Pirmadienis, 5 birželio, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Keptas viščiukas Velykoms

www.alkas.lt
2021-04-03 13:37:58
0
Lietuviška paukštiena išsiskiria ir savo kokybe, ir sauga

pixabay.com nuotr.

Keptas viščiukas jau spėjo tapti tradiciniu Velykų patiekalu, per šią šventę besipuikuojančiu kone ant kiekvieno lietuvio stalo. „Vilniaus paukštyno“ naujų produktų kūrimo technologas Raimondas Čironis dalijasi net trimis marinatais, tarp kurių sau patinkantį tikrai ras ir tradicinių, ir gurmaniškų, skonių mėgėjai!

Klasikos mėgėjams

Mėgstantiems klasikinius skonius R. Čironis siūlo marinuoti viščiuką kone kasdien naudojamais prieskoniais: druska, juodaisiais pipirais, taip pat tradiciškai marinatui naudoti česnaką, skonį puikiai praturtins kumino sėklos. Kiekvieno prieįkonio pasirenkama pagal skonį.

O marinavimas išties labai paprastas ir greitas: tereikia grūstuvėje sugrūsti prieskonius, sutrinti česnaką, viską sumaišyti, įskaitant ir kumino sėklas, į masę įpilti šiek tiek mėgstamo augalinio aliejaus, dar kartą viską išmaišome. Mase rankomis ištepame viščiuką iš vidaus ir iš išorės.

Paliekame viščiuką marinuotis apie porą valandų, o kad mėsa būtų dar minkštesnė ir sultingesnė, ruošiantis šventei, marinuoti viščiuką naujų produktų kūrimo technologas pataria ir iš vakaro.

Kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Skaičiuojant, kiek laiko gali prireikti kepimui, technologas atkreipia dėmesį, jog įprastai prie tokios temperatūros 0,5 kg mėsos reikia pusės valandos kepimo. Taigi jei gaminsite viščiuką, sveriantį 1,5 kg, kepkite jį 1,5 val. R. Čironis mėgstantiems apskrudusią vištieną, rekomenduoja viščiuką nedėti į kepimo maišą, na, o jei visgi nesate traškumo mėgėjai – kepkite kepimo maiše.

Pixabay.com nuotr.
Prabangaus skonio ieškantiems

„Šiuo metu labai populiaru marinuoti vištieną su trumais, kurie puikiai dera prie šios mėsos: suteikia prabangaus aromato ir išskirtinio švelnaus skonio. Tad Velykas tikrai paversime prabangiomis pasirinkę vištienos marinatą pagardinti trumų skoniu“, – sako „Vilniaus paukštyno“ naujų produktų kūrimo technologas R. Čironis.

Tiesa, kaip jis pažymi, trumai – brangus ingredientas, tačiau marinate jų skonį puikiai atspindi aliejus su trumais, druska ar kiti su trumais siūlomi prieskoniai, kurių galima įsigyti daugumoje parduotuvių. Paruošti marinatą vėlgi labai paprasta – į mėgstamų prieskonių mišinį įpilti šlakelį aliejaus su trumais, išmaišyti ir gauta mase ištepti viščiuką. Palikti mėsą pasimarinuoti.

Kepti vėlgi iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, o kepimo laiką apskaičiuoti priklausomai nuo viščiuko svorio.

Nebijantiems naujovių

Mėgstantiems ekscentriškus skonius – štai kam šį marinatą siūlo R. Čironis. Jis siūlo aštrų viščiuką su šokolado padažu.

Marinatui prireiks druskos, čili pipirų, uoginės paprikos bei maltos raudonosios paprikos prieskonių. Visus prieskonius reikia sumaišyti ir jais ištepti viščiuką. Paliekame šiek tiek laiko pasimarinuoti. (Galima ir per naktį, jei yra galimybė). Dedame į kepimo maišą, kepimo skardą ir kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1 – 1,5 val., priklausomai nuo viščiuko svorio. Iškepus paliekame apie 10 min. kiek atvėsti. Ruošiame tuo tarpu šokolado padažą.

Šokolado padažo paruošimas: juodojo šokolado plyteles sulaužome ir dedame į garų vonelę, kad ištirptų. Tuomet įmaišykite 1 valg. š. sviesto ir šiek tiek pieno, kad padažą būtų lengva pilti.

Supjaustome viščiuką gabaliukais ir patiekiame juos su šokoladu padažu.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Vilniaus etninės kultūros centras kviečia į velykinį renginį „Dangus margučių raštuose“
  2. Rambyno parkas kviečia į Šiupinio šventę
  3. Kaunas šventes pasitinka pasipuošęs margaspalviais drugeliais
  4. Laisvalaikis su vaikais: Velykinių dekoracijų gamyba (video)
  5. EKGT teigia, kad Lietuvoje švenčių lyginant su kitomis Europos valstybėmis nėra per daug
  6. Ispanijoje pristatyti lietuviški patiekalai
  7. Kuo marginti kiaušinius, kad nepakenktume sau ir artimiesiems?
  8. Palangoje antrąją šv. Velykų dieną vyks margučių ridenimo čempionatas

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Kaip stiprinti imunitetą vasarą, kad rudenį nebūtų bėdų?

Braškės tiks ir užkandžiui, ir gaiviam desertui

2023 06 04
Kopūstas | pixabay.com, Arco-B nuotr.

Kopūstai – naudingi ir greitai paruošiami

2023 06 04
Maistas ant grotelių | rimibaltic.com nuotr.

Ką gardaus gamtoje paruošti vaikams?

2023 05 29
Kepsninė | pixabay.com nuotr.

Kepsnių vakarėlis: kiek ir ko pirkti?

2023 05 28
fanpop.com nuotr.

Renkantis ledus svarbiausia – jų sudėtis

2023 05 27
Visos skardos patiekalai | iki.lt nuotr.

Visos skardos patiekalų užteks ir kaimynams

2023 05 26
Sriuba | rimibaltic.com nuotr.

Praturtinkite mitybą avižirniais ir salierais

2023 05 21
stockyardssteaks.com nuotr.

Vištiena kepsninėje: pigu ir palanku sveikatai

2023 05 21
Kaip išsirinkti tikrai kokybiškus ledus?

Varškės ledai – lengvai gaminami ir sveikesni

2023 05 20
Rabarbarai | pixabay.com nuotr.

Rabarbarai: kaip išsirinkti ir kada nebevalgyti

2023 05 20
Rodyti daugiau

Naujienos

Dirbantys su archeologinio paveldo tyrimais, išsaugojimu ir populiarinimu pristato savo veiklą | S. Samsonas, LN nuotr.
Lietuvoje

Artėja Europos archeologijos dienos Lietuvoje 

2023 06 05
Ukraina nugalės | facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Ukrainai būtina pasiūlyti narystę NATO jau dabar

2023 06 04
Dviračių takas Olandijoje | „Novaturo“ nuotr.
Gamta ir žmogus

Kelionės dviračiais: 5 draugiškiausios šalys

2023 06 04
Šuo, labradoras | pixabay.com nuotr.
Gamta ir žmogus

Kad kelionė su gyvūnu nekeltų iššūkių

2023 06 04
Sąjūdžio 35-mečio minėjimo konferencija LMA 2023-06-03 | Alkas.lt, J. Vaiškūno nuotr.
Pilietinė visuomenė

Minimos Sąjūdžio 35-osios metinės

2023 06 04
Polilsis gamtoje | pixabay.com, Mostafa Meraji nuotr.
Gamta ir žmogus

Gamtoje poilsiaukite be rūpesčių

2023 06 04
Oro uostas | sam.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Penki patarimai, kai jūsų skrydis atšauktas

2023 06 04
Atostogos | bigbank.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Kokią apsaugą nuo saulės rinktis savo odai?

2023 06 04

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimgaudas apie E. Drungytė. Sąjūdžio žmonės: galimybių brėžiniai, realybės skivytai
  • Juolab pažink, kad apie Pažink Žiemgalą dviračiu
  • >Kažin apie E. Drungytė. Sąjūdžio žmonės: galimybių brėžiniai, realybės skivytai
  • Kiek tai kainuoja? apie Reabilitacija nuo metų laiko nepriklauso

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • M. Kundrotas. Viešpatavimas gamtai: žmogaus užduotis
  • Artėja Europos archeologijos dienos Lietuvoje 
  • Ukrainai būtina pasiūlyti narystę NATO jau dabar
  • Naktinis fotografavimas turi savų ypatumų
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Braškės tiks ir užkandžiui, ir gaiviam desertui

by Ditė Česėkaitė
2023 06 04
0
Kaip stiprinti imunitetą vasarą, kad rudenį nebūtų bėdų?

Nenuginčysi, kad pirmosios lietuviškos braškės skaniausios – vienos pačios, be jokių priedų. Pasak Vaidos Budrienės, „Iki“ komunikacijos vadovės, gegužės mėnesį...

Skaityti toliau

Kopūstai – naudingi ir greitai paruošiami

by Ditė Česėkaitė
2023 06 04
0
Kopūstas | pixabay.com, Arco-B nuotr.

Gūžiniai kopūstai ir kitos jų rūšys: brokoliai, Briuselio, žiediniai, Kale, Savojos ar ropiniai – ne tik naudingi, bet ir greitai...

Skaityti toliau

Ką gardaus gamtoje paruošti vaikams?

by Ditė Česėkaitė
2023 05 29
2
Maistas ant grotelių | rimibaltic.com nuotr.

Artėjant vasarai, vis daugiau žmonių laiką leidžia gamtoje ar savo namų terasose. Būdami lauke, dažnai ant kepsninės kepame mėsą, daržoves...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimgaudas apie E. Drungytė. Sąjūdžio žmonės: galimybių brėžiniai, realybės skivytai
  • Juolab pažink, kad apie Pažink Žiemgalą dviračiu
  • >Kažin apie E. Drungytė. Sąjūdžio žmonės: galimybių brėžiniai, realybės skivytai
  • Kiek tai kainuoja? apie Reabilitacija nuo metų laiko nepriklauso
  • Nuoroda apie Ilgaamžis ąžuolas, taisomame kelyje nuo Molėtų iki Anykščių, bus išsaugotas
Kitas straipsnis
Nuotolinės saulės elektrinės – naujovė, leidžianti atsinaujinančia energija naudotis kiekvienam

Saulės elektrinėms įsirengti ir seniems šildymo katilams pasikeisti skirta daugiau nei 21 mln. eurų

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Rašto darbai | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai | KlipShop | Kokybiškos tvoros | https://jarisink.com | Valgomojo stalai | Pirčių pasaulis

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai