Pirmadienis, 21 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Siekiant maitintis sveikiau, pamėgtų patiekalų atsisakyti nebūtina

www.alkas.lt
2025-01-25 11:00:00
1
Balandėliai | lidl.lt

Balandėliai | lidl.lt

Nepaisant vis daugiau dėmesio visuomenėje susilaukiančios augalinės mitybos privalumų tiek kūnui, tiek aplinkai, neretai norą pereiti prie tokio maitinimosi būdo stabdo mintis, jog teks atsisakyti savo pamėgtų tradicinių patiekalų.  „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė Monika Anilionė sako, kad norint maitintis sveikiau ir subalansuotai, nereikės atsisveikinti su mylimais skoniais, tereikia žinoti, kaip tradicinių patiekalų ingredientus pakeisti augaliniais, išsaugant pamėgtą tekstūrą ir skonio savybes.

„Kiekvienas mėgstame patiekalus, kurie mums yra artimi ir pažįstami. Tačiau pakeitus vos keletą ingredientų, juos galima paversti sveikesniais, neprarandant skonio ar tekstūros. Nuo tofu, augalinių gėrimų iki linų sėmenų – augalinės kilmės produktų pasirinkimas itin platus“, – sako M. Anilionė.

Rinkitės įvairius gaminius

Augalinė mityba gali būti tokia pat paprasta ir įvairi, kaip ir tradicinė. Pasak M. Anilionės, svarbiausia pasirinkti tinkamas įprastų gaminių augalinės kilmės alternatyvas.

„Pavyzdžiui, bulvių košei gardinti naudojamą pieną galite keisti augaliniais avižų, sojos ar migdolų gėrimais. Mėsą galima keisti tofu, grybais ar sojų gaminiais. Pavyzdžiui, „Lidl“ parduotuvėse galima rasti privataus prekės ženklo „Vemondo“ veganiškų vištienos bei jautienos skonių kepsnių, kurie gali pakeisti įprastinius patiekalus. Tokie pasirinkimai leidžia išsaugoti pažįstamus skonius ir tekstūras, tačiau tuo pačiu maitintis sveikiau“, – tvirtina „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė.

M. Anilionė pataria į savo valgiaraštį įtraukti kuo daugiau skirtingų gaminių: „pirmiausia pakeiskite vieną ar du ingredientus mėgstamuose receptuose. Pavyzdžiui, išbandykite augalinį gėrimą vietoje įprasto karvės pieno arba sviestą sumuštiniams keiskite avokadu.“

Kaip pakeisti pagrindinius ingredientus?

Daugelis tradicinių receptų sunkiai įsivaizduojami be sviesto, pieno, mėsos ar kiaušinių. Pasak M. Anilionės, kiekvienas ingredientas turi skirtingą paskirtį patiekale, todėl itin svarbu žinoti, kam yra skirtas kiekvienas gaminys.

„Vieni gaminiai atsakingi už skonį, kiti – už tekstūrą, o dar kiti veikia kaip rišamoji medžiaga. Pavyzdžiui, sūrio skonį padažuose ar užkandžiuose gali puikiai atkartoti maistinės mielės. Sviestą kepiniams ar košei pakeiskite augaliniu margarinu arba kokosų aliejumi. Jei recepte svarbi rišamoji funkcija, kaip kiaušinių alternatyvą galite naudoti linų sėmenis, sumaišytus su vandeniu arba trintus bananus“, – tvirtina „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė.

Kad ir ką begamintumėte, svarbiausia – nebijoti eksperimentuoti ir atrasti tai, kad labiausiai tinka jums. Pavyzdžiui, tofu yra itin universalus ingredientas, tinkantis tiek troškiniams, tiek desertams. Jį galima marinuoti, kepti taip pat panaudoti padažo kreminei tekstūrai išgauti.

„Lidl Lietuva“ siūlo išbandyti daugelio mėgstamų balandėlių augalinę versiją.

Augaliniai balandėliai

Reikės:

1 vnt. kopūsto,

2/3 stiklinės ryžių;

300 g mėgstamų grybų; 2 svogūnų;

1 morkos;

5 česnako skiltelių;

250 g smulkintų pomidorų savo sultyse;

1-2 šaukštų aliejaus;

2-3 lauro lapų;

druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminame:

Kopūsto galvą apvirkite pasūdytame vandenyje, kad suminkštėtų lapai. Po to ją atvėsinkite, išpjaukite kotą ir atskirkite lapus. Ryžius nuplaukite iki skaidraus vandens, šiek tiek apvirkite, kad dar būtų kieti, nukoškite ir atvėsinkite.

Grybus susmulkinkite, pavirkite juos 20 minučių ir nukoškite. Smulkiai supjaustykite svogūną ir sutarkuokite morką. Tuomet keptuvėje įkaitinkite aliejų, iki auksinės spalvos apkepinkite svogūną, įspauskite česnako skilteles, trumpai pakepinę, sudėkite morkas ir grybus. Visą masę kepkite pamaišydami apie 5 minutes.

Į atskirą dubenį sudėkite apkepintus grybus, morkas bei svogūnus su česnaku, taip pat ryžius, čiobrelius, įberkite druskos, pipirų ir gerai išmaišykite. Ant kopūsto lapo dėkite įdaro, susukite balandėlį ir apkepkite jį iš kiekvienos pusės keptuvėje po kelias min.

Susuktus balandėlius sudėkite į puodą, supilkite smulkintus pomidorus savo sultyse ir įpilkite šiek tiek vandens, kad balandėliai būtų pusiau apsemti. Įmeskite pasiruoštus lauro lapus, užvirinkite puodą ir sumažinę kaitrą virkite viską ant silpnos ugnies apie pusvalandį.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Patarimai, kad žuvį pamėgtų net vaikai
  2. Riešutai tiks į daugybę patiekalų
  3. Lęšiai – prie įvairių patiekalų
  4. Žagarėlius galima paruošti sveikiau
  5. Daugumą patiekalų galima paversti sveikesniais
  6. Visos skardos patiekalų užteks ir kaimynams
  7. Daugelio mėgstamos pikantiškos salotos – sveikiau
  8. Svogūnai: pigus ir įspūdingas garnyras prie patiekalų
  9. 5 taisyklės, kaip maitintis vyresniame amžiuje
  10. Kaip maistą ant laužu kepti sveikiau?
  11. Vaikų mėgstami gardumynai: renkamės sveikiau
  12. Tyrimas: miestų gyventojai maitinasi sveikiau, bet nutukimas vis tiek didėja
  13. 10 patarimų moksleiviams kaip sveikai maitintis
  14. Sveikai maitintis įmanoma! 3 paprasti žingsniai
  15. Visame pasaulyje žinoma mitybos žinovė atskleidė, kuo maitintis, kad nesirgtume

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 1

  1. Skaitytojas says:
    6 mėnesiai ago

    Pamišėliai jūs tokias nesąmones skelbti. LIDL? Pažiūrėkit kieno tai projektas. Pratinti žmones prie nerūšinių produktų….. simuliakrą stumia

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Agnė Bilotaitė
Lietuvoje

Dėl ministro veiksmų A. Bilotautė kreipėsi į STT ir prokuratūrą

2025 07 21
Unsplash.com, D. Fonteino nuotr.
Ukrainos balsas

Nuogas Rusijos caras

2025 07 20
ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio | etm.lt nuotr.
Istorija

ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio

2025 07 20
Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
Istorija

Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą

2025 07 20
Vyksta Žagarės Vyšnių šventė
Kultūra

Vyksta Žagarės Vyšnių šventė!

2025 07 19
Dviračių takas
Lietuvoje

Radviliškyje atsiras 15 kilometrų naujų dviračių takų

2025 07 18
Smiltynės perkėla
Lietuvoje

Smiltynės perkėlos laukia pertvarka

2025 07 18
Maistas, maisto ruošimas
Lietuvoje

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Naivus klausimas apie L. Kalėdienė. Žalgiris šiandien
  • juras apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Marija apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
  • Rimvydas apie Saulės energija galima naudotis ir bute

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Dėl ministro veiksmų A. Bilotautė kreipėsi į STT ir prokuratūrą
  • Pagrindinės taisyklės, užtikrinant telefono apsaugą
  • Sveikatingumo pleistrai: pagalba ar tiesiog placebas?
  • Ką gali išgirsti išmanieji įrenginiai?

Kiti Straipsniai

Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Banko kortelės

Pirmieji veiksmai, pametus ar radus mokėjimų kortelę

2025 07 20
ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio | etm.lt nuotr.

ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio

2025 07 20
Vyksta Žagarės Vyšnių šventė

Vyksta Žagarės Vyšnių šventė!

2025 07 19
Kaip elgtis apsipirkus maisto prekių parduotuvėje?

Įdomioji matematika: ką pajūryje žmonės perka dažniau ir gausiau

2025 07 19
Telefonas

Daugėjant ryšio trikdžių, telefone atlikite vieną veiksmą

2025 07 19
Autosmilgos plastikinės dėžės

Panevėžyje gaminamos dėžės, kurios laikosi metų metus

2025 07 19
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Vanago Lieuva

A. Ramanauskas-Vanagas įkvepia Lietuvos žmones – valia gintis ir remti Ukrainą kovoje prieš okupantus

2025 07 19
Etnokultūrinė popietė Jono Šliūpo muziejuje – lėlių gaminimas

Etnokultūrinė popietė Jono Šliūpo muziejuje – lėlių gaminimas

2025 07 19

Skaitytojų nuomonės:

  • Naivus klausimas apie L. Kalėdienė. Žalgiris šiandien
  • juras apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Marija apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
  • Rimvydas apie Saulės energija galima naudotis ir bute
  • Rimvydas apie A. Medalinskas. D. Trampo pažadai: viltys, rūkas ir ir leidimas dar 50 dienų daužyti Ukrainą?
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Batai | pixabay.com, OpenClipart-Vectors nuotr.

Stilistė atskleidžia, ką pirkti iš tikrųjų apsimoka

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai