Pirmadienis, 9 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kad saldumynai nekeltų kaltės jausmo

www.alkas.lt
2022-05-11 16:06:47
0
Antioksidantų šaltinis – pistacijos

Pistacijos, riešutai, maistas | pixabay.com nuotr.

Kad ir kaip stengiamės laikytis sveikos mitybos, būna dienų, kai po pietų atsiradusį alkį numalšinti griebiamės to, kas papuola po ranka.

Dažniausiai tai saldumynai su kaltės prieskoniu, kurių „pakramsnojus” ranka ir vėl siekia maisto, kuris ne visada yra naudingas mūsų sveikatai.

Pasirinkti užkandžiai turėtų būti maistingi, sotūs ir suteikti energijos visai dienai. Jais pasirūpinę iš anksto ir pasigaminę namuose, su staiga užpuolusiu alkiu galėsite tvarkytis be sąžinės graužaties.

Užkandžiams specialistai rekomenduoja rinktis nekaloringus, maistingus, skaidulų ir baltymų gausius produktus. Sveikas užkandžiavimas gali išgelbėti nuo įpročio persivalgyti, sureguliuoti virškinimą ir palaikyti tolygų energijos lygį nuo kurio priklauso darbingumas, žvalumas bei nuotaika.

Dėl to svarbu pasirūpinti, kad tinkami maisto produktai būtų patogiai po ranka, kai išalksite.

Riešutai – universalus užkandis

Užkandžiaujant svarbu rinktis kuo daugiau neperdirbtų maisto produktų, vengti paslėpto cukraus, didelių druskos kiekių. Kramsnoti darbo metu puikiai tinka riešutai – baltymų bei naudingų mikroelementų šaltinis.

Tačiau riešutai tinka tikrai ne tik kramsnojimui, bet ir puikiai pasitarnauja sveikų saldėsių gamybai.

„Stebėdami pardavimų statistiką, matome, kad patys mėgstamiausi pirkėjų riešutai yra pistacijų – tiek pernai, tiek šiais metais daugiausiai nuperkama sveriamų ir fasuotų pistacijų riešutų. Šio riešuto populiarumą galimai lemia itin didelės jo panaudojimo galimybės.

Šiais metais ženkliai paaugo fasuotų bertoletijos riešutų pardavimai, trečdaliu padidėjo fasuotų makadamijų riešutų paklausa bei fasuoti riešutų ir džiovintų vaisių mišiniai“, – lietuvių pomėgius analizuoja Ernesta Dapkienė, „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.

Kitas mėgstamas kramsnoti užkandis – nekaloringi ir traškūs trapučiai. Pasak E. Dapkienės, praėjusiais metais lietuviai dažniausiai rinkosi kukurūzų trapučius, kurie šiemet dėl užkandžiautojų dėmesio aktyviai konkuruoja su kviečių trapučiais.

Planuokite ir gaminkite

Užkandžius dažnai perkame spontaniškai, o išalkus rankos tiesiasi ne į daržoves, bet sočiai atrodančias kaloringas bandeles ir šokoladus. Tačiau planuotas užkandžiavimas ne tik nesugriaus sveikos mitybos , bet ją papildys.

„Pamėginkite į darbą atsinešti pačių pasigamintų užkandžių – diena bus malonesnė ir jums, ir kolegoms.  Juos pagaminti ilgai neužtrunka. Saldžių naminių užkandžių pagrindas yra įvairūs riešutai bei sėklos, saldumo ir rūgštelės suteikia įvairūs džiovinti vaisiai, o juos visus sujungia medus, sviestas šokoladas – produktai, kurie skystėja kaitinami ir sustingsta kambario temperatūroje“, – pasakoja Brigita Baratinskaitė, prekybos tinklo „Maxima“ Maisto departamento gamybos direktorė ir kviečia išbandyti tris receptus, kurie ne tik padės patenkinti saldėsių poreikį, bet ir nepakenks sveikatai.

Sveikesnis „Bounty” batonėlis prie kavos

Reikės: 100 gramų kokoso drožlių, vieno šaukšto kokosų aliejaus, vieno šaukšto medaus arba dviejų šaukštų klevų sirupu, 100 gramų juodojo šokolado ir dviejų šaukštų kokosų pieno (galima naudoti ir kitus augalinius pienus)

Įkaitinkite orkaitę, išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi arba folija, ištepkite ją sviestu. Kokoso drožles, kokosų aliejų, kokoso pieną ir medų arba klevų sirupą suberkite į didelį dubenį ir rankiniu elektriniu trintuvu sutrinkite iki kol masė tampa lipni ir formuojama.

Masę išverskite ant kepimo popieriumi išklotos lentelės ir rankomis suformuokite stačiakampį.

Masę perkelkite į šaldytuvą pusvalandžiui, kad sutvirtėtų. Vėliau ją supjaustykite norimo dydžio stačiakampiais arba lipdykite kamuoliukus. Suformuotus skanėstus trumpam perkelkite į šaldiklį ir per tą laiką ištirpinkite šokoladą.

Kiekvieną batonėlį dėkite ant šakutės, merkite į šokoladą, atsargiai nuvarvinkite šokolado perteklių, ir rikiuokite ant kepimo popieriumi išklotos lentelės. Kad šokoladas sustingtų, dėkite trumpam į šaldytuvą, o tada galite drąsiai gabenti šiuos batonėlius į darbą!

Vegetarams ir veganams: energijos užtaiso kamuoliukai

Reikės: dviejų puodelių kepintų avižų, vieno puodelio pamėgto riešutų sviesto, pusės puodelio medaus, ketvirčio puodelio razinų, ketvirčio puodelio mėlynių ar kitų mėgstamų uogų.

Didesniame dubenyje sumaišykite kepintas avižas, riešutų sviestą, vandens vonelėje ištirpintą medų, razinas ir mėlynes, kol taps vientisa, klampia mase.

Vienu valgomuoju šaukštu atskirkite masės dalį ir drėgnomis rankomis suvoliokite masę į kamuoliuką. Tokiu pačiu principu formuokite kamuoliukus iš likusios masės, sudėkite juos į sandarų indelį ir keletą valandų palaikykite šaldytuve.

Riešutų sviesto ir uogų batonėliai puikiai pakeis įprastus šokoladukus

Reikės: keturių puodelių avižinių dribsnių su pasirinktomis uogomis ar razinomis, saujelės kepintų avižų, pusės puodelio rupių miltų, kelių liofilizuotų šilauogių, pusės puodelio smulkiai pjaustyto džiovinto obuolio, dviejų kiaušinių, trečdalio puodelio medaus, kelių valgomųjų šaukštų tiršto riešutų sviesto, kelių valgomųjų šaukštų ištirpinto sviesto, sviesto kepimui.

Įkaitinkite orkaitę, išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi arba folija, ištepkite ją sviestu. Dideliame inde rankomis išmaišykite avižas, miltus, džiovintus obuolio gabaliukus, šilauoges.

Kitame inde išplakite kiaušinius, įmaišykite medų, riešutų sviestą, ištirpintą sviestą – visa tai užpilkite ant avižų mišinio. Gerai išmaišykite šaukštu, kol visi ingredientai susimaišys tarpusavyje ir gausis minkšta, tiršta masė.

Visa tai perkelkite į gilų kepimo indą, paviršių kietai prispauskite šaukštu arba mentele. Kepkite apie pusvalandį, kol kepinio krašteliai švelniai paruduos, o avižos apskrus.

Kai viskas iškeps ir atvės, supjaustykite patiekalą kubeliais ir sudėkite į sandarias dėžutes.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kodėl ir pavalgę kartais jaučiamės alkani?
  2. Antioksidantų šaltinis – pistacijos
  3. Pats laikas stiprinti vaikų atsparumą
  4. Kalėdas gyventojai švęs šeimos rate
  5. Pistacijos: ir skanios, ir naudingos sveikatai
  6. Vietoj priešpiečių dėžutės – lengvai paruošiamos salotos indelyje
  7. Pasikeitusi riešutų įvairovė: ką pasirinkti?
  8. 5 patarimai kuo pakeisti saldumynus?
  9. Riešutai – vitaminų lobynas
  10. Didžiosios Užgavėnės Naisiuose
  11. Užkandžiauti galima sveikiau ir įdomiau
  12. Lietuviškai meilės dienai – tikrieji senosios Lietuvos virtuvės skanėstai
  13. Dovanos ir šalys: kas tiks anglui, o kas – prancūzui?
  14. Lengvi rudeniški užkandžiai
  15. Daržovių sriubos – ir atsparumui didinti

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Visuomenininkai ragina pasirašyti už NT mokesčio įstatymo pataisas, kad gyventojų būstai būtų neapmokestinami
Pilietinė visuomenė

Visuomenininkai ragina pasirašyti už NT mokesčio įstatymo pataisas, kad gyventojų būstai būtų neapmokestinami

2025 06 08
Ukrainos gynėjas
Ukrainos balsas

Žiurkė spąstuose arba kada į orą išlėks putinas?

2025 06 08
Populiariausi vardai 2024 m.
Kalba

VLKK nutarimo „Dėl lietuviškos vardo formos“ paaiškinimas

2025 06 08
Selemonas Paltanavičius | vdu.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Prezidento V. Adamkaus gamtosauginės premijos laimėtojas S. Paltanavičius: patys geriausi darbai atliekami nelaukiant ir nesitikint jokių premijų

2025 06 08
LMA - Lietuvos muziejų asociacija | lma.lt nuotr.
Istorija

Lietuvos muziejų asociacija: kviečiame Valstybės kontrolę dialogui dėl muziejinių vertybių apskaitos

2025 06 07
Susitarimo pasirašymas
Lietuvoje

Ministerijos susitarė dėl bendrų veiksmų ugdant pilietišką jaunimą

2025 06 06
Lėktuvas | sumin.lrv.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Sukčių taikiklyje – neatidūs keliautojai

2025 06 06
Sveikata | sam.lrv.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Kada ligoniai siunčiami į kitas šalis ir kas už tai moka?

2025 06 06

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • skt. apie R. Vanagas. O gaidau, ar kalba – jau tik šaukštas?
  • Kažin apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
  • Rimvydas apie R. Vanagas. O gaidau, ar kalba – jau tik šaukštas?
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie Z. Vaišvila. Patriotizmą reikia ne vaidinti, patriotu reikia būti

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Daugyvenės kultūros istorijos muziejus-draustinis dalyvaus Europos archeologijos dienose
  • R. Vanagas. O gaidau, ar kalba – jau tik šaukštas?
  • Šią vasarą – į Panevėžį: kultūra, ekskursijos ir pasivaikščiojimai su vietiniais
  • Kodėl sportas lauke yra toks naudingas sveikatai?

Kiti Straipsniai

Specialistai įvardijo, kas svarbiausia norint mėgautis tikrai aukštos kokybės sultimis

Naminį padažą makaronams pakeis slaptas priedas

2025 06 08
Kepsninė

Vasaros pietums – suktinukai su traškiomis daržovėmis

2025 06 07
Pomidorai

Pomidorai: ar žinote, kaip ilgai juos galima virti bei kepti?

2025 06 01
Vištiena

Kaip laiku atpažinti mitybos sutrikimo pavojų?

2025 06 01
Cukrus

Cukrus – ne tik baltos smulkios granulės

2025 06 01
Vynuogės

Keli netikėti ir skanūs vynuogių panaudojimo būdai

2025 05 31
Lašiša

Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

2025 05 25
Kepsninė

Kepsninėms nėra prasto oro

2025 05 24
Kepsninė

Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje

2025 05 18
Agurkai | pixabay.com, Monika1607 nuotr.

Daugelio mėgstamoms agurkų salotoms – nauji skoniai

2025 05 18

Skaitytojų nuomonės:

  • skt. apie R. Vanagas. O gaidau, ar kalba – jau tik šaukštas?
  • Kažin apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
  • Rimvydas apie R. Vanagas. O gaidau, ar kalba – jau tik šaukštas?
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie Z. Vaišvila. Patriotizmą reikia ne vaidinti, patriotu reikia būti
  • +++ apie Lietuva – tvirtovė, kuri žvelgia į ateitį: Prezidentas Gitanas Nausėda metiniame pranešime ragina stiprinti gynybą, puoselėti istorinę atmintį ir atskleidžia valdžios spragas
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
https://alkas.lt/wp-content/uploads/2022/05/Putinas-zombis-alkas-lt-koliazas.jpg

A. Navys, M. Sėjūnas. Rusijos gėdos diena

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai