Sekmadienis, 27 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Skirtingos obuolių rūšys – skirtingos naudos

www.alkas.lt
2025-02-22 17:00:00
9
Obuoliai

Obuoliai | pixabay.com, NickyPe nuotr.

Po žiemos  atsivalgę citrusinių vaisių šalies gyventojai vis labiau išsiilgsta saldžiarūgščių obuolių. Pasak lietuviško prekybos tinklo „Maxima“, daliai pirkėjų parūpo ne tik vaisių įvairovė, tačiau ir pasibaigusios obuolių atsargos – dar sausį šiuos vaisius ėmė krauti į pirkinių krepšelius dideliais kiekiais. „Maximos“ subalansuotos mitybos partnerė, dietistė Vaida Kurpienė dalijasi patarimais, kurios obuolių rūšys labiau tinkamos maisto gamybai, o kurios užkandžiams ir dalijasi dviem gardžiais receptais, kurie padės šiuos nebrangius vaisius lengvai įtraukti į mitybą.

Dietistė Vaida Kurpienė teigia, kad obuoliai ant valgomojo stalo dažnai atsiduria ne veltui – šie nebrangiai kainuojantys vaisiai idealiai tinka ir kaip užkandis, ir kaip pagrindinis patiekalo akcentas, o juose esančios naudingos medžiagos gali padėti pagerinti sveikatą.

„Tyrimai rodo, kad vienas obuolys per dieną gali padėti penktadaliu sumažinti riziką susirgti storosios žarnos ar krūties vėžiu. Šie vaisiai taip pat turi priešuždegiminį ir antidepresinį poveikį, žievelėje esanti ursolo rūgštis gali padėti apsaugoti nuo raumenų atrofijos“, – sako V. Kurpienė.

Dietistė priduria, kad obuoliuose esantys antioksidantai taip pat gali padėti sustiprinti imunitetą ir pagerinti smegenų veiklą, o skaidulos sumažinti cholesterolio kiekį ir tapti maistu žarnyno gerosioms bakterijoms.

Priešpiečiams ar iš karto po sporto suvalgytas obuolys suteikia energijos ir sotumo, tad mažiau valgome saldumynų ir lengvai sulaukiame vėlesnių pietų. Tai leidžia išvengti išalkimo vakare ir pernelyg didelių maisto porcijų“, – pataria V. Kurpienė.

Kurias obuolių rūšis geriausia rinktis kepti, o kurias – valgyti kaip užkandį?

„Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė pastebi, kad obuolius pirkėjai gerokai dažniau į savo pirkinių krepšelius pradeda krauti sausį, kada po rudens link žiemos pabaigos ima mažėti derliaus atsargos.

„Obuoliai jau daugybę metų išlieka perkamiausių vaisių trejetuke – per metus „Maximos“ pirkėjai jų nuperka virš 7,6 tūkst. tonų.Jau ilgą laiką tarp populiariausių – traškūs, kvapnūs, sultingi ir saldžiarūgščiai „Jonagold“ obuoliai, kurie, kaip ir kita rūšis „Champion“, tuo pačiu yra ir vieni pigiausių.

Pirkinių krepšeliuose atsiduria labai skirtingų rūšių obuoliai, o be to, „Maximos“ pirkėjai mielai renkasi ne tik obuolius iš vietinių ūkių, bet tokius pat kokybiškus vaisius, užaugintus ir kaimyninėse šalyse. Taip pat, kartą į metus organizuojame ir temines obuolių dienas, kada visą savaitę pirkėjai turi galimybę išbandyti išskirtinai didelį skirtingų rūšių šių vaisių asortimentą mažomis kainomis.

Tad šią savaitę atvykę apsipirkti į temines obuolių dienas pirkėjai galės ne tik pasimėgauti vasarišku gaiviu skoniu, bet ir pasirūpinti išsekusiomis atsargomis žiemai einant į pabaigą. Šiemet šias pirkėjų pamėgtas dienas praplėtėme ir kruopščiai atrinktu kriaušių asortimentu – šių vaisių gerbėjai taip pat turės galimybę atrasti unikalių skonių skirtingas kriaušių rūšis“, – kalba I. Trakimaitė-Šeškuvienė

Išmėginti kuo daugiau skirtingų obuolių rūšių skatina ne tik įvairus jų skonis, bet ir panaudojimas – vieni jų geriau tinka kaip pigus užkandis ar padažams gaminti, kiti – ruošti pagrindiniams patiekalams, pavyzdžiui kepti su vištiena ar troškinti su mėsa. Dar kiti, pavyzdžiui, „Granny Smith“ obuoliai puikiai tinka kepiniams, o „Royal Gala“ – idealus pasirinkimas derinant su sūriais ir riešutais, gaminant salotas. V. Kurpienė atskleidžia, kad jai, kaip ir labai didelei daliai kitų, mėgstamiausi yra „Champion“ obuoliai, kuriuos dietistė renkasi dėl jų vidutinio minkštumo ir sultingumo.

„Kepimui geriausiai tinka žieminių veislių obuoliai, kadangi jie yra stipresnės struktūros, turi daugiau skaidulų ir mažiau cukrų. Jei valgote neluptus obuolius, rinkitės įvairesnes šių vaisių rūšis dėl skirtingų jose esančių medžiagų. Raudoną spalvą luobelei suteikia ir žmogaus ląsteles nuo žalingo aplinkos poveikio padeda apsaugoti likopenas ir antocianinai, o žaliai obuolius nudažo žarnyno veiklą skatinantis chlorofilas. Kuo tamsesnė vaisiaus spalva, tuo minėtų medžiagų yra daugiau, o norint jaustis geriau ir būti sveikesniems reikėtų vartoti kuo įvairesnes jų rūšis“, – pabrėžia V. Kurpienė.

Drėgnas obuolių pyragas be glitimo

Be to, dietistė dalinasi ir dviem itin gardžiais receptais, kurie padės į valgiaraštį obuolius įtraukti be jokio vargo. Ji taip pat primena ir kelis patarimus, kurie padeda sukantis virtuvėje – anot V. Kurpienės, šviežiai pagarinti ar pakepti obuoliai tiks vietoje uogienės prie blynų ar varškės, o nuskusti ir sutarkuoti vaisiai pravers „surišti“ kepinių ir blynų tešlą nenaudojant kiaušinių. Pirmiausia ji kviečia išbandyti drėgną obuolių pyragą, kuris yra kupinas baltymų ir neturi glitimo. Jam paruošti reikės:

·         4 vnt. didelių rūgščių obuolių;

·         6 vnt. kiaušinių;

·         200 g avižinių miltų ar avižų dribsnių;

·         200 g varškės;

·         80 g cukraus (pagal skonį galima dėti ir mažiau);

·         30 g grietinės arba graikiško jogurto;

·         1 v. š. cinamono;

·         1 a. š. druskos;

·         0,5 a. š. vanilės;

·         0,5 a. š. kokosų miltų.

Gaminimas. Kiaušinius išplakite su grietine ar graikišku jogurtu, cukrumi ir prieskoniais. Kitame indepertrinkite varškę, supilkite miltus ir viską sumaišykite iki vientisos masės. Nulupkite ir pasiruoškite obuolius: 3 iš jų supjaustykite skiltelėmis, o 1 obuolį – riekelėmis. Į skardą pilkite vieną sluoksnį tešlos ir ant jos kampu grūsdami sudėkite skiltelėmis supjaustytus obuolius. Tada pilkite antrą sluoksnį tešlos ir ant viršaus sudėkite riekelėmis supjaustytą obuolį. Šaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 30–45 minutes.

Blyneliai su rikotos sūriu ir obuoliais

Rikotos sūryje yra nedaug riebalų ir kalorijų, tačiau gausu vitaminų, mineralų ir aktyviųjų medžiagų, todėl jis yra puikus pasirinkimas gaminant mažo kaloringumo desertus. Šiam gardžiam patiekalui reikės:

·         250 g rikotos sūrio;

·         2 vnt. obuolių;

·         2 vnt. kiaušinių;

·         100 ml vandens;

·         4 v. š. avižų miltų;

·         1 v. š. rudojo cukraus;

·         sviesto (kepimui).

Gaminimas. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynio ir išplakite iki standžių putų. Kitame inde išsukite kiaušinių trynius su cukrumi iki purumo ir sumaišykite su rikotos sūriu. Į gautą mišinį supilkite vandenį, suberkite miltus, gerai išmaišykite ir palikite bent 10 minučių pastovėti, kad gautųsi tirštos grietinės konsistencija. Nuplautus ir nuluptus obuolius sutarkuokite tarka ir įmaišykite į tešlą. Į gautą mišinį atsargiai įmaišykite išplaktą kiaušinių baltymus. Keptuvėje išlydykite sviestą, ant silpnos kaitros kepkite blynus ir dar garuojančius tiekite ant stalo, o tada – mėgaukitės!

Parengta pagal „Maximos“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Skirtingos ryžių rūšys – skirtingos savybės
  2. Riešutai: skirtingos rūšys, skirtingi skoniai
  3. Obuolių panaudojimo galimybės – beribės
  4. Gydytoja atskleidžia mažai girdėtą obuolių savybę
  5. Agurkai ir arbūzai: kaip gauti daugiausia naudos?
  6. Kiaušinių rūšys: kaip pasirinkti?
  7. Aliejus – išskirtinės naudos gaminys
  8. Dienos pradžiai – obuolių pyragas
  9. Skirtingos duonos skirtingai valgomos
  10. Acto rūšys: kaip išsirinkti ir naudoti?
  11. Skirtingos uogos neša skirtingą naudą
  12. Obuolių daug, tik jų niekam nereikia
  13. Pomidorų rūšys lemia ne tik skonį
  14. Rudeniniai obuoliai: įdarykite, troškinkite, kepkite
  15. Kokiais padažais gardinti patiekalus be sąžinės graužaties?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 9

  1. skt. says:
    5 mėnesiai ago

    Prekybos centruose šiemet neteko matyti lietuviškų obuolių Auksis ( išsilaiko iki vasario ir ilgiau), Skaistis,Štaris ( išsilaiko iki kovo mėn.)..

    Atsakyti
    • Klausimėlis says:
      5 mėnesiai ago

      O kur ANTANINIAI bei kitų senųjų veislių obuolėliai, labai padedantys tiems, kieno skrandyje rūgštelės trūksta? O alyviniai kur? O pepinai, greipfrutai?

      Atsakyti
      • Dar says:
        5 mėnesiai ago

        Antaniniai išsilaiko iki gruodžio, o alyviniai tik rugpjūčio pradžioj, tad jų šiuo metu nėra.Pepinai nelietuviški, o greipfrutai giminingi apelsinams, o ne obuoliams.

        Atsakyti
    • :( :( :( says:
      5 mėnesiai ago

      Šiemet tuose centruose net ir raugintų agurkų nebuvo. Nors, tiesą sakant, iš tiesų rauginto kažin ar ko nors būna. Vien tik pusfabrikačiai. – Į maišelius sukrovė, apibarstė, užpylė, ir išvežiojo į PC.

      Atsakyti
  2. Keista... says:
    5 mėnesiai ago

    Pas mus antaniniai visą pavasarį rūsyje išsilaikydavo. Tiesa, dar būna, kad žmonės antaniniu kažkokį kitokį rūgštų obuoliuką vadino. Bet jų ir išvaizda ir skonis skyrėsi. Dėl pepino, greipfruto ir kt. – išvardinau, ką augino mūsų gatvės ir kituose miestelio soduose. Pasirinkti labiausiai Lietuvoje tinkamas rūšis padėjo kaimynas – diplomuotas sodininkas. Jo dėka visą žiemą ir obuolių, ir uogų, ir sulčių, ir uogienių ir naminio vyno turėdavome… Ir medaus. Nes ir bitės mūsų sode gyveno.

    Atsakyti
    • Apie greipfrutus says:
      5 mėnesiai ago

      Augino greipfrutus? Greipfrutas yra citrusinis vaisius, kaip citrina, apelsinas ar mandarinas., o ne obuolys Juos auginti įmanoma šiltose patalpose, o ne lauke. O nelietuviškos obuolių veislės plačiai paplitę lietuviškuose soduose.

      Atsakyti
      • Nesiginčiju says:
        5 mėnesiai ago

        Miniu ne Lietuvos sodininkų išvestas, bet Lietuvos soduose augintas, puikiai juose pritapusias obelis.
        Matyt, pakeistas, patikslintas pavadinimas. Bet tas sodininkas, mes ir aplinkiniai tada tą didelį sultingą obuolį, kurį prakandus sultys tekėdavo (jei nepagailėdavom obeliai vandens), taip vadinome. Kokia ir kur buvo tų galingų obelų ir jų pavadinimo pradžia – nežinau. Gal ir citrusai prisidėjo – juk rūgštelės ir saldumo santykis tų obuolių puikus buvo.

        Atsakyti
      • Ne tik nesiginčiju says:
        5 mėnesiai ago

        bet ir LABAI AT-SI-PRA-ŠAU visų, ką sunervinau ar prigavau, kaip telefono sukčius. Juk giliai galvoje GRAPŠTEINAS tūno! Atsi, atsi, atsiprašau ir AČIŪ, kad klaidą pastebėjote!

        Atsakyti
  3. GINTARAS says:
    5 mėnesiai ago

    Noriu obuolių mėgėjų dėmesį atkreipti štai į ką: rūgštūs obuoliai – tokie kaip antaninių rūšies, – dirgina dantų emalę, todėl svarbu, suvalgius obuolius, išsiskalauti burną šiltu vandeniu, kas, beje, darytina ir šiaip po kiekvieno valgio. Kas itin kruopščiai saugoja ir prisižiūri rūpestingai savo dantų sveikatą, – rekomenduoju obuolius susitarkuoti smulkia plastikine tarka arba elektrine vaisių trintuve!!!⁰

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Medininkų bėgimas
Gamta ir žmogus

Sekmadienį – tradicinis Medininkų bėgimas

2025 07 26
Po ilgo delsimo – sprendimas dėl Sporto rūmų: Paveldo komisija primena apie paveldo vertes
Architektūra

Po ilgo delsimo – sprendimas dėl Sporto rūmų: Paveldo komisija primena apie paveldo vertes

2025 07 26
Lietuva stiprina vaidmenį kosmoso technologijose | Alkas.lt nuotr.
Astronomija ir kosmonautika

„Melius Futurum“ jungiasi prie Lietuvos Kosmoso pramonės

2025 07 26
Pranzcūzija pripažino Palestiną
Užsienyje

Prancūzija pripažins Palestinos valstybę? Izraelis tai vadina „apdovanojimu terorizmui“

2025 07 25
Elektrinis laivas | vvt.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Vilniuje prasideda kelionės elektriniu laivu Nerimi

2025 07 25
Gelbėjimosi ratas
Gamta ir žmogus

Skendimo prevencijos diena: kaip išvengti skaudžių nelaimių?

2025 07 25
Aplinkos apsaugos departamento logotipas | aad.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Iš pareigų traukiasi AAD direktorius

2025 07 25
Sunkvežimiai „Renault D“
Lietuvoje

Lietuvos kariuomenę pasiekė „Renault“ sunkvežimiai

2025 07 25

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • +++ apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • +++ apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Mikabalis apie R. Grigas. Lietuvio kryžkelė: dvasinė ar tik geografinė Tėvynė?
  • taiva apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pigesnės atostogos 2025-aisiais: 5 šalys, kur valiutų kursai dirba jūsų naudai
  • Kaip atrasti džiaugsmą namuose?
  • 6 iš 10 šeimų dėl vaikų išdaigų turi paploninti piniginę
  • Uogos: kas stiprina kūną, o kas – sukelia audrą pilve

Kiti Straipsniai

Uogos – naudingos, bet svarbu, kur renkamos

Uogos: kas stiprina kūną, o kas – sukelia audrą pilve

2025 07 27
Pomidorai

Švieži pomidorai – ir ant skrebučio

2025 07 27
Grybai, voveraitės

3 būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis

2025 07 27
Maistas, žuvis

Jūros šventę namuose sukurs žuvies patiekalai

2025 07 26
Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13

Skaitytojų nuomonės:

  • +++ apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • +++ apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Mikabalis apie R. Grigas. Lietuvio kryžkelė: dvasinė ar tik geografinė Tėvynė?
  • taiva apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Perkusininkas Vladimiras Tarasovas Operos ir baleto teatre. Vilnius, 1981 m. | A. Kunčiaus nuotr.

Išleistas Algimanto Kunčiaus fotografijų albumas: įamžinta epocha ir ją kūrę veidai

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai