Antradienis, 1 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kad saldumynai nekeltų kaltės jausmo

www.alkas.lt
2022-05-11 16:06:47
0
Antioksidantų šaltinis – pistacijos

Pistacijos, riešutai, maistas | pixabay.com nuotr.

Kad ir kaip stengiamės laikytis sveikos mitybos, būna dienų, kai po pietų atsiradusį alkį numalšinti griebiamės to, kas papuola po ranka.

Dažniausiai tai saldumynai su kaltės prieskoniu, kurių „pakramsnojus” ranka ir vėl siekia maisto, kuris ne visada yra naudingas mūsų sveikatai.

Pasirinkti užkandžiai turėtų būti maistingi, sotūs ir suteikti energijos visai dienai. Jais pasirūpinę iš anksto ir pasigaminę namuose, su staiga užpuolusiu alkiu galėsite tvarkytis be sąžinės graužaties.

Užkandžiams specialistai rekomenduoja rinktis nekaloringus, maistingus, skaidulų ir baltymų gausius produktus. Sveikas užkandžiavimas gali išgelbėti nuo įpročio persivalgyti, sureguliuoti virškinimą ir palaikyti tolygų energijos lygį nuo kurio priklauso darbingumas, žvalumas bei nuotaika.

Dėl to svarbu pasirūpinti, kad tinkami maisto produktai būtų patogiai po ranka, kai išalksite.

Riešutai – universalus užkandis

Užkandžiaujant svarbu rinktis kuo daugiau neperdirbtų maisto produktų, vengti paslėpto cukraus, didelių druskos kiekių. Kramsnoti darbo metu puikiai tinka riešutai – baltymų bei naudingų mikroelementų šaltinis.

Tačiau riešutai tinka tikrai ne tik kramsnojimui, bet ir puikiai pasitarnauja sveikų saldėsių gamybai.

„Stebėdami pardavimų statistiką, matome, kad patys mėgstamiausi pirkėjų riešutai yra pistacijų – tiek pernai, tiek šiais metais daugiausiai nuperkama sveriamų ir fasuotų pistacijų riešutų. Šio riešuto populiarumą galimai lemia itin didelės jo panaudojimo galimybės.

Šiais metais ženkliai paaugo fasuotų bertoletijos riešutų pardavimai, trečdaliu padidėjo fasuotų makadamijų riešutų paklausa bei fasuoti riešutų ir džiovintų vaisių mišiniai“, – lietuvių pomėgius analizuoja Ernesta Dapkienė, „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.

Kitas mėgstamas kramsnoti užkandis – nekaloringi ir traškūs trapučiai. Pasak E. Dapkienės, praėjusiais metais lietuviai dažniausiai rinkosi kukurūzų trapučius, kurie šiemet dėl užkandžiautojų dėmesio aktyviai konkuruoja su kviečių trapučiais.

Planuokite ir gaminkite

Užkandžius dažnai perkame spontaniškai, o išalkus rankos tiesiasi ne į daržoves, bet sočiai atrodančias kaloringas bandeles ir šokoladus. Tačiau planuotas užkandžiavimas ne tik nesugriaus sveikos mitybos , bet ją papildys.

„Pamėginkite į darbą atsinešti pačių pasigamintų užkandžių – diena bus malonesnė ir jums, ir kolegoms.  Juos pagaminti ilgai neužtrunka. Saldžių naminių užkandžių pagrindas yra įvairūs riešutai bei sėklos, saldumo ir rūgštelės suteikia įvairūs džiovinti vaisiai, o juos visus sujungia medus, sviestas šokoladas – produktai, kurie skystėja kaitinami ir sustingsta kambario temperatūroje“, – pasakoja Brigita Baratinskaitė, prekybos tinklo „Maxima“ Maisto departamento gamybos direktorė ir kviečia išbandyti tris receptus, kurie ne tik padės patenkinti saldėsių poreikį, bet ir nepakenks sveikatai.

Sveikesnis „Bounty” batonėlis prie kavos

Reikės: 100 gramų kokoso drožlių, vieno šaukšto kokosų aliejaus, vieno šaukšto medaus arba dviejų šaukštų klevų sirupu, 100 gramų juodojo šokolado ir dviejų šaukštų kokosų pieno (galima naudoti ir kitus augalinius pienus)

Įkaitinkite orkaitę, išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi arba folija, ištepkite ją sviestu. Kokoso drožles, kokosų aliejų, kokoso pieną ir medų arba klevų sirupą suberkite į didelį dubenį ir rankiniu elektriniu trintuvu sutrinkite iki kol masė tampa lipni ir formuojama.

Masę išverskite ant kepimo popieriumi išklotos lentelės ir rankomis suformuokite stačiakampį.

Masę perkelkite į šaldytuvą pusvalandžiui, kad sutvirtėtų. Vėliau ją supjaustykite norimo dydžio stačiakampiais arba lipdykite kamuoliukus. Suformuotus skanėstus trumpam perkelkite į šaldiklį ir per tą laiką ištirpinkite šokoladą.

Kiekvieną batonėlį dėkite ant šakutės, merkite į šokoladą, atsargiai nuvarvinkite šokolado perteklių, ir rikiuokite ant kepimo popieriumi išklotos lentelės. Kad šokoladas sustingtų, dėkite trumpam į šaldytuvą, o tada galite drąsiai gabenti šiuos batonėlius į darbą!

Vegetarams ir veganams: energijos užtaiso kamuoliukai

Reikės: dviejų puodelių kepintų avižų, vieno puodelio pamėgto riešutų sviesto, pusės puodelio medaus, ketvirčio puodelio razinų, ketvirčio puodelio mėlynių ar kitų mėgstamų uogų.

Didesniame dubenyje sumaišykite kepintas avižas, riešutų sviestą, vandens vonelėje ištirpintą medų, razinas ir mėlynes, kol taps vientisa, klampia mase.

Vienu valgomuoju šaukštu atskirkite masės dalį ir drėgnomis rankomis suvoliokite masę į kamuoliuką. Tokiu pačiu principu formuokite kamuoliukus iš likusios masės, sudėkite juos į sandarų indelį ir keletą valandų palaikykite šaldytuve.

Riešutų sviesto ir uogų batonėliai puikiai pakeis įprastus šokoladukus

Reikės: keturių puodelių avižinių dribsnių su pasirinktomis uogomis ar razinomis, saujelės kepintų avižų, pusės puodelio rupių miltų, kelių liofilizuotų šilauogių, pusės puodelio smulkiai pjaustyto džiovinto obuolio, dviejų kiaušinių, trečdalio puodelio medaus, kelių valgomųjų šaukštų tiršto riešutų sviesto, kelių valgomųjų šaukštų ištirpinto sviesto, sviesto kepimui.

Įkaitinkite orkaitę, išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi arba folija, ištepkite ją sviestu. Dideliame inde rankomis išmaišykite avižas, miltus, džiovintus obuolio gabaliukus, šilauoges.

Kitame inde išplakite kiaušinius, įmaišykite medų, riešutų sviestą, ištirpintą sviestą – visa tai užpilkite ant avižų mišinio. Gerai išmaišykite šaukštu, kol visi ingredientai susimaišys tarpusavyje ir gausis minkšta, tiršta masė.

Visa tai perkelkite į gilų kepimo indą, paviršių kietai prispauskite šaukštu arba mentele. Kepkite apie pusvalandį, kol kepinio krašteliai švelniai paruduos, o avižos apskrus.

Kai viskas iškeps ir atvės, supjaustykite patiekalą kubeliais ir sudėkite į sandarias dėžutes.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kodėl ir pavalgę kartais jaučiamės alkani?
  2. Antioksidantų šaltinis – pistacijos
  3. Pats laikas stiprinti vaikų atsparumą
  4. Kalėdas gyventojai švęs šeimos rate
  5. Pistacijos: ir skanios, ir naudingos sveikatai
  6. Vietoj priešpiečių dėžutės – lengvai paruošiamos salotos indelyje
  7. Pasikeitusi riešutų įvairovė: ką pasirinkti?
  8. 5 patarimai kuo pakeisti saldumynus?
  9. Riešutai – vitaminų lobynas
  10. Didžiosios Užgavėnės Naisiuose
  11. Užkandžiauti galima sveikiau ir įdomiau
  12. Lietuviškai meilės dienai – tikrieji senosios Lietuvos virtuvės skanėstai
  13. Dovanos ir šalys: kas tiks anglui, o kas – prancūzui?
  14. Lengvi rudeniški užkandžiai
  15. Daržovių sriubos – ir atsparumui didinti

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Seimas
Lietuvoje

Seimas baigė pavasario sesiją, skaičiuoja darbus

2025 06 30
Gintautas Paluckas
Lietuvoje

TS-LKD ir liberalai: G. Paluckas diskredituoja Ministro Pirmininko pareigas

2025 06 30
Vandens gręžinys
Lietuvoje

Pratęstas terminas užregistruoti nelegalius vandens gręžinius

2025 06 30
Pinigai
Lietuvoje

Pensijų anuitetų išmokas gauna 5 tūkst. gyventojų

2025 06 30
Europos Sąjunga | 123RF.com nuotr.
Lietuvoje

Lietuva ruošiasi pirmininkavimui ES Tarybai

2025 06 30
Seimas
Lietuvoje

Seimas patikslino Laisvės gynėjo sąvoką

2025 06 30
Vytautas Didysis
Kultūra

2030-ieji paskelbti Vytauto Didžiojo metais

2025 06 30
Lukas Savickas ir Marija Jakubauskienė | alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Priimti Akcinių bendrovių įstatymo pakeitimai

2025 06 30

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • +++ apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos
  • ... apie G. Jakavonis. Kodėl aš turėčiau bijoti Rusijos okupacijos?
  • Ji ieško JO(-s)? apie Pristatytas veiksmų planas dėl Vilniaus apylinkėse klaidžiojančio lokio
  • Rimgaudas apie 2030-ieji paskelbti Vytauto Didžiojo metais

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Juodonyse – XXIV prigimtinės kultūros seminaras „Prigimtinė kultūra ir šiuolaikinis dvasingumas“
  • Seimas baigė pavasario sesiją, skaičiuoja darbus
  • TS-LKD ir liberalai: G. Paluckas diskredituoja Ministro Pirmininko pareigas
  • Pratęstas terminas užregistruoti nelegalius vandens gręžinius

Kiti Straipsniai

Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28
Braškės

Uogos – ne tik desertams

2025 06 25
Kokie pramanai sklando apie saldiklius?

Saldikliai: bijoti, ar vartoti?

2025 06 24
Arbūzas

Kepti ant grotelių teks net arbūzas

2025 06 24
Mėsa

Jautiena gali tapti vienu didžiausių kepsnių mėgėjų atradimų

2025 06 22
Šašlykai

Artėjant Joninėms – nauji sprandinės paruošimo būdai

2025 06 21
Kepsninė

Nė dienos be salotų – nepamirškite jų ir prie kepsnių

2025 06 21
Ledai

Ką apie asmenybę pasakoja ledų pasirinkimas?

2025 06 15
Nektarinai

Nektarinai – desertams ir pikantiškiems patiekalams

2025 06 14

Skaitytojų nuomonės:

  • +++ apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos
  • ... apie G. Jakavonis. Kodėl aš turėčiau bijoti Rusijos okupacijos?
  • Ji ieško JO(-s)? apie Pristatytas veiksmų planas dėl Vilniaus apylinkėse klaidžiojančio lokio
  • Rimgaudas apie 2030-ieji paskelbti Vytauto Didžiojo metais
  • Rimvydas apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
https://alkas.lt/wp-content/uploads/2022/05/Putinas-zombis-alkas-lt-koliazas.jpg

A. Navys, M. Sėjūnas. Rusijos gėdos diena

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai