Ketvirtadienis, 13 lapkričio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Iš gabalėlio kiaulienos – soti vakarienė ir gardūs pusryčiai

www.alkas.lt
2025-03-02 16:50:00
0
Maistas, mėsa

Maistas, mėsa | pixabay com., Cegoh nuotr.

       

Neretai sukantis virtuvėje bei planuojant vakaro valgiaraštį galvojama ir apie kitos dienos patiekalus, kuriems pagaminti bus galima panaudoti vakarykščius likučius. Visgi, pasitaiko dienų, kai idėjų pritrūksta, todėl čia į pagalbą atskuba lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai, siūlantys atsigręžti į daugelio pamėgtą kiaulieną, prie kurios pridėjus vos kelis ingredientus galėsite džiaugtis maistingais valgiais, kuriems paruošti sutaupysite laiko bei pinigų.

Renkantis, kokiais baltymais praturtinti valgiaraštį, akys dažnai krypsta į mėsą, kurios pasirinkimų yra išties nemažai. Visgi, vienas populiariausių „Maximos“ pirkėjų pasirinkimų yra kiauliena, kurią galima naudoti kepsniams, troškiniams, o taip pat ir gardiems užkandžiams. 

„Kiauliena – vienas universaliausių gyvūninės kilmės produktų, su kuriuo galima improvizuoti tiek ruošiant pietus ar vakarienę, tiek ir pusryčius. Pavyzdžiui, šią savaitę pasirūpinus kilogramu atšaldytos kiaulienos nugarinės be kaulo ir odos už ypač mažą kainą sutaupysite ne tik pinigų, bet ir laiko, mat pagaminus vakarienei nugarinės kepsnį su daržovėmis ir likus mėsos, ryte ją galėsite panaudoti ruošiant sočius pusryčius ar pietus darbe. Taip galėsite išvengti ir išlaidavimo, ir maisto švaistymo“, – sako „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.

Pasirinkus kiaulienos nugarinę galima mėgautis patiekalais, kurie turi mažiau riebalų, yra praturtinti baltymais bei amino rūgštimis. Kiaulienos sudėtyje taip pat yra geležies, cinko, vitamino A, vitamino D, B grupės vitaminų, tokių kaip B1, B6 ir B12 bei svarbiausių riebalų.

Kiaulienos nugarinės kepsnys su daržovėmis – vakarienė, kuri patiks visai šeimai

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai dalijasi dviem receptais su kiaulienos nugarine, kuria šią savaitę prekybos tinklo parduotuvėse galima pasirūpinti už ypač mažą kainą. Šie piniginei draugiški, maistingi ir aromatingi patiekalai puikiai tiks planuojant šeimos valgiaraštį bei norint maksimaliai išnaudoti maistą, likusį šaldytuve.

Nugarinės kepsniui su daržovėmis paruošti reikės:

·         1 kg atšaldytos kiaulienos nugarinės be kaulo ir odos;

·         3 v. š. alyvuogių aliejaus;

·         1 kg bulvių;

·         3–4 česnako skiltelių;

·         1 v. š. rūkytos paprikos ar kitų pamėgtų prieskonių;

·         druskos ir pipirų (pagal skonį).

Gaminimas. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Kepimo skardą išklokite aliuminio folija ar kepimo popieriumi. Dubenėlyje sumaišykite traiškytas česnako skilteles, rūkytą papriką, druską ir pipirus. Įtrinkite šį mišinį į kiaulienos nugarinę. Leiskite šiek tiek pasimarinuoti.

Atskirame inde nuluptas ir jei reikia supjaustytas bulves sumaišykite su alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais. Keptuvėje įkaitinkite 2 v. š. alyvuogių aliejaus, įdėkite į ją kiaulienos nugarinę ir pakepkite abi puses po 2–3 min.

Perkelkite kiaulienos nugarinę ir paruoštas bulves į skardą, kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 1 val., kol mėsa iškeps, o bulvės apskrus ir taps minkštos. Išėmę patiekalą iš orkaitės palikite jį šiek tiek atvėsti, tada supjaustykite kiaulienos nugarinę griežinėliais ir patiekite su daržovėmis.

Likučiai po vakarienės – gardiems pusryčių arba pietų sumuštiniams

Jei po sočios vakarienės liks paruoštos kiaulienos, ją panaudokite gamindami sočius pusryčių sumuštinius, kurie tiks tiek ir vaikų užkandžių dėžutei mokykloje, tiek ir pietų pertraukai darbe. Reikės:

·         300 g keptos kiaulienos nugarinės be kaulo ir odos;

·         50 g sviesto;

·         200 g sūrio;

·         mėgstamos duonos;

·         mėgstamo padažo;

·         aliejaus;

·         druskos ir pipirų (pagal skonį).

Gaminimas.Kiaulienos nugarinę paskrudinkite keptuvėje iš abiejų pusių, kol sušils ir jei reikia, supjaustykite plonomis juostelėmis išilgai kepsnio. Duoną perpjaukite pusiau, apatinę dalį ištepkite kambario temperatūros sviestu, sudėkite pjaustytą kiaulieną, apipilkite mėgstamu padažu ir apdėkite plonai supjaustytu sūriu. Skrudinkite gerai įkaitintoje orkaitėje, kol sūris išsilydys.

Parengta pagal „Maximos“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kiaulienos nugarinė – pusryčiams, pietums ir vakarienei
  2. Gardus troškinys praskaidrins net šalčiausią dieną
  3. Kiaulienos išbraukti iš mitybos nėra tikslo
  4. Kiaulienos mentei paruošti nebūtinai reikia kelių valandų
  5. Kaip ruošti ir kiek skanauti kiaulienos?
  6. Tamsiais rytais – spalvingi pusryčiai
  7. Vyturiams ir pelėdoms – skirtingi pusryčiai
  8. Sausi pusryčiai. Kaip išsirinkti tinkamiausius?
  9. Pirmas žingsnis į sveiką gyvenseną – pusryčiai
  10. Kad Velykų pusryčiai būtų sveikesni
  11. Kokiais padažais gardinti patiekalus be sąžinės graužaties?
  12. Kaip tinkamai vištieną laikyti namuose?
  13. Kilogramas varškės – 5 skirtingi patiekalai
  14. Voveraičių auksinė ne tik spalva, bet ir nauda
  15. Po gausių švenčių – prie sveikų ragintų daržovių

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Pristatymą „Lietuviškos Vėlinės“ pristatanto lenkų režisierius J. Skšyvanekas
Istorija

Pristatymą „Lietuviškos Vėlinės“ pristatantis lenkų režisierius J. Šyvanekas analizuoja praeities ir dabarties nuodėmes

2025 11 13
Paukščių paroda
Gamta ir ekologija

Paroda Kaune kviečia susipažinti su gražiausiais ir įdomiausiais paukščiais

2025 11 13
Krašto gynyba
Lietuvoje

Konservatoriai ragina Gynybos fondą naudoti tik gynybos poreikiams

2025 11 12
Paskola
Lietuvoje

Siūlomi pakeitimai suteiks didesnę vartojimo paskolų gavėjų apsaugą

2025 11 12
Pinigai
Lietuvoje

Siūloma išplėsti šeimų, gaunančių vaiko priežiūros kompensacinę išmoką, ratą

2025 11 12
Autobusai
Lietuvoje

Netaršių viešojo transporto priemonių įsigijimui – 60 mln. eurų

2025 11 12
Susitikimas Vyriausybėje
Lietuvoje

I. Ruginienė susitiko su kultūros sektoriaus asociacijų vadovais

2025 11 12
Seimas
Lietuvoje

Seimas linkęs mažinti ataskaitų VMI

2025 11 12

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • GINTARAS apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…
  • nuomonė apie R. Armaitis. Pokrovsko sritis (ar viskas beviltiška)
  • Tikrai apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…
  • Kęstutis K.Urba apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pristatymą „Lietuviškos Vėlinės“ pristatantis lenkų režisierius J. Šyvanekas analizuoja praeities ir dabarties nuodėmes
  • J. Nekrašius. Šiaulių berniukų gimnazija ir Vasario 16-osios Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarai
  • Mada, kuri išliko per šimtmečius: Raudondvario pilyje atidaroma išskirtinė paroda
  • Paroda Kaune kviečia susipažinti su gražiausiais ir įdomiausiais paukščiais

Kiti Straipsniai

Katės maistas

Visa tiesa apie skanėstus: kaip neperšerti kačių?

2025 11 09
Daržovės, bulvės

Bulvės – ne tik cepelinams

2025 11 09
Kava, cukrus, pienas,

Kodėl gerosios žarnyno bakterijos rinktųsi puodelį espreso?

2025 11 09
Maistas, mėsa

Kiaulienos patiekalai – be didelių išlaidų

2025 11 08
Vitaminas D

Vitamino D daugeliui trūksta ištisus metus

2025 11 08
Rauginti kopūstai

Atėjo metas raugti kopūstus – taip pagaminus, jų neliks iki Kalėdų

2025 11 08
Moliūgai

Moliūgai – ne tik į sriubai, bet ir į pyragui

2025 11 02
Marinuoti agurkai

Kaip išsaugoti vitaminus ir pasirūpinti sveikata rudenį?

2025 11 02
Aktyvūs ir sveiki vyresnio amžiaus žmonės gamtoje – ilgaamžiškumo simbolis

Ilgaamžiškumas: kaip gyventi ilgiau ir sveikiau

2025 11 02
Vaisiai, granatai | pixabay. com, Pasja nuotr.

Granatų panaudojimo būdai: nuo padažo iki uogienių

2025 11 01

Skaitytojų nuomonės:

  • GINTARAS apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…
  • nuomonė apie R. Armaitis. Pokrovsko sritis (ar viskas beviltiška)
  • Tikrai apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…
  • Kęstutis K.Urba apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Gitanas Nausėda | lrp.lt nuotr.

Prezidentas kalbėjosi su JK ir Baltijos šalių lyderiais

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai