Pirmadienis, 25 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kaip saugoti ir tvarkyti maistą namuose?

www.alkas.lt
2020-03-23 06:00:18
0
Kaip saugoti ir tvarkyti maistą namuose?

steemitimages.com nuotr.

 steemitimages.com nuotr.
steemitimages.com nuotr.

Dėl koronaviruso grėsmės, daugelis gyventojų iš anksto apsirūpino ir namuose sukaupė daugiau nei įprasta maisto atsargų, tačiau netinkamai laikomas ar nesaugiai tvarkomas maistas gali ne tik sugesti, bet ir pakenkti sveikatai. Todėl Valstybinės maisto ir veterinarijos specialistai primena pagrindinius principus, kaip saugoti ir tvarkyti maistą namuose.

Laikykite maisto gaminius tinkamoje temperatūroje, užtikrinkite jų tinkamą terminį apdorojimą 

• Apdorojant šiluma maistą (kepant, verdant, troškinant ir kt.) patariama, kad temperatūra jo viduje pasiektų ne mažiau kaip +75 °C.

• Nepalikite pagaminto maisto kambario temperatūroje ilgiau kaip 2 val.

• Greitai gendančius maisto gaminius, pagamintą nesuvartotą maistą laikykite šaldytuve nuo 0 °C iki +6 °C temperatūroje.

• Užšaldytus maisto gaminius laikyti ne žemesnėje kaip -18 °C temperatūroje.

• Šaldytuve turi būti pakankamai vietos maistui laikyti. Neperpildykite šaldytuvo / šaldiklio lentynų, kad užtikrintumėte tinkamą temperatūrinį režimą.

• Laikykitės maisto gaminių gamintojų nurodytų laikymo sąlygų ir vartojimo instrukcijų.

• Siekiant išvengti maisto švaistymo, kai kuriuos maisto gaminius galima ir toliau vartoti saugiai pasibaigus jų tinkamumo vartoti terminui. Atskirti šiuos maisto gaminius padeda ant maisto gaminio nurodytas tinkamumo vartoti termino ženklinimas: nuoroda „Geriausias iki …“ arba „Geriausias iki … pabaigos“ (t. y. minimalus tinkamumo vartoti terminas) nurodoma ant negreitai gendančių maisto gaminių pakuočių. Pavyzdžiui, kruopų, miltų, makaronų, taip pat konservuotų, džiovintų maisto gaminių ir pan. Pasibaigus šalia užrašo „Geriausias iki …“ nurodytam terminui, maisto gaminiai dar yra saugūs vartoti, tačiau jų kokybė jau gali būti pablogėjusi.

• Nuoroda „Tinka vartoti iki …“ (t. y. maksimalus tinkamumo vartoti terminas) nurodoma ant greitai gendančių maisto gaminių ir per trumpą laiką gali neigiamai paveikti žmonių sveikatą. Taip ženklinami mėsos, žuvies ar paukštienos gaminiai ar pusgaminiai, pienas ir pieno gaminiai, šviežiai spaustos, nepasterizuotos vaisių sultys ir pan. Pasibaigus šalia užrašo „Tinka vartoti iki …“ nurodytam terminui, maisto gaminiai gali būti nesaugūs ir neturi būti vartojami.

• Jei vartotojas nusprendžia užšaldyti maisto gaminį, kurio nespės suvartoti, ir jo tinkamumo vartoti terminas nepasibaigęs, jį būtina tinkami supakuoti (pvz., suskirstyti tam tikromis porcijomis į sandarias pakuotes) ir laikyti ne žemesnėje kaip -18 °C temperatūroje.

• Nevartokite nepasterizuoto pieno.

Apsaugokite maisto gaminius nuo kryžminės taršos

• Virtas, keptas ir kitaip paruoštas vartoti maistas neturi liestis su žalia mėsa, žuvimi, kiaušiniais, nešvariomis / neplautomis daržovėmis.

• Mėsą, paukštieną, žuvį reikia laikyti taip, kad jų sulčių nepatektų ant aplinkos paviršių (maisto tvarkymui skirto inventoriaus, įrangos) ir kitų maisto gaminių.

• Prieš vartojimą kruopščiai šiltu vandeniu plaukite daržoves, vaisius, uogas.

• Maisto gaminius šaldytuve laikykite tam skirtose talpose, sandariai uždarytus tam, kad apsaugotumėte nuo sąlyčio su kitais maisto gaminiais.

• Esant galimybei, naudokite skirtingą pjaustymo inventorių (peilius, pjaustymo lentas ir kt.) žaliai mėsai, paukštienai, neplautoms daržovėms ir paruoštam (virtam, keptam) maistui. Jei neturite atskiro virtuvės inventoriaus termiškai apdorotam ir žaliam maistui tvarkyti, būtina kruopščiai plauti inventorių ir įrankius karštu tekančiu vandeniu su indų plovimui skirta priemone ar indaplovėje. Nenaudokite neplautų, nešvarių peilių, pjaustymo lentelių, indų pagamintam maistui, plautoms daržovėms, vaisiams pjaustyti, laikyti, jei prieš tai tvarkėte žalią mėsą, žuvį.

• Paviršiams valyti naudokite vienkartines šluostes ar švarias daugkartines šluostes, rankšluosčius (po kiekvieno naudojimo išskalbkite medžiagines šluostes, rankšluosčius karštu vandeniu ir tam skirta skalbimo priemone, gerai išdžiovinkite).

Laikykitės asmens higienos, plaukite rankas:

• grįžę iš lauko namo;

• pasinaudoję tualetu;

• nusičiaudėję, išsipūtę nosį;

• paglostę naminius gyvūnus, sutvarkę jų tualetą;

• sutvarkę atliekas;

• sutvarkę namus;

• prieš valgymą, pavalgę, parūkę;

• prieš ruošdami maistą, tvarkydami žalią mėsą, žuvį ar kt. maistą.

Jeigu užsisakote maisto gaminius, patiekalus nuotoliniu būdu, įvertinkite jų saugą

• Jei užsisakote maistą nuotoliniu būdu, įvertinkite tiekėjo patikimumą. Asmenys, tiekiantys maistą, turi turėti leidimą maisto tvarkymo veiklai vykdyti. Pasitikrinti, ar asmeniui suteikta teisė vykdyti maisto tvarkymą, galima Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto tvarkymo subjektų registre.

• Gavę maisto gaminius, patiekalus, įvertinkite juos vizualiai. Jei maisto gaminių pakuotės pažeistos, yra vizualiai matomų maisto gaminių kokybės neatitikimų, jaučiate nemalonų, maisto gaminiams neįprastą kvapą ar turite bet kokių įtarimų dėl maisto saugos, nevartokite tokių maisto gaminių.

• Vartotojui pristatyti maisto gaminiai turi būti tinkamai supakuoti, apsaugoti nuo taršos (vartojimui paruošti, gatavi gaminiai turi būti supakuoti atskirai nuo žalios mėsos, žuvies, daržovių).

• Rekomenduojame už maisto gaminius, patiekalus atsiskaityti iš anksto, naudojant elektronines atsiskaitymo už prekes ir paslaugas priemones.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Į ką svarbu atkreipti dėmesį renkantis maistą?
  2. Specialistai nepritaria siūlymams vaikams tiekti ne šviežiai pagamintą, o pašildytą maistą
  3. Kaip išvengti botulizmo?
  4. Kaip vartoti valgomąjį bobausį?
  5. Kaip kovoti su maistinėmis kandimis?
  6. Kaip gydytis nealinant kūno?
  7. 10 patarimų moksleiviams kaip sveikai maitintis
  8. Kaip paruošti žuvies patiekalus šventėms?
  9. Kaip per karščius išvengti apsinuodijimo maistu?
  10. Kaip nepasimesti tarp salotų įvairovės?
  11. Kur susikaupia daugiausia kancerogeno akrilamido ir kaip jo išvengti?
  12. Kaip švenčių stalui išsirinkti saugius ir kokybiškus maisto gaminius
  13. Medikai primena, kaip per šventes išvengti žarnyno infekcinių ligų
  14. Staigi alerginė reakcija itin pavojinga gyvybei: kaip elgtis ištikus anafilaksiniam šokui
  15. Kaip apsaugoti duoną nuo kandžių?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Pratybos | KASP nuotr.
Lietuvoje

Pietryčių Lietuvoje – lauko taktinės pratybos

2025 08 25
Huffingtonpost.com nuotr.
Lietuvoje

Tyrimas: dalis gyventojų keliauja nepaisydami skolų

2025 08 25
Vudis Alenas Maskvos kino savaitėje
Kultūra

Ukraina pasmerkė Maskvoje pasirodžiusį Vudį Aleną

2025 08 25
D. Šakalienė lankosi Ukrainoje
Lietuvoje

Krašto apsaugos ministrė lankėsi Kijeve

2025 08 25
Eglė Navickienė pradėjo bado akciją
Lietuvoje

Kalvarijos mokytoja pradėjo bado akciją: ministrė žada tyrimą, LŠDPS ragina solidarizuotis

2025 08 25
Sveikata
Lietuvoje

Valstybės kontrolė: regionuose patekti pas medikus sunkiau

2025 08 25
Gatvių atnaujinimas
Lietuvoje

Vilnius ruošiasi didėsiančiam eismo srautui

2025 08 25
Būstas
Lietuvoje

Būstas studentui: nuomoti ar investuoti į nuosavą?

2025 08 25

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • K.Girniaus straipsnis apie V. Sinica. Apie purvą kurio nepavyko išvengti
  • K.Girniaus straipsnis apie V. Sinica. Apie purvą kurio nepavyko išvengti
  • Marija apie Kalvarijos mokytoja pradėjo bado akciją: ministrė žada tyrimą, LŠDPS ragina solidarizuotis
  • žvelgiame giliau apie A. Valotka. Valininiai ledai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pietryčių Lietuvoje – lauko taktinės pratybos
  • Lietuviška daina suskambusi parodoje Japonijoje pakvietė pažinti Lietuvą per kultūrą ir išskirtinius papročius
  • „Sengirės fondas“ ir partneriai vasarą užbaigs nemokamu koncertu Vilniuje
  • Tyrimas: dalis gyventojų keliauja nepaisydami skolų

Kiti Straipsniai

Sveikata

Valstybės kontrolė: regionuose patekti pas medikus sunkiau

2025 08 25
Parduotuvė | pixabay.com nuotr.

Maistiniai dažai: koks jų poveikis sveikatai

2025 08 24
Nekonservuokime savo sveikatos: geriau – šaldykime

Ruošiant uogas užšaldymui, svarbu tai padaryti tinkamai

2025 08 24
Kepsninė

Trys paprastos taisyklės, nepamirštamam patiekalui

2025 08 24
Greipfrutai, vaisiai

Egzotiniai vaisiai – vitaminai kūnui ar nematoma grėsmė lėkštėje?

2025 08 24
Miegas

Dieną jaučiamas nuovargis gali byloti apie miego sutrikimus

2025 08 23
Ledai

Negirdėta ledų istorija ir šiandieninis pasirinkimas

2025 08 23
Marinuoti agurkai

Kelios agurkų konservavimo paslaptys

2025 08 23
www.medele.ru nuotr.

Ne visų patarimų apie ausų priežiūrą verta klausyti

2025 08 23
Vaistinė

Atnaujinama vaistų išrašymo ir išdavimo tvarka

2025 08 22

Skaitytojų nuomonės:

  • K.Girniaus straipsnis apie V. Sinica. Apie purvą kurio nepavyko išvengti
  • K.Girniaus straipsnis apie V. Sinica. Apie purvą kurio nepavyko išvengti
  • Marija apie Kalvarijos mokytoja pradėjo bado akciją: ministrė žada tyrimą, LŠDPS ragina solidarizuotis
  • žvelgiame giliau apie A. Valotka. Valininiai ledai
  • Saulės Vilna apie A. Valotka. Valininiai ledai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
O. Lapinas. Kaip laimės jausmas kinta su amžiumi?

O. Lapinas. Kaip laimės jausmas kinta su amžiumi?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai