Trečiadienis, 27 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kuo ypatingos violetinės morkos ir geltoni burokėliai?

www.alkas.lt
2025-03-01 10:27:00
0
Burokėliai

Burokėliai | pixabay.com, congerdesign nuotr.

       

Oranžinė morka ir ryškia spalva barščius nudažantis burokėlis – vaizdas, kuris įsitvirtinęs mūsų sąmonėje dar nuo vaikystės. Tačiau net klasikiniai burokėliai gali sušvytėti kitos spalvos ryškumu, ridikėlis akinti baltumu, o morkos stebinti tamsia spalva – toks iš pirmo žvilgsnio neįprastas šviežias derlius pasirodė ir Lietuvos parduotuvėse, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Kol už lango žiema, parduotuvėse jau prasidėjo pavasaris, sako G. Kitovė. Nuo kopūstų ir ridikėlių iki morkų bei kaliaropių – kasdien lentynos pildomos šviežiu derliumi, kuris dėl gerų kainų iškart sulaukė didelio klientų dėmesio.

„Matome, kad šiemet lietuviai be galo išsiilgę šviežių daržovių – sausio mėnesį jų pirko beveik penktadaliu daugiau. Tad iš šiltesnių kraštų šiuo metu atsivežamą asortimentą papildėme įvairove. Artėjant pavasariui norisi kuo daugiau spalvų, tad pirkėjams pasiūlėme kasdienį meniu stipriai pagyvinančių, bet nebrangių gėrybių – įvairiaspalvių burokėlių, baltų ridikėlių, violetinių morkų. Tai geras būdas daug neišleidžiant gerokai paįvairinti savo racioną ir galbūt net vaikus sugundyti noriau valgyti daržoves“, – naujienas pristato G. Kitovė.

„Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė pasakoja, kad spalvingas valgiaraštis ne tik džiugina akį – jau seniai žinoma, jog maisto spalva turi daug įtakos mūsų kūnui.

„Sakoma, kad geltonos ir oranžinės spalvos maistas yra svarbus nervų sistemai, padeda sukoncentruoti dėmesį, stiprina atmintį, „aštrina“ protą. Žalia spalva, simbolizuodama gamtos grožį, atpalaiduoja bei ramina kūną, sumažina stresą. Šios spalvos pigmentų turintis maistas padeda reguliuoti medžiagų apykaitą, nes kalorijų tokiuose gaminiuose labai mažai, bet gausu ląstelienos“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Net skirtingų spalvų tos pačios rūšies daržovės turi šiokių tokių skirtumų. Jos gali pasižymėti kitokiomis naudingomis medžiagomis, turėti naujų skonio natų ar net palengvinti maisto gamybą.

Geltonieji burokėliai

Raudonieji burokėliai dėl savo sveikatą stiprinančių savybių ir universalumo jau seniai sulaukę pripažinimo ant lietuvių stalo. Pavyzdžiui, burokėlių sultys yra vitaminų bomba, aprūpinanti kūną daugeliu maistinių medžiagų, būtinų tinkamam jo gyvavimui. Be visiems žinomos raudonosios veislės, yra ir mažiau girdėtų, galinčių paįvairinti mūsų valgiaraštį.

„Neabejotina geltonųjų burokėlių nauda yra ir estetinė vertė. Aukso spalvos daržovė, patiekta šalia net pačių paprasčiausių grikių, praskaidrins tebesitęsiančios žiemos dieną. Be to, geltonieji burokėliai paprastai yra švelnesnio ir saldesnio, mažiau žemiško skonio už raudonuosius pusbrolius. Jie išskiria mažiau sulčių, o didelis privalumas tai, kad jos nenudažo rankų ir visko aplink taip, kaip raudonųjų.

O originalią jų spalvą lemia itin stipriomis antioksidacinėmis savybėmis pasižymintis natūralus dažiklis betaksantinas“, – pasakoja „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja J. Sabaitienė.

Violetinės morkos

Nors esame įpratę, kad traškios, sultingos morkos išsiskiria oranžine spalva, iš tiesų tokia jų išvaizda atsirado vėliau, išvedus naujas veisles. O būtent violetinė spalva kadaise buvo žymiai įprastesnė šiam šakniavaisiui.

„Violetinė morka yra labai vertinga daržovė, kurią būtų galima sėkmingai įtraukti į daugelį dietų, įskaitant tas, kuriomis siekiama numesti svorio. Šios morkos paprastai yra išraiškingesnio, aštresnio, šiek tiek pipirinio skonio, palyginti su oranžinėmis. Jos vertinamos sveikos mitybos šalininkų, nes violetinį jų pigmentą lemia didelis kiekis antocianino – to paties antioksidanto, kuris randamas mėlynėse“, – sako J. Sabaitienė.

„Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė pasakoja, kad su mažiau įprastų spalvų daržovėmis yra visai paprasta paįvairinti savo meniu, nes jų paruošimo būdai nesiskiria nuo mums gerai pažįstamų – jas galime kepti, virti, troškinti, spausti sultis ar net išbandyti desertuose. Tai didelis privalumas, nes bus nebūtina mokytis naujų įmantrių įgūdžių virtuvėje, o save ir artimuosius pavyks nustebinti akiai patraukliais patiekalais.

„Pavyzdžiui, violetinės morkos puikiai tiks salotose, keptos kaip garnyras ar net morkų pyrage. Geltonuosius burokėlius galite patiekti su mocarela ar ožkos sūriu lygiai taip, kaip ruošiate ir raudonuosius. O jeigu norite dar didesnio įspūdžio – salotose galite sumaišyti skirtingų spalvų tas pačias daržoves“, – pataria J. Tamoševičienė.

Ryški geltonųjų burokėlių sriuba

Reikės: 800 g geltonų šviežių burokėlių, alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų, 1 svogūno, 2 česnako skiltelių, ½ šaukštelio džiovintų čiobrelių, ½ šaukštelio kumino, raudonųjų paprikų dribsnių, 4 puodelių vandens arba sultinio, žiupsnelio ciberžolės miltelių. Papuošimui: jogurto, šviežių svogūnų laiškų, granatų sėklų, saulėgrąžų sėklų.

Gaminame:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių. Kruopščiai nušveiskite burokėlius, apšlakstykite aliejumi, pabarstykite druska, pipirais ir suvyniokite į aliuminio foliją. Kepkite apie 30-40 minučių, kol burokėliai suminkštės (jeigu jie dideli – gali prireikti kepti ilgiau). Kai jie šiek tiek atvės, supjaustykite kubeliais.

2. Įkaitinkite alyvuogių aliejų dideliame puode ant vidutinio stiprumo ugnies. Pakepinkite smulkintus svogūnus, kol jie suminkštės ir taps permatomi, maždaug 5-7 minutes. Sudėkite išspaustą česnaką, čiobrelius, kuminą, raudonųjų paprikų dribsnius, pagardinkite druska ir pipirais, įberkite ciberžolės miltelių. Pakepkite 1 minutę, kol ims kvepėti. Įmaišykite burokėlius ir vandenį ar sultinį. Užvirkite, sumažinkite ugnį ir virkite 10 minučių.

3. Sriubą sutrinkite ir išpilstykite į dubenėlius. Prieš patiekiant įdėkite šaukštą jogurto ir pabarstykite svogūnų laiškais, granatų sėklomis ir saulėgrąžų sėklomis.

Violetinis morkų pyragas

Reikės: 350 g violetinių šviežių morkų, 250 g miltų, 3 kiaušinių, 150 g cukraus, 160 ml augalinio aliejaus, pusės apelsino žievelės, pusės apelsino sulčių, 2 šaukštelių kepimo miltelių, ½ šaukštelio valgomosios sodos.

Gaminame:

1. Nulupkite morkas ir sutarkuokite jas tarka mažiausiomis skylutėmis.

2. Kambario temperatūros kiaušinius išplakite su cukrumi iki purumo. Visą laiką maišydami supilkite aliejų. Tada įmaišykite apelsino žievelę ir sultis. Sumažinkite maišytuvo greitį ir palaipsniui sudėkite tarkuotas morkas. Pačioje pabaigoje sumaišykite miltus su kepimo milteliais, soda ir palaipsniui įmaišykite į tešlą.

3. Kepimo formą (28 x 18 cm) išklokite kepimo popieriumi, supilkite tešlą ir kepkite apie 45 min. 180 laipsnių temperatūroje. Atvėsusį apibarstykite cukraus pudra, supjaustykite ir patiekite.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Burokėliai – sveikatai ir energijai
  2. Morkos – širdžiai ir akims
  3. Morkos svarbios ne tik mūsų regai
  4. Kodėl morkos oranžinės ir kaip jas rinktis
  5. Burokėliai tinka ne vien tik šaltibarščiams
  6. Burokėliai – žiemos vitaminų ir mineralų šaltinis
  7. Šviežios morkos – ne tik regėjimui stiprinti
  8. Burokėliai: šaknims nenusileidžia ir lapai
  9. Kuo morkos naudingos sveikatai?
  10. Į pagalbą akims – ne tik morkos
  11. Kas yra empanados ir kuo jos ypatingos?
  12. Žiemos valgiaraštyje morkos tiesiog būtinos
  13. Rabarbarai. Ar būtina juos lupti?
  14. Naujam bulvių derliui – nauji skoniai
  15. Svogūnai: pigus ir įspūdingas garnyras prie patiekalų

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

I. Ruginienė. Valdantieji praleido progą pasukti valstybės vairą gerovės kryptimi
Lietuvoje

Prezidentas paskyrė Ingą Ruginienę Ministre Pirmininke

2025 08 26
Paveldotvarka
Lietuvoje

Sostinėje sutvarkyti 73 kultūros paveldo objektai

2025 08 26
AIS
Lietuvoje

ES pradės veikti Atvykimo ir išvykimo registracijos sistema

2025 08 26
„Gmail“
Gamta ir žmogus

Sukčiai nusitaikė į „Gmail“ vartotojus

2025 08 26
Keltas
Lietuvoje

„DFDS“ plečia paslaugas kelionėms Baltijos jūra

2025 08 26
Metju Vitakeris ir Dovilė Šakalienė
Lietuvoje

Ministrė su JAV ambasadoriumi prie NATO aptarė gynybos klausimus

2025 08 26
Vaikas su akiniais
Gamta ir žmogus

Akinių lęšių kompensavimu pasinaudojo per 2,5 tūkst. vaikų

2025 08 26
Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas su darbo vizitu lankysis Suomijoje

2025 08 26

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • +++ apie A. Navys, M. Sėjūnas. Rusiją reikia sutriuškinti jos pačios labui
  • +++ apie A. Navys, M. Sėjūnas. Rusiją reikia sutriuškinti jos pačios labui
  • Jo kalbos apie A. Navys, M. Sėjūnas. Rusiją reikia sutriuškinti jos pačios labui
  • Bartas apie A. Navys, M. Sėjūnas. Rusiją reikia sutriuškinti jos pačios labui

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Prezidentas paskyrė Ingą Ruginienę Ministre Pirmininke
  • Sostinėje sutvarkyti 73 kultūros paveldo objektai
  • ES pradės veikti Atvykimo ir išvykimo registracijos sistema
  • Sukčiai nusitaikė į „Gmail“ vartotojus

Kiti Straipsniai

Parduotuvė | pixabay.com nuotr.

Maistiniai dažai: koks jų poveikis sveikatai

2025 08 24
Nekonservuokime savo sveikatos: geriau – šaldykime

Ruošiant uogas užšaldymui, svarbu tai padaryti tinkamai

2025 08 24
Kepsninė

Trys paprastos taisyklės, nepamirštamam patiekalui

2025 08 24
Ledai

Negirdėta ledų istorija ir šiandieninis pasirinkimas

2025 08 23
Marinuoti agurkai

Kelios agurkų konservavimo paslaptys

2025 08 23
Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Viena daržovė – gausybė panaudojimo būdų

2025 08 17
Ledų kokteilis | „Iki“ nuotr.

5 gudrybės skaniausiam ledų kokteiliui

2025 08 17
Melionas

Netikėti melionų ir arbūzų deriniai nustebins ne vieną

2025 08 17
Aliejus, maistas | pixabay.com nuotr.

Kokias klaidas darome naudodami alyvuogių aliejų?

2025 08 16
Jurginai

Jurginai vazoje: kaip prailginti jų grožį?

2025 08 16

Skaitytojų nuomonės:

  • +++ apie A. Navys, M. Sėjūnas. Rusiją reikia sutriuškinti jos pačios labui
  • +++ apie A. Navys, M. Sėjūnas. Rusiją reikia sutriuškinti jos pačios labui
  • Jo kalbos apie A. Navys, M. Sėjūnas. Rusiją reikia sutriuškinti jos pačios labui
  • Bartas apie A. Navys, M. Sėjūnas. Rusiją reikia sutriuškinti jos pačios labui
  • +++ apie Vilniuje – protestas „Gėdos diena“: tūkstančiai žmonių reiškia pasipiktinimą valdžios koalicija
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Internetas

Su sukčiais susidūrė pusė Lietuvos įmonių

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai