Ketvirtadienis, 30 spalio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Nė dienos be salotų – nepamirškite jų ir prie kepsnių

www.alkas.lt
2025-06-21 10:38:00
1
Kepsninė

Kepsninė | pixabay.com nuotr.

       

Šiltesniais savaitgaliais nosį vis dažniau pakutena čirškinamų mėsos kepsnių kvapai, tačiau siekiant maitintis kuo sveikatai palankiau, svarbu nepamiršti ir daržovių. Prekybos tinklo „Rimi Lietuva“ mėsos technologas Vidas Nadzeika sako, kad grilinti galima kokias tik norime daržoves – tiek šviežias, tiek pamarinuotas. Specialistai patarai kasdien jų suvartoti bent 500 gramų, tad svarbu daržoves rinktis kuo spalvingesnes ir skirtingesnes.

Kepdami daržoves nepersistenkite

Kepant daržoves ant grilio, „Rimi“ mėsos technologas V. Nadzeika siūlo neužgožti natūralaus jų skonio – užteks lengvai jas aptepti alyvuogių aliejumi ar norimais padažais, pagal skonį pagardinti prieskoniais.

„Atkreipkite dėmesį, kad būtų užtektinai kaitros, bet daržovės neskrustų ant atviros ugnies. Keptos daržovės yra ne tik puikus garnyras, bet ir atskiras patiekalas, tinkantis tiek vegetarams, tiek visavalgiams. Kepti galima net kopūstų lapus, kuriuos pakepintus bus galima panaudoti net kaip lėkštutę arba suvynioti mėsos gabaliuką vietoj lavašo. Ant žarijų kepant baklažanus, cukinijas, paprikas, pievagrybius, svogūnus ar kukurūzų burbuoles rekomenduoju supjaustyti jas stambiais gabalais“, – pataria specialistas.

Jis priduria, kad iš anksto marinuoti daržovių nebūtina, galima tai padaryti kepant ir šlakstant jas pasirinktu marinatu. Rezultatas nustebins – daržovės bus puikaus skonio ir aromato.

„Jeigu daržoves kepate ant grotelių, svarbu, kad jos būtų švarios, pateptos aliejumi ir gerai įkaitintos, tada daržovės neprilips. Jei turite uždaromą kepsninę, siūlyčiau pabandyti kepti žiedinio kopūsto galvą. Prieš tai ją reikėtų 4-5 minutes apvirti pasūdytame vandenyje ir kepti ant grotelių, patiesus foliją, patepant norimu padažu, apie 15-20 minučių. O pradedantiems kepsnių entuziastams patariu kuo daugiau eksperimentuoti. Kepkite ant grilio kuo dažniau, nes kartu su praktika ateis ir patirtis, lavės skonis“, – įsitikinęs V. Nadzeika.

Vasarą daržovių nuperkama daugiau

Pasak „Rimi Lietuva“ rinkodaros ir viešųjų ryšių skyriaus vadovės Dalios Čenkienės, dabar retas pirkėjas apeina parduotuvės daržovių lentynas: tuo labiau, kad šviežias derlius vilioja spalvomis ir didžiule įvairove.

„Rimi“ pataria pasiruošti originalias salotas – ant grotelių keptą kopūstą su obuoliu ir krapais. Prie įvairių grilio kepsnių taip pat tiks libanietiškos „Tabulė“ bei korėjietiškos agurkų salotos. Virtuvėje būkite kūrybiški ir nebijokite eksperimentuoti.

Šviežio kopūsto salotos su obuoliu ir krapais

Patiekalui reikės:

1 raudonojo svogūno;

1 šaukšto stambiagrūdžių saldžiųjų garstyčių;

2 šaukštų baltojo vyno acto;

4 šaukštų rapsų aliejaus;

1 vnt. obuolio;

3 šaukštų sviesto;

1 didelio kopūsto;

pipirų, druskos, krapų – pagal skonį.

Kaip gaminti:

  1. Nulupkite svogūną, supjaustykite jį ir krapus.

  2. Sumaišykite garstyčias su actu ir išmaišykite aliejuje. Sudėkite svogūną ir krapus. Pagardinkite druska ir pipirais.

  3. Nulupkite obuolį sūrio peiliu, supjaustykite skiltelėmis, apšlakstykite jas padažu.

  4. Ištirpinkite sviestą. Supjaustykite kopūstą skiltelėmis ir aptepkite pjūvio paviršius sviestu. Kepkite kopūsto puseles ant grotelių, iškeptas patiekite su padažu.

Korėjietiškos agurkų salotos

Patiekalui reikės:

500 g agurkų;

1 šaukštelio druskos;

1 ryšulėlio laiškinių česnakų;

1 vnt. svogūno;

1 šaukštelio imbiero šaknies;

1 šaukšto šviesaus sojų padažo;

2 šaukštų sezamo aliejaus;

1 šaukšto vyno acto;

5 šaukštų „Sriracha” padažo;

2 šaukštų skrudintų sezamų sėklų.

Kaip gaminti:

1.     Agurkus supjaustykite griežinėliais ir pabarstykite druska. Palaikykite 5-10 minučių.

2.     Supjaustykite svogūnus ir laiškinius česnakus.

3.     Sumaišykite visus padažo ingredientus.

4.     Nupilkite ant agurkų susidariusias sultis.

5.     Į agurkus supilkite padažą, sudėkite svogūnus ir laiškinį česnaką.

6.     Išmaišykite ir mėgaukitės!

Paremgta pagal „Rimi Lietuva“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kepsnių vakarėlis: kiek ir ko pirkti?
  2. Geriausios kepsnių draugės – daržovės
  3. Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau
  4. Belaukiant pavasario – salotų įvairovė
  5. Kaip nepasimesti tarp salotų įvairovės?
  6. 5 skanūs, pigūs ir greiti tuno salotų variantai
  7. Valstybės dieną – tradiciniai kepsnių receptai
  8. Kiauliena išlieka mėgstamiausia kepsnių mėsa
  9. Kepsnių metas įsibėgėja: draudikai primena apie pavojus
  10. Į iškylą nepamirškite ir arbūzo
  11. Šviežių gėrybių nepamirškite ir lapkritį
  12. Dietologė: žiemą nepamirškite daržovių ir žuvies
  13. Svogūnai: pigus ir įspūdingas garnyras prie patiekalų
  14. Lęšiai – prie įvairių patiekalų
  15. Slyvos – ir desertams, ir prie mėsos

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 1

  1. Ingredient Ingredientovs says:
    4 mėnesiai ago

    Aš ne prieš, bet ir jūs nepamiškite kasdien man jų paruošti ir panosėn pakišti!

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Pasienis
Lietuvoje

Šalčininkų ir Medininkų pasienio punktai su Baltarusija uždaromi mėnesiui

2025 10 29
Pinigai
Lietuvoje

Siūloma aiškesnė VDU apskaičiavimo tvarka

2025 10 29
Mokykla, telefonas
Lietuvoje

Mokyklos privalės nusistatyti mobiliųjų telefonų naudojimo taisykles

2025 10 29
Būstas
Lietuvoje

Teikiamas trijų įstatymų paketas, palengvinsiantis būsto įsigijimą jaunimui

2025 10 29
Vėlinės
Gamta ir žmogus

Vėlinių iššūkiai vairuotojams: kamščiai, plikledis ir neatidūs pėstieji

2025 10 29
Kelio darbai
Lietuvoje

Ruošiamasi kelio Klaipėda–Radailiai–Kretinga atnaujinimui

2025 10 29
Savivaldybių aplinkosaugos reitingas
Gamta ir ekologija

Žaliausias Lietuvos miestas – Alytus

2025 10 29
Telefonas
Gamta ir žmogus

„Telia“: Lietuva užveria vartus telefoniniams sukčiams

2025 10 29

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kita nuomonė apie Šalčininkų ir Medininkų pasienio punktai su Baltarusija uždaromi mėnesiui
  • ...XXD apie Teisingumo ministerija įregistravo Nacionalinio susivienijimo vadovybės pasikeitimą – partijai vadovaus Vytautas Sinica
  • Žada šuolį apie Vyriausybė pritarė Energetikos plėtros programos pakeitimams
  • Rimgaudas apie K. K. Urba. Žemaitiška stiprybė Telšių kultūriniuose akcentuose

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Į ką atsižvelgti renkantis padangas traktoriui?
  • Bėgimo takelis namuose: sveikata, disciplina ir vidinė ramybė
  • Šalčininkų ir Medininkų pasienio punktai su Baltarusija uždaromi mėnesiui
  • Siūloma aiškesnė VDU apskaičiavimo tvarka

Kiti Straipsniai

Imbieras

Maistas, galintis padėti stiprinti imunitetą rudenį

2025 10 26
Šuo, korgis

Šaltasis metas čia pat: kaip užtikrinti keturkojo sveikatą ir patogumą

2025 10 26
Figos

Egzotiniai vaisiai – jau nebe retenybė: kuo jie vertingi?

2025 10 26
Košė

Košės atgimimas – 5 gudrybės, kaip šį patiekalą atrasti iš naujo

2025 10 25
Vištiena

Kaip naujai derinti vištieną, kad įsimylėtumėte nuo pirmo kąsnio?

2025 10 25
Įprasti balandėliai – šiek tiek neįprastai

Lengviau nei tinginių balandėliai – šią sriubą virsite kas savaitę

2025 10 19
Paprikos: nauda ir kai kas netikėto

Saldu, pikantiška ir skanu – viskas vienoje paprikoje

2025 10 18
Svogūnai

Trys nebrangios idėjos iš svogūnų, kurios nustebins

2025 10 18
„Maisto bankas“

„Maisto bankas“ kviečia padėti stokojantiems

2025 10 16
Žemės ūkis

Žemės ūkio ir maisto politika taps strategiškai svarbia nacionaliniam saugumui

2025 10 14

Skaitytojų nuomonės:

  • Kita nuomonė apie Šalčininkų ir Medininkų pasienio punktai su Baltarusija uždaromi mėnesiui
  • ...XXD apie Teisingumo ministerija įregistravo Nacionalinio susivienijimo vadovybės pasikeitimą – partijai vadovaus Vytautas Sinica
  • Žada šuolį apie Vyriausybė pritarė Energetikos plėtros programos pakeitimams
  • Rimgaudas apie K. K. Urba. Žemaitiška stiprybė Telšių kultūriniuose akcentuose
  • DNSB reikalai apie Skelbiamas naujas kvietimas daugiabučiams atnaujinti
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Kelionė, automobilis

Kas laukia viršijus greitį su nuomotu automobiliu

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai