Trečiadienis, 24 rugsėjo, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Velykų stalo pažiba – keptas kalakutas

www.alkas.lt
2025-04-13 10:32:00
0
Maistas, keptas kalakutas

Maistas, keptas kalakutas | pixabay.com, Public Domain Pictures nuotr.

       

Kalakutą daugelis sieja su ypatingomis progomis ir gausiai vaišėmis nukrautu stalu, tačiau dažnas vis dar vengia jį ruošti namuose. Mat vis dar vyrauja įsitikinimas, jog paruošimo procesas sudėtingas, o mėsa neretai tampa sausa ir blankaus skonio. Visgi tinkamai paruoštas kalakutas gali tapti tikra Velykų stalo pažiba – tereikia žinoti keletą naudingų patarimų.

Visuomenėje vyrauja klaidingas įsitikinimas, kad kalakuto mėsa yra sausa ir kieta, pasak „Baltuonių kalakutų ūkio“ ūkininkų dukros Aistės Baltuonytės, svarbu žinoti, kaip tinkamai ją paruošti.

„Kalakutiena yra švelnaus skonio mėsa, kuri lengvai prisitaiko prie įvairių prieskonių ir gaminimo būdų, todėl kiekvienas šeimininkas ar šeimininkė gali išreikšti savo kūrybą. Be to, kalakutiena yra lengvai virškinama ir tinka tiek vaikams, tiek vyresnio amžiaus šeimos nariams, tai patiekalas, galintis suburti visą šeimą prie šventinio stalo“, – sako A. Baltuonytė.

Kokybiška mėsa – sodrus skonis

Kad ruošiama kalakutiena nustebintų savo išraiškingu skoniu, pirmiausia svarbu pasirinkti tinkamą mėsą.

„Mėsos skonyje atsispindi paukščio auginimo sąlygos – tinkamai ir rūpestingai užauginto kalakuto mėsos tekstūra ir skonis yra sodresni. Žinoma, svarbu ir tai, kuo buvo maitinamas paukštis – kalakutai yra itin išrankūs, jie nelesa bet ko, todėl reikia įtikti ir jų skoniui. Pavyzdžiui, tenka dažnai išgirsti atsiliepimų iš klientų, jog mūsų mėsa, išėmus ją iš pakuotės, net kvepia. Tokią kalakutiena lengviau skaniai iškepti“, – A. Baltuonytė.

Ji priduria, kad kalakutiena itin kūnui naudinga mėsa, gausi baltymais, tačiau neturinti daug riebalų. A. Baltuonytė pastebi, kad vis daugiau žmonių kalakutieną renkasi ne tik šventėms, bet ir kasdien.

„Dažniausias pirkėjų pasirinkimas – malta mėsa bei faršas, jau klasika taip pat tapusi kalakutų krūtinėlė. Mūsų ūkis išsiskiria tuo, jog galime pasiūlyti iškaulintą kalakutų blauzdelių mėsą. Taip pat niekada iš mėgstamiausių produktų sąrašo nesitraukia mūsų šviežios kalakutienos dešrelės. Paskutiniu metu labai išpopuliarėjo ir įvairūs kauliukai sultiniams bei subproduktai – kepenėlės ar širdelės“, – tvirtina A. Baltuonytė.

Velykinio stalo pažiba – kalakutas

A. Baltuonytės teigimu, kalakutas gali būti puikiu pasirinkimu velykiniam stalui.

„Visas keptas kalakutas itin tinkamas didesnėms šeimoms ar svečių būriui, kadangi jo užtenka visiems, o likučiai gali tapti kitų dienų patiekalais. Beje, kalakutas per Velykas – prasmingas pasirinkimas, kadangi, šios gražios pavasario šventės simbolika dera su keptu kalakutu – dosnumo, šeimos bendrystės bei šventinės gausos išraiška“, – pasakoja A. Baltuonytė.

Gauti kokybišką, Lietuvoje užaugintą kalakutą šventėms nesudėtinga. Internetu įsigyta mėsa kiekvieno namus gali pasiekti vos per vieną darbo dieną.

„Baltuonių kalakutų ūkio“ produkcija yra itin jautri temperatūros pokyčiams, todėl ypač svarbu užtikrinti nenutrūkstamą šalčio grandinę nuo sandėlio iki kliento durų. Tai padaryti leidžia „DPD Fresh“ – specializuotas transportas ir šaldymo sprendimai padeda išsaugoti produktų šviežumą. Dėl šios partnerystės galime pasiekti tiek didžiuosius miestus, tiek atokesnes vietoves ir užtikrinti, kad kiekvienas klientas gautų aukščiausios kokybės produktus.

Sultingas kalakutas

A. Baltuonytė sako, kad ruošiant kalakutieną svarbiausia jos neperkepti ir dalijasi receptu, kuris padės iškepti sultingą kalakutą, tinkantį Velykoms.

Reikės:

Maždaug 5,5 kg sveriančio viso kalakuto;

Šviežių prieskoninių žolelių;

Saliero lapkočių;

Druskos;

Pipirų;

2 vnt. citrinų;

Česnako;

Alyvuogių aliejaus;

Kambario temperatūros sviesto;

1 šaukšto raudonosios saldžiosios paprikos miltelių;

1 arbatinio šaukštelio sojų padažo;

2 šauktų medaus.

Kalakuto paruošimas:

Pirmiausia smulkiai supjaustykite šviežias prieskonines žoleles, jas užpilkite kokybišku alyvuogių aliejumi ir užspauskite citrinų sultis. Į šį mišinį įdėkite druskos, pipirų, įspauskite šviežio česnako ir juo ištrinkite visą kalakutą.

Tuomet kambario temperatūros sviestą išmaišykite su išspaustu česnaku ir atsargiai, jog nesuplyštų pakeliame kalakuto odelę nuo krūtinės ir susidariusį tarpą užpildome sviestu, pagardintu česnaku.

Į kalakuto visų įdėkite stambiai pjaustytų salierų lapkočių arba kitokių mėgstamų kvapniųjų žolelių. Tai padarę, palikite kalakutą marinuotis bent parai.

Kalakuto kepimas:

Kalakutui pasimarinavus, išimkite iš jo vidaus žoleles ir salierus bei įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Į kalakuto vidų įdėkite džiovintų slyvų arba šviežių kriaušių, obuolių ar apelsinų. Dar stipresniam skoniui galite pridėti rūkytos šoninės juostelių.

Paimkite kepimo foliją ir atskirais sluoksniais apdenkite kalakuto blauzdų ir sparnų galus bei užpakalinę dalį. Tada paimkite 2-3 sluoksnius kepimo popieriaus ir uždenkite visą kalakutą, o ant jo uždėkite dar vieną sluoksnį folijos.

Kalakutą kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, tada sumažiname ugnį iki 80-100 laipsnių ir palikite kepti apie 3 valandas.

Likus 30 minučių iki kepimo pabaigos ištraukite kalakutą ir nuimkite kepimo popieriaus ir folijos sluoksnius. Vėl įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Ištepkite kalakutą glazūra, sumaišyta iš medaus, paprikos miltelių, sojų padažo ir aliejaus ir vėl įdėkite apskrusti. Labai svarbu šį etapą atidžiai stebėti, kad kalakuto odelė nesutrūkinėtų. Traukite iš orkaitės iškart, kai odelė pradeda skrusti ir burbuliuoti.

Parengta pagal „DPD Fresh“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Šventinio stalo pažiba – kepta antis
  2. Už saiką prie Velykų stalo kūnas tikrai padėkos
  3. Ant Velykų stalo – galimi salmoneliozės pavojai
  4. Keptas viščiukas Velykoms
  5. Lietuviai planuoja gausesnį Velykų stalą nei pernai
  6. Lietuviško daržo pažiba burokas – kuo ypatingas?
  7. Švečių stalo karalienė – silkė: kaip išsirinkti tinkamiausią?
  8. Lašiša pataluose ant šventinio stalo gali pavaduoti silkę
  9. Ruošiantis Velykų kepiniams – miltų atmintinė
  10. Duona – nepakeičiama stalo karalienė
  11. Pamiršta daržovė vėl sugrįžta ant lietuvių stalo
  12. Kokio ir kiek sviesto turėtų atsidurti ant stalo
  13. Ant Žolinės stalo – žarijose ir kepsninėje keptos bulvės
  14. Pieno gaminių istorija ir kelias ant mūsų stalo
  15. Kad Velykų pusryčiai būtų sveikesni

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Vilnius
Lietuvoje

Prisiregistravusiems gyventojams Vilnius siūlys iki 1000 Eur per dvejus metus

2025 09 24
Margarita Robles Fernandes ir Dovilė Šakalienė
Lietuvoje

Šiauliuose lankosi Ispanijos gynybos ministrė

2025 09 24
Ukrainos vėliava
Lietuvoje

Laikinoji apsauga ukrainiečiams pratęsta iki 2027 m. kovo 4 d.

2025 09 24
Česlovo Radzinausko tiltas
Lietuvoje

Nuo šiandien tęsiami darbai ant Č. Radzinausko tilto

2025 09 24
Vyriausybė
Lietuvoje

Vyriausybė pritarė lankstesnėms scenos meno kūrėjų darbo sutartims

2025 09 24
Kultūros ministerija
Lietuvoje

A. Zuokas siūlo „išpirkti“ kultūros ministro postą iš „Nemuno aušros“

2025 09 24
Lėktuvas
Lietuvoje

„Norwegian“ lėktuvai skraidys tarp Palangos oro uosto ir Bergeno

2025 09 24
Vaikai
Lietuvoje

Ką žinoti, jei už vaiko būrelį norite mokėti mažiau?

2025 09 24

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Ž. R.: Atviras pokalbis apie V. Sinica. Britams gana migracijos, maža žodžio laisvės
  • Skirmantas apie K. Urba. Mezolito baltai (II)
  • +++ apie Prezidentas kreipėsi į pasaulio lyderius
  • skt. apie K. Urba. Mezolito baltai (II)

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Prisiregistravusiems gyventojams Vilnius siūlys iki 1000 Eur per dvejus metus
  • Šiauliuose lankosi Ispanijos gynybos ministrė
  • Laikinoji apsauga ukrainiečiams pratęsta iki 2027 m. kovo 4 d.
  • Nuo šiandien tęsiami darbai ant Č. Radzinausko tilto

Kiti Straipsniai

Melionai, vaisiai |

Melionius skanaukite ne tik su kumpiu – 5 nauji deriniai

2025 09 21
Pietų dėžutė

Į moksleivių pietų dėžutę žvelkite kūrybiškai

2025 09 21
Renginio akimirka | Alkas.lt A. Sartanavičiaus nuotr.

Sostinėje – spalvinga rudeninė Tautų mugė (nuotraukos)

2025 09 20
Daržovės

Nuspalvinkite lėkštes rudens gėrybėmis

2025 09 20
Šalies poreikiams morkų pakaks

Morkų derlius: ūkininkas pataria, kaip jas laikyti ir ką gaminti

2025 09 20
Suvalkų lietuvių pagrindinė mokykla

Lietuviškas švietimas Suvalkuose po vienu stogu

2025 09 19
Kiaušiniai

Ar kiaušiniai pyrage tokie pat naudingi, kaip virti?

2025 09 14
Maistas, žuvis

Kaip iš lašišos gauti didžiausią naudą?

2025 09 14
Uogienė

Uogienę pavyks išvirti ir be cukraus

2025 09 13
Virtuvė

Studentiška virtuvė: kaip protingai ir patogiai ją įsirengti

2025 09 08

Skaitytojų nuomonės:

  • Ž. R.: Atviras pokalbis apie V. Sinica. Britams gana migracijos, maža žodžio laisvės
  • Skirmantas apie K. Urba. Mezolito baltai (II)
  • +++ apie Prezidentas kreipėsi į pasaulio lyderius
  • skt. apie K. Urba. Mezolito baltai (II)
  • skt. apie K. Urba. Mezolito baltai (II)
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Muhidinas Kabiris, Tadžikistano nacionalinio aljanso pirmininkas

Tadžikų opozicija reikalauja atsakomybės už nusikaltimus žmoniškumui

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai