Pirmadienis, 27 birželio, 2022
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result

Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Kad saldumynai nekeltų kaltės jausmo

www.alkas.lt
2022 05 11 16:06
0
Antioksidantų šaltinis – pistacijos

Pistacijos, riešutai, maistas | pixabay.com nuotr.

Kad ir kaip stengiamės laikytis sveikos mitybos režimo, būna dienų, kai po pietų atsiradusį alkį numalšinti griebiamės to, kas papuola po ranka. Dažniausiai tai saldumynai su kaltės prieskoniu, kurių „pakramsnojus” ranka ir vėl siekia maisto, kuris ne visada yra naudingas mūsų sveikatai. Pasirinkti užkandžiai turėtų būti maistingi, sotūs ir suteikti energijos visai dienai. Jais pasirūpinę iš anksto ir pasigaminę namuose, su staiga užpuolusiu alkiu galėsite tvarkytis be sąžinės graužaties.

Užkandžiams specialistai rekomenduoja rinktis nekaloringus, maistingus, skaidulų ir baltymų gausius produktus. Sveikas užkandžiavimas gali išgelbėti nuo įpročio persivalgyti, sureguliuoti virškinimą ir palaikyti tolygų energijos lygį nuo kurio priklauso darbingumas, žvalumas bei nuotaika. Dėl to svarbu pasirūpinti, kad tinkami maisto produktai būtų patogiai po ranka, kai išalksite.

Riešutai – universalus užkandis

Užkandžiaujant svarbu rinktis kuo daugiau neperdirbtų maisto produktų, vengti paslėpto cukraus, didelių druskos kiekių. Kramsnoti darbo metu puikiai tinka riešutai – baltymų bei naudingų mikroelementų šaltinis. Tačiau riešutai tinka tikrai ne tik kramsnojimui, bet ir puikiai pasitarnauja sveikų saldėsių gamybai.

„Stebėdami pardavimų statistiką, matome, kad patys mėgstamiausi pirkėjų riešutai yra pistacijų – tiek pernai, tiek šiais metais daugiausiai nuperkama sveriamų ir fasuotų pistacijų riešutų. Šio riešuto populiarumą galimai lemia itin didelės jo panaudojimo galimybės. Šiais metais ženkliai paaugo fasuotų bertoletijos riešutų pardavimai, trečdaliu padidėjo fasuotų makadamijų riešutų paklausa bei fasuoti riešutų ir džiovintų vaisių mišiniai“, – lietuvių pomėgius analizuoja Ernesta Dapkienė, „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.

Kitas mėgstamas kramsnoti užkandis – nekaloringi ir traškūs trapučiai. Pasak E. Dapkienės, praėjusiais metais lietuviai dažniausiai rinkosi kukurūzų trapučius, kurie šiemet dėl užkandžiautojų dėmesio aktyviai konkuruoja su kviečių trapučiais.

Planuokite ir gaminkite

Užkandžius dažnai perkame spontaniškai, o išalkus rankos tiesiasi ne į daržoves, bet sočiai atrodančias kaloringas bandeles ir šokoladus. Tačiau planuotas užkandžiavimas ne tik nesugriaus sveikos mitybos , bet ją papildys.

„Pamėginkite į darbą atsinešti pačių pasigamintų užkandžių – diena bus malonesnė ir jums, ir kolegoms.  Juos pagaminti ilgai neužtrunka. Saldžių naminių užkandžių pagrindas yra įvairūs riešutai bei sėklos, saldumo ir rūgštelės suteikia įvairūs džiovinti vaisiai, o juos visus sujungia medus, sviestas šokoladas – produktai, kurie skystėja kaitinami ir sustingsta kambario temperatūroje“, – pasakoja Brigita Baratinskaitė, prekybos tinklo „Maxima“ Maisto departamento gamybos direktorė ir kviečia išbandyti tris receptus, kurie ne tik padės patenkinti saldėsių poreikį, bet ir nepakenks sveikatai.

Sveikesnis „Bounty” batonėlis prie kavos

Reikės: 100 gramų kokoso drožlių, vieno šaukšto kokosų aliejaus, vieno šaukšto medaus arba dviejų šaukštų klevų sirupu, 100 gramų juodojo šokolado ir dviejų šaukštų kokosų pieno (galima naudoti ir kitus augalinius pienus)

Įkaitinkite orkaitę, išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi arba folija, ištepkite ją sviestu. Kokoso drožles, kokosų aliejų, kokoso pieną ir medų arba klevų sirupą suberkite į didelį dubenį ir rankiniu elektriniu trintuvu sutrinkite iki kol masė tampa lipni ir formuojama. Masę išverskite ant kepimo popieriumi išklotos lentelės ir rankomis suformuokite stačiakampį.

Masę perkelkite į šaldytuvą pusvalandžiui, kad sutvirtėtų. Vėliau ją supjaustykite norimo dydžio stačiakampiais arba lipdykite kamuoliukus. Suformuotus skanėstus trumpam perkelkite į šaldiklį ir per tą laiką ištirpinkite šokoladą. Kiekvieną batonėlį dėkite ant šakutės, merkite į šokoladą, atsargiai nuvarvinkite šokolado perteklių, ir rikiuokite ant kepimo popieriumi išklotos lentelės. Kad šokoladas sustingtų, dėkite trumpam į šaldytuvą, o tada galite drąsiai gabenti šiuos batonėlius į darbą!

Vegetarams ir veganams: energijos užtaiso kamuoliukai

Reikės: dviejų puodelių kepintų avižų, vieno puodelio pamėgto riešutų sviesto, pusės puodelio medaus, ketvirčio puodelio razinų, ketvirčio puodelio mėlynių ar kitų mėgstamų uogų.

Didesniame dubenyje sumaišykite kepintas avižas, riešutų sviestą, vandens vonelėje ištirpintą medų, razinas ir mėlynes, kol taps vientisa, klampia mase. Vienu valgomuoju šaukštu atskirkite masės dalį ir drėgnomis rankomis suvoliokite masę į kamuoliuką. Tokiu pačiu principu formuokite kamuoliukus iš likusios masės, sudėkite juos į sandarų indelį ir keletą valandų palaikykite šaldytuve.

Riešutų sviesto ir uogų batonėliai puikiai pakeis įprastus šokoladukus

Reikės: keturių puodelių avižinių dribsnių su pasirinktomis uogomis ar razinomis, saujelės kepintų avižų, pusės puodelio rupių miltų, kelių liofilizuotų šilauogių, pusės puodelio smulkiai pjaustyto džiovinto obuolio, dviejų kiaušinių, trečdalio puodelio medaus, kelių valgomųjų šaukštų tiršto riešutų sviesto, kelių valgomųjų šaukštų ištirpinto sviesto, sviesto kepimui.

Įkaitinkite orkaitę, išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi arba folija, ištepkite ją sviestu. Dideliame inde rankomis išmaišykite avižas, miltus, džiovintus obuolio gabaliukus, šilauoges. Kitame inde išplakite kiaušinius, įmaišykite medų, riešutų sviestą, ištirpintą sviestą – visa tai užpilkite ant avižų mišinio. Gerai išmaišykite šaukštu, kol visi ingredientai susimaišys tarpusavyje ir gausis minkšta, tiršta masė.

Visa tai perkelkite į gilų kepimo indą, paviršių kietai prispauskite šaukštu arba mentele. Kepkite apie pusvalandį, kol kepinio krašteliai švelniai paruduos, o avižos apskrus. Kai viskas iškeps ir atvės, supjaustykite patiekalą kubeliais ir sudėkite į sandarias dėžutes.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kodėl ir pavalgę kartais jaučiamės alkani?
  2. Antioksidantų šaltinis – pistacijos
  3. Pats laikas stiprinti vaikų atsparumą
  4. Kalėdas gyventojai švęs šeimos rate
  5. Pistacijos: ir skanios, ir naudingos sveikatai
  6. Vietoj priešpiečių dėžutės – lengvai paruošiamos salotos indelyje
  7. Didžiosios Užgavėnės Naisiuose
  8. Lietuviškai meilės dienai – tikrieji senosios Lietuvos virtuvės skanėstai

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Kaip išvengti susižeidimų bėgiojant?

Vasariški orai, sportas ir mityba

2022 06 26
Žuvies paruošimas turi savas taisykles

Pajūris ir rūkyta žuvis neatsiejami. Tačiau…

2022 06 25
Penkios gudrybės, kurias privalote žinoti, prasidėjus kepimo lauke laikui

Papildomi kilogramai atsiranda netikėtai

2022 06 25
Ledai | pixabay.com nuotr.

Vasaros gaiva: pagaminti ledus ilgai neužtruks

2022 06 24
Daugėja susidomėjusių pėsčiųjų žygiais

Koks maistas keliauja į žygį kartu?

2022 06 24
Naujų rinkų paieškoms Lietuvai Briuselyje skirta milijoninė parama

Lietuviški gaminiai skinasi kelią tolyn

2022 06 23
Gyventojai suaukojo maisto už 420 tūkst. eur.

Nepasiturintieji paramos sulauks dar birželį

2022 06 22
Vitaminų atsargas jau galima papildyt šių metų vaisiais

Arbūzai: iki paskutinio gabalėlio

2022 06 19
Kaip maistą išlaikyti šviežią ilgiau?

Tvarka šaldytuve: ką ir kur dėti?

2022 06 19
Agrastai tiks ne tik uogienėms

Agrastai tiks ne tik uogienėms

2022 06 18
Rodyti daugiau

Naujienos

Mokestis už aplinkos teršimą bus aiškesnis
Įvairenybės

Žieminėmis padangos vasarą – brangu ir nesaugu

2022 06 26
Probiotikai – bakterijos padedančios kūnui
Įvairenybės

Probiotikai – bakterijos padedančios kūnui

2022 06 26
Renkantis kosmetiką – dėmesys etiketėms
Įvairenybės

Renkantis kosmetiką – dėmesys etiketėms

2022 06 26
Rusijos invazija
Ukrainos balsas

Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 06 26 12:00

2022 06 26
Ir vaikų išdaigos gali brangiai kainuoti
Lietuvoje

Ir vaikų išdaigos gali brangiai kainuoti

2022 06 26
Siurbiame namus: ne taip jau ir nuobodu
Įvairenybės

Siurbiame namus: ne taip jau ir nuobodu

2022 06 26
Kaip išvengti susižeidimų bėgiojant?
Įvairenybės

Vasariški orai, sportas ir mityba

2022 06 26
Oro tarša | am.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Siūloma keisti oro taršos reikalavimus

2022 06 26


SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Nuorodos apie Stiprinamas Kaliningrado tranzito saugumas
  • Ir vėl sena daina? apie Vilnius baigia brangiausią šildymo sezoną
  • Global-Kapitalistas apie F. Felštinskis: Putino agresijai ribų nėra
  • Londonas ,,prisidirbo?" apie D. Gaižauskas: Rusija grasina karu Lietuvai, valdantieji tyli…

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • „Aktualioji istorija“: Kijevo Rusios paveldėtojų takoskyros
  • Žieminėmis padangos vasarą – brangu ir nesaugu
  • Probiotikai – bakterijos padedančios kūnui
  • Renkantis kosmetiką – dėmesys etiketėms

Skaitomiausi straipsniai

  • T. Baranauskas. Ar Rusijai gali būti naudinga pulti Lietuvą? peržiūrėta: 1514; komentarų: 27
  • Klaipėdoje lauks išskirtinės Lauksnos ir Joninės peržiūrėta: 941; komentarų: 0
  • Mirė Lietuviško kino ir teatro legenda, Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys – Regimantas Adomaitis Papildyta

    peržiūrėta: 849; komentarų: 1
  • A. Stabrauskas. Išėję Vilniaus Žvėryno namai, 6: Latvių g. 3 peržiūrėta: 713; komentarų: 4
  • M. Kundrotas. A. Rudomanskis įrodinėja Z. Šličytės teisumą? peržiūrėta: 690; komentarų: 5
  • K. Garšva. Šalčininkų ir Vilniaus rajonuose diskriminuojami lietuviškų gimnazijų mokiniai peržiūrėta: 577; komentarų: 8

Artimiausi renginiai

  1. Tradicinių šokių stovykla ŠAKIŲ r.

    2022-08-03 08:00 - 2022-08-07 17:00

Žiūrėti visus Renginiai

Kiti Straipsniai

Vasariški orai, sportas ir mityba

by Ditė Česėkaitė
2022 06 26
0
Kaip išvengti susižeidimų bėgiojant?

Vasarą vis daugiau žmonių pajunta motyvaciją sportuoti – ar dailinant kūno linijas sporto salėje, ar bėgiojant gryname ore. Nors sportuojančių...

Skaityti toliau

Pajūris ir rūkyta žuvis neatsiejami. Tačiau…

by Ditė Česėkaitė
2022 06 25
0
Žuvies paruošimas turi savas taisykles

Išvykos prie jūros ar savaitgaliai prie ežero daugeliui neatsiejami nuo iš tolo sklindančio rūkytos žuvies aromato. Dažnai tokia žuvis būna...

Skaityti toliau

Papildomi kilogramai atsiranda netikėtai

by Ditė Česėkaitė
2022 06 25
0
Penkios gudrybės, kurias privalote žinoti, prasidėjus kepimo lauke laikui

Vasarą dažnai laiką leidžiame gamtoje, vakarojame su draugais ir artimaisiais. O įvairiausi pasisėdėjimai – neatsiejami nuo skanaus maisto. Gydytoja dietologė...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Nuorodos apie Stiprinamas Kaliningrado tranzito saugumas
  • Ir vėl sena daina? apie Vilnius baigia brangiausią šildymo sezoną
  • Global-Kapitalistas apie F. Felštinskis: Putino agresijai ribų nėra
  • Londonas ,,prisidirbo?" apie D. Gaižauskas: Rusija grasina karu Lietuvai, valdantieji tyli…
  • LIETUVIŠKOS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie T. Baranauskas. Ar Rusijai gali būti naudinga pulti Lietuvą?

Kitas straipsnis
https://alkas.lt/wp-content/uploads/2022/05/Putinas-zombis-alkas-lt-koliazas.jpg

A. Navys, M. Sėjūnas. Rusijos gėdos diena

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

rašto darbai | Greitos skyrybos internetu – skyrybų advokatai | Siuskpigiau.lt siuntos Lietuvoje | Pramogų, grožio, sveikatingumo pasiūlymai | irigatorius | vitamino c serumas | oro drekintuvas | HiMountains | iddo.lt modernūs stalai | kūno kremai | August.lt - valymo įrenginiai | fs22 mods | https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Auskarai su deimantais | https://www.aleina.lt | Automobilių nuoma | drogas.lt | CBD aliejus Lietuvoje | Mažoji Indija | Pakavimo prekės | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai