparčiai augantį arbūzų populiarumą, tačiau lyginant antrąją, kur kas šiltesnę, birželio savaitę su pirmąja, matome, kad arbūzų pardavimas šiltomis dienomis šoktelėjo dvigubai. Akivaizdu, kad šis vaisius – puikus pasirinkimas norint atsigaivinti šiltą vasaros dieną, o kad jis nepabostų, kviečiame išbandyti pačius įvairiausius arbūzo panaudojimo būdus“, – sako „Barboros“ komunikacijos vadovė Jurgita Gižaitė-Tulabienė.

Nors milžiniški, į rekordų knygą patenkantys arbūzai – retenybė, tikrai ne vienas, į namus parsinešęs šį vaisių, susimąstė – o kaip jį visą suvalgyti? Baimintis, kad dalį arbūzo reiks išmesti, neverta – būdų, kaip ne švaistyti, o sunaudoti visą vaisių, yra gausu.

Keptas arbūzas. Rengiate kepsnių vakarėlį? Ant grotelių pasikepinę mėsos, žuvies ar daržovių, čiupkite ir išbandykite grilintą arbūzą. Tereiks supjaustyti arbūzą didesniais gabalėliais, apipurkšti alyvuogių aliejumi, pabarstyti druska ir pipirais. Kiekvieną arbūzo gabaliuko pusę apkepkite po maždaug 90 sekundžių, o patiekite apšlakstę citrinų sultimis ir medumi.

Gaivinantis arbūzinis šerbetas. Karštą dieną norisi gaivumo, bet pamiršote nusipirkti ledų? Panaudokite arbūzą, kurio nespėjate suvalgyti! Tai lengviau nei lengva – supjaustykite arbūzą gabalėliais ir kelioms valandoms palikite juos šaldiklyje. Sušalusius arbūzo gabalėlius įmeskite į plaktuvą, jei norisi – pagardinkite kitais vaisiais, uogomis ar keliais šlakeliais citrinų sulčių – ir plakite tol, kol pasieksite norimą šerbeto tekstūrą.

Vasariškas glotnutis. Arbūzas – puikus ingredientas saldžiam ir gaiviam glotnučiui. Į plaktuvą įdėję norimą kiekį arbūzo, įbėrę mėgstamų uogų ar kitų vaisių, porą šaukštų graikiško jogurto, medaus ir viską suplakę, galėsite mėgautis ne tik skania, bet ir maistinga vasaros gėrybių kombinacija.

Arbūzo žievelė – taip pat valgoma. Pabandykite kai ką neįprasto – ne išmeskite, o suvalgykite arbūzo žievelę. Ši arbūzo dalis – daržoviška ir puikiai tinkama naudoti, pavyzdžiui, troškiniams kartu su brokoliais ar morkomis. Susmulkinkite arbūzo žievelę (prieš tai pašalinę jos viršutinę ploną tamsiai žalią odelę) plonomis juostelėmis ir panaudokite gamindami kvapnų „stir-fry“ tipo troškinį. Žievelė nesunkiai suminkštės sugerdama padažą, o jūs galėsite didžiuotis sunaudoję visą arbūzo vaisių ir neiššvaistę maisto.

Vaisių dubuo iš arbūzo. Paprastas būdas panaudoti arbūzą kartu su žieve – iš jo pasigaminti dubenį. Perpjaukite arbūzą per pusę, jo minkštimą išskobkite ir supjaustykite norimo dydžio gabaliukais – suberkite atgal į dubenį iš žievės ir papildykite kitais norimais vaisiais ir uogomis. Paprasta ir greita, tačiau labai skanu ir atrodo įspūdingai – toks spalvingas dubuo tikrai vilios pasivaišinti.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Arbūzai – ir atgaivai ir… kepsninėms
  2. Arbūzai: kuo geltonieji skiriasi nuo raudonųjų?
  3. Nauja tvarka mažins maisto švaistymą
  4. Metas užsiimti kūno valymu
  5. Vitaminų atsargas jau galima papildyt šių metų vaisiais
  6. Į pagalbą pavargusioms akims – maisto produktai
  7. Vaisiai ir sūris puikiai dera kartu
  8. Išskirtinės kokybės pieno gaminai pranoksta įprastus
  9. Užsienio reikalų ministerijoje aptartas Rusijos įvestų sankcijų galimas poveikis Lietuvos verslui
  10. Mokiniams trūksta ekologiškų jogurtų, sūrelių, o žiemą – įvairesnių vaisių, ypač kriaušių
  11. Lietuviškų vaisių ir daržovių rinkai neužtenka

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Įvairių skonių sviestą ruošiame namuose

Įvairių skonių sviestą ruošiame namuose

2022 08 14
Kaip paruošti ir džiovinti uogas, vaisius ar grybus, norint ilgiau pasimėgauti jų skoniu ir teikiamais vitaminais?

Vasaros derlių ne tik šaldom, bet ir džiovinam

2022 08 14
Kaip elgtis apsipirkus maisto prekių parduotuvėje?

Keletas būdų, kaip apsipirkti taupiau

2022 08 13
Pošventinei atgaivai – rauginti kopūtai

Kokies priežastys lemia pavojingą kepenų ligą?

2022 08 13
Vietoj priešpiečių dėžutės – lengvai paruošiamos salotos indelyje

Maistas turi įtakos ir mūsų grožiui

2022 08 07
latinasypunto.wordpress.com nuotr.

Maistas svarbus prieš, per ir po žygio

2022 08 07
Ar žinojote, kad svogūnai – skatina plaukų augimą ir net gerina nuotaiką

Svogūną pjaustyti galima be ašarų

2022 08 06
Už kai kurias prekes mokame gerokai brangiau

Žadama, kad maisto kainos augs, bet lėčiau

2022 08 05
Melionai – saldūs ir nekaloringi

Melionai – saldūs ir nekaloringi

2022 07 17
Granatų sėklos – raktas į gerą savijautą

Granatų sėklos – raktas į gerą savijautą

2022 07 16
Rodyti daugiau

Naujienos

Būsto pirkimas: svarbiausi klausimai
Lietuvoje

Būstų lietuviai nori ir pigių, ir didelių

2022 08 14
Karas Ukrainoje | Alkas.lt ekrano nuotr.
Ukrainos balsas

Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 08 14 10:20

2022 08 14
Per 2021 m. VšĮ „Plačiajuostis internetas“ pradėjo teikti paslaugas 86 gyvenvietėse
Lietuvoje

Į mokymus darbuotojai siunčiami dar nepakankamai

2022 08 14
Įvairių skonių sviestą ruošiame namuose
Įvairenybės

Įvairių skonių sviestą ruošiame namuose

2022 08 14
Kad svorio metimas netaptų ligų maratonu
Lietuvoje

Kad svorio metimas netaptų ligų maratonu

2022 08 14
Kaip prižiūrėti terasos grindis?
Lietuvoje

Kaip prižiūrėti terasos grindis?

2022 08 14
Kaip paruošti ir džiovinti uogas, vaisius ar grybus, norint ilgiau pasimėgauti jų skoniu ir teikiamais vitaminais?
Lietuvoje

Vasaros derlių ne tik šaldom, bet ir džiovinam

2022 08 14
Techninė apžiūra | sumin.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Kokie gedimai nustatomi techninėje apžiūroje?

2022 08 14


SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • P.Skutas apie Sukanka 620 metų nuo pirmojo Rykantų paminėjimo
  • Povilas apie Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 08 13 11:30
  • Neprivaloma apie Žemaičių vienybės diena – iškelta Žemaitijos vėliava
  • Neprivaloma apie Žemaičių vienybės diena – iškelta Žemaitijos vėliava

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Būstų lietuviai nori ir pigių, ir didelių
  • Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 08 14 10:20
  • Į mokymus darbuotojai siunčiami dar nepakankamai
  • Įvairių skonių sviestą ruošiame namuose

Skaitomiausi straipsniai

  • V. Valiušaitis. Tik dabar supratau kodėl Putino pakalikai taip nekenčia Stepano Banderos peržiūrėta: 706; komentarų: 11
  • „Atalyja“ pristatė Lietuvą Japonijoje peržiūrėta: 488; komentarų: 1
  • S. Birgelis. Vytauto rinktinės 4-osios kuopos partizanai (III). Ryšininkės akimis peržiūrėta: 485; komentarų: 0
  • S. Buškevičius. Mūšis dėl Chersono. Kada? peržiūrėta: 477; komentarų: 13
  • A. Navys, M. Sėjūnas. Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 08 05 14:30 peržiūrėta: 474; komentarų: 12
  • A. Maceina. Gimtoji kalba peržiūrėta: 449; komentarų: 7

Artimiausi renginiai

  1. Punsko dienos Žolinės. Punsko parapijai – 425

    2022-08-13 17:00 - 2022-08-15 23:30

Žiūrėti visus Renginiai

Kiti Straipsniai

Įvairių skonių sviestą ruošiame namuose

by Ditė Česėkaitė
2022 08 14
0
Įvairių skonių sviestą ruošiame namuose

Sviestas – ištikimas palydovas kulinarinėse kelionėse. Atšildytas minkštas, lydytas ar ištrauktas tiesiai iš šaldytuvo – jis virtuvėje gali pasitarnauti įvairiomis...

Skaityti toliau

Vasaros derlių ne tik šaldom, bet ir džiovinam

by Ditė Česėkaitė
2022 08 14
0
Kaip paruošti ir džiovinti uogas, vaisius ar grybus, norint ilgiau pasimėgauti jų skoniu ir teikiamais vitaminais?

Vasara – sodo, daržo bei miško sezoninių gėrybių metas. Šiuo laikotarpiu naudinga derlių ne tik valgyti kasdien, kad gautume organizmui...

Skaityti toliau

Keletas būdų, kaip apsipirkti taupiau

by Ditė Česėkaitė
2022 08 13
0
Kaip elgtis apsipirkus maisto prekių parduotuvėje?

Iš pirmo žvilgsnio taupesnis apsipirkimas gali pasirodyti nelengva užduotis. Tačiau vadovaujantis keliomis paprastomis gudrybėmis galima sutaupyti ne tik pinigų, bet...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • P.Skutas apie Sukanka 620 metų nuo pirmojo Rykantų paminėjimo
  • Povilas apie Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 08 13 11:30
  • Neprivaloma apie Žemaičių vienybės diena – iškelta Žemaitijos vėliava
  • Neprivaloma apie Žemaičių vienybės diena – iškelta Žemaitijos vėliava
  • Senis apie Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 08 13 11:30

Kitas straipsnis
Prakaitavimas | pixabay.com nuotr.

Gausus prakaitavimas. Kaip sau padėti?

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

rašto darbai | Greitos skyrybos internetu – skyrybų advokatai | Pramogų, grožio, sveikatingumo pasiūlymai | irigatorius | vitamino c serumas | oro drekintuvas | HiMountains | iddo.lt modernūs stalai | kūno kremai | August.lt - valymo įrenginiai | fs22 mods | https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Auskarai su deimantais | https://www.aleina.lt | Automobilių nuoma | drogas.lt | CBD aliejus Lietuvoje | Mažoji Indija | Pakavimo prekės | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | Žūklės reikmenys internetu | Darbo skelbimai | kemi.lt | Šalikai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai