Pirmadienis, 30 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kovo pradžia – geriausias laikas pradėti mesti svorį

Ligita Sinušienė, www.vlmedicina.lt
2016-03-05 12:57:16
0
Kovo pradžia – geriausias laikas pradėti mesti svorį

Alkas.lt, A. Rasakevičiaus nuotr.

Alkas.lt, A. Rasakevičiaus nuotr.
Alkas.lt, A. Rasakevičiaus nuotr.

Artėjanti kovo 8-oji – geriausias atspirties taškas pradėti svorio metimo programą. Tiesa, vyrams patartina tai pradėti dieną anksčiau, moterims – dieną vėliau, kad nereiktų joms skirtą šventišką dieną atsisakyti kokios saldžios dovanėlės.

Apskritai pavasaris yra tinkamiausias metas teigiamiems įvairiems pokyčiams, taigi – ir kūno linijų.

Apie tai kalba gydytojas endokrinologas, 30 metų konsultuojantis svorio problemų turinčius pacientus, Antanas Šatas.

– Ar keičiantis metų laikui patartina keisti ir mitybą?

– Apskritai metų laikas mūsų klimato juostoje neturėtų turėti didelės įtakos mitybos pokyčiams, nes temperatūros svyravimai nėra labai dideli. Tai būtų aktualu, jei žiemą mus spaustų Rusijos Sibiro šaltis iki minus 30 laipsnių, o vasarą kaitintų 30 laipsnių šiluma. Vis dėlto mūsų organizmas patiria tam tikrus kitokius pojūčius. Vasarą norime ko nors lengvesnio. Aš net ir pacientams, turintiems sunkių virškinimo trakto sutrikimų, patariu pradėti valgyti nuo to, ko nori jų akys ir geidžia širdis. Į valgymą turime žiūrėti kaip į didelį pozityvą, malonų reiškinį. Negalime gi kaip kiaulės – kuo daugiau prisikirsti to, kas supilta dideliame lovy, o paskui viską išleisti per visus kraštus.

– Ir suprantu, ką norite pasakyti, bet ir neaišku – ne visada tai, ko labiausiai norime, naudingiausia mūsų organizmui…

– Pamačius skanų, gražiai patiektą maistą, organizmas iš anksto paruošia virškinamąjį traktą, nes smegenys duoda impulsą. Todėl maistas geriau virškinamas, geriau įsisavinamas. Žinoma, žmogus gali turėti ir blogų įpročių – pavyzdžiui, norėti labai riebaus, kepto, rūkyto maisto ar alkoholio. Nieko nėra blogiau už blogus įpročius.

– Minėjote, kad metų laikai neturi didelės įtakos mūsų mitybai. O kokia toji nedidelė įtaka? Kad ir neryškiai, bet kaip turėtų keistis mūsų pavasariniai patiekalai nuo žieminių?

– Jeigu vienodai gyvename tiek žiemą, tiek pavasarį ar vasarą, nuolat aktyviai sportuojame, metų laikams keičiantis nėra būtinybės keisti nei paros kilokalorijų, nei maisto kiekio. Pavyzdžiui, sunkiai fiziškai dirbančiam žmogui per parą rekomenduojama suvartoti apie 3,5 tūkst. kilokalorijų turinčio maisto, o tokiems, kaip mes – gydytojams, žurnalistams – pakanka nuo 1500 iki 1800 kilokalorijų per parą. Vis dėlto ir tas 30 laipsnių skirtumas, lyginant šaltąjį ir šiltąjį metų laikus, šiek tiek keičia mūsų įpročius. Žiemą, kai šalta, organizmui norisi truputį kaloringesnio maisto, daugiau baltymų, o atšilus orams – agurkų su medumi, lengvų salotų. Ir tinkamo skysčių kiekio. Vasarą turėtume išgerti kokia puse litro daugiau skysčių nei žiemą. O kilokalorijų skirtumas, lyginant žiemą su vasarą – nuo 200 iki 400.

– Kaip atrodo tas 200-400 kilokalorijų skirtumas?

– Be abejo, žmonės įprastai neskaičiuoja kalorijų. Aš savo pacientams aiškinu tai labai paprastai: jei suvalgydavai keturis sumuštinius, dabar valgyk tris, tris šaukštus košės pakeisk dviem, jei arbatą gerdamas užsikandi keturiais sausainiais, dabar – trim. O apie gyvulinę riebią mėsą net nekalbu – jos nereikia nei žiemą, nei pavasarį, nei vasarą. Liesą mėsą valgyti pacientams leidžiu. Tačiau ją užkąsti galima tik daržovėmis. Ne duona, ne košėmis!

– Kaip paaiškintumėte, kodėl atšilus orams pats organizmas pageidauja kitokio maisto, norisi šviežių daržovių?

– Nuo gegužės mėnesio suaktyvėja saulė, dangus tampa mėlynesnis, greitėja medžių apykaita – jie mezga pumpurus, sprogsta, tad ir žmogaus organizmui norisi greičiau įsisavinamo maisto. Ir paprastai žmonės, net ir nedėdami jokių pastangų, per vasarą visuomet numeta po 2-3 kg, o žiemą tiek pat priauga.

– Prasidėjus kad ir kalendoriniam pavasariui norisi išlįsti iš sunkių paltų, tad įprasta tokiu metu labiau susirūpinti ir kūno linijomis. Ką patartumėte?

– Racionalios mitybos turime laikytis visada, lygiai taip pat kaip ir asmens higienos. Atsikėlei ryte – nusišypsojai savo mylimiausiems žmonėms, taip prisipildydamas teigiamų emocijų. Išgerk stiklinę vandens, sudėdamas į ją viską, kas gero tavo širdyje ir mintyse. Suvalgyk lengvus pusrytėlius. Ne vienas žmogus pasako, kad pusryčių net nenori. Tačiau, aišku, jeigu jis elgiasi kaip dauguma lietuvių – ryte nevalgo, per pietus ką spėja, ko nespėja, o pagrindinį valgymą sukerta vakare, po darbo, tada suprantama, kad suvalgęs dvi vakarienes – iš anksto ir už pusryčius, atsikėlęs ryte  jis dar nejaučia alkio. Iš tiesų pusryčiai būtini. Nesvarbu, ar tai bus tik sulčių stiklinė ir riešutų sauja, ar košė, ar sumuštinis, ar kava su bananu. Beje, pastarasis variantas – idealių pusryčių pavyzdys. Kava stimuliuoja, o bananas – greitai įsisavinamas angliavandenis. Ryte turime suvalgyti 15-20 procentų visos dienos kalorijų, su kuriomis gauname energijos visai dienai. Tuos 200 kalorijų būtina ryte suvalgyti net ir protinį darbą dirbančiam žmogui.

Apskritai per dieną geriausia valgyti 5-6 kartus. Nes kūnas tunka net ne nuo to, kiek daug mes suvalgome, pavyzdžiui, vakare, bet nuo neteisingo mitybos ritmo. Mūsų skrandis dirba sąlyginio reflekso principu. Savaitę kasdien 9 val. ryto valgant pusryčius skrandžio sultys įpranta jau iš anksto pasiruošti.

Per pietus turėtume suvalgyti 30-40 procentų dienos kalorijų. Pavakariai – negausūs, negausi ir vakarienė. Pavyzdžiui, sauja riešutų. Todėl pabrėžiu – racionalios mitybos reikia laikytis nuolat, ne tik atėjus pavasariui.

– Tačiau pavasaris, kai visa gamta atbunda, – galbūt puiki pradžia teigiamiems pokyčiams, jeigu jų būtinai reikia?

– Tikrai taip. Jeigu jau norisi pradėti mesti svorį, pratintis prie racionalios mitybos – tai pats geriausias laikas. Pradžia visuomet yra svarbi ir reikšminga. Galima pradėti nuo gimtadienio, nuo didžiųjų metinių pasninkų, kai skrandis susitraukia, o nuo kitos dienos – valgyti jau 20 procentų mažiau. Tokiu būdu per mėnesį numetama nuo pusės iki kilogramo svorio, per metus – nuo 6 iki 10 kilogramų. Nors ir atrodo, kad nedaug, bet svarbiausia – negrįžtamai. Jei svoris metamas šuoliškai, lygiai taip pat šuoliais jis ir sugrįžta (staigiai numesti svorį galima tik operacijos būdu, sumažinus skrandį). Tačiau žmogus pats turi labai norėti pokyčių – ne jo draugai, ne šeimos nariai. Ir kovo pradžia, atsinaujinimo metas, – tikrai pats geriausias laikas grožio ir sveikatos pokyčiams.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Lietuvos moterys restoranuose nori valgyti skaniai, o vyrai – pigiai
  2. Tyrimas: Lietuvos gyventojai grūdinio maisto vartoja per mažai
  3. Tyrimas: Daugelis Lietuvos gamintojų nenaudoja gaminių su GMO
  4. Europoje – sveiko maisto „aukso amžius“
  5. Kaip augalinė mityba padėjo JAV prezidentui atsistatyti po širdies operacijų?
  6. Priklausomybė nuo maisto panaši į priklausomybę nuo narkotikų?
  7. Kaip per karščius išvengti apsinuodijimo maistu?
  8. Ar sveikai maitinsis jūsų mokyklinukai?
  9. Pažaislyje vyko jau trečią dešimtmetį minima sveiko maisto šventė (nuotraukos)
  10. Valgant užsigerti galima, bet vakarienei vaisių – ne
  11. Už sveiką vaikų maitinimą – garbingas apdovanojimas
  12. Bananai – lietuvių mėgstamiausi vaisiai visais metų laikais
  13. Ekologiškuose miltuose nustatyta pesticidų
  14. Neišnaudoti pievų lobiai
  15. Kodėl ne visi gali valgyti duoną?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Seimas
Lietuvoje

Seimas baigė pavasario sesiją, skaičiuoja darbus

2025 06 30
Gintautas Paluckas
Lietuvoje

TS-LKD ir liberalai: G. Paluckas diskredituoja Ministro Pirmininko pareigas

2025 06 30
Vandens gręžinys
Lietuvoje

Pratęstas terminas užregistruoti nelegalius vandens gręžinius

2025 06 30
Pinigai
Lietuvoje

Pensijų anuitetų išmokas gauna 5 tūkst. gyventojų

2025 06 30
Europos Sąjunga | 123RF.com nuotr.
Lietuvoje

Lietuva ruošiasi pirmininkavimui ES Tarybai

2025 06 30
Seimas
Lietuvoje

Seimas patikslino Laisvės gynėjo sąvoką

2025 06 30
Vytautas Didysis
Kultūra

2030-ieji paskelbti Vytauto Didžiojo metais

2025 06 30
Lukas Savickas ir Marija Jakubauskienė | alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Priimti Akcinių bendrovių įstatymo pakeitimai

2025 06 30

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kaprizo netenkino... :( apie R. Vanagas. O gaidau, ar kalba – jau tik šaukštas?
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie Seimas baigė pavasario sesiją, skaičiuoja darbus
  • skt. apie 2030-ieji paskelbti Vytauto Didžiojo metais
  • Rimvydas apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Seimas baigė pavasario sesiją, skaičiuoja darbus
  • TS-LKD ir liberalai: G. Paluckas diskredituoja Ministro Pirmininko pareigas
  • Pratęstas terminas užregistruoti nelegalius vandens gręžinius
  • Pensijų anuitetų išmokas gauna 5 tūkst. gyventojų

Kiti Straipsniai

Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28
Braškės

Uogos – ne tik desertams

2025 06 25
Kokie pramanai sklando apie saldiklius?

Saldikliai: bijoti, ar vartoti?

2025 06 24
Arbūzas

Kepti ant grotelių teks net arbūzas

2025 06 24
Mėsa

Jautiena gali tapti vienu didžiausių kepsnių mėgėjų atradimų

2025 06 22
Šašlykai

Artėjant Joninėms – nauji sprandinės paruošimo būdai

2025 06 21
Kepsninė

Nė dienos be salotų – nepamirškite jų ir prie kepsnių

2025 06 21
Ledai

Ką apie asmenybę pasakoja ledų pasirinkimas?

2025 06 15
Nektarinai

Nektarinai – desertams ir pikantiškiems patiekalams

2025 06 14

Skaitytojų nuomonės:

  • Kaprizo netenkino... :( apie R. Vanagas. O gaidau, ar kalba – jau tik šaukštas?
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie Seimas baigė pavasario sesiją, skaičiuoja darbus
  • skt. apie 2030-ieji paskelbti Vytauto Didžiojo metais
  • Rimvydas apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos
  • >+++ apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Tęsiami Klaipėdos pilies atgaivinimo darbai

Tęsiami Klaipėdos pilies atgaivinimo darbai

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai